KOFis píše:hoj, bohuzel nemam zkusenosti s pouzitim opakovace a zabezpecenim jak pises, ale podle me by bylo dobre jeste jednou promyslet natazeni kabelu. pokud je to na pro multimedialni centrum a NAS, tak se bude pretahovat velke mnozstvi dat, hlavne kdyz je to v HD, a kabel schovany nekde pod oknem s 1gbit linkou je milionkrat lepsi nez to nejlepsi wifi. ikdyby jsi to cele rozchodil, tak pak treba staci aby si soused na 2. strane zdi zapnul taky wifi AP, zacne ti to rusit, vypadavat a cele je to v prd...
kabel je kabel, a kdyz je rec o NAS a HD videu, tak ho proste nicim nenahradis.
jj, to máš pravdu, ale tady nejde o pár metrů pod kobercem. Jde to vlastně přes 3 místnosti (zdrojová koberec, pak lino, pak dlažba (nebo okolo plovoucí podlaha) a v poslední místnosti je všude plovoucí podlaha a lišta je už plná). Za další mám byt nedávno zrekonstruovanej (a ještě to není vše ani hotovo a fakt to nebudu rozvrtávat). Takže i když s Tebou souhlasím, tak LAN kabel je nemožný...
LiveBomb píše:Opakovac musi mit dve fyzcike rozhrani (tzn. dve sitovky) aby byl alespon normalne pouzitelny. Navic i propustnost nejrychlejsi wifi je kolem 25 MB/s coz se se cca. 100 MB (+/- 15%) neda srovnavat.
Pouzitelnost powerline adapteru bude horsi jako nejlepsi wifi.
No a nevíš, zda-li ten
NETGEAR WN2000RPT má dva síťové adaptéry? Mě se to z popisu nějak nedaří zjistit.
Co se týká těch power-line adaptérů, tak já jsem zvažoval tyto:
POWERLINE AV 500 ADAPTER KIT, které by měli mít teoretickou maximální přenosovou rychlost až 500Mbps, tj. pokud se nepletu něco přes 60 MB/s, což by mohlo/mělo i pro přenos HD videa stačit ne?
LiveBomb píše:Btw. v routeruy (3500) nemusis nic nastavovat, pro nej bude opakovac jen dalsi pripojene zarizeni. Tzn. resil bych jestli ten opakovac umi patricne sifrovani. Btw. pokud ten opakovac ma jen jedno fyzicke rozhrani tak tak s kazdym skokem (pouzitym opakovacem) klesa propustnost na polovinu. Tzn. ze co se pripojuje na 3500L se pripojuje cca. 170 Mbit/s (cca. 25 MB/s) ale cokoli za prvnim opakovacem je uz jenom 85 Mbit/s (cca. 11 MB/s), pokud by to tak slo dal, tak za 2 opakovacem uz je sit prakticky nepouztelna. A k tomu si jeste pripocitej vliv prostredi, ruseni a veci co wifi ovlivnuji vzdycky.
Pokud chces opakovac na urovni, pocitej cenu tak kolem 2500-3000 za mikrotik.
No počkej - pokud bych opakovač připojil jako klasické koncové zařízení k routeru přes WIFI a v "cíli" jej používal pouze jako LAN switch, tak ano. Ale já chci, aby mi mojí WIFI síť šířil i dál (na stránkách NETGEARu je to v těch obrázkách znázorněný) a pak pochopitelně chci, abych měl všude tu samou síť (abych neměl v jednom pokoji síť s SSID blablabla01 a v druhém pokoji blablabla02... to je vopruz. Všude musí být stejné a pro ty případy (pokud to tedy dobře chápu) musí být na obou zařízeních nastaveno, které je "master" a které "slave" (nastavuje se to pomocí MAC adres daných zařízení a režimu, který si vyberu - viz. obrázek)