první dotaz: je tento text dobře?
It is good to know the basic difference between the bit (b) and Byte (B). 1B = 8b - this means that 1 Byte is 8 bits. bit imagine a logic value 0 or 1 (other values can not have) and a byte is exactly 8 such logical units (eg: 01110010 or 00110001, etc.). You can read somewhere that 1B = 1 register - 1 register has 8 bits. I would like to draw attention to the transfer between them.
bit: there is a transfer between them very simple and probably familiar to all. Here we follow the decimal system (multiples of 1000 => 10^3) => 1kb = 1000b
Byte: here we convert multiples of 1024 (for general transfer 2 ^ (n * 10), where n = order of transfer) => 1kB = 1024B
-----------
čím jsem si na 100 % jistý, tak tím: 1B = 8b , tohle snad píšou v každé učebnici v úvodu, každý se tímhle horlivě ohání v úvodu v každé podobné diskusi, tohle zná každí a přesvědčil by o tom i kus šutru. Co se ale někdy dozvídám dále, tak mi příjde, že se buď mystifukuje, flamuje, mlží, plží nebo nejednoznačně vysvětlí. Google je fajn do doby než vám vygooglí hlouposti nebo protichůdné informace.
převody na úrovni B a b (bez vyššího řádu) jsou primitivní (ostatně tu máme vzoreček kde je potřeba umět pouze dělit nebo násobit číslem 8 ), co mě ale zajímá tak převod ve vyšších řádech. Bohužel z toho co jsem vyčetl z googlu tak jsem trošku na rozpacích, protože když si vyhledám online převodník (třeba Gb na MB) a porovnám to, tak mi příjde, že se někdo v drtivé většině případů musí mýlit. Dokonce i když jsem si porovnal 2 nebo 3 online převodníky a každý převáděl jinak, tak to vyvolá drobný úsměv na tváři.
Proto bych tedy měl i druhý dotaz a to k výše uvedenému textu: dá se takhle zapsat úplně obecný vztah?
1B (2^(n * 10)) = 8 b (10 ^(N * 3))
kde
n = řád B
N = řád b
základní = 0
kilo = 1
mega = 2
.
.
.
Pokud se to tu někde seriozně řešilo, tak mi stačí odkaz na dané téma.
Vytvořil jsem si svůj program na převod těchto jednotek, který využívá výše zmíněný obecný vzoreček a rád bych se ujistil, že počítá dobře. Respektive přepočítává přenosovou rychlost internetu třeba: kbps na MBps...

děkuji za seriozní a nezmatečný komentáře