DFI nForce 4 Ultra Infinity - jak nastavit BIOS?

Pro procesory AMD Athlon 64, Athlon 64 X2, Athlon FX, Opteron, Sempron a další.

Moderátor: Eddward

Odpovědět
jaccub
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

DFI nForce 4 Ultra Infinity - jak nastavit BIOS?

Příspěvek od jaccub »

Pred lety jsem se stal stastnym vyhercem a zde na pc tuningu mi byl vylepsan pc, ktery az do dnesniho dne slouzil. rozhodl jsem se pro update RAMky, takze jsem poridl 4gb ram, misto stavajici konfugurace. http://pctuning.tyden.cz/navody/zaklady ... neni_disku

Kód: Vybrat vše

Procesor: AMD Opteron 144 (Socket 939)
Základní deska: DFI nForce 4 Ultra Infinity
Grafická karta: HIS x1800xl Dual DL-DVI Vivo 256MB PCIe
Pevné disky: Hitachi T7K250 250GB a Seagate Barracuda 7200.10 500GB na SATA II
Operační paměť: Kingmax 2x 512MB DDR433 CL2.5
koupil jsem toto: http://www.alza.cz/1gb-ddr-400mhz-pc3200-d76407.htm
nejprve jsem vlozil do pc jednu novou RAMku - 1GB, PC ram nacetl, ale tim vse zkoncilo, rozhodl jsem se, ze tedy vse vyresim v BIOSU(coz jsme nemel), kde jsem dal "load default settings"
a nasledovalo toto:
Obrázek

pricemz jsem si vsilm, ze v biosu se zmenily udaje zde:
Obrázek

coz je samozrejme jasny, kdyz jsem dal load default settings, problem ovem je, ze nevim jak co nastavit zpet aby komp opet fungoval.

jelikoz se bejvuje hlaska "disk boot failure" zkusim jsem vlozit instacni CD a vse funguje, ale do instalce se mi nechce, protoze doufam ze hlaska o disku je vedlejsiim produktem chybneho nastaveni Viosu, ktery souvisi s novou RAMkou.

Predem dekuji za pripadne rady
X-COM
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Re: DFI nForce 4 Ultra Infinity - jak nastavit BIOS?

Příspěvek od X-COM »

Pravděpodobně bude stačit určit správné pořadí disků při bootování.
Ryzen 7950X, RTX4090, 96GB RAM, 2TB NVMe SSD system, 2TB NVMe SSD data, 112TB RAID 6
jaccub
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jaccub »

Kdyz je nekdo blbej, tak si nevsimne takovy maickosti! bylo to ono, takze diky, a lock, nebo to tu smazte
jaccub
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jaccub »

Nastal dasli problem, od polsledniho prispvku, ktery jsem napsal v 18:15 mi komp uz 4x zamrznul. Co s tim, kde muze byt chyba?

ps: spolus ramkou jsem si poridil usb mys a klavesnici, predpokladam, ze v tom problem nebude.
jaccub
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jaccub »

Spustil jsem memtest 4.Oa, je mozne aby se test seknul? proste najednou to nic nedela, resp uz docela dlouho se nic nedeje a hodnoty se nemeni a ani klavesnice nereaguje, co s tim? Proto se mi nezda, ze y test zkoncil, zvlast kdyz jsem cetl, ze to muze testovat napr 8h v kuse.

Memtest 3.5b zda se funkcni, nezasekava se, jne je to cele hotove za par min, zadne Xhodinove testovani. Musim nekde neco nastavit?
kadaboy
Nováček
Nováček

Příspěvek od kadaboy »

A kde ti 4x zamrznul - při nabíhání systému nebo během práce v systému?
Podlě mě by se memtest neměl zaseknout, pokud ano, tak bych to viděl na ramky. Zkusit dát jinou ramku nebo ramku dát do jiného slotu.
Games PC: HP Virtus/X48 DQ6/E8400+ScytheNinja2/3x1GB OCZ GOLD/GTX560 TI/2x500GB RAID0+500GB+750GB/DVD-RW/
HTPC: AMD 780G/Athlon 4450E/HD 3200/1TB/DVB-S+DVT-T tuner Pinnacle/X-Fi Extreme Music
NTB: HP Centrino 1,6/Ati Radeon 9200 64MB/80GB/DVD-RW/Wifi/BT/
jaccub
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jaccub »

Problem byl asi v tom, ze jsem dal testovat vsechny ramky soucasne, a test se zasek vzdy po cca 5 minutach testu. takze nyni to zkousim samostatne a zatim vse vypada ok.
jaccub
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jaccub »

U prvni pameti se po 4,5h testovani objevila chyba na 890mb pameti, uvidim jak na tom budo ostatni pameti.
Druha pamet hlasi chybu na obdobne pozii, uz po 10 min testovani.

Je toto normani, aby byly pameti takhle v haji?
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od DOC_ZENITH »

Spíš jsou prostě jen lehce unstable. Sniž jim frekvenci a zkus to znova. A dále pak už je to hold 6+ let starej stroj, deska stará, kondíky vysychaj....
jaccub
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jaccub »

OK, snizim ramkam frekvenci, jak na to? v tomto ohledu jsem jiz davno lama
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od DOC_ZENITH »

No prostě v biosu snížíš frekvenci ram. Nevim kde to bude DFI jsem měl naposledy no... tu tvojí desku ale to už je 6 let. Buďto tam kde taktuješ CPU, nebo v chipset setupu, nebo kde se nastavuje Northbridge, prostě hledej. Zkus tam natvrdo dát 400Mhz když to nepůjde, tak 333Mhz.
jaccub
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jaccub »

Mam za sebou test všech Ram modulu a kazdy hlasil chybu a to ne jen jednu, takze na to abych neco natavoval v Biosu kaslu a jdu Ramky reklamovat, protoze veril bych tomu, ze jedna ramka vada byt muze, ale pokud jsou to 4, tak mi to uz neprijde normalni.
jaccub
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jaccub »

Problem s padanim pc po instalaci ramek pokracuje. zkousel jsem uz vsechno mozny i nemozny a problém se zacina mozna rysovat. Zda se mi ze problem bude asi ve zdroji, protoze po te co jsem odpojil dik a nechal v pc pouze jeden 1GB pametovy modul, zatim vse vypada ok. dokonce jsem zvysil napeti jak DDR tak chipsetu (o 0,1V) a zatim je vse stabilni. Je nejaka moznost jak otestovat zdali je problem opravdu ve zdroji?
jaccub
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jaccub »

PC se chavá poněkud zvlastne, pokud je celý den pc spusteny, tak se behem dne cca 2x restartuje. V pripade ze vlezu na internet, tak do cca 30 min vidim modrou obrazovku, jiny prohlizec problem neresi.
alibagil
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od alibagil »

Ahoj, už jsi to nějak vyřešil? Já mám totiž obdobný problém na stejné desce, po několika letech perfektního fungování, kdy vše jelo na FSB 250 (athlon 4200+ přetaktovaný z 2200Mhz na 2750) mi odešli paměti Kingmax Hardcore 500Mhz. Koupil jsem tedy nové Geily 2x1GB (GE2GB3200BDC), které by podle zde dostupného seznamu měli být kompatibilní s touto deskou, bohužel jsou s nimi od začátku problémy, o nějakém přetaktování si mohu nechat jen zdát, i na defaultní nastavení přichází velmi časté pády systému, jediné, co mi pomohlo ke stabilitě bylo nastavení pamětí na 333Mhz a 2T. Takto to celkem funguje, bohužel výkon stroje se tím rapidně snížil, takovou Fifu 12, se kterou jsem na přetaktovaném kompu neměl sebemenší problém, si teď kvůli sekání nezahraju. Takže pátrám, jak to celé vyřešit a vrátit výkon tam kde byl, je jasné, že na vině jsou paměti (resp. neúplná kompatibilita s deskou), bohužel dnes už je na trhu DDR pamětí opravdu málo, ty Kingmaxy se už nedají sehnat. Nemá někdo zkušenosti s ostatními dnes dostupnými pamětmi na této desce, třeba s Patrioty, Corsairy a Zeppeliny (vše samozřejmě value edition)? Nerad bych koupil další, které nefungujou.
Odpovědět

Zpět na „Socket 754, 939 a 940“