rychlosti, převody a o čem byla řeč už tisíckrát...

Problematika připojení - hardware i software.

Moderátor: Don

Odpovědět
lelekdk
Začátečník
Začátečník

rychlosti, převody a o čem byla řeč už tisíckrát...

Příspěvek od lelekdk »

řeší se tohle na spoustu fórech, po přečtení většině z nich je dobré hodit do sklenky s vodou dva šumáky a relaxovat. Někdy mi to příjde až trapné jak je vše chaoticky popsáno nebo nesrozumitelně vysvětleno a dotyčný se ještě vysmívá dotazujícímu jak je to primitivní.

první dotaz: je tento text dobře?

It is good to know the basic difference between the bit (b) and Byte (B). 1B = 8b - this means that 1 Byte is 8 bits. bit imagine a logic value 0 or 1 (other values can not have) and a byte is exactly 8 such logical units (eg: 01110010 or 00110001, etc.). You can read somewhere that 1B = 1 register - 1 register has 8 bits. I would like to draw attention to the transfer between them.

bit: there is a transfer between them very simple and probably familiar to all. Here we follow the decimal system (multiples of 1000 => 10^3) => 1kb = 1000b

Byte: here we convert multiples of 1024 (for general transfer 2 ^ (n * 10), where n = order of transfer) => 1kB = 1024B

-----------
čím jsem si na 100 % jistý, tak tím: 1B = 8b , tohle snad píšou v každé učebnici v úvodu, každý se tímhle horlivě ohání v úvodu v každé podobné diskusi, tohle zná každí a přesvědčil by o tom i kus šutru. Co se ale někdy dozvídám dále, tak mi příjde, že se buď mystifukuje, flamuje, mlží, plží nebo nejednoznačně vysvětlí. Google je fajn do doby než vám vygooglí hlouposti nebo protichůdné informace.

převody na úrovni B a b (bez vyššího řádu) jsou primitivní (ostatně tu máme vzoreček kde je potřeba umět pouze dělit nebo násobit číslem 8 ), co mě ale zajímá tak převod ve vyšších řádech. Bohužel z toho co jsem vyčetl z googlu tak jsem trošku na rozpacích, protože když si vyhledám online převodník (třeba Gb na MB) a porovnám to, tak mi příjde, že se někdo v drtivé většině případů musí mýlit. Dokonce i když jsem si porovnal 2 nebo 3 online převodníky a každý převáděl jinak, tak to vyvolá drobný úsměv na tváři.

Proto bych tedy měl i druhý dotaz a to k výše uvedenému textu: dá se takhle zapsat úplně obecný vztah?

1B (2^(n * 10)) = 8 b (10 ^(N * 3))
kde
n = řád B
N = řád b
základní = 0
kilo = 1
mega = 2
.
.
.
Pokud se to tu někde seriozně řešilo, tak mi stačí odkaz na dané téma.
Vytvořil jsem si svůj program na převod těchto jednotek, který využívá výše zmíněný obecný vzoreček a rád bych se ujistil, že počítá dobře. Respektive přepočítává přenosovou rychlost internetu třeba: kbps na MBps...
Obrázek

děkuji za seriozní a nezmatečný komentáře :P
c# Kozel zahradníkem
LiveBomb
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Re: rychlosti, převody a o čem byla řeč už tisíckrát...

Příspěvek od LiveBomb »

http://www.jednotky.cz/datova-kapacita/byte/

Hlavne si musis uvedomit, jestli to prevadis podle SI nebo podle IEC (JEDEC)

SI: kilo = 1000, IEC kilo = 1024
PC - CPU: Intel Core i5-4670K MB: MSI Z87-G45 Gaming RAM: Kingston KVR1333D3N9K2/8G GPU: Asus Radeon HD7970 3 GB HDD: Kingston SVP100/96GR, Samsung SpinPoint F3 HD502HJ, Western-Digital WD20EARS PSU: Corsair HX750 Chladiče: AC Freezer 13 Pro, 2x AC F9 PWM, 2x AC F12, AC F12 Pro PWM DVD-RW: Samusng SH-S223C Case: Thermaltake Armor VA8003BWS Monitor: LG IPS236V Keyb: Logitech Wave Keyboard Myš: Logitech MX610 Left-Hand OS: Microsoft Windows 7 Professional x86-64 Notebook - Lenovo ThinkPad E530
lelekdk
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od lelekdk »

a proč se mi zdá, že zrovna zde to převádí jen pomocí čísel 1000 a 8...

a nemá to mít náhodou jakýsi "systém" a ne, že to budu pálit od bohu jak se mi bude hodit? :razz:
Naposledy upravil(a) lelekdk dne pát 20. led 2012, 22:59, celkem upraveno 1 x.
c# Kozel zahradníkem
LiveBomb
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LiveBomb »

1 byte = 8 bitu
1 kibibyte = 1024 bytu = 2^10 bytu (8192 bitu)
1 mebibyte = 1024 kibibytu 2^20 bytu (8388608 bitu)

1 byte = 8 bitu
1 kilobyte = 1000 bytu = 10^3 bytu
1 megabyte = 1000 kilobytu = 10^6 bytu

A pokud se dobre divam na ten tvuj vzorecek, tak si zrovna pomichal SI a JEDEC dohormady...
PC - CPU: Intel Core i5-4670K MB: MSI Z87-G45 Gaming RAM: Kingston KVR1333D3N9K2/8G GPU: Asus Radeon HD7970 3 GB HDD: Kingston SVP100/96GR, Samsung SpinPoint F3 HD502HJ, Western-Digital WD20EARS PSU: Corsair HX750 Chladiče: AC Freezer 13 Pro, 2x AC F9 PWM, 2x AC F12, AC F12 Pro PWM DVD-RW: Samusng SH-S223C Case: Thermaltake Armor VA8003BWS Monitor: LG IPS236V Keyb: Logitech Wave Keyboard Myš: Logitech MX610 Left-Hand OS: Microsoft Windows 7 Professional x86-64 Notebook - Lenovo ThinkPad E530
lelekdk
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od lelekdk »

Kdy použiju první případ a kdy druhý?

z mého prvního příspěvku mám tušení, že bych rád řešil první případ.

protože takhle to bylo řečeno na jednom foru (nemám už zdroj)... ale bylo tam jasně řečeno, že převod není jen pomocí SI tedy 1000 a 8 nebo jen pomocí JEDEC 2^10 a 8... A musím říct, že to celkem bylo dobře argumentované...
c# Kozel zahradníkem
LiveBomb
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LiveBomb »

A co jinyho bys chtel pouzivat ? Bud to prevadis v desitkove nebo ve dvojkove, ale zaklad 1:8 je pro obe stejny...

Btw. ta tva rovnice se mi zda spatne, jedne strane mas jedec a na druhe SI

1B (2^(n * 10)) = 8 b (10 ^(N * 3))
1B (2^(1 * 10)) = 8 b (10 ^(1 * 3))
1024 bytu = 8000 bitu ?
lelekdk
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od lelekdk »

kdy je tedy dobrý první případ (převod ve dvojkové soustavě) a kdy je tedy dobrý druhý případ (převod v desítkové soustavě).

předpokládám, že Mi, ki atd... je asi proto abych třeba teď netvrdil, že 1MiB=8Mb == 1MB=8Mb...

----
8192b
(n=0, N=0)
c# Kozel zahradníkem
lelekdk
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od lelekdk »

nechápu proč ti, kteří rozumí danému tématu jsou "neochotni" se rozepsat a blíže vysvětlit problém (tohle je problém na více fórech, které jsem k tomuto tématu pročetl). Zeptám se tedy znova a jako naprostý "lajk", který umí jen zapnout a vypnout počítač, se budu snažit klást co "nejkonkrétnější dotazy", protože zeptat se dosavadním stylem "proč..." je očividně asi špatný přístup :arrow:

- rád bych se dozvěděl něco více o převodech "vyšších řádech"... 1B=8b mě opravdu nezajímá. Jak jsem řekl (a to si i opravdu myslím), se dozvíte v každé učebnici, v prologu, úvodu (jak chcete), začíná tímhle každá diskuze na internetu ohledně tohoto tématu, dokonce i můj soused mi tohle vyryl na fasádu baráku. Opravdu se zkusme přesunout dál, hlouběji do učebnice, kterou už málokdo dočetl, donutit odborníka vyjádřit se na fóru a pomoci sousedovy dokončit co započal :arrow: Ze zmatečných informací z různých fór jsem se očividně vydal špatnou cestou, kdy tvrdím, že k převodu je nutné jak desítková soustava, tak i dvojková. Očividně tomu tak není, tak nejprve by mě zajímalo: Kdy se uvažují převody pomocí dvojkové soustavy (IEC) 2^(n*10) a kdy se uvažují převody pomocí desítkové soustavy (SI) 10^(n*3)... nerad bych do toho rejpal, ale pro fungování "všeho" bude pravděpodobně stačit jeden převod (a ten mě zajímá, ten praktičtější). Důvodem proč jsem si asi původně myslel, že bude potřeba jak desítková tak i dvojková soustava převodu byla jedna debata na fóru, která byla celkem dobře autorem podaná. v podstatě říkal, že B (Byte) má svůj převod mezi sebou a b (bit) má svůj převod mezi sebou, + úplně všem známé 1B=8b. S převody desítkové soustavy a s převody dvojkové soustavy pravděpodobně problém nemám. Mám problém s tím, kdy je použít.

- Druhý dotaz jsem si téměř už vygooglil a sám zodpověděl a to je "značení", které zmiňuji i ve svém posledním příspěvku. Tedy pokud jsem to dobře pochopil, tak značení bylo zavedeno proto, abych nemohl tvrdit: 1MiB=8Mb == 1MB=8Mb ,protože očividně záleží na tom, jaký použiju styl převodu (desítkovou soustavu nebo dvojkovou). Tedy, to s tím "i" naznačuje dvojkovou soustavu převodu a bez "i" značí desítkovou soustavu převodu. Tady to svádí k prvnímu dotazu a to kdy použiju: první případ a druhý případ.

- šlo by uvést konkrétní případy, kdy se přímo využije převodu s dvojkovou soustavou a kdy bude převod pomocí desítkové soustavy? (konkrétní případy mi určitě pomůžou pro další vyhledávání informací). Tady mě nezajímají příklady ze sbírky, ale kde se s tím reálně setkám, co je využívanější, co je praktičtější pro "život" atd...

jednou na to příjdu a budu rozumět vzniku všeho :roll:
c# Kozel zahradníkem
LiveBomb
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LiveBomb »

Tohle to je vysvetlovani na dyl, ale souvisi to s technologii polovodicovych pameti a popravde o tom moc nevim. Ale je sparvnejsi pouzivat mocniny dvou, je to pro "IT svet" prirozenejsi.
Myslim, ze to bude i souviset s IBM 5150, ktera mela 65 536 B (64*2^10) -> 64 KB, KB = "veke kilo", kB = "male kilo", vic by ti asi rekla norma IEC 60027(? nebo jak se znaci), kde se prave tohle upravilo a vznikly predpony KiB, MiB, atd...

Pokud vim, tak jedine odvetvi kde se pouziva 10^ jsou pevne disky, ale znaci se to jen papirove (asi komercni duvod), samotna kapacita uz je samozrejmne pocitana v 2^.
Smith
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Smith »

Bezne se pouziva binarni prevod (na binarni predpony vetsina lidi kasle a Microsoft taky). Desitkovou soustavu pouzivaji jen vyrobci disku (a to jen u desktopovych disku), flashdisku a pametovych karet. Proc? Vyssi cislo => marketing.
# Desktop [Ryzen 9 7950X, 128 GB RAM, GeForce GTX 1660 Ti, 4x SSD, 3x Dell UP2716D(A), W11 Pro]
# Notebook Dell XPS 13 [i7-7500U, 16 GB RAM, 512 GB SSD, W11 Pro], Apple MacBook Air 13" [M2, 16 GB RAM, 512 GB SSD]
# Home Server [2x E5-2630 v3, 128 GB RAM, WS2019] # Storage Synology DS1815+ [24 TB RAID6], Synology DS1819+ [24 TB RAID6, 10 GbE]
# Samsung Galaxy S23 Ultra # Canon EOS R5, Canon EOS 3, Canonet QL17 G-III, Bronica SQ-A # www.photosmith.cz
lelekdk
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od lelekdk »

a jde nějakým možným způsobem proveditelné převádět mezi nimi?

například budu mít připojení k internetu dané třeba 1024 kbps = 0,128MBps... ale stahování v prohlížeči bude zobrazovat stahovanou datovou kapacitu třeba v 1024Kibps = 0,125MiBps (tohle je zobrazeno)

já vím, že soubor má třeba 4096kB, ale v download panelu se zobrazí Kibps (zobrazí nám třeba těch 0,125MiBps)

z připojení internetu je jasné že to bude trvat 32s, ale co když nevím jaké bude připojení k internetu a mám právě 2 rozdílné jednotky.

třeba prvotní myšlenka byla, že základ 1B=8b je pro obě soustavy stejný. Tak jsem jednoduše usoudil, že bude nejjednoduší převést na základní jednotku bit (b).
pro desítkovou soustavu:
velikost souboru: 4 096kB = 4 096 0000B = 32 768 000b
podle rychosti internetu můžu říct, že stahuje max: 1 024 000b
32 768 000 / 1 024 000 = 32s

pro dvojkovou soustavu:
velikost souboru: 4 096kB = 4 096 0000B = 32 768 000b
podle download panelu: 1 048 576b
32 768 000 / 1 048 576 = 31,25s

tohle by měli být úpravy snad v pořádku. Ted bych využil podmínky 1B=8b (jak bylo řečeno je pro obě soustavy stejný) a teoreticky bych teď měl být schopen převést 1 024 000b - přenosovou rychlost internetu na požadovanou datovou hodnotu vyjádřenoutřeba v Kibps... 1 024 000 / 1024 = 1000Kibps = 125KiBps (0,122MiBps)

takže abych soubor stahnul za 32s musí být na dowload panelu 0,122MiBps

Nevím jestli jsem prvedl špatnou úvahu, ale příjdou mi provedené operace v pořádku.

jinak pravděpodobnější asi bude, že prohlížeč má špatné zobrazení jednotek. ve většině diskuzí jsem se setkal s tím, že právě přenosová rychlost internetu a případně stahování by mělo být v kbps (a převody desítkové soustavy). Co se týče velikosti souboru

odkaz na normu mě dovedl k těmto, bych řekl i celkem povedeným, poznámkám: http://cs.wikipedia.org/wiki/Bin%C3%A1r ... 5%99edpona

jinak program tedy mám špatně, protože tam byla myšlenka převádět udávanou rychlost internetu v kbps (Mbps) na kBps (MBps)... čili vhodný asi bude použít desítkovou soustavu.
c# Kozel zahradníkem
Caderom
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Caderom »

Rychlosti sběrnic využívají stejně jako pevné disky desítkovou soustavu, přes 100Mbit Ethernet tedy více než 100 000 000 bit/s jedním směrem neprotlačíte. Stejně tak výpočty např. propustnosti RAM - 12 800 MB/s = 12 800 000 kB/s.
Weslo
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Weslo »

Myslím, že nejpraktičtější je do toho nešťourat :) Přeci jen si jen hraješ s čísly (i když je to zajímavé a i já se rád poučím od chytřejších tady), realitu tohle neobsahuje. Možná jsem ale jen špatně pochopil důvod tvého bádání....
Děláš program který počítá "teoretickou" přenosovou rychlost?
AMD Ryzen 7 8700F 4100Mhz| XPG Levante X 240 | ASUS TUF GAMING B650M |64GB Corsair DDR5 5000Mhz | Gigabyte Radeon RX7600 16GB OC | 2x Samsung 980PRO 512GB + 2x2TB WDC WD20EZFX | Lian-Li O11 Dynamic Mini | Corsair SF-450 | 32" Dell S3222DGM | Synology DS223j + 2x6TB WD Red RAID1
lelekdk
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od lelekdk »

Program vytvořený mám a teď ho jen upravuji aby to bylo dobře. celé tohle vzniklo, že mi jednou píše kamarád jestli neumím převést xyz kb na MB (se špatným značením, převody v binární soustavě ). ve škole měli jen jednu hodinu na toto téma "jen aby se neřeklo". Pochipitelně jsem to nevěděl přesně a tak mě zajímalo "jak se věci mají a jak fungují". po zjištění některých informací jsem si udělal jednoduchý (amatérský) program (nejsem ani programátor, prostě jsem si stahnul free MS Visual c# 2010 Express) s myšlenkou, že se třeba někdy takový prográmek bude jednou hodit.

a proto bych v tomhle měl rád jasno, program vypadá poměrně uživatelsky jednoduše a teď aby uměl taky dobře počítat :roll:

ale je to jinak už celkem dobrý. jen pár dní nechápání a bolehlav a teď už mám skoro jasno. :roll:
c# Kozel zahradníkem
lelekdk
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od lelekdk »

a co ten příklad? je to tak dobře? že stačí převést vždy na základní bit a pak s tím můžu libovolně převádět do IS nebo JEDEC podle potřeby?. pochopitelně převod na bit bude podle pravidel SI nebo JEDEC (záleží jak bude vyjádřená základní hodnota)
c# Kozel zahradníkem
Odpovědět

Zpět na „Sítě, modemy a Internet“