NVidia GTX560 a černé problikávání nad tlačítkem Start

Grafické karty s libovolným GPU firmy nVidia (např. Riva, GeForce).

Moderátoři: Walker1134, Wilik

Odpovědět
michalkop
Nováček
Nováček

NVidia GTX560 a černé problikávání nad tlačítkem Start

Příspěvek od michalkop »

Ahoj,

prosím o radu - minulý týden jsem ve své sestavě nahradil GeForce 8800GT kartou GTX560 od Gigabytu.

Sestava:
PSU: Fortron Bluestorm II 500W
CPU: Intel Core 2 Duo E8400 @ 3600 MHz (při téměř standardním napětí)
Motherboard: Gigabyte P35-DS3P
Monitor: LG M2380D 1920x1080@60Hz; připojen přes redukci DVI -> HDMI na portu 1; zvuk posílám po HDMI kabelu
TV card: AverMedia A16AR PCI Hybrid DVB-T
GPU: GV-N56GOC-1GI
Zvuk: Asus Xonar DS

Před vyndáním karty jsem odinstaloval úplně ovladače a všechno od Nvidie a utility od výrobce (to byla verze 285.62). Od té doby jsem kartu už jednu vyndal a znovu zandal. Utáhnul šroubek, změnil pořadí napájecích kablíků. Profouknul PCIe slot od všeho prachu...

Od té doby jsem měl spoustu problémů s ovladači (chronologicky):
285.62* - nefunguje TV karta; s jakýmkoliv jinými ovladači, co jsem zkusil ano
290.53 - náhodné černé problikávání nad tlačítkem start
295.51 - zatuhnutí při přehrávání HD videí na Youtube provázející z objevení se růžového rastru, zatuhnutí obrazu a ještě na několik desítek sekund doprovod zvuku; zdokumentováno i v jiném postu na NVidia fóru
280.26* - opět náhodné černé problikávání nad tlačítkem start
* údajně stabilní a certifikované ovladače

Podle všeho to problikávání není spojeno s verzí ovladače, i když je pravda, že jsem ho u 295.51 a 285.62 nezpozoroval. Možná, že jsem je na počítači neměl dost dlouho (285.62 jsem odinstaloval do dvou hodinách; 295.51 na počítači ale byla několik dní).

Popis problému:
Když rychle myší najedu nad tlačítko Start. Celý monitor najednou černě problikne. Tento jev se ale nevyskytuje pravidelně, ale jen jednou za čas. Se stejným ovladačem můžu mít zapnutý počítač několik hodin a nic. Zkusil jsem to nahrát YouCamem a na nahrávce nic takového není.
Videoukázka na http://youtu.be/NrdwkbK9mCI

Aktualizoval jsem i verzi DirectX, protože Aero je akcelerované, nevím, jestli to pomohlo. Zvláštní je, že pokaždé, když ho aktualizuju a to i ze stejné instalačky, kopírují se do systému stále stejné soubory. Dřív to nedělalo, dřív, když jsem spustil instalátor dxsetup dvakrát, tak podruhé už se nic po inicializaci nekopírovalo.

Netuší někdo, čím by to problikávání mohlo být? Na Nvidia foru mi tvrdí že zdroj. To od napsání jeho specifikací. Údajně karta potřebuje na 12V větvích celkem 48A a já tam mám 36A. Zdroj klidně koupím nový, ale proč mi to dělá jen nad tlačítkem Start...? Pokud je to ale zdrojem, tak nechápu, proč můžu hrát, jak chci dlouho Dirt3, který vytíží CPU na 100%, grafiku skoro taky a žádný pád, restart ani probliknutí. Mně napadá několik možných příčin:
- špatný zdroj
- špatný ovladač
- poškozený Windows
- hraniční nekompatibilita jednotlivých komponent
- vadná grafika

Prověřeno:
CPU jsem prověřoval pomocí Prime95 - žádná nestabilita. Zatím ale kvůli problémům s ovladači jsem neměl čas ho nechat proběhnout úplně celý. Nicméně během půlhodiny nic.
Grafiku jsem pár minut prověřoval GraphicStability test.
Překontroloval jsem upevnění DVI-HDMI kabelu. Předtím fungoval s 8800GT a nebyly žádné problémy.
Teploty jsou nízké (CPU i GPU v klidu kolem 35; v zátěži cca o 20C víc)

Kartu můžu do čtvrtka vrátit do CzechComputeru.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Alfajk
Začátečník
Začátečník

Re: NVidia GTX560 a černé problikávání nad tlačítkem Start

Příspěvek od Alfajk »

vubec nic bych nekoumal a ihned ji sel vratit,jednou to ma bejt plug and play,tak at to je,bez zadnych problemu

/edit > pouzij k pripojeni dvi,nebo vga,muze to bejt i tim hdmi kabelem
CPU: AMD Ryzen 5 7600X@5,5GHz | GPU: EVGA GeForce RTX 3080 12GB XC3 ULTRA GAMING | MB: ASUS PRIME X670-P WIFI | RAM: 32GB DDR5 6000MHz CL36 FURY EXPO | SSD: WD Black SN770 NVMe 2TB | PSU: Seasonic Focus GM-850 Gold | CPU Cooler: Noctua NH-D15 | Case: be quiet! Pure Base 500DX Black | OS: Win 10 Professional | Monitor: ASUS TUF Gaming VG27AQL1A
michalkop
Nováček
Nováček

Příspěvek od michalkop »

Taky o tom přemýšlím. Zatím se mi to po aktualizace DirectX neobjevilo. Ještě jsem vyresetoval Nastavení 3D v Nvidia Control Panelu (jedna nebo dvě položky byly jiné než defaultní) a nastavil na počítači profil vysoký výkon. Pokud se to objeví znova a nikde nenajdu způsob, jak to opravit, vracím.
Alfajk
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Alfajk »

pokud to natocis,a bude to i na videu,je to problem karty,fyzicky neco spatne zobrazuje,pokud je to ale natoceny bez chyb,bude problem jinde
CPU: AMD Ryzen 5 7600X@5,5GHz | GPU: EVGA GeForce RTX 3080 12GB XC3 ULTRA GAMING | MB: ASUS PRIME X670-P WIFI | RAM: 32GB DDR5 6000MHz CL36 FURY EXPO | SSD: WD Black SN770 NVMe 2TB | PSU: Seasonic Focus GM-850 Gold | CPU Cooler: Noctua NH-D15 | Case: be quiet! Pure Base 500DX Black | OS: Win 10 Professional | Monitor: ASUS TUF Gaming VG27AQL1A
michalkop
Nováček
Nováček

Příspěvek od michalkop »

Tak se mi blikání objevilo znovu a tentokrát i probliknutí při vypínací obrazovce, jak ztmavuje plochu okolo. Asi až po nějakých 8 hodinách provozu počítače - většinou byl na ploše, případně prohlížeč nebo nějaké video. Vypadá to, že je to přímo úměrné délce spuštění PC. Systém jsem restartoval, vypnul OC procesoru a zatím drží bez blikání.

Tudíž jsem si zagooglil na téma selhání a přetížení zdroje, kde jsem dozvěděl, že věci, co se vyskytují nepravidelně z většiny způsobuje zdroj plus že časem ztrácí svou výkonnost. Avšak stále nechápu, proč zrovna blbne pouze ve 2D režimu při aktivaci HW akcelerace.

Pak jsem si vyhledal pár on-line kalkulátorů wattáže zdrojů a zjistil jsem, že můj přes dva roky starý Fortron už asi nezvládá tu zátěž. Potřebný výkon mi vycházel mezi 450 až 600 W podle kalkulátoru. Posuďte sami: chipset Intel P35, E8400@3600MHz; 2xDDR2 800 MHz, Asus Xonar DS, AverMedia Hybrid DVB-T PCI, 1xDVD-RW, 1x7200rpm WD Caviar Blue; 4xgreen disk; front card reader; 3x120 mm větrák.

Až PC vychladne, tak se podívám přes mřížku do zdroje, jestli neuvidím vyboulené kondenzátory či jak se to jmenuje.

A v této souvislosti mě ještě napadají dvě věci:
- dioda čtečky karet svítí už několik týdnů i hodně dlouho po kompletním odpojení napájení (dřív to nedělala; jedině mě napadá, že by to mohl způsobovat externě napájený USB hub, ale to mi přijde divné taky.
- vyhodil jsem jeden řvoucí větrák a teď je PC tichý (docela); nyní ale občas slyším v počítači divné zvuky; nejdřív jsem si myslel, že dvojvrtulovka mlátí do nějakého kabelu poblíž; spoutal jsem kabely a stále to trvá, tak jsem si řekl, že asi nějaká ložiska ve ventilátorech a neřešil to.
Může to s tím souviset?
Alfajk
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Alfajk »

v usb je napeti i po vypnuti pocitace,ten zvuk co slysis (cvakani nebo bzuceni) budou asi civky,nebo ty loziska

muze to byt i zminenym zdrojem,ma docela slaby 12V vetve,na load gtx 560 mu uz asi dochazi dech,ale tim se nevysvetluje,proc to dela v idle
michalkop
Nováček
Nováček

Příspěvek od michalkop »

Tak jsem té grafice dotáhl domů nový zdroj. Docela luxusní Seasonic M12II 620W. Výkonnostní rezerva do budoucnosti, odpojitelné kabely, mnohem tišší + ten starý už vypadal pochybně a podle mnohých příspěvků byl na hranici životnosti. Takže nejen kvůli grafice.

Nakonec jsem dospěl k názoru, že to asi bude jeden symptom problému označovaného jako TDR. Jenže nepomohlo ani nainstalování "bezpečných" ovladačů, tak jsem jí dojel vrátit. Kupodivu proběhlo v CzechComputeru vrácení bezproblémově. Po zkušenostech s jiným nejmenovaným prodejcem s mimozemšťanem to bylo příjemné překvapení.

Prozatím nákup nové karty neplánuju. ATI (např. HD6850) se mi do skříně (CoolerMaster Centurion 5II) nevejde na délku, větší skříň se mi na délku nevejde do PC stolku. Řada GTX5yy mě dost zklamala a koupi nového kousku asi riskovat nebudu (protože se nemuselo jednat o vadu čipu GPU). A starší 280ku za dobrou cenu neseženu. A už vůbec ne novou. Navíc myslím, že nemá DirectX11 (teď to dohledávat nebudu).
Odpovědět

Zpět na „NVIDIA grafické karty“