Po LAGU nejde zapnout PC
Moderátoři: Walker1134, PKBO
- josefpospech
- Nováček
-
Po LAGU nejde zapnout PC
Zdravíčko, nejprve vám vysvětlím svůj problém... jsem majitelem starší základní desky ASUS.
Destička však hezky topí na chipsetu, a ikdyž je na stránkách výrobce napsáno, že v případě dobře odvětrávané skříně není větráček vubec nutný. Dost hučel a tak jsme se rozhodl ho vypojit a nahradit za tišší. Zkoušel jsem ho párkrát uplně sundat, ale při hraní her se zřejmě v dusledku přehřátí zasekávalo cele pc a byl nutný restart.
Proto jsem se tedy rozhodl pro upgrade větráku, za chodu jsem vypojil starý a nacvaknul nový. Vubec jsem si nevsiml ze za dobu co na zakladce nebyl větráček PC zamrzlo a vesele jsem vysával skřín od prachu. Po chvíli jsem se snazil zapnout internet, ale pc bylo zamrzlé, následoval restart a pak se uz monitor nerozsvítil. Počítač normálně naběhl (větráčky a hdd hučí) kontrolka na desce svítí... Jen monitor je furt černý.
Je možné že se nějak poškodil chipset? (přehřátí) nebo by se tato závada projevia jinak? Co by s tím eventuelne mohlo být?
děkuji za odpovědi
Edit: Hladis presunuto do spravne sekce
Destička však hezky topí na chipsetu, a ikdyž je na stránkách výrobce napsáno, že v případě dobře odvětrávané skříně není větráček vubec nutný. Dost hučel a tak jsme se rozhodl ho vypojit a nahradit za tišší. Zkoušel jsem ho párkrát uplně sundat, ale při hraní her se zřejmě v dusledku přehřátí zasekávalo cele pc a byl nutný restart.
Proto jsem se tedy rozhodl pro upgrade větráku, za chodu jsem vypojil starý a nacvaknul nový. Vubec jsem si nevsiml ze za dobu co na zakladce nebyl větráček PC zamrzlo a vesele jsem vysával skřín od prachu. Po chvíli jsem se snazil zapnout internet, ale pc bylo zamrzlé, následoval restart a pak se uz monitor nerozsvítil. Počítač normálně naběhl (větráčky a hdd hučí) kontrolka na desce svítí... Jen monitor je furt černý.
Je možné že se nějak poškodil chipset? (přehřátí) nebo by se tato závada projevia jinak? Co by s tím eventuelne mohlo být?
děkuji za odpovědi
Edit: Hladis presunuto do spravne sekce
- josefpospech
- Nováček
-
Re: Po LAGU nejde zapnout PC
Možná bych měl dodat že při odinstalování původního větráku který jsem musel vycvaknout se párkrát nadzvedl chladič (0,5cm max)
- Hladis
- Moderátor
Eh za chodu menit vetracek na chipsetu a jeste to vysavat......no koledoval sis o pruser a taky to tak dopadlo. Vyzkousej zda neni deska death. Vyndej vsechny vetraky a nech jen nutne komponenty zda se to rozjede.
- josefpospech
- Nováček
-
Vyzkoušet jestli není death? Jde to i jinak než výměnou? protože druhou desku nemám...
- Jája
- Čestný člen
+ vysávání prachu a to vše za provozu? Se nedivím že ti to odešlo, nejspíš se přehřál chipset. Co je to konkrétně za desku?josefpospech píše:se párkrát nadzvedl chladič (0,5cm max)
Zkus jak píše Hladis všechno nepotřebné k náběhu odpojit.
Core i7 8700K , Asus Prime Z370-A, 2x8GB DDR4 3200 G.Skill TridentZ, GTX1060 6GB, Adata SX 8200 Pro 512GB, 120GB Intel SSD 320, 2x Crucial MX500 1TB, X-Fi Titanium, 22" LG W2252TQ, EK water blocks (CPU+GPU, DDC1+EKtop, NexXxos Pro III+II), Avance C001 Terminator, Seasonic Focus GX-650
- josefpospech
- Nováček
-
Konkrétně se jedná o asus p5n-D prach jsem vysaval opatrne a jen v rozich pc kde zadny hardware neni.. ale napsal jsem to abych měl čisté svědomí jde o to ze vsechno bylo najete, celou dobu byl obraz na monitoru, jen laglej... a po restartu už jen tma
/edit - deska je bez integrovane VGA takze karta tam musí zůstat... zbytek zkusím odpojit
//edit: takze jsem odpojil vsechno, kromě jedne ramky, grafiky (jak už jsme zminil výše deska nema integrovku), CPU (+ cerpadlo + vetrak na radiátor) a kabelů na čelním panelu (pwr, restart..)
- stále nestartuje, na krátké zmáčknutí tlačítka pwr nereaguje, muím ho stisknout déle, až poté se pc vypne...
Takže pokud to dobře chápu, chipset is dead?
/edit - deska je bez integrovane VGA takze karta tam musí zůstat... zbytek zkusím odpojit
//edit: takze jsem odpojil vsechno, kromě jedne ramky, grafiky (jak už jsme zminil výše deska nema integrovku), CPU (+ cerpadlo + vetrak na radiátor) a kabelů na čelním panelu (pwr, restart..)
- stále nestartuje, na krátké zmáčknutí tlačítka pwr nereaguje, muím ho stisknout déle, až poté se pc vypne...
Takže pokud to dobře chápu, chipset is dead?
- Hladis
- Moderátor
Pravdepodobne ano. Zkus jeste vyndat baterii na desce a po minute zandat a zkus to nastartovat znovu.
- josefpospech
- Nováček
-
Provedeno, bohužel bez nějaké odezvy...
- spajdr
- Středně pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
Pro příště nevysávej ale vyfoukávej prach z PC.
- tielka
- Středně pokročilý
Hezkýý tak to seš ještě slabej típek znám frajera co PC vrazil do vany osprchoval usušil na topení a vesele jede dááál....
- Natural
- Středně pokročilý
-
- Kontaktovat uživatele:
Ty jsi dobrý blázen...josefpospech píše:Možná bych měl dodat že při odinstalování původního větráku který jsem musel vycvaknout se párkrát nadzvedl chladič (0,5cm max)
- Hladis
- Moderátor
Tak bohuzel deska to ma pravdepodobne za sebou.josefpospech píše:Provedeno, bohužel bez nějaké odezvy...
- Bez_n1ck
- Pokročilý
Vysávání se jako způsob číštění PC nehodí kvůli vzniku statického náboje od zrnek prachu. Pokud je PC vypnutý, tak to ale není zase takovej problém risknout (když není stlačenej vzduch, tak nemáš ani jinou možnost PC vyčistit). Podle mně jsi jí zabil tím sundáním chladiče za chodu (tepelná ochrana /teda pokud tam je/ nestihla zareagovat).
PC: MB: ASUS TUF Z370-PRO GAMING ; CPU: INTEL Core i7-8700K @ 3,7GHz ; CPUcooler: Noctua NH-D14 ; GPU: GIGABYTE GTX2070 WINDFORCE 3X 8GB ; DDR4: 2x16 GB 2666MHz CL16 ; HDD: Samsung 960 EVO M.2 500GB + WD Green 2,5TB + WD Red 4TB + 2xWD Red 8TB ; CASE: Be Quiet! Dark Base 900 ; PSU: Corsair RM650x ; MOUSE: Logitech G700s ; KEYBOARD: Razer Huntsman Elite ; SOUND: Logitech X530 ; MONITOR: 2x Dell U2515H (25" QHD IPS) | Games, that you can play with me | Diablo III - Divina
NOTEBOOK: Dell Precision 7730 ; CPU: Intel Core i7-8750H ; GPU: nVidia Quadro P4200 8GB ; DDR4: 2x16GB 2667MHz ; HDD: Samsung NVMe 256GB + Samsung 980 EVO M.2 1TB ; FullHD
NOTEBOOK: Dell Precision 7730 ; CPU: Intel Core i7-8750H ; GPU: nVidia Quadro P4200 8GB ; DDR4: 2x16GB 2667MHz ; HDD: Samsung NVMe 256GB + Samsung 980 EVO M.2 1TB ; FullHD
- josefpospech
- Nováček
-
Měl bych ještě dotaz, vzhledem k tomu že ze staré platformy (soc 775) už není moc co vybírat, rozhodl jsme se pro desku ASRock P5B-DE, jak jsme se dočetl tak je to v podstatě náhrada za vyřazené MB z provozu, jak se to bohužel podařilo mě .
Ale z5 k dotazu, zajímalo by mě, jestli je deska připravena pro nějakej ten OC (Quad 9400), chlazení mám v bedně od Corsaira (H60). Grafiku mám čerstvě novou a sice GTX560ti, zdroj Fortron AURUM GOLD 700. Máte nějakoudíky lepší alternativu pro základní desku? Popř. jakou? A Můžu očekávat nějaké teoretické zvýšení výkonu (při OC).
Ale z5 k dotazu, zajímalo by mě, jestli je deska připravena pro nějakej ten OC (Quad 9400), chlazení mám v bedně od Corsaira (H60). Grafiku mám čerstvě novou a sice GTX560ti, zdroj Fortron AURUM GOLD 700. Máte nějakoudíky lepší alternativu pro základní desku? Popř. jakou? A Můžu očekávat nějaké teoretické zvýšení výkonu (při OC).
- Hladis
- Moderátor
a nechces rovnou koupit 1155 platformu nez zastaraly srot ?
- josefpospech
- Nováček
-
No o tom jsem taky uvažoval, ale mam paměti DDR2 (8gb) CPU ještě snad taky není uplna vykopávka a tohle všechni bych musel dokoupit spolu s deskou. A to už je poměrně slušná investice. Zkrátka jsme se chtěl zeptat, jestli je to přijatelné řešení, nebo je to uplná blbost která mi sekne ostatní HW.
Prostě jsem se dostal do situace, kdy pc potřebuji i k práci a musím najít rychlé řešení (ve formě MB). Ikdyž mnohem radši bych byl třeba za nějaký bazarový kousek, ale s lepšími parametry.
Prostě jsem se dostal do situace, kdy pc potřebuji i k práci a musím najít rychlé řešení (ve formě MB). Ikdyž mnohem radši bych byl třeba za nějaký bazarový kousek, ale s lepšími parametry.
- Adraj
- Začátečník
Na Aukru mají s775 desek plno, tam by něco najít neměl být problém.
- josefpospech
- Nováček
-
¨Bohužel obdobné typy jako je tato, už jsem koukal neboj se... Aaa co třeba Asus P5Q-E? bude to lepší?
Nakonec to tedy vypadá na P5Q-E doufám že se mi ji podaří ukořistit právě z aukra
Nakonec to tedy vypadá na P5Q-E doufám že se mi ji podaří ukořistit právě z aukra
- josefpospech
- Nováček
-
Co si otom myslíte? Bazarovou P5Q-E? nebo ASRock P5B-DE?
- Jája
- Čestný člen
Já bych bral P5Q-E, kdysi jsem ji měl a šlo na ní dobře taktovat - E8400 na 4,3GHz
Core i7 8700K , Asus Prime Z370-A, 2x8GB DDR4 3200 G.Skill TridentZ, GTX1060 6GB, Adata SX 8200 Pro 512GB, 120GB Intel SSD 320, 2x Crucial MX500 1TB, X-Fi Titanium, 22" LG W2252TQ, EK water blocks (CPU+GPU, DDC1+EKtop, NexXxos Pro III+II), Avance C001 Terminator, Seasonic Focus GX-650