upgrade z integrované karty

Cokoli se týká koupě nové grafiky, upgradu starší či porovnání různých typů.

Moderátoři: morke, Walker1134, PKBO

Odpovědět
nako77
Nováček
Nováček

upgrade z integrované karty

Příspěvek od nako77 »

Čaute,

chtěl bych něco co bude lepší než současná integrovaná grafika. CPU je Intel Dual Core E2140 1.6 Ghz, 3 GB Ram, zdroj Fortron 300W.
Po zkoumání na netu jsem vybral Radeon HD 6670 (případně 5670) nebo HD 6750. Je na to můj CPU dostatečný ? A co zdroj ? Podle informací by měla mít 6670 spotřebu max 66 W a 6750 max 86 W. Měřil jsem svůj comp a teď žere v klidu kolem 70 W a při hře tak kolem 90 W tak by to snad mohlo stačit uživit. Stačí mi na té grafice DDR3 paměti nebo mám dát tak 200 kč navíc za DDR5 ?

A ještě jeden problém. Mám desku Gigabyte GA-945GZM-S2 s jedním slotem PCI-E 16x, ovšem v manuálu je tam nějaká poznámka že "GA-945GZM-S2 supports up to PCI Express x4 mode". Nevím co tím chtějí říct. Myslíte že ty karty na tom pojedou ? Případně co byste mi doporučili za kartu (chtěl bych si zahrát Mafii 2) ?

Díky
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

Re: upgrade z integrované karty

Příspěvek od Lokomotiva »

Tvůj procesor má výkon dostatečný tak na 6570.

Na 6750 bys musel ten procesor přetaktovat tak na 3,6 GHz.

Jak pro 6750, tak pro 6670 nebo 5670 stačí 512 MB paměti, ovšem chtělo by to je mít GDDR5.
Paměti GDDR3 mají o dost menší datovou propustnost.
nako77
Nováček
Nováček

Příspěvek od nako77 »

HD 6570 jsem s GDDR5 pamětí skoro nenašel (jen asi 2 kousky), všechny ostatní jsou s GDDR3. Ovšem vzhledem k ceně, která není o moc nižší (někde skoro stejná) jak u těch vyšších modelů, nevím jestli radši nekoupit lepší kartu i když ji procesor degraduje.
horcicr
Žlutá karta
Žlutá karta

Příspěvek od horcicr »

jestli je tam jenom malej cenovej rozdíl, tak jasně ber tu lepší. Časem můžeš přetaktovat procesor nebo někde sehnat lepší a vyměnit ho a nebude to zase brzdit grafika :)
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

6570 s pamětmi GDDR3 by k tvému procesoru byla OK.

Ale jestli do toho máš chuť a peníz, kup klidně 6670 s 512 MB paměti GDDR5 (pokud ji seženeš).

Nebo 5670 - je to výkonově totéž co 6670.

Kup tu, která vyjde levněji.

A nebo i výkonnější kartu, ale tam nejde jen o to, že nebudeš mít k dispozici celý grafický výkon karty.
Od určitého nepoměru výkonu karty a procesoru se hry nepříjemně sekají - přitom s méně vykonnou kartou k témuž procesoru to nedělají.
nako77
Nováček
Nováček

Příspěvek od nako77 »

Tak jsem vybral dvě HD 6570 za stejnou cenu. Jedna je bezhlučná pasivně chlazená od Saphire a má paměti taktované na 1334 Mhz a druhá s aktivním chladičem Gigabyte a paměti na 1800 Mhz. Budou ty více taktované paměti mít nějaký znatelně větší výkon ? Osobně bych radši tu bezhlučnou.
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

Pasivní chlazení není záruka ticha, jak se někteří domnívají.

Často je to spíš záruka potíží s přehříváním.
Anebo nízké životnosti karty, která vysoké teploty vydrží podstatně kratší dobu.

Aby totiž pasivní chlazení fungovalo, musíš udělat průvan ve skříni.
V tu ránu je po tichu...
nako77
Nováček
Nováček

Příspěvek od nako77 »

V bedně mám 1 ventilátor vpředu, 1 vzadu a ještě ventilátor od zdroje tak s chlazením snad nebude problém.

Spíše co ty paměti ? Bude tam nějaký pozorovatelný rozdíl ?
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

1600 MHz při 128 bitové šířce paměťové sběrnice je datová propustnost 25,6 GB/s,
zatímco 1334 MHz při stejné šířce sběrnice znamená jen 21,3 GB/s.
O 1/6 horší...
To nemluvím o pamětech GDDR5 na 4000 MHz (6670 třeba), kdy je to dokonce 64 GB/s.
nako77
Nováček
Nováček

Příspěvek od nako77 »

Tak jsem koupil ten pasivní Radeon 6570. Spotřeba mé sestavy v klidu je stejná jako s tou integrovanou kartou kolem 70 W, ve hře jsem viděl max. 108 W. Chlazení vypadá taky dobře, po 2 hodinách hraní Medal of Honor Airborne mi to ukazovalo 44 stupňů.

Posun ve výkonu oproti té integrované kartě je taky patrný: 1145 vs 19293 bodů v 3DMarku 03.

Jediný problém byl, že jsem si musel stáhnout z netu Catalyst Control Centre, z přiloženého DVD to nešlo nainstalovat.
Odpovědět

Zpět na „Rady s nákupem a porovnání“