Či mi poradite, keď vyberiem Local, potom mám na výber 3 možnosti, Disk, particion, check - že na čo oni su?
Norton Ghost - návod
- hencuska
- Nováček

-
Norton Ghost - návod
Čaute nemal by niekto nejakú linku na použitie Norton Ghost? Stačil by jednoduchý návod, žeby som porozumela 
Či mi poradite, keď vyberiem Local, potom mám na výber 3 možnosti, Disk, particion, check - že na čo oni su?
- zombux
- Odborník PCT

Re: Norton Ghost - návod
disk = celý disk. partition = pouze oddíl. check = jen kontrola
ignorelist: kremrole a dezoláti
- hencuska
- Nováček

-
Až taká blond nie som
niečo málo k tomu ale by sa mi zišlo, napríklad čo sa dá s takým check všeličo skontrolovať, či kvalita vyrobeného image, alebo je to len na prechádzanie sa po adresároch, a tak
A ked si chcem vyrobiť cedečko žeby nemusela vždycky celý komp, myslím programy, klasicky je to Céčko, prerábať tak to si dám Lokal a potom Partition asi? a potom ktoré? Lebo je tam To partition a To Image. Aký je vobec medzitým rozdiel??
Takto ten výber možností vyzera:
Lokal→
→disk→To disk
→disk→To image
→disk→From image
→Partition→To partition
→Partition→To image
→Partition→From image
→Check→Image File
→Check→Disk
A ked si chcem vyrobiť cedečko žeby nemusela vždycky celý komp, myslím programy, klasicky je to Céčko, prerábať tak to si dám Lokal a potom Partition asi? a potom ktoré? Lebo je tam To partition a To Image. Aký je vobec medzitým rozdiel??
Takto ten výber možností vyzera:
Lokal→
→disk→To disk
→disk→To image
→disk→From image
→Partition→To partition
→Partition→To image
→Partition→From image
→Check→Image File
→Check→Disk
- zombux
- Odborník PCT

logicky: disk -> to disk znamená přímou kopii jednoho fyzického disku na druhý fyzický disk. disk -> to image znamená vzít fyzický disk a všechno co je na něm a udělat z toho image. disk -> from image je to samé naopak.
partition -> to partition opět vzít oddíl a udělat z něj kopii do jiného oddílu. partition -> to image udělá z oddílu image. partition -> from image je to samé naopak.
check jsem nikdy nepoužil, ale myslím že ty dvě volby dělají přesně to jak se jmenujou.
partition -> to partition opět vzít oddíl a udělat z něj kopii do jiného oddílu. partition -> to image udělá z oddílu image. partition -> from image je to samé naopak.
check jsem nikdy nepoužil, ale myslím že ty dvě volby dělají přesně to jak se jmenujou.
- hencuska
- Nováček

-
disk→To disk alebo Partition→To partition kedy sa bežne v praxi využívava, keďže tento program je viacmenej na obnovu programov po páde operáku s programami a na vytváranie takéhoto image?
- zombux
- Odborník PCT

D->D nebo P->P se využívá třeba pokud začne umírat disk a je třeba obsah původního přesunout na jiný.
- hencuska
- Nováček

-
Moja volba na vytvorenie image Céčka s programami bude teda Lokal→Partition→To image. Teším sa vysvetleniu
A keby som po poruche disku chcela použiť druhý disk pôjde mi to image Céčko naň potom z toho cedečka dať? Musí byť taká istá značka a veľkosť?
A keby som po poruche disku chcela použiť druhý disk pôjde mi to image Céčko naň potom z toho cedečka dať? Musí byť taká istá značka a veľkosť?
- zombux
- Odborník PCT

ano, Local -> Partition -> To image vytvoří image vybraného oddílu - tady je jen třeba si uvědomit, že nejde uložit image právě vytvářeného disku/oddílu na ten samý disk/oddíl.
a ano, půjde, samozřejmě předpokládám že image systémového disku se nevejde na CD takže bude třeba na jiném disku nebo jiném oddílu (D...). doporučuji při tvorbě image použít Fast Compression, výsledný image se znatelně zmenší. na značce náhradního disku nezáleží, na velikosti taky ne - pochopitelně jen musí být stejná nebo větší, aby se tam ten image vešel.
a ano, půjde, samozřejmě předpokládám že image systémového disku se nevejde na CD takže bude třeba na jiném disku nebo jiném oddílu (D...). doporučuji při tvorbě image použít Fast Compression, výsledný image se znatelně zmenší. na značce náhradního disku nezáleží, na velikosti taky ne - pochopitelně jen musí být stejná nebo větší, aby se tam ten image vešel.
- hencuska
- Nováček

-
Nenapadlo ma že vlastne ja si môžem výrobou image na Déčko vyrobiť diskový hermafrodit
Musím na tom úplne novom disku, ktorý je väčši, vyrobiť najprv nejakú partíciu, alebo to imagové devedečko si to všetko na ňom porobí aj keď je inakší, samo?
Musím na tom úplne novom disku, ktorý je väčši, vyrobiť najprv nejakú partíciu, alebo to imagové devedečko si to všetko na ňom porobí aj keď je inakší, samo?
- zombux
- Odborník PCT

logicky: pokud vytvářím image, jedná se o soubor, tedy je nutné ho ukládat na nějaký již existující oddíl. ve všech ostatních případech se jedná o zápis dat na prázdné místo na disku bez oddílu.
- hencuska
- Nováček

-
Hmm....asi by som to potrebovala mať povedané ešte raz a nejako inak....možem poprosiť?
Proste: mám malý disk v počítači a uvažujem o vačšom. Budem tam mať prázdny čistý vačší a čo urobím: spustím Norton Ghost a pokračujem podľa popísaného vyššie teda Local→Partition→From image, alebo musím vyrobiť najprv nejaké particie alebo niečo?
Proste: mám malý disk v počítači a uvažujem o vačšom. Budem tam mať prázdny čistý vačší a čo urobím: spustím Norton Ghost a pokračujem podľa popísaného vyššie teda Local→Partition→From image, alebo musím vyrobiť najprv nejaké particie alebo niečo?
- Lokomotiva
- Začátečník

Připojíš nový disk - nenaformátovaný, bez přiděleného písmena.
Spustíš Ghost.
Copy Drive
Spustí se Copy Drive Wizard.
V ní vybereš zdrojový disk a cílový disk (ten nový).
V Advanced Options si vybereš alespoň Set drive active a Copy MBR.
No a pak už je to věc Ghosta a ne tvoje...
Pak si budeš moct v BIOSu vybrat, jestli chceš spustit systém ze starého nebo nového disku.
No a až si to vyzkoušíš, tak odpoj starý disk (datový nebo napájecí kabel) a nainstaluj systém znova a nanovo na ten nový disk.
Na novém disku nová instalace...
No a pak si připojíš ten původní disk a přetaháš si z něj potřebná data, naformátuješ ho a budeš ho používat na data nebo zálohy, nebo jakkoliv jinak budeš chtít.
Spustíš Ghost.
Copy Drive
Spustí se Copy Drive Wizard.
V ní vybereš zdrojový disk a cílový disk (ten nový).
V Advanced Options si vybereš alespoň Set drive active a Copy MBR.
No a pak už je to věc Ghosta a ne tvoje...
Pak si budeš moct v BIOSu vybrat, jestli chceš spustit systém ze starého nebo nového disku.
No a až si to vyzkoušíš, tak odpoj starý disk (datový nebo napájecí kabel) a nainstaluj systém znova a nanovo na ten nový disk.
Na novém disku nová instalace...
No a pak si připojíš ten původní disk a přetaháš si z něj potřebná data, naformátuješ ho a budeš ho používat na data nebo zálohy, nebo jakkoliv jinak budeš chtít.
- hencuska
- Nováček

-
Skúška zlyhala - spustím v DOS Norton Ghost ale žiadnu voľbu Copy Drive mi to neukazuje
ukazuje sa iba tá základná ponuka ktoru som už vypísala predtým!
Norton Ghost mám na Cedečku, v počítači mám ešte ten starý disk - može to byť tým že tam niet pripojený aj ten nový disk??
Norton Ghost mám na Cedečku, v počítači mám ešte ten starý disk - može to byť tým že tam niet pripojený aj ten nový disk??
- Lokomotiva
- Začátečník

Já mám Ghost 15 nainstalovaný na disku, který chci přenést jinam.
Je tam funkční operační systém a tak není potřeba ho spouštět z Recovery CD-čka.
Kdyby tam byl nabořený OS, byl by nesmysl ho klonovat jinam, ne?
A to, co Ghost udělá, je, že přenese obraz disku včetně sebe sama a za chodu na jiný disk.
Prostě ho nainstaluj tak jako jiné programy na současný disk a zase ho normálně spusť.
Pak už budeš uvedenou nabídku mít.
Pokud tam nebudeš mít další disk, tak ti ho jen nenabídne jako místo, kam bys mohla systém přenést.
Jestli si dobře vzpomínám, tak dřívější verze Ghosta byly dodávané na CD-čkách, která se nechala nabootovat jako Recovery CD a obsahovaly ale také instalaci, která se dala z CD spustit.
Teď je to tak, že nainstaluješ a můžeš si Recovery bootovací CD vytvořit po zadání licenčního čísla a aktivaci sama.
Je tam funkční operační systém a tak není potřeba ho spouštět z Recovery CD-čka.
Kdyby tam byl nabořený OS, byl by nesmysl ho klonovat jinam, ne?
A to, co Ghost udělá, je, že přenese obraz disku včetně sebe sama a za chodu na jiný disk.
Prostě ho nainstaluj tak jako jiné programy na současný disk a zase ho normálně spusť.
Pak už budeš uvedenou nabídku mít.
Pokud tam nebudeš mít další disk, tak ti ho jen nenabídne jako místo, kam bys mohla systém přenést.
Jestli si dobře vzpomínám, tak dřívější verze Ghosta byly dodávané na CD-čkách, která se nechala nabootovat jako Recovery CD a obsahovaly ale také instalaci, která se dala z CD spustit.
Teď je to tak, že nainstaluješ a můžeš si Recovery bootovací CD vytvořit po zadání licenčního čísla a aktivaci sama.
- hencuska
- Nováček

-
Vytriezvenie z MDŽ a myslím že tomu začínam rozumieť
Ten Norton Ghost nainštalujem do počítača, on sa tak stáva súčasťou operačného systému - a ten sa mi prenesie aj s naparazitovaným Ghostom. Neni to tak, že by sa preniesol iby samotný operačný systém a Norton Ghost to iba ako prísediaci odkiaľsi riadi.
A preto som zbytočne vybrala Norton Ghost súbory zo segrinho image devedečka a dala si ich na moje devedečko abych Norton ghost mala na mojom a prilepila k tomu namiesto jej image image z mojho počítača
Tie súbory sú tam z toho programu len časť a zbytok súborov alebo potrebných informácií, aby vôbec mohol fungovať je v tom image.
Robila som to tak, lebo ja mám Norton Ghost iba na cedečku od kamošky,Hirens Boot CD, a stým som to pôvodne chcela urobiť. To mi je teda všetko nanič?
A preto som zbytočne vybrala Norton Ghost súbory zo segrinho image devedečka a dala si ich na moje devedečko abych Norton ghost mala na mojom a prilepila k tomu namiesto jej image image z mojho počítača
Robila som to tak, lebo ja mám Norton Ghost iba na cedečku od kamošky,Hirens Boot CD, a stým som to pôvodne chcela urobiť. To mi je teda všetko nanič?
- Lokomotiva
- Začátečník

Tak teď už jsem tomu zase přestala rozumět já...
Nevím jakou verzi Ghostu máš, ale u Ghostu 15 existuje něco, co se jmenuje Cold Imaging a to zřejmě umožňuje přenést obraz disku bez instalace Ghostu na disk.
Takhle jsem ale nikdy nepostupovala a tak návod napsat neumím.
Nejjednodušší pro mne bylo vždycky Ghost nainstalovat, spustit, přenést obraz disku na jiný disk a disky prohodit.
To, že se na nový disk přenesl i nainstalovaný Ghost jsem považovala za výhodu, protože jsem ho pak používala pro zálohování.
Nevím, co na tom CD-čku vlastně máš.
Jestli i soubor s názvem NGH150....... .exe s velikostí cca 120 -125 MB, tak instalaci Ghostu 15 máš a můžeš si ho nainstalovat.
Nevím jakou verzi Ghostu máš, ale u Ghostu 15 existuje něco, co se jmenuje Cold Imaging a to zřejmě umožňuje přenést obraz disku bez instalace Ghostu na disk.
Takhle jsem ale nikdy nepostupovala a tak návod napsat neumím.
Nejjednodušší pro mne bylo vždycky Ghost nainstalovat, spustit, přenést obraz disku na jiný disk a disky prohodit.
To, že se na nový disk přenesl i nainstalovaný Ghost jsem považovala za výhodu, protože jsem ho pak používala pro zálohování.
Nevím, co na tom CD-čku vlastně máš.
Jestli i soubor s názvem NGH150....... .exe s velikostí cca 120 -125 MB, tak instalaci Ghostu 15 máš a můžeš si ho nainstalovat.
- hencuska
- Nováček

-
Je tam adresár Ghost.uha 1860kB a k samotnému používaniu Ghost sa dostanem keď pustím počítač cez F8 a pustím systém nie windows ale DOS, stačí takáto informácia?
- Lokomotiva
- Začátečník

To je všechno, co na tom CD-čku máš?
- hencuska
- Nováček

-
To je original cedečko na prácu s počítačom, je tam spústa iných všelijakých programov ale čo sa ghost týka, nič vačšej veľkosti tam nie je 
- Lokomotiva
- Začátečník

Tak to je ale soubor, který do Hiren´s BootCD někdo přidal.hencuska píše:To je original cedečko na prácu s počítačom, je tam spústa iných všelijakých programov ale čo sa ghost týka, nič vačšej veľkosti tam nie je
Asi že Ghost je placený.
Takže bys asi spíš měla hledat návod k Hiren´s BootCD a ne návod ke Ghostu...
Ovšem když si uvědomím, kolik času jsi té věci věnovala, myslím, že kdybys do PC připojila nový disk (odpojila všechny ostatní) a nainstalovala operační systém a další programy, měla bys to už dávno hotové...