core2duo E6600 @2,4 2,88
- DrFighter
- Nováček
-
core2duo E6600 @2,4 2,88
Ahoj,
přetaktoval jsem dědečka E6600 na 2,88, přičemž jsem mu nezvyšoval napětí, neboť mám problém s teplotou. Po 10 minutách mi procák v Orthosu fičí na 63 stupňů - se standardním napětím (přičemž max. od výrobce je 60,1). Dal jsem mu tam proto chladič CPU Xigmatek SD963 Loki a kupodivu to vypadá, že ho chladí úplně stejně jako stock chladič (což nechápu?). Jaký vliv na procesor má to, že mu chybí třeba nějaké to napětí? Jsem laik a všude v článcích o taktování se doporučovalo napětí víceméně zvyšovat, takže nevím?
přetaktoval jsem dědečka E6600 na 2,88, přičemž jsem mu nezvyšoval napětí, neboť mám problém s teplotou. Po 10 minutách mi procák v Orthosu fičí na 63 stupňů - se standardním napětím (přičemž max. od výrobce je 60,1). Dal jsem mu tam proto chladič CPU Xigmatek SD963 Loki a kupodivu to vypadá, že ho chladí úplně stejně jako stock chladič (což nechápu?). Jaký vliv na procesor má to, že mu chybí třeba nějaké to napětí? Jsem laik a všude v článcích o taktování se doporučovalo napětí víceméně zvyšovat, takže nevím?
- Lokomotiva
- Začátečník
Re: core2duo E6600 @2,4 2,88
1) T Case procesoru není maximální teplota procesoru
2) přetaktovat můžeš jen tak vysoko jak uchladíš
3) je možné, že uvedený chladič chladí stejně jako BOX - pokud máš hodně odregulované otáčky jeho ventilátoru, máš ho špatně namontovaný apod.
4) pokud procesoru zvýšíš napětí, snese obvykle vyšší frekvenci
Pokud chceš dál taktovat, vypiš komponenty své sestavy a napiš i v jaké je máš skříni (je někde na netu k vidění?).
3) je možné, že uvedený chladič chladí stejně jako BOX - pokud máš hodně odregulované otáčky jeho ventilátoru, máš ho špatně namontovaný apod.
Pokud chceš dál taktovat, vypiš komponenty své sestavy a napiš i v jaké je máš skříni (je někde na netu k vidění?).
- DrFighter
- Nováček
-
Jak to myslíš s tou teplotou? Jakože můžu překročit těch 60,1? (jinak teplotu CPU měřím pomocí Core Temp).Lokomotiva píše:1) T Case procesoru není maximální teplota procesoru
Pokud chceš dál taktovat, vypiš komponenty své sestavy a napiš i v jaké je máš skříni (je někde na netu k vidění.
Otáčky toho chladiče se zvyšují s teplotou procesoru, je to nastaveno asi standardně. Co se upevnění týče (musel jsem kvůli montáži chladiče zdělávat i desku), mělo by to bý všechno utáhnuto v pořádku, nicméně jsem možná udělal chybu při nanášení pasty. Nanesl jsem ji na celý povrch procesoru a je možné, že poté, co se na to přimáčkl chladič, že se to "vymáčklo" i do okolí a možná tam to teplo utíká?
Tzn., že pokud mi nenaskakuje Blue screen či komp nezamrzá, tak můžu taktovat aniž bych zvedal napětí (a teplotu)?
Jinak mám základku Gigabyte GA-965P-DS4, GK GTX 260Top, Ramky Kingston 4x1G (800 Mhz)
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý
60 neni vůbec extra teplota, drž to pod 90 v loadu uvnitř jádra (měřeno DTS senzorem přes coretemp například) a jseš OK.
U sestry je Core2 Duo E4300 1,8Ghz @ 3,4Ghz a už je tam tě bůch 5 let celejch 5 let je na maximálním OC kde je ve full loadu teplota 90 a je naprosto OK.
U sestry je Core2 Duo E4300 1,8Ghz @ 3,4Ghz a už je tam tě bůch 5 let celejch 5 let je na maximálním OC kde je ve full loadu teplota 90 a je naprosto OK.
- Lokomotiva
- Začátečník
No a co ta skříň jakou máš?DrFighter píše:Jak to myslíš s tou teplotou? Jakože můžu překročit těch 60,1? (jinak teplotu CPU měřím pomocí Core Temp).
Otáčky toho chladiče se zvyšují s teplotou procesoru, je to nastaveno asi standardně. Co se upevnění týče (musel jsem kvůli montáži chladiče zdělávat i desku), mělo by to bý všechno utáhnuto v pořádku, nicméně jsem možná udělal chybu při nanášení pasty. Nanesl jsem ji na celý povrch procesoru a je možné, že poté, co se na to přimáčkl chladič, že se to "vymáčklo" i do okolí a možná tam to teplo utíká?
Tzn., že pokud mi nenaskakuje Blue screen či komp nezamrzá, tak můžu taktovat aniž bych zvedal napětí (a teplotu)?
Jinak mám základku Gigabyte GA-965P-DS4, GK GTX 260Top, Ramky Kingston 4x1G (800 Mhz)
Máš vzadu pod zdrojem přídavný ventilátor na odsávání teplého vzduchu ze skříně?
A zdroj - značka, model, stáří?
Co můžeš a co uděláš je na tobě.
Já nemám ráda teploty jader přes 75 st.C - i když ani to není maximální teplota tvého procesoru.
Ten chladič je při montáži trochu netypický.
Když naneseš na procesor velmi tenkou vrstvičku teplovodivé pasty - a opravdu musí tenká být - rozhodně nesmí oddělit procesor od chladiče - tak to nestačí.
Je třeba ještě vyplnit pastou prostory mezi heatpipes a základnou chladiče.
Desku nemáš na taktování špatnou, takže by ses měl dostat na tak 3,2 GHz (to už po zvýšení napětí procesoru) a uchladit to se současným chladičem bez extrémních teplot. Když si ohlídáš frekvenci pamětí, půjde to.
- DrFighter
- Nováček
-
Tak jsem vyndal znovu chladič, odstranil pastu, nanesl novou v tenší vrstvě, nasadil chladič a pořádně všechno dotáhl. A tedkom mám po 10 minutách v Orthosu CPU na 47 stupních
. takže chyba byla evidentně při prvotní instalaci ... jdu tedy taktovat dál.. díky
Edit: tak nevím, zkoušel jsem taktovat dále .. ideální by přirozeně bylo utáhnout 3,6 Ghz, aby mi vycházelo s děličkou 1:2 na paměti 800 Mhz, nicméně takovou frekvenci procesoru nejsem shcopen uchladit (lítá to přes 70 stupňů ..). takže pak mi zbývá akorát ta dělička 2,5 a frekvence CPU tak 2,9 GHz, což je asi zbytečně málo
... ale paměti se mi nějak nechtěj nechat vůbec taktovat .. jinak nemám to časování pamětí nějaké dost laxní? Jinak kolik jim tam můžu tak přidat na napětí?
Edit2: tak jsem to nechal na 3,2GHZ a 1,375 V (snížil jsem násobič z 9x na 8x, což mě před tím nenapadlo, jak jsem psal, jsem lama ... btw předpokládám, že snížení toho násobiče nemá na nic moc - krémě té frekvence CPU - vliv, ne?)

Edit: tak nevím, zkoušel jsem taktovat dále .. ideální by přirozeně bylo utáhnout 3,6 Ghz, aby mi vycházelo s děličkou 1:2 na paměti 800 Mhz, nicméně takovou frekvenci procesoru nejsem shcopen uchladit (lítá to přes 70 stupňů ..). takže pak mi zbývá akorát ta dělička 2,5 a frekvence CPU tak 2,9 GHz, což je asi zbytečně málo

Edit2: tak jsem to nechal na 3,2GHZ a 1,375 V (snížil jsem násobič z 9x na 8x, což mě před tím nenapadlo, jak jsem psal, jsem lama ... btw předpokládám, že snížení toho násobiče nemá na nic moc - krémě té frekvence CPU - vliv, ne?)

- dark-han
- Začátečník
Pokud to nebude vadit majiteli tématu, sdělil bych zde svůj problém.
Mám také E6600 a chtěl bych ho rozumně přetaktovat (3,0-3,4 GHz). Jde mi spíš o nějaký rozumný kompromis mezi výkonem a dlouhodobým používaním (přijatelné teploty, nižší chod ventilátoru atd.).
Desku mám P35 DS3, Seassonic MII520W, na procerosu nasazený Freezer 7 Pro, GTX260 (216) a 2x1 GB GEIL black dragon 800 MHz (CL4) a 2x1 GB Kingmax 800MHz (CL5 nejspíš).
Bios jsem před týden nahodil na nejnovější verzi (f14) pomocí programu @Bios.
Potřeboval bych poradit kde co nastavit a na jakou hodnotu jelikož jsem laik co se OC týče. Nějaké články jsem si už o OC přečetl (ten na PCtuningu také).
Děkuji.
Mám také E6600 a chtěl bych ho rozumně přetaktovat (3,0-3,4 GHz). Jde mi spíš o nějaký rozumný kompromis mezi výkonem a dlouhodobým používaním (přijatelné teploty, nižší chod ventilátoru atd.).
Desku mám P35 DS3, Seassonic MII520W, na procerosu nasazený Freezer 7 Pro, GTX260 (216) a 2x1 GB GEIL black dragon 800 MHz (CL4) a 2x1 GB Kingmax 800MHz (CL5 nejspíš).
Bios jsem před týden nahodil na nejnovější verzi (f14) pomocí programu @Bios.
Potřeboval bych poradit kde co nastavit a na jakou hodnotu jelikož jsem laik co se OC týče. Nějaké články jsem si už o OC přečetl (ten na PCtuningu také).
Děkuji.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
CPU:Intel i5 4670K,MB:ASUS Masimus VII Ranger,GPU:GTX260 216 ZOTAC AMP2,RAM: DDRIII Crucial Ballistix Sport 2x4GB 1600MHz,Zdroj:Seasonic MII520W,G5+qiip fabric L
- Lokomotiva
- Začátečník
Tak to zkus jako kolega, ne?
BIOS, kapitola MIT:
CPU Host Clock Control Enabled
CPU Clock Ratio 8
CPU Host Frequency 400 Mhz
PCI-E Frequency 101 Mhz
Performance Enhance Standard
System Memory Multiplier 2,00
System Voltage Control Manual
CPU Voltage Control 1,40V
Pak F10-Yes-Enter
a měl bys být na 3,2 GHz s pamětmi na 800 Mhz a s časováním jaké máš teď.
Jestli budou teploty v zatížení OK, mohl bys jít s frekvencí výš, pokud bude problém se stabilitou, mohl bys přidat napětí severnímu můstku - 4 paměťové moduly je pro něj poněkud víc práce než jen dva.
Ale to se všechno teprv ukáže - testuj.
BIOS, kapitola MIT:
CPU Host Clock Control Enabled
CPU Clock Ratio 8
CPU Host Frequency 400 Mhz
PCI-E Frequency 101 Mhz
Performance Enhance Standard
System Memory Multiplier 2,00
System Voltage Control Manual
CPU Voltage Control 1,40V
Pak F10-Yes-Enter
a měl bys být na 3,2 GHz s pamětmi na 800 Mhz a s časováním jaké máš teď.
Jestli budou teploty v zatížení OK, mohl bys jít s frekvencí výš, pokud bude problém se stabilitou, mohl bys přidat napětí severnímu můstku - 4 paměťové moduly je pro něj poněkud víc práce než jen dva.
Ale to se všechno teprv ukáže - testuj.
- dark-han
- Začátečník
Tak po pár sekundách v programu Prime95 modrá obrazovka... co tedy teď? jinak teploty vypadali relativně v pohodě (cca. 50°C na CPU a totéž na desce).
EDIT: zkouším pomalu zvyšovat napětí na CPU a je to čím dál tím více stabilnější ale pořád padá (teď až po 2 min. v Primu95). Momentalně jsem na 1,43V +- ( nevim přesně z hlavy). Jinak první majitel psal, že jej provozoval na 3,6GHz s 1,55V, takže to nebude uplně nějakej zázračnej kousek...
EDIT2: Tak jsem na napětí asi 1,44V (real 1,375V- to je divny...už jaksi dlouho se to nezvedá i když místama to občas skočí k 1,39V). V Primu mi to jelo hodinu bez pádu a tak jsem šel zkusit Dota 2 a tam mi to za hodinu asi 3x spadlo. Teď jsem zapl Orthos a nechám ho 8 hodin bežet než příjdu z práce ( jak z jistím jak dlouho bežel, když nebudu u PC?) a uvidíme. Jinak CPU-Z mi ukazuje 3,2Ghz a Orthos 3,6GHz
EDIT: zkouším pomalu zvyšovat napětí na CPU a je to čím dál tím více stabilnější ale pořád padá (teď až po 2 min. v Primu95). Momentalně jsem na 1,43V +- ( nevim přesně z hlavy). Jinak první majitel psal, že jej provozoval na 3,6GHz s 1,55V, takže to nebude uplně nějakej zázračnej kousek...
EDIT2: Tak jsem na napětí asi 1,44V (real 1,375V- to je divny...už jaksi dlouho se to nezvedá i když místama to občas skočí k 1,39V). V Primu mi to jelo hodinu bez pádu a tak jsem šel zkusit Dota 2 a tam mi to za hodinu asi 3x spadlo. Teď jsem zapl Orthos a nechám ho 8 hodin bežet než příjdu z práce ( jak z jistím jak dlouho bežel, když nebudu u PC?) a uvidíme. Jinak CPU-Z mi ukazuje 3,2Ghz a Orthos 3,6GHz

CPU:Intel i5 4670K,MB:ASUS Masimus VII Ranger,GPU:GTX260 216 ZOTAC AMP2,RAM: DDRIII Crucial Ballistix Sport 2x4GB 1600MHz,Zdroj:Seasonic MII520W,G5+qiip fabric L
- Lokomotiva
- Začátečník
Když vlezeš do BIOSu, použiješ dvojhmat Ctrl+F1 a pak hned vlezeš do kapitoly MIT, objeví se ti další položky?
Myslím hlavně položku Loadline Calibration.
Pokud ano, nastav Enabled místo Auto.
Pak by měl být pokles napětí v zatížení menší.
Funguje to?
No a přidals severnímu můstku aspoň 0,1V?
Co ti ukazuje CPU-Z o frekvenci a časování pamětí?
Myslím hlavně položku Loadline Calibration.
Pokud ano, nastav Enabled místo Auto.
Pak by měl být pokles napětí v zatížení menší.
Funguje to?
No a přidals severnímu můstku aspoň 0,1V?
Co ti ukazuje CPU-Z o frekvenci a časování pamětí?
- dark-han
- Začátečník
To co si mi napsal jsem udělal (myslím tím tvůj první post ke mě). Na severním můstku jsem nic nepřidával
musíš mi napsat jaká je to přesně položka a jakou hodnotu zadat. Teď jdu vyzkoušet to Loadline Calibration. Jinak ctrl+ f1 jsem použil už prvně a možností je tam k nastavení hodně.
EDIT: Tak jsem zkoušel najít to Loadline Calibration a nikde ani stopy. Co jsem si všiml tak u této verze Biosu už člověk nemusí davat ctrl+f1 aby měl všechno nastavení k dispozici...
Jinak jsem tam zkusil nastavit něco podle článku "Jak na to: přetaktování procesorů Core 2 Duo" tak uvidíme.
PCI express freguency jsem dal na AUTO a (G)MCH Overvoltage Control jsem dal +0,1V (tohle je doufám ten severní můstek)

EDIT: Tak jsem zkoušel najít to Loadline Calibration a nikde ani stopy. Co jsem si všiml tak u této verze Biosu už člověk nemusí davat ctrl+f1 aby měl všechno nastavení k dispozici...
Jinak jsem tam zkusil nastavit něco podle článku "Jak na to: přetaktování procesorů Core 2 Duo" tak uvidíme.
PCI express freguency jsem dal na AUTO a (G)MCH Overvoltage Control jsem dal +0,1V (tohle je doufám ten severní můstek)
- Lokomotiva
- Začátečník
No, ono jich nepřibyde v MIT moc - třeba DRAM Timing Selectable a taky LC (většinou)dark-han píše:EDIT: Tak jsem zkoušel najít to Loadline Calibration a nikde ani stopy. Co jsem si všiml tak u této verze Biosu už člověk nemusí davat ctrl+f1 aby měl všechno nastavení k dispozici...
Tak teď už o tvém nastavení nemám vůbec představu - co to znamená "Jak na to: přetaktování procesorů Core 2 Duo" ?
Pokud jsi dal PCI-E Frequency Auto, tak se podívej do CPU-Z na kartu Mainboard - co máš dole v Link Width? Nemyslím Max.Supported.
Jo, Memory Controller Hub je správně.
Zkus třeba +0,15V a kdyby to nevedlo k ničemu, dvě paměti vyndej, jestli to povede k vyšší stabilitě PC. Ale tak aby zbývající běžely Dual Channel (obsazený 1.+3. nebo 2. a 4. slot).
Jinak ale nastavení pamětí vypadá fajn.
- dark-han
- Začátečník
Tohle mám v biosu nastaveny...
Tady je odkaz na článek z PCTuningu
http://pctuning.tyden.cz/navody/upravy- ... uo?start=7
V Mainboard u Link Width je x16 (taktéž u max. Supported)
Tady je odkaz na článek z PCTuningu

V Mainboard u Link Width je x16 (taktéž u max. Supported)
- Lokomotiva
- Začátečník
Fajn.
Tak si tu stabilitu budeš muset najít jen v napětí procesoru (když na změnu napětí severního můstku to nereaguje - nebo jo?).
3,2 Ghz není nic moc, ale když napájecí obvody z nastaveného napětí dost uberou, tak napětí možná nedokážou ani udržet v dost úzkém rozsahu a to stabilitu ovlivní - asi to lepší nebude.
Tak si tu stabilitu budeš muset najít jen v napětí procesoru (když na změnu napětí severního můstku to nereaguje - nebo jo?).
3,2 Ghz není nic moc, ale když napájecí obvody z nastaveného napětí dost uberou, tak napětí možná nedokážou ani udržet v dost úzkém rozsahu a to stabilitu ovlivní - asi to lepší nebude.
- dark-han
- Začátečník
No možná bych řekl, že je to tedka víc stabilnější ale furt to padá. Hrál jsem jednu hru doty 2 (cca 50 min.) a v jednom velkym massfightu se to škublo a modrá obrazovka. Po zbytek hry ale v pohodě. Před tím mi to v dotě spadlo 3x ale to nic nemusí znamenat. Orthos taky po hodině nespadl (nemám čas ho nechat běžet déle). A co třeba zkusit jiné nastavení. např. 9x355 a děličku pamětí třeba na 1:2,25 (ani nevím, zda tam takový násobek je...)
EDIT: Tak nejmenší je 2,4
EDIT: Tak nejmenší je 2,4
- dark-han
- Začátečník
Tak ted se už komp vůbec nezapne při 400FSB... 3x se to resetne a vráti na původní hodnotu (266).
- Lokomotiva
- Začátečník
Teď je po jakém/při jakém nastavení?
- dark-han
- Začátečník
No měl jsem tam těch 8x400FSB, 2 dělička na paměti, +0,1V na pamětech a na CPU asi 1,48V přičemž CPU-Z ukazovalo max 1,4V. Jinak ostataní věci jak ty si mi radil. Ono to šlo a pak jsem šel do práce a potom co jsem zapl komp už to nenaběhlo. Ted jsem tam šupl 9*333 a 2,4 děličku na paměti. Tak uvidíme jestli tohle bude vůbec stabilní.