Projekt Bocchius - 40W PC s pasivním chlazením

Hotové nebo rozdělané projekty - úpravy a modifikace počítačových skříní krok za krokem.
V této sekci se nezapočítají příspěvky.

Moderátor: L4mka

Skacee
Nováček
Nováček

Projekt Bocchius - 40W PC s pasivním chlazením

Příspěvek od Skacee »

Zdravím,
před Vánoci se nám v práci rozbil počítač. Když jsem se podíval na nabídku od našeho dodavatele, rozhodl jsem se, že zkusím dát dohromady PC s pasivním chlazením a co nejmenší spotřebou, když už tu je Sandy Bridge.
Takže jsem pořídil toto:
ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek

A hlavně toto:
ObrázekObrázekObrázekObrázek
Naposledy upravil(a) Skacee dne stř 11. led 2012, 21:16, celkem upraveno 2 x.
Jeltík
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Re: Projekt Bocchius - pc s pasivním chlazením

Příspěvek od Jeltík »

Obrázky bez popisku jsou k ničemu, třeba jsem vůbec nepoznal, co máš za HDD, desku, jak je řešená case a chlazení?
Skacee
Nováček
Nováček

Příspěvek od Skacee »

Ts, ts, ts.

Takže pokračování....
Vnitřek case:
Obrázek
Obrázek
Obrázek

Set pro chlazení CPU a chipsetu:
Obrázek

Bižuterie skříňky:
Obrázek

Bohužel trochu rozmazaný snímek adaptér pro vnější zdroj:
Obrázek
TOC
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od TOC »

Zatím jsme neviděli nic moc smysluplného.
Bude to chtít více textu. :)
HDD bude nějaká 5400RPM Toshiba, SSD je Intel 320 80GB, pokud dobře vidím. Deska bude nějaká hodně jednoduchá ITX H61 Intelovka.
Chtělo by to vidět zkompletovaný, nebo to alespoň mít s vysvětlením, jak to má fungovat. :)
Laptop: Lenovo Legion 5 Pro 16" (R7 5800H, RTX3060, 16GB, 2TB) ///
Periferie: Razer BlackWidow Elite (yellow) / Razer Orbweaver Chroma / Roccat Nyth / Dell S3220DGF + Dell U2719D (portrait) + Alza Ergo ///
Audio: Sennheiser HD650 / Cambridge Audio Dacmagic / Hypa 1 ///
Skacee
Nováček
Nováček

Příspěvek od Skacee »

Takže konfigurace:
  • CPU - Intel Core i3-2100T
    MB - Intel DQ67EP
    MEM - 4096MB DDR3-1333MHz / Kingston HyperX / Blu / CL9 / kit 2x2GB
    HD1 -Intel® Solid-State Drive 320 80GB
    HD2- Samsung 160 GB ze starsiho NB
    PSU - Impactics AC-DC Adapter 84W + PSU 130W
    CASE - Impactics C3LH-B Mini-ITX Case - Black
    COOLING - Impactics Coolset IN-2 for Intel 1155/1156 Mini-ITX Mainboard
Motherboard se moc mi líbil, je v současnosti intelovská jediná Mini-ITX deska z Executive Series. Nechtěl jsem udělat chybu jako můj předchůdce, který před pěti lety koupil HW tak, že se v podstatě nedá rozšířit a v té době, to už byl dost low end. U desky je řada vychytávek -2x USB 3.0, ethernet kontroler z Intelu a kromě klasického (pro mne nepoužitelného) PCI 2.0x16 je tam i mini-PCI konektor, vyšší bezpečnost.

Intel 2100T - co dodat, možná by stačil i3 2100, ale je to vykonné i tak až, až. Grafika v čipu je více než dostatečná.
Paměti, hdd - standard.

Case - pasivně chlazená. Bývalý Coolermaster T 100. Myslím si, že použitá filozofie naznačuje cosi čekajícího za dveřmi. V kancelářích budou malá, tichá a výkonná PC. V podstatě chytré mobily už leccos ukazují. Určitě se budou prosazovat řešení menších skříní, a'la Impatics pro ty z nás, kteří budou chtít zachovat jistou míru flexibilty HW a zároveň ticho, kompaktnost a malou spotřebu.

Tuto case jsem si vybral, protože je zajímavá, docela levná - oproti HFX, nebo "made in USA". Ale podle mně má pár důležitých chyb. Předbíhám, popíšu dále. Prodává ji německý Impatics, který k ní nabízí několik chladících setů pro různé MB. Také dodává AC-DC adaptér i externí PSU 130W.

Case je kvalitní výrobek, těžká, dobře se montuje, docela pěkně, industriálně, vypadá, čelo z leštěného hliníku.
Vevnitř je roš na CD, mechaniku vzadu uchycení pro HD. Docela bych uvítal s kratké sata kabely - 10 cm klidně. Zabalená dobře. Po stranách hliníkové radiátory, které jsou eloxované. Skřín není prachotěsná. Mrzí chybějící USB porty ve předu, popř. čtečka karet.

Pokud budete chtít si více přečist o této skříni, našel jsem dvě recenze:
http://www.silentpcreview.com/Coolermas ... i-ITX_case
http://www.techpowerup.com/reviews/Impa ... S_Coolset/
Naposledy upravil(a) Skacee dne stř 11. led 2012, 21:18, celkem upraveno 2 x.
Skacee
Nováček
Nováček

Příspěvek od Skacee »

Chladící set je speciálně vyrobený pro tuto desku. Průměrná kvalita měděných bloků, povrch by se určitě dal lapovat, nebyl nějak zvlášť hladký.

Takže montáž. Zdála se mi docela snadná, s troškou pečlivostí se to dá zvládnout i bez zašpinění pastou a netrvá dlouho. Počítejte s větší spotřebou pasty.

Deska s osazenýmy šrouby pro uchycení bloku pro heatpipe:
Obrázek

Nasazený měděný blok:
Obrázek

Detail chlazení procesoru:
Obrázek

Detail chlazení chipsetu:
Obrázek

Celkový pohled:
Obrázek
Obrázek
Obrázek

První pokus o uchycení HD. Řešení vychází z časové tísně... Protože máme externí DVD mechaniku, tak jsem otvor zaslepil dřevěným špalíčkem, který je přilepený tavnou pistolí. HD je uchycený gumkou.
Obrázek
Obrázek
Obrázek

První malé testování bylo slibné. Teplota se usadila kolem 35 -37 stupňů (CPU, HD) - a to běželo video, Internet.

Libíla se mi i spotřeba max 38W, Jinak kolem 21 - 25 W. Takže jsem ho za ten středeční večer zprovoznil a předal do lékárny, kde ho potřebovali k inventuře.
Skacee
Nováček
Nováček

Příspěvek od Skacee »

Ale! Při dlouhodobém běžném provozu jsem zjistil, že to s teplotami není tak slavné. Teplota uvnitř se vyšplhala ke 45-48 stupňům, CPU byl od 40-47 (dle zátěže), max byl asi kolem 51. To by mně moc nevadilo, ale co mě překvapilo, že HD hlasí tak 45-47 stupňů. Což je dost. Lámal jsem si hlavu a zkusil malou, přiznávám neúspěšnou, úpravu.

Zadní panel jsem nahradil za perforovaný:
Obrázek

Dole jsem udělal, narychlo, pár otvorů:
Obrázek
Obrázek

Z hliníkových profilů jsem zhotovil nové nosníky pro HD, uchyceno opět gumou. Chtělo by to pružinky...
Obrázek

A smontoval jsem to:
Obrázek
Obrázek

Dobrý nápad výrobce desky - samolepka s popisem, kde co je:
Obrázek
Obrázek
Obrázek

A co se podařilo? Prakticky nic. Možná malé otvory, málo, a asi ještě špatně. Takže jediné co mně ještě k tomu napadá je připíchnout HD k horní stěně a nechat ho chladit přes plochu krytu. Vrtat a perforovat boky se mi už nechce. Nebo použít externí HD.

Závěr: Case je docela dobrý, pro nízkoenergetický, ne moc náročný PC použitelný. Jsem s touto v podstatě bezúdržbovou konstrukcí spokojen, dokud nebudu potřebovat klasický HD.

Nedostatky:
Chlazení HD považuji za riskantní. Myslím si, že klasický HD nad 40 stupňu je prostě v nebezpečí (I když jsem četl, že výrobci tvrdí, že do 60 stupňů je to OK, věčná debata).

Case je uzavřený, takže se v něm kumuluje zbytečné teplo. Měl by být lépe promyšlen airflow.

Přední čelo neobsahuje USB porty, popř. čtečku karet - tzn. např. pro HTPC by bylo potřeba více úprav.

Uchycení heatpipes by mohlo být ještě lepší - tak, aby se daly vyosit více šikmo nahoru. V jedné recenzi jsem se dozvěděl, že práve toto jim pomohlo z chlazením (principiálně by to nemělo hrát roli).

Nedočkavcům se omlouvám za nedorozumnění. Píši po částech, také proto, že jsem občas odskočen...
LukášST
Začátečník
Začátečník

Re: Projekt Bocchius - 40W PC s pasivním chlazením

Příspěvek od LukášST »

S tím airflow, možná by stačilo horní kryt perforovat, teplo by stoupalo samo.
Chápu, že to má být pasiv, ale jeden menší větrák na pár set ot./min. by tady udělal dobrou práci a bylo by po problému s přehříváním :)

Ale líbí se mi ono chlazení CPU a chipsetu do skříně :)
Ve svém HTPC používám slabší G620T, kterou chladím teda CM GeminII M4, staženou na 15% otáček :) Ticho jak po pěšině a teplotka CPU i HDD je cca 35st. A to je case umístněn, dost výškově na těsno v polici. O přísun vzduchu se stará 2x NF-R8 na 800ot./min. a stále ticho :)

Spotřeba je taková, jakou jsem chtěl mít já, ale bohužel mám o cca 40% vyšší než ty v idle :(
Ještě mě zaujalo u Tebe, uchycení disků, to je originál ?
Jeltík
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jeltík »

Uchladit tohle je relativně problém, ale viděl bych to asi takhle:
Obrázek
Změř si, jaký rozměr větráku (měl by být zespodu case s filtrem) se ti tam vejde a odstraň zadní záslepku, prach se ti tam nedostane díky tomu větráku, kterej bude vytvářet přetlak.
acebsod
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od acebsod »

to chlazení má výrobce vymyšlený velice dobře, ale jak už tu psali, kdybys ten vršel perforoval tak si myslím že by teploty byly naprosto v pořádku.
Pc:MB: Gigabyte 8I945P-G-RH, CPU: Intel 2x 3,4 GHz soc.775, RAM: 4GB DDR2, GPU: Sapphire Radeon 6570 1 GB, SSD: Intel 520 60 GB, HDD Seagate 500 GB, PSU: Seasonic S12II-620W, Monitor: Samsung syncmaster S24B300, 24"

NTB: CPU Intel Core i3 - 2,4GHz, RAM 8GB DDR3 1600Mhz, GPU GT635M 2GB & HD 4000, OS W8.1 -64bit

Klávesnice: Gigabye aivia K8100, Myš: Gigabyte ECO600
Jeltík
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jeltík »

Perforovat vršek je celkem nesmysl, nejvýhodnější řešení je prohnat vzduch skrz celou case, rozvrtáním case jako ementál si moc nepomůžeš...
Woyta
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Woyta »

Ty diry co delas jsou prasarna. Stejne jako uchyceni disku.
Navic kdyz je vetsina zakryta plechem MB a nasledne jeste samotnou MB.
Odvetrani bych resil vyrobou noveho krytu z mesh panelu at teplo muze stoupat.
Pripadne nejakej malej vetrak na velmi nizkych otackach aby to trosku rozehnal.
AMD Ryzen 7 5800X, XFX Radeon RX 7900 GRE, Asus ROG STRIX B550-A Gaming, 2x8GB Corsair Vengance LED 3200mhz, 2x8GB G.SkillRGB 3200mhz, 1TB SSD Patriot Viper VP4300, 2TB1TB SSD Samsung 970 EVO, 1TB SSD Samsung 840 EVO, 3TB Western Digital, 4TB Western Digital,Creative Sound Blaster Z, Seasonic Focus+ 650W, 31,5" MVA 4k LCD Samsung , myš Logitech G602, klávesnice Tesoro Colada, volant Logitech G25

Intel C2Q Q9400@3,3ghz, Saphire RX 550, DFI Blod Iron P35, 4x2GB G. Skill PI Series 1066mhz, 640GB Seagate,Creative Sound Blaster Audigy, Seasonic S12 550W

It is better to live dangerously for 34 years than to be bored for 84 years. (Adelaide Siffert)
kubeskuku
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kubeskuku »

;-) celkem parada ,taky sem nad tim premyslel...ale muj pc má velke chladiče na všem tak mi stačí 14cm intake a 2*12cm outtake pc taky moc nežere a když ho zapnu nevím že běží větráky sou na 5V,,,je to vytlumené atd
mb:gigabyte: ga-m52l-s3 cpu:sempron-3,2GHz
gpu:asus en8600gt 512mb ram:a-data ddr2/800 3x1Gb
hdd:segate 250Gb sata2 zdroj:350w/12cm fan
bedna:ca codegen-c9 monitor:aoc 17´´
klaveska,myš,repromon.,pc=modding
Skacee
Nováček
Nováček

Příspěvek od Skacee »

Tak tento case považuji za nedomyšlený, nedotažený. Rozhodně se nedá doporučit pro pasivní chlazení o čemž svědčí Vaše návrhy. Bohužel pro tento koncept nejsou přijatelné - dát nahoru mřížku není praktické také kvůli prachu a ventilátor vevnitř je popření všech těch heatpipe okolo. Skříněk s jedním ventilátorem jsem už pár postavil a heatpipe systém jsem k tomu nepotřeboval.

Takže jsem začal vymýšlet vlastní bezventilátorovou skříň, úplně tichou(!), ve které by se řešil zmíněný problém. Brzy pošlu rendry z 3DS. Je to box o velikosti 20(v)x20(d)x15(š), kde jsou boky tvořeny AL profilovaným chladičem. ;-)
Jeltík
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jeltík »

Ale nezapomeň na zajištění airflow v case, jinak tenhle tvůj nápad už je dávno realizovanej v podobě týhle case..
HentaiRush
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od HentaiRush »

Člověk se nemůže divit, že se tam po nějákým delším provozu nastřádá teplota.. Stále je to malej uzavřenej prostor, takže i zdroje tepla jako mosfety, cívky, paměti atd atd, přispějou.. Nejjednodužší je prostě ten vzduch, byť pomalu, dostat ven..

Idea Jeltíka je dle mě asi nejfunkčnější řešení.. Zadní část sis udělal performovanou, takže by vepředu mohl bejt jeden blbej 40mm ventilátor (jestli se vejde), s teplotní regulací nebo prostě jen zkrouhlej na minimální otáčky, aby v té case nestál horkej vzduch.. Nejde o aktivní chlazení, ale jen výměnu vzduchu.. Na to stačí opravdu minimální otáčky..

/// Mimochodem, na kolik to celkově tak vyšlo?
Wannabe dickface... :]
Woyta
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Woyta »

Ta case je urcena primarne pro Atom. Ty tam cpes vykonejsi PC a jeste dalsi disk.
V pripade jemne perforace (dirky 0,8mm) prach neni zas tak velky problem.

Pripadne jednou za par mesicu vyfoukat prach neni takovej problem.

Ohledne navrhu. Najdi si vzorecky pro vypocty pasivnich chladicu. At vis jak velkou plochu budes potrebovat. A pocitej s letnima teplotama 30-35st. Metoda pokus omyl je draha.
AMD Ryzen 7 5800X, XFX Radeon RX 7900 GRE, Asus ROG STRIX B550-A Gaming, 2x8GB Corsair Vengance LED 3200mhz, 2x8GB G.SkillRGB 3200mhz, 1TB SSD Patriot Viper VP4300, 2TB1TB SSD Samsung 970 EVO, 1TB SSD Samsung 840 EVO, 3TB Western Digital, 4TB Western Digital,Creative Sound Blaster Z, Seasonic Focus+ 650W, 31,5" MVA 4k LCD Samsung , myš Logitech G602, klávesnice Tesoro Colada, volant Logitech G25

Intel C2Q Q9400@3,3ghz, Saphire RX 550, DFI Blod Iron P35, 4x2GB G. Skill PI Series 1066mhz, 640GB Seagate,Creative Sound Blaster Audigy, Seasonic S12 550W

It is better to live dangerously for 34 years than to be bored for 84 years. (Adelaide Siffert)
Skacee
Nováček
Nováček

Příspěvek od Skacee »

Zdravím,
děkuji za připomínky! Možná je T-100 (původní výrobce byl Coolermaster) primárně určen pro Atomy (btw dodávaný a instalovaný heatpipe set je přesně pro použitou i3 desku), ale i tak nestačí chladit. Dle testu s Atomem, ktery mimo jiné vyšel s teplotami ještě hůře než mně, dochazi k vysokým teplotám HD viz http://www.silentpcreview.com/article937-page6.html a sám redaktor navrhuje toto řešit. Mea culpa, ale risk je někdy ztráta.

Jeltík řešení je jednou ze tří vhodných variant pro daný problém. Abych se přiznal zatím to nechávám tak jak je.

Když jsem nad tím přemýšlel, došel jsem k jiné koncepci. Jde nejen o zajištění airflow...
Chlazení chci počítat určitě předem, docela rád bych si s tím i s někým na to sedl. Pokud někoho znáte dejte mi vědět.

Prach je takový jemný detail. Před týdnem jsem čistil naše počítače po 2 letech...
Trinom
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Trinom »

Ještě mě napadá jedna možnost. Co takhle udělat podstavec pro disky? Tehdy by skříň mohla zůstat tak, jak je, jen bys táhl kabely k diskům o patro níž. Ementál už jsi udělal, tak v tom problém taky nevidím. Jediný co, tak bych nějak tepelně od sebe tyhle dva díly oddělil. Třeba gumou.
O tvé šikovnosti víme, takže si myslím, že něco podobného by pro tebe nemusel být problém a vzhled by jsi zvládl zachovat.
Obrázek Measure With Micrometer, Mark With Chalk, Cut With Ax.....................TDI = Ten Dým Ignoruj
Woyta
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Woyta »

A proc podstavec pro disky neudelat primo ve skrini? Zvednout MB tray a do vznikle dutiny dat disky a pres teplovodivou gumu odvest jejich teplo na spodni plech.
Reseni se da vymyslet hodne.

Odpovědět

Zpět na „Projekty“