Pretaktovanie AMD Athlon 64 X2 5600+

Vše o procesorech Advanced Micro Devices.

Moderátoři: flanker, Eddward, Baneshee

mako-z
Začátečník
Začátečník

Pretaktovanie AMD Athlon 64 X2 5600+

Příspěvek od mako-z »

Zdravim.
Par rokov dozadu som si kupil PC od Dell desktop Inspiron 531. Je tam procesor AMD Athlon 64 X2 5600+. Mna by zaujimalo ci je mozne tento CPU pretaktovat ciste softwarovo z Windows. MB je s chipsetom NVIDIA MCP61 ale na doske je len jeden jumper na resetnutie Biosu, nic ine a v Biose nie su ziadne nastavenia ohladne frekvencie CPU alebo RAM, napatia CPU atd. Proste je to stara "sunka" bez moznosti taktovania z Biosu alebo zmenou jumprov na MB.
Zaujima ma to preto lebo niektore hry mi trha, frame rate je tesne pod 30 snimkov za sekundu a problemom nie je grafika ale CPU (grafiku mam HD Radeon 5750).
Ak by slo tento CPU na tejto MB pretaktovat nejako softwarovo z windows tak to by bolo super. Ak o niecom tako viete poradte pomocov akeho software by som to mohol skusit.
Za rady a usmernenia vopred velmi pekne dakujem
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

Re: Pretaktovanie AMD Athlon 64 X2 5600+

Příspěvek od Lokomotiva »

mako-z píše:v Biose nie su ziadne nastavenia ohladne frekvencie CPU alebo RAM, napatia CPU atd. Proste je to stara "sunka" bez moznosti taktovania z Biosu alebo zmenou jumprov na MB.
(grafiku mam HD Radeon 5750).
Ano, pokud má někdo desku Dell, může si zavýsknout, že dokáže nastavit aspoň systémový čas a bootovací sekvenci.
Na taktování zapomeň.
Na tuhle grafiku ale nebude mít výkon tvůj procesor nikdy - i kdybys ho přetaktoval do bezvědomí.

Ta grafika umí tak 12500 bodů ve 3D Marku 06 (pokud je to ta s pamětmi GDDR5).
Schválně si stáhni 3D Mark 06 Basic:
http://www.futuremark.com/benchmarks/3dmark06/download/
a napiš jaké máš skóre.
Uvidíš, že ten procesor výkon tvé grafiky ořízne docela dost.
mako-z
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od mako-z »

Grafika je s DDR5 a CPU s MB ju brzdi poriadne...dlha story...chcel som hrat hry a tak som si kupil novu grafiku do starej sunky lebo som si myslel, ze CPU nie je pre hry az taky dolezity...No niektorym hram sice nova grafika pomohla no zistil som (dost neskoro), ze niektore hry su dost narocne nie len na Grafiku ale aj na CPU, hlavne na to moje. No a na inete som cital, ze sa da taktovat CPU aj s Windows, ze su na to nastroje, preto ta moja otazka. Ale tej mojej kancelarskej sunky sa to asi netyka.
A s novou zostavou este chcem aspon rok pockat...Windows 8, nove grafiky, nove Intel CPU s 3D...tak som v kutiku duse dufal, ze sa to bude dat nejako softwarovo s windows aby som ten rok nejako preckal...no asi mam smolu...Zatial vdaka
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

1. problém není ani tak stáří, ale výrobce desky.
Kdyby to byla deska ASUS, Gigbyte nebo třeba MSI, mohl bys procesor (mimochodem existují dva 5600+, 2,9 GHz vyrobený 90 nm technologií a 2,8 GHz vyrobený 65 nm technologií, který tolik netopí a taktuje se lépe) přetaktovat kolik bys uchladil.
Ovšem Dell ti to neumožní.
Je to jistě deska kvalitní a PC na ní postavené je stabilní, ale je to taková stabilita jako na hřbitově - nemůžeš ji narušit i když bys chtěl.
2. problém je, že i kdybys přetaktoval procesor podle libosti, pořád by měl příliš nízký výkon.

Znovu ti navrhuji aby sis spustil ten 3D Mark 06 Basic a podíval se na skóre.

Je poloviční oproti tomu uvedenému?
Tak si představ, že bys měl procesor přetaktovat odpovídajícím způsobem, aby se výkon grafiky nesnižoval.
To bys procesor musel chladit dusíkem a mít vynikající desku.

Pořiď jinou desku, do ní aspoň Athlon II x2 240 a budeš mít grafický výkon neořezaný.

Za kartu jsi dal odhadem EUR 100,- a odhadem za EUR 50,- výkonu ti karta pořád dluží.
Tak to dotáhni ať ten grafický výkon máš k dispozici celý - když už jsi ho zaplatil.
zvady
Nováček
Nováček

Příspěvek od zvady »

Ahoj/te dá sa niečo spraviť s týmto mojím PC? resp. procesorom?
Ten je často využitý na 100% a verím,že by ho šlo pretaktovať,ale ja s tým mám 0 skúsenosti :P
Preto ak sa niekto nájde čo poradí ako som zručný aj v BIOSe :) len my to treba jednoducho vysvetliť.
Chladenie na CPU mám sériové(balené s ním od kúpi), takže ak treba niečo kúpiť napíšte.
Grafiky mám dve v SLI a RAM mám 4x1GB KOngston 800Mhz ale kedže mám WIN 32bit ukazuje to menej.
Pridávam obrázok pre predstavu - píšte sem alebo do SZ.
Díky moc

to Lokomotiva: ak sa v tom vyznáš pošli mi tel. číslo a ja ti zavolám (alebo aj niekto iný)

Full size:
http://s8.postimage.org/nnh3hxx79/Bez_n_zvu.png
Obrázek
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

Na tenhle procesor bys měl?
http://www.alza.sk/amd-athlon-ii-x2-250-d153958.htm
S BIOSem 5001 by ti na tvé desce chodil.
Nejde jen o rozdíl ve frekvenci a úsporu proudu (snazší chlazení) ve srovnání se současným procesorem.
Ale díky tomu, že AM3 procesor má jiný počet zpracovaných instrukcí za cyklus, je i na stejné frekvenci výkonnější.
A po jeho přetaktování to je ještě víc znát.
Jsi zručný v BIOSu?
Tak to dokaž - přijď na to, proč ti paměti běží Single Channel, když máš v každém ze 4 paměťových slotů stejnou paměť a není důvod, proč by paměti neběžely Dual Channel.
Najdeš to?
zvady
Nováček
Nováček

Příspěvek od zvady »

:) to zručný znamenalo,že sa tam dostanem a nájdem čo my napíšeš, ale pokúsim sa to prestaviť :)
Priznám sa, že dve RAM sú 100% a môžu byť dual channel a dve sú rovnaký výrobca aj parametre sú rovnaké len sú dokupované neskôr po 1 kuse. Hádam to nebude problém :wink:
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

Problém to je, protože pokud paměti běží Single Channel je nesymetricky zatížený paměťový řadič procesoru - na jednom kanálu 4 GB paměti, na druhém kanálu 0 GB.
To není pro stabilitu PC pro taktování dobrý začátek.
Pokud máš 2 páry pamětí, měl bys je mít správně rozmístěné, tzn.paměti jednoho páru ve žlutých paměťových slotech a z druhého páru v černých paměťových slotech desky.
Tak si to radši překontroluj a v případě potřeby paměti prohoď mezi sebou.
A ukaž pak screen karty Memory z CPU-Z, kde budeš mít paměti Dual Channel.
Nebo rovnou ukaž ty další 3 screeny z karty SPD - projdi zbývající sloty.
Ať vidím i parametry i dalších pamětí.
zvady
Nováček
Nováček

Příspěvek od zvady »

Osadené by mali byť správne, problémy sú dva
1. že dve RAM sú kupované ako dual a dve samostatne nezávezne od seba, ale s totožnými parametrami aj výrobcom (ale vzhľadovo sú iné)

2. je,že mám teraz staré CRT IBM a tá sviňa monitor mi nechce ukázať BIOS = zapne sa z "úsporeného režimu" až ked sa zapne WIN. Všimol som si to až včera,keďže starý monitor sa mi pokazil a vytiahol som storočný IBM - ešte pozrem nastavenie monitora.

PS: ak sa nebojíš pošli mi teda na teba tel. číslo do SZ alebo apsoň nejaký link na manuál pre začiatočníkov taktovaia CPU, nech si rozšírim vedomosti skôr ako niečo poseriem.
Lokomotiva píše:Na tenhle procesor bys měl?
http://www.alza.sk/amd-athlon-ii-x2-250-d153958.htm
S BIOSem 5001 by ti na tvé desce chodil.
Nejde jen o rozdíl ve frekvenci a úsporu proudu (snazší chlazení) ve srovnání se současným procesorem.
Ale díky tomu, že AM3 procesor má jiný počet zpracovaných instrukcí za cyklus, je i na stejné frekvenci výkonnější.
A po jeho přetaktování to je ještě víc znát.
A toto si myslel tak že si mám kúpiť iný procesor? - do toho sa mi moc vrážať nechce, nakoľko na tomto PC rozbehám zatial vše co mne napadlo (posledne Far Cry 3 a AC 3) ale vše na NORMAL detailocha nie na vyšších (už to začne sekať.
Kde môže byť problém? v grafikách? Ovladače mám najnovšie aj všeko ostatné aktualizujem pravideľne (okrem biosu :) )
Nebránim sa ani tomu ak by si si našiel čas napr túto sobotu a "pozrel sa mi na to" som z Prahy 9 a nejakú láhev vína (nebo nečeho jíného) za ochotu najdu :) lebo takto cez fórum je to na dlouho.
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

ad1: Stejně se podívej, jak je máš rozmístěné v paměťových slotech desky. Ty, které jsi koupil jako kit měj ve žlutých paměťových slotech desky a ty koupené samostatně - mimochodem - vlez do CPU-Z na kartu SPD a projdi všechny sloty a postni sem i ty zbývající (zatím jsi ukázal jen parametry paměti v 1. slotu) - dej do černých slotů. A kdyby to zase běželo Single, zkus ty paměti v černých slotech prohodit.
ad2: Pokud se nedostaneš do BIOSu (nebo v něm nic neuvidíš, což vyjde na stejno), na taktování zapomeň.
ad PS: Nebojím se, ale myslím, že máme tohle řešit přes fórum. Co když ti budu radit nějaké blbosti a nikdo to neuvidí? A to ještě vem v úvahu, že jsem holka... Takhle je přes to aspoň kontrola. Taktování je jednoduchá věc a limit je teplota procesoru a kvalita desky. Přetaktovat můžeš i na dobré desce jen tak vysoko jak uchladíš. Mimochodem - kdy jsi naposledy čistil chladič procesoru od prachu?

Na desku můžeš s odpovídajícím BIOSem osadit mnou uvedený procesor. Ten jednak míň topí, což je při taktování důležité a jednak má díky jiné architektuře vyšší výkon i na stejné frekvenci na jaké běží tvůj současný procesor.
Ty máš na desce 2 grafiky, které byly docela zklamání už když se jako nové objevily na trhu - do té doby vznikla mainstreamová grafika tak, že se highendová grafika ořízla o 1/2 výkonu. 8600GT byla výjimka, ta je highend oříznutý o 2/3 výkonu. Myslím, že kdyby ses jich obou zbavil, snadno najdeš jednu výkonnější grafiku.
Aktualizoval jsi i rozhraní DirectX? Nebo se to stalo s instalací nějaké hry? Když tak: http://www.microsoft.com/cs-cz/download ... aspx?id=35

No a pokud se s těmi pamětmi rozumně nedomluvíš, líbilo by se mi před taktováním ty 2 dokoupené vyndat a taktovat jen s tím kitem. Bude to stabilnější a dostaneme se výš.
Ale to je na tobě. Tak řekni jak na tom s pamětmi jsi.
zvady
Nováček
Nováček

Příspěvek od zvady »

:sarcasm: to že si holka som fakt nepostrehol = to by som doma dostal po....za uši od tej mojej. OK, dám vedieť ako to dopadlo len musím donútiť monitor aby sa zapol aj pri BIOSe,alebo kupim nové LCD.

Počítač som pred týždňom vysával asi tak pol hodinu :)
Ako s tých grafík vymačkať maximum? Mám zapnutý ten SLi mod ale ako náhla nám na novší hrách napr textury na "high" už to poznať. Neviem či je to nejak spojené aj s CPU vákonom. Mne osobne nevadí hrať hru na stredných nastaveniach, ale chcem vedieť či nerobím/menám dačo zle nastavené. Ak treba ešte dáke info tak postnem sem a tie screeni RAM spravím dnes podvečer.
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

Tak hlavně jestli jsi při vysávání nezapomněl na chladič procesoru - pod jeho ventilátorem.
Tvoje grafiky by ve SLI měly dát skóre tak 9500 bodů ve 3D Marku 06 Basic se slušným 2-jádrem.
Tak si ho stáhni a vyzkoušej: http://www.techspot.com/downloads/5044-3dmark06.html
A budeš hned vědět, jestli jsi na tom +- dobře, nebo hůř.
Mimochodem grafický výkon 10000 bodů (měřeno 3D Markem 06 Basic) umí i tahle grafika (sama): http://pc.bazos.cz/inzerat/20369615/Pro ... D-5670.php
zvady
Nováček
Nováček

Příspěvek od zvady »

Ahoj, prach som vysal kvalitne aj ventilátor som mal dole a v BIOSe som sa nedostal k tomu ako to zapnuť (som vravel že potrebujem viesť za ručičku:)
Posielam screen s BIOSu kam som sa dostal a z RAMiek, skúsim ten 3Dmark a uvidíme.
Takže ako dalej? 8-) resp. kde začať s tými RAMkami :)
Obrázek

Obrázek
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

No ty jsi ale ty paměti ještě nepřehodil, ne?
Ta, co je ve 2.slotu by měla být ve 3.slotu a ta, co je v tomhle 3.slotu je jediná mizerná (paměť DDR2 800 MHz CL6 je fakt nic moc), tak ji dej do 4.slotu a tu ze 4.slotu dej do 2. slotu.
Hergot - to vypadá jako slovní úloha...
No nic, udělej to a podívej se, jestli už běží Dual Channel.
A kdyby národou ne, tak jim nastav časování 6-6-6-18/2T.
Ale to až kdyby to přemístění nepomohlo.
zvady
Nováček
Nováček

Příspěvek od zvady »

OK idem na to a tu je 3D mark screen = dosť bieda :?
Obrázek
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

Žádné drama - o nějakých 18% míň než by se dalo čekat.
Z toho CPU skóre je dost nízké.
Takže grafiky - byť ne moc výkonné - se snaží.
No a otestovali jsme si tím i stabilitu PC, to je příjemné, že 3D Mark proběhl a nezmrzlo to, ani se nerestartovalo.
Tak ještě zkus rozchodit ten Dual Channel - ovlivní pochopitelně i skóre ve 3D Marku.
zvady
Nováček
Nováček

Příspěvek od zvady »

Bohužial neviem ako = prehodil som RAM dúfam správne a nič... dávam foto ako to vizerá teraz a ako mám farby na doske.
Takže potrebujem ištrukcie ako pre debila :) kde to nastaviť.
Obrázek
Obrázek
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

Podle CPU-Z je to OK, co je na kartě Memory teď?
Ale ta deska mi nějak nesouhlasí.
Je na ní napsáno, nebo na krabici, pokud ji ještě máš, M2N32-SLI Deluxe?
EDIT: OK, deska je jak má být. Nic nehledej - promiň...
zvady
Nováček
Nováček

Příspěvek od zvady »

Tak tam je Single :sad:
A jo, doska sa tak "volá"
Prečo pri RAM píše len 400Mhz ked sú podla parametrov 800Mhz všetky?
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

Protože paměti typu Double Data Rate při skutečné frekvenci 400 Mhz vykonávají práci na vzestupné i sestupné hraně signálu, takže jejich efektivní frekvence je 800 Mhz. To máš dobře.
Teď nastav na té stránce BIOSu, kterou jsi nahoře postnul Memory Clock Frequency Manual a pod tím místo 5x Auto nastav časování 6-6-6-18/2T. Pak F10-Yes-Enter a zase se podívej na kartu Memory v CPU-Z. Nějaká změna?
Odpovědět

Zpět na „Procesory AMD“