Začátky s MikroTikem

Problematika připojení - hardware i software.

Moderátor: Don

Odpovědět
Vodny
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Začátky s MikroTikem

Příspěvek od Vodny »

Zdravim všechny co zavítali do tohoto vlákna.

Dosud jsem měl router WRT54G. Perfektní a absolutně dostačující router na domácí použití. Jelikož jsem začal trochu experimentovat potřeboval jsem, aby můj router zvládal přesměrování více jak 10 portů. Rozhodl jsem se pro něco zajímavějšího, MirkoTik.

Pořídil jsem RB750Gl. Jenže jsem těžce narazil:-) už to není tak snadné, jako ty domácí routery. Každopádně po nějakých 2h jsem doshál toho co zvládal starý router, jenže když jsem viděl toho nastavení a těch možností, tak jsem si říkal, že to snad ani neni možný kolik si toho můžu porovnat v provozu na síti:-)

Ale teď k otázce:-) nemá někdo nějaký vhodný návod "HOW TO MikroTik" pro začátečníky (školení zatím nepřipadá v úvahu :-)) spíš bych chtěl nějaký "manuál" co mi ta která položka v RouterOS může nabídnou. Nečekám síťovou situaci a řešení, to by bylo na dlouho ale nějaký stručný přehled co mi ta nenápadně málá blikající bílá krabička může nabídnout.
PC pro zábavu:
CPU: Intel Core i5-750 Chlazení: Arctic Cooling Freezer Xtreme (rev. 2) MB: MSI P55-GD65 RAM: 2x2GB Kingston KHX1600C8D3K2/4GX GPU: ATi ASUS HD5850 1GB HDD: WD Caviar Green 1TB Ostatní zazřízení: DVD-RW od LG, čtečka většiny druhů paměťových karet Case: NZXT ZERO 2 Zdroj: Corsair HX750 Displej:HP LP2475w Reproduktory: Genius HT 5100

Pomocník při práci:
Hewlett-Packard 2730p (Tablet PC)
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Re: Začátky s MikroTikem

Příspěvek od zombux »

ignorelist: kremrole a dezoláti
Vodny
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vodny »

Přesně tohle jsem potřeboval. Super a díky.

Ještě bych tu ale rád vznesl dotaz, zda někdo neví jak nastavit vzdálený přístup. Z vnitřní sítě se na zařízení dostanu skrz MAC za pomoci Winboxu v pohodě ale z netu se mi to nedaří (veřejné IP mám) nejrůznější kombinace ve FW jsem zkoušel:-( Může mě někdo postrčit? blbě se mi s tím pracuje když musím být ve stejné síti.
PC pro zábavu:
CPU: Intel Core i5-750 Chlazení: Arctic Cooling Freezer Xtreme (rev. 2) MB: MSI P55-GD65 RAM: 2x2GB Kingston KHX1600C8D3K2/4GX GPU: ATi ASUS HD5850 1GB HDD: WD Caviar Green 1TB Ostatní zazřízení: DVD-RW od LG, čtečka většiny druhů paměťových karet Case: NZXT ZERO 2 Zdroj: Corsair HX750 Displej:HP LP2475w Reproduktory: Genius HT 5100

Pomocník při práci:
Brázda.l
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Brázda.l »

V tom firewallu si povolil přístup na port 8291?

na tu veřejku jsou přesměrovaný všechny porty?
PC: Asus P8P67 Pro | Intel Core i5-2500K + Cooler Master Hyper 212+ | Gigabyte GTX560 Ti OC | Kingston 12GB DDR III 1333Mhz | Seagate 500GB | Asus DRW-2014L1T | Enermax 600W NAXN 80+ | HP LP2275w

Notebook: Lenovo Thinkpad X200 7459-1P0
Vodny
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vodny »

No měl jsem ho povolený ale asi špatně.
Jak by to pravidlo mělo vypadat?

Každopádně by tam už povolený být někde měl ne? když se tam dostanu z vnitřní sítě.
Mám v tom dost hokej. Občas mi něco jde co by třeba jít nemělo a naopak asi bych měl doplnit znalosti o sítích.

EDIT: Už jsem na to přišel. Problém byl v pořadí těch pravidel :-( MikroTik super ale musí to obsluhovat profik, ktery vi co dela!
PC pro zábavu:

Pomocník při práci:
Odpovědět

Zpět na „Sítě, modemy a Internet“