Pomoc s výběrem notebooku

Vše ohledně rad s nákupem a srovnání notebooků a netbooků.

Moderátor: Don

Odpovědět
Vincent
Nováček
Nováček

Pomoc s výběrem notebooku

Příspěvek od Vincent »

Zdravím všechny!

Začínám s novou prácí a musím si z praktických důvodů pořídit kvalitní notebook, na kterém budu dělat ponejvíc následující činnosti:

1) intenzivní celodenní práce na internetu 100Mb/s
2) práce s grafickými editory
3) práce s textovými a tabulkovými editory (případně i prezentace apod)
4) klasicky sledování filmů, poslouchání hudby...
5) hry moc nehraju, ale když to na mě jednou za čas přijde, tak chci spusit i ty náročné

Další můj požadavek je, že na něm v žádném případě NESMÍ BÝT Windows. Tím pádem ale stojím před rozhodnutím, zda si v nějakém obchodě koupit notebook s woknama a nainstalovat do něj Ubuntu (nebo jinou linuxovou distribuci) a nebo koupit MacBook. Konkrétně jsem přemýšlel na 15palcovým: 2,2GHz (uprostřed) http://store.apple.com/cz/browse/home/s ... acbook_pro

Koukal jsem na různé distributory Applu v Německu a dal by se přes ně sehnat o něco levněji, cca za 38 000,-Kč. Vím, že je to šílená pálka a že za jinou značku ve stejné cenové kategorii bych měl třikrát nadupanější stroj, ale na druhou stranu takhle budu mít k notebooku i spolehlivej, kvalitní a bezpečnej operační systém.

Ubuntu používám už přes rok a nemůžu si ho vynachválit. Má však jeden problém a tím jsem já jako uživatel. Dost často se mi stává, že se dostanu před problém, kterej by ve woknech zabral 3 kliknutí, ale v Linuxech musim nejdřív dlouze pátrat, sbírat zkušenosti a teprve potom ho vyřeším. To si ale v mé nové práci nebudu moct dovolit, nebudu mít čas řešit problémy např. s instalací programů, s příkazy do konzole, s nastavením systému a podobně. Vše bude muset být rychlé a co nejvíc intuitivní, což s mými stávajícími znalostmi Linuxu bohužel není možné.

To jsou tedy důvody, proč se přikláním spíš k MacBooku. Chtěl jsem vás poprosit, abyste mi řekli svůj názor s ohledem na všechny zmíněné okolnosti. Zatim jsem se setkal jen s těmi, co výrobky Applu z principu nenávidí, a s těmi, kteří je zase bezdůvodně milují. Já bych ale potřeboval konkrétní, nestranné a technické argumenty pro nebo proti. MacBooky jsou možná trochu nafouklá a předražená bublina, já osobně je ale považuju za spolehlivé a vysoce kvalitní stroje, které navíc i dobře vypadaj.

Co si o tom myslíte vy?

Díky moc
vinc
Darkhunter
Začátečník
Začátečník

Re: Pomoc s výběrem notebooku

Příspěvek od Darkhunter »

chceš hrát náročné hry ? to těžko budeš hrát pomocí emulátorů... náročné hry si zahraješ jedinně na Winu... a jaký rozměry má mít ? moc si toho neřekl...jinak spoustu notebooků se dá koupit bez winu...
Dell Precision 5540 - i9-9980HK/64GB DDR4/nVidia Quadro T2000/UHD OLED/1 TB SSD ADATA XPG 8200 Pro
urban.novak
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od urban.novak »

Vcelku legrační požadavky, za Windows v žádném případě se mu platit nechce, ale za MacOS klidně zaplatí několikrát víc, než na kolik přijde licence Win7 :-)

Pokud chceš co nejméně času trávit administrací systému, tak používej systém, který už znáš. Než si zvykneš na to, že způsob práce s MacOS je trochu jiný, to také zabere nějaký čas.

Ale hlavní důvod pro výběr systému je podpora aplikací, které chceš používat. Např. Adobe Photoshop pod ubuntu lze provozovat pouze pod Wine nebo ve virtuálním stroji.
Butch
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Butch »

Ja mam treba ted MAC v praci a osobne bych ho tedy nechtel. Stejne bych si do boot campu hodil windowsy kdybych to mel pouzivat i doma.
V praci stejne nejaky veci musim resit ve virtuale. To me prestalo bavit a udelal jsem si boot camp kde mam W7.
Zatim to mam jako nouzovku a pouzivam Mac OS dale, ale nejake veci me tam proste irituji.
Je fakt ze s OS X pracuji celkem kratce a na vetsinu problemu ci programu je alternativa, ale neco se vyresit neda. Treba pokrocilejsi sdileni souboru na serveru pres sambu, ktery je v domene.

Nejvetsi prekazka je vsak tohle:
5) hry moc nehraju, ale když to na mě jednou za čas přijde, tak chci spusit i ty náročné

Další můj požadavek je, že na něm v žádném případě NESMÍ BÝT Windows.

Multiplatform her je minimum. Primo na mac sezenes treba Wowko, Minecraft a nejake dalsi hry.
Pecky jako BF3, Skyrim, Crysis...tam proste no chance na Mac OS. Ani Wine nepomuze.

Stejne bys musel resit ten boot camp a mit tam i windowsy, protoze VMWare Fusion je na hry co se tyce emulace nedostatecne.
Intel i7 3770K@4,2GHz(1,3V)+Coolink Corator DS, Asus Maximu​s IV GENE​-Z, ASUS Geforce GTX 1070 Strix 8GB, 16GB RAM Kingston, Samsung SSD 850 EVO 500GB+250GB, Samsung F3 1TB, WD RED 8TB, Fractal Arc Mini, Benq VW2420H, CM Silent Pro M2-720W, Logitech G502 proteus spectrum, Logitech Z-2300, Xbox ONE S gamepad, Logitech G11, Creative Sound Blaster X-Fi HD USB SBX, Lian-Li BZ-H06
Odpovědět

Zpět na „Rady s výběrem a porovnání“