Test vadnosti disku - OS mi padá nechce fungovat správně.
Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567
- robocop
- Nikdy nic nevím

-
- Kontaktovat uživatele:
Test vadnosti disku - OS mi padá nechce fungovat správně.
Mám SATA 200GB WD a měl jsem jej pouze na ukladani dat (filmy hudba...)
Nyní jsem ho šoupl do jednoho PC a nainstaloval jsem na nej XPéčka.
Po startu XP i veškeré drivery k desce...atd.
no a potom instalace antividu (AVAST 6) a následoval tedy potřebný restart a potom se systém nerozběhl. Neboli nabíhal a hned restart.
Další reinstalace a potom už se mi AVST nainstaloval spravně, ale vyhazoval nejake chyby..nevim jake. A všeobecne PC bylo takové totálně mrtvé, nevbykonné, jakoby si OS nerozuměl s diskem. I instalace OS byla vuci normalu asi 4x delší.
Tak mě jen napadá, jestli ten HDD nemá třeba nějaké vadné sektory a tudíž se to všechno tak drbe.
Už ted jsem z toho spocený.
Je spousta programku, pro kontrolu vadfných sektorů, ale přesto si zde kladu otázku, jaký soft by jste mi doporučily na otestování udajně vadného HDD?
Mám ho ted dany v druhem compu a tam bych jej projel nejakym kvalitnim testem.
Poradte prosím.
Díky.
Nyní jsem ho šoupl do jednoho PC a nainstaloval jsem na nej XPéčka.
Po startu XP i veškeré drivery k desce...atd.
no a potom instalace antividu (AVAST 6) a následoval tedy potřebný restart a potom se systém nerozběhl. Neboli nabíhal a hned restart.
Další reinstalace a potom už se mi AVST nainstaloval spravně, ale vyhazoval nejake chyby..nevim jake. A všeobecne PC bylo takové totálně mrtvé, nevbykonné, jakoby si OS nerozuměl s diskem. I instalace OS byla vuci normalu asi 4x delší.
Tak mě jen napadá, jestli ten HDD nemá třeba nějaké vadné sektory a tudíž se to všechno tak drbe.
Už ted jsem z toho spocený.
Je spousta programku, pro kontrolu vadfných sektorů, ale přesto si zde kladu otázku, jaký soft by jste mi doporučily na otestování udajně vadného HDD?
Mám ho ted dany v druhem compu a tam bych jej projel nejakym kvalitnim testem.
Poradte prosím.
Díky.
- reifik
- Žlutá karta Bazar

-
Re: Test vadnosti disku - OS mi padá nechce fungovat správně.
Zkus HDTune,je to docela solidní prográmek,který ti o HDD dost prozradí.
- robocop
- Nikdy nic nevím

-
- Kontaktovat uživatele:
Provedl jsem ten test,... no a dopadl naprosto špičkově.
Nenalezen vadný sektor či podobná závada. No prostě vše v pořádku.
Viz foto:

No ale co ted, když jsem si jist, že hardwarově je PC v pořádku
tedy: došlo jakoby jen k výměně HDD
Napadá někoho něco?
Maximalně mám ještě nějakou jinou verzi XPéček, což nejspiš skusím a uvidím, co z toho vykvete...pokud teda nikoho nic jiného nenapadá.
Nenalezen vadný sektor či podobná závada. No prostě vše v pořádku.
Viz foto:

No ale co ted, když jsem si jist, že hardwarově je PC v pořádku
tedy: došlo jakoby jen k výměně HDD
Napadá někoho něco?
Maximalně mám ještě nějakou jinou verzi XPéček, což nejspiš skusím a uvidím, co z toho vykvete...pokud teda nikoho nic jiného nenapadá.
- zombux
- Odborník PCT

jo, houby žádnej špatnej sektor, jsou tam dva, z toho jeden neopravitelnej = vadný povrch
ignorelist: kremrole a dezoláti
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

Jo je, ale podle mě ten 1 sektor nezpůsobuje tento problém.... tenhle HDD do popelnice ještě nepatří.
Co takhle tam ten Avast a jinej balast neinstalovat?
Víš co, smaž všechny partition a tím HDtunem na tom disku proveď zero-fill. (na to musíš sehant HDtune-pro, nebo jinej soft). A pak to zkus znova a neinstaluj tam ten Avast.
Víš co, smaž všechny partition a tím HDtunem na tom disku proveď zero-fill. (na to musíš sehant HDtune-pro, nebo jinej soft). A pak to zkus znova a neinstaluj tam ten Avast.
- robocop
- Nikdy nic nevím

-
- Kontaktovat uživatele:
Jsem magor nebo ne?zombux píše:jo, houby žádnej špatnej sektor, jsou tam dva, z toho jeden neopravitelnej = vadný povrch
Kde to tam vidíš ta 2 vadné sektory?
Vždyt to ani zadnou chybu nevypsalo.
- zombux
- Odborník PCT

Reallocated = 0
Offline Uncorrectable = 1
Current Pending = 1
dohromady 0+1+1=2.
Current Pending = 1
dohromady 0+1+1=2.
- robocop
- Nikdy nic nevím

-
- Kontaktovat uživatele:
Hele, a proč to tam u toho ale píše STATUS jako OK?zombux píše:Reallocated = 0
Current Pending = 1
dohromady 0+1+1=2.
To je celkem podivné ne? Až se mi tomu nechce nějak věřit...no ale sam jsem to poznal při te instalasi systemu, že je to dosti pomalé a potom system jakoby malinko mrzne a delá chyby.
Ale proc tam je vsude napsano OK - to mi neleze do hlavy.
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

Protože ten program neví co je a co neni ok. Jak to má taky vědět, je to Hdtune 2.1 pročko už je ve verzi 5, je to archaickej soft a i poslední verze nezná všechny disky a občas dá warning nebo bad i u zdravejch disků naopak problémy přehlíží, musíš číst ty čísla, ne koukat jakej závěr ti řekl sám program.
1 realokovanej sektor je naprostý nic.
1 offline uncorrectable už je problém, protože to je fyzicky mrtvej blok co nešel realokovat. Test povrchu ti řekl, že se u všech sektorů podařilo přečíst obsah. To je fajn, ale až se na ten vadnej bude zapisovat a nedej bože bude na místě co se bude pravidelně používat, nevíš co se stane.
1 offline uncorrectable už je problém, protože to je fyzicky mrtvej blok co nešel realokovat. Test povrchu ti řekl, že se u všech sektorů podařilo přečíst obsah. To je fajn, ale až se na ten vadnej bude zapisovat a nedej bože bude na místě co se bude pravidelně používat, nevíš co se stane.
- robocop
- Nikdy nic nevím

-
- Kontaktovat uživatele:
Jasný.DOC_ZENITH píše:Protože ten program neví co je a co neni ok. Jak to má taky vědět, je to Hdtune 2.1 pročko už je ve verzi 5, je to archaickej soft a i poslední verze nezná všechny disky a občas dá warning nebo bad i u zdravejch disků naopak problémy přehlíží, musíš číst ty čísla, ne koukat jakej závěr ti řekl sám program.
a pujde ten vadný sektor opravit či je to už napořád v háji.
Protože k čemu by mi byl takový disk, který má vadný sektor a budu mít vždy nejistotu...? No k ničemu ne?
Kdyby to šlo opravit naformatovanim, tak by to bylo OK.
- robocop
- Nikdy nic nevím

-
- Kontaktovat uživatele:
Hele, ja absolutněnechápu, proč je tolik lidí co nesnáší Avast.DOC_ZENITH píše:Jo je, ale podle mě ten 1 sektor nezpůsobuje tento problém.... tenhle HDD do popelnice ještě nepatří.
Jednak je to soft, který se poskytuje i jako free (což není muj připar) a kvalitativně je hodnocen prakticky jen výborně.
Jediný jeho mínus je, že si bere nekdy i cca 80MB RAM.
Avast instaluji na každý comp a nemám s ním nikdy problém.
HD Tune Pro 5.00 už mám a zero fill tam je. Ale co to ten zero fill znamená? Co to s tím diskem udělá?
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

Nikdy neměl? Tak teď už dost možná máš. Já zas měl, ten šmejd zpomaluje veškerá kopírování, rychlost bootu, zabraňuje některejm normálním vstupům do registru, třeba spuštění scandisku po restartu, ala to když nařídím a na PC tak to neproběhne, atd.
Jinak zero-fill udělá to že na celou plochu disku zapíše nuly, defakto jej komplet přemaže. Pro disk je to prospěšné, protože během toho může realokovat všechny zjištěné vadné sektory. Nicméně, tím se zbavíš toho "current pending sectoru" ne toho "offline uncorrectable" ten je prostě death.
Ten disk se ještě dá používat, ok jako systémová jednotka, disk do druhého PC, disk jako storage pro filmy, hry, atd. Ale jako místo pro uložení důležitých dat na kterých ti záleží ROZHODNĚ NE.
Jinak zero-fill udělá to že na celou plochu disku zapíše nuly, defakto jej komplet přemaže. Pro disk je to prospěšné, protože během toho může realokovat všechny zjištěné vadné sektory. Nicméně, tím se zbavíš toho "current pending sectoru" ne toho "offline uncorrectable" ten je prostě death.
Ten disk se ještě dá používat, ok jako systémová jednotka, disk do druhého PC, disk jako storage pro filmy, hry, atd. Ale jako místo pro uložení důležitých dat na kterých ti záleží ROZHODNĚ NE.
- robocop
- Nikdy nic nevím

-
- Kontaktovat uživatele:
Takže jsem te disk protáhl přes HD Tune Pro 5.00 Zero fill a nedopadlo to dobřeDOC_ZENITH píše:Nikdy neměl? Tak teď už dost možná máš. Já zas měl, ten šmejd zpomaluje veškerá kopírování, rychlost bootu, zabraňuje některejm normálním vstupům do registru, třeba spuštění scandisku po restartu, ala to když nařídím a na PC tak to neproběhne, atd.
Neboli: je to neopravitelná závada..
Předpoklárám tedy, že už není možnost tomu nějak pomoci.
Na výsledcích je to vidět zde:

Nebo řeknete mi na to někdo něco jiného a třeba i pozitivního?
Já nemíním používat jen tu funkční část disku (a to ani nevím, která to je). Buď bude celý disk fungovat na 100% a nebo bude mít pohřeb
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

Ano, tenhle disk už nikdy nebude 100%. Pokud ti jde o to, mušíš ho vyměnit.
- robocop
- Nikdy nic nevím

-
- Kontaktovat uživatele:
Vyměnit...?DOC_ZENITH píše:Ano, tenhle disk už nikdy nebude 100%. Pokud ti jde o to, mušíš ho vyměnit.
Možná to nechápeš správně, ale ten disk už má cca 6let stáří, takže nějaká reklamace = možná chápáno jako výměna, nebude možná.
(ale možná jsi myslel VÝMĚNA = KOUPIT NOVÝ) - a tak to taky dopadne.
Ale koupim ho v obchode se zarukou a ne nějak bazarově.
A ještě jedna otázečka:
Je možné, že ten disk byl dříve plně funkční a tahle vada se objevila až ted?
Nebo tam ta vada už je přímo z výroby (což si myslím Já)?
To mi totiž trošku neleze do hlavy, protože předpokládám, že výrobce svoje zboží před exportem do obchodů dukladně testuje. Zde se jedná o výrobce SEAGATE.
Tenhle disk je už starý a já kupuji vždy jen disky od WD - jsou tišší a mají i nižží spotřebu při zachování stejného výkonu, no a navíc se o nich mluví jako o kvalitních kusech (což je jen malinko vidět na vyšší ceně). Ale hlavně jsou tiché - není je vubec slyšet (myslím ty novější kusy - u Mě 2TB,3TB, mám i 1TB od WD a ten je malilinko slyšet - ale sem tam).
Takže je ta vada už výroby?
- zombux
- Odborník PCT

bože robocop, ty bys fakt zasloužil NNN. samozřejmě že vadný povrch disku se objevuje až časem, tím spíš u 6 let starého disku. (jo, občas se stane že disk má vadný povrch už když ho koupíš, ale taková šance je mizivá, naopak každý rok stoupá pravděpodobnost že se na povrchu začnou objevovat chyby, tak to prostě je)
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

On má 2 death sektory (což je skoro nic) po 6 letech provozu a vzteká se, taky to moc nechápu. To je ještě hodně solidní kousek ten disk.
Já bych ho klidně dál používal, podle mě mu v tom systému hnije něco jiného, protože povrchové testy ok, testy výkonu disku rovněž naprosto v pořádku. Ten disk nebude příčinou těch zátuhů.
Já bych ho klidně dál používal, podle mě mu v tom systému hnije něco jiného, protože povrchové testy ok, testy výkonu disku rovněž naprosto v pořádku. Ten disk nebude příčinou těch zátuhů.
- tmaven
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
Bud rad ze ses dozil 6 let.. muj wd raptor odesel po 3r 1mesici.. A to taky naskocil rano 2 pending sectors a vecer uz se ani nehlasil v biosu a cvakal(zvuk)
Muzes ho risknout pouzivat na data, ale na system todle uz nebude. Pokud teda ti nevadi reintallovat pc sem tam..
Muzes ho risknout pouzivat na data, ale na system todle uz nebude. Pokud teda ti nevadi reintallovat pc sem tam..
ASUS ROG STRIX B550-I GAMING ~ AMD Ryzen 7 5800X3D ~ GeForce RTX™ 3070 Ti GAMING OC 8G ~ G.SKill Trident Z RGB 32GB (2x16GB) DDR4 3600 CL17 ~ Corsair SF750W ~ Samsung 980 PRO 1TB ~ Cooler Master MasterBox NR200P ~ Scythe Fuma 2 ~ Dell S2721DGF + BenQ XL2411Z + Samsung 2233RZ ~ www.flyingbbq.cz - Blog o BBQ!
- zombux
- Odborník PCT

těžko se to dá posoudit jen takhle z webu, viděl bych to tak 50:50 na zasekávající se disk a totálně rozvrtaný systém robocop-styleDOC_ZENITH píše:On má 2 death sektory (což je skoro nic) po 6 letech provozu a vzteká se, taky to moc nechápu. To je ještě hodně solidní kousek ten disk.
- robocop
- Nikdy nic nevím

-
- Kontaktovat uživatele:
Tak hele.
Oprava - disk má 8 let stáři (byla to prakticky první dvoustovka SATA1, co se dělala) - ted jsem si to spočital.
Ale na druhou stranu se tomu hodně divím Já sám, proč mi tu všichni pišou, že takové vady jsou naprsto "normální".
Já jsem si totiž myslel, že to bude fachat na pořád.
Já dobře vím, že SSD disk (což taky mám), tak ten má nízkou životnost, ale tenhle...u toho jsem s nejakym omezením životnosti ani nepočítal - nikde se o tom nijak veřejně nepíše.
Že by jste si takový disk ponechali...Už jsem nyní 4x reinstaloval XPéčka - to jako nevadí, že tam mam vadný sektor? No to teda jak sám vidím, tak asi vadí. Žádné jiné šunty (programy) jsem tam necpal - disk je jinak prázdný
A že to nevadí, že je tam nějaký vadný sektor a systém může šlapat i tak? Jo? A proč mi teda takhle padá. Občas se restartuje, občas nenaběhne a vyhodí kontrolu siku, většinou se OS nenactena poprvé, vše je extra pomalé, otvirani složek je jako jenom na počkání a někdy vubec - prostě spojusta těžkých nevýhood. Jako to, že se restartuje PC jen tak z ničeho nic, aniž by byl připojen k netu, tak to už je malinko divné ne?
Žádné "sračky" jako Advanced, TuneUp, Ccleaner na to nepoužívám.
XPéčka mi už 4x nešlapou jak mají. XPéčka už jsem instalovat cca 200x a vím, že v tom nejsou chyby z mojí strany. Zde je ten disk prostě tak zadrbaný, že s tím neudělá nikdo nic.
Trošku se do mé situace vžijte a uvědomte si, co by jste dělali Vy.
Já nevím, ve které části disu je vadný sektor, tak tedy nemohu disk rozdělit tak, abych použival jen tu jeho funkční část.
Další pokusy jsou zcela marné a vedou jen k tomu, abych byl jen více rozzloben.
Oprava - disk má 8 let stáři (byla to prakticky první dvoustovka SATA1, co se dělala) - ted jsem si to spočital.
Ale na druhou stranu se tomu hodně divím Já sám, proč mi tu všichni pišou, že takové vady jsou naprsto "normální".
Já jsem si totiž myslel, že to bude fachat na pořád.
Já dobře vím, že SSD disk (což taky mám), tak ten má nízkou životnost, ale tenhle...u toho jsem s nejakym omezením životnosti ani nepočítal - nikde se o tom nijak veřejně nepíše.
Že by jste si takový disk ponechali...Už jsem nyní 4x reinstaloval XPéčka - to jako nevadí, že tam mam vadný sektor? No to teda jak sám vidím, tak asi vadí. Žádné jiné šunty (programy) jsem tam necpal - disk je jinak prázdný
A že to nevadí, že je tam nějaký vadný sektor a systém může šlapat i tak? Jo? A proč mi teda takhle padá. Občas se restartuje, občas nenaběhne a vyhodí kontrolu siku, většinou se OS nenactena poprvé, vše je extra pomalé, otvirani složek je jako jenom na počkání a někdy vubec - prostě spojusta těžkých nevýhood. Jako to, že se restartuje PC jen tak z ničeho nic, aniž by byl připojen k netu, tak to už je malinko divné ne?
Žádné "sračky" jako Advanced, TuneUp, Ccleaner na to nepoužívám.
XPéčka mi už 4x nešlapou jak mají. XPéčka už jsem instalovat cca 200x a vím, že v tom nejsou chyby z mojí strany. Zde je ten disk prostě tak zadrbaný, že s tím neudělá nikdo nic.
Trošku se do mé situace vžijte a uvědomte si, co by jste dělali Vy.
Já nevím, ve které části disu je vadný sektor, tak tedy nemohu disk rozdělit tak, abych použival jen tu jeho funkční část.
Další pokusy jsou zcela marné a vedou jen k tomu, abych byl jen více rozzloben.