core2duo E6600 @2,4 2,88

Vše o procesorech Integrated Electronics.

Moderátoři: Eddward, Baneshee

Odpovědět
DrFighter
Nováček
Nováček

core2duo E6600 @2,4 2,88

Příspěvek od DrFighter »

Ahoj,

přetaktoval jsem dědečka E6600 na 2,88, přičemž jsem mu nezvyšoval napětí, neboť mám problém s teplotou. Po 10 minutách mi procák v Orthosu fičí na 63 stupňů - se standardním napětím (přičemž max. od výrobce je 60,1). Dal jsem mu tam proto chladič CPU Xigmatek SD963 Loki a kupodivu to vypadá, že ho chladí úplně stejně jako stock chladič (což nechápu?). Jaký vliv na procesor má to, že mu chybí třeba nějaké to napětí? Jsem laik a všude v článcích o taktování se doporučovalo napětí víceméně zvyšovat, takže nevím?
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

Re: core2duo E6600 @2,4 2,88

Příspěvek od Lokomotiva »

1) T Case procesoru není maximální teplota procesoru
2) přetaktovat můžeš jen tak vysoko jak uchladíš
3) je možné, že uvedený chladič chladí stejně jako BOX - pokud máš hodně odregulované otáčky jeho ventilátoru, máš ho špatně namontovaný apod.
4) pokud procesoru zvýšíš napětí, snese obvykle vyšší frekvenci

Pokud chceš dál taktovat, vypiš komponenty své sestavy a napiš i v jaké je máš skříni (je někde na netu k vidění?).
DrFighter
Nováček
Nováček

Příspěvek od DrFighter »

Lokomotiva píše:1) T Case procesoru není maximální teplota procesoru
2) přetaktovat můžeš jen tak vysoko jak uchladíš
3) je možné, že uvedený chladič chladí stejně jako BOX - pokud máš hodně odregulované otáčky jeho ventilátoru, máš ho špatně namontovaný apod.
4) pokud procesoru zvýšíš napětí, snese obvykle vyšší frekvenci

Pokud chceš dál taktovat, vypiš komponenty své sestavy a napiš i v jaké je máš skříni (je někde na netu k vidění.
Jak to myslíš s tou teplotou? Jakože můžu překročit těch 60,1? (jinak teplotu CPU měřím pomocí Core Temp).
Otáčky toho chladiče se zvyšují s teplotou procesoru, je to nastaveno asi standardně. Co se upevnění týče (musel jsem kvůli montáži chladiče zdělávat i desku), mělo by to bý všechno utáhnuto v pořádku, nicméně jsem možná udělal chybu při nanášení pasty. Nanesl jsem ji na celý povrch procesoru a je možné, že poté, co se na to přimáčkl chladič, že se to "vymáčklo" i do okolí a možná tam to teplo utíká?
Tzn., že pokud mi nenaskakuje Blue screen či komp nezamrzá, tak můžu taktovat aniž bych zvedal napětí (a teplotu)?
Jinak mám základku Gigabyte GA-965P-DS4, GK GTX 260Top, Ramky Kingston 4x1G (800 Mhz)
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od DOC_ZENITH »

60 neni vůbec extra teplota, drž to pod 90 v loadu uvnitř jádra (měřeno DTS senzorem přes coretemp například) a jseš OK.

U sestry je Core2 Duo E4300 1,8Ghz @ 3,4Ghz a už je tam tě bůch 5 let celejch 5 let je na maximálním OC kde je ve full loadu teplota 90 a je naprosto OK.
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

DrFighter píše:Jak to myslíš s tou teplotou? Jakože můžu překročit těch 60,1? (jinak teplotu CPU měřím pomocí Core Temp).
Otáčky toho chladiče se zvyšují s teplotou procesoru, je to nastaveno asi standardně. Co se upevnění týče (musel jsem kvůli montáži chladiče zdělávat i desku), mělo by to bý všechno utáhnuto v pořádku, nicméně jsem možná udělal chybu při nanášení pasty. Nanesl jsem ji na celý povrch procesoru a je možné, že poté, co se na to přimáčkl chladič, že se to "vymáčklo" i do okolí a možná tam to teplo utíká?
Tzn., že pokud mi nenaskakuje Blue screen či komp nezamrzá, tak můžu taktovat aniž bych zvedal napětí (a teplotu)?
Jinak mám základku Gigabyte GA-965P-DS4, GK GTX 260Top, Ramky Kingston 4x1G (800 Mhz)
No a co ta skříň jakou máš?
Máš vzadu pod zdrojem přídavný ventilátor na odsávání teplého vzduchu ze skříně?
A zdroj - značka, model, stáří?

Co můžeš a co uděláš je na tobě.
Já nemám ráda teploty jader přes 75 st.C - i když ani to není maximální teplota tvého procesoru.

Ten chladič je při montáži trochu netypický.
Když naneseš na procesor velmi tenkou vrstvičku teplovodivé pasty - a opravdu musí tenká být - rozhodně nesmí oddělit procesor od chladiče - tak to nestačí.
Je třeba ještě vyplnit pastou prostory mezi heatpipes a základnou chladiče.

Desku nemáš na taktování špatnou, takže by ses měl dostat na tak 3,2 GHz (to už po zvýšení napětí procesoru) a uchladit to se současným chladičem bez extrémních teplot. Když si ohlídáš frekvenci pamětí, půjde to.
DrFighter
Nováček
Nováček

Příspěvek od DrFighter »

Tak jsem vyndal znovu chladič, odstranil pastu, nanesl novou v tenší vrstvě, nasadil chladič a pořádně všechno dotáhl. A tedkom mám po 10 minutách v Orthosu CPU na 47 stupních :-D . takže chyba byla evidentně při prvotní instalaci ... jdu tedy taktovat dál.. díky

Edit: tak nevím, zkoušel jsem taktovat dále .. ideální by přirozeně bylo utáhnout 3,6 Ghz, aby mi vycházelo s děličkou 1:2 na paměti 800 Mhz, nicméně takovou frekvenci procesoru nejsem shcopen uchladit (lítá to přes 70 stupňů ..). takže pak mi zbývá akorát ta dělička 2,5 a frekvence CPU tak 2,9 GHz, což je asi zbytečně málo :sad: ... ale paměti se mi nějak nechtěj nechat vůbec taktovat .. jinak nemám to časování pamětí nějaké dost laxní? Jinak kolik jim tam můžu tak přidat na napětí?

Edit2: tak jsem to nechal na 3,2GHZ a 1,375 V (snížil jsem násobič z 9x na 8x, což mě před tím nenapadlo, jak jsem psal, jsem lama ... btw předpokládám, že snížení toho násobiče nemá na nic moc - krémě té frekvence CPU - vliv, ne?)

Obrázek
dark-han
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od dark-han »

Pokud to nebude vadit majiteli tématu, sdělil bych zde svůj problém.
Mám také E6600 a chtěl bych ho rozumně přetaktovat (3,0-3,4 GHz). Jde mi spíš o nějaký rozumný kompromis mezi výkonem a dlouhodobým používaním (přijatelné teploty, nižší chod ventilátoru atd.).

Desku mám P35 DS3, Seassonic MII520W, na procerosu nasazený Freezer 7 Pro, GTX260 (216) a 2x1 GB GEIL black dragon 800 MHz (CL4) a 2x1 GB Kingmax 800MHz (CL5 nejspíš).

Bios jsem před týden nahodil na nejnovější verzi (f14) pomocí programu @Bios.

Potřeboval bych poradit kde co nastavit a na jakou hodnotu jelikož jsem laik co se OC týče. Nějaké články jsem si už o OC přečetl (ten na PCtuningu také).

Děkuji.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
CPU:Intel i5 4670K,MB:ASUS Masimus VII Ranger,GPU:GTX260 216 ZOTAC AMP2,RAM: DDRIII Crucial Ballistix Sport 2x4GB 1600MHz,Zdroj:Seasonic MII520W,G5+qiip fabric L
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

Tak to zkus jako kolega, ne?

BIOS, kapitola MIT:
CPU Host Clock Control Enabled
CPU Clock Ratio 8
CPU Host Frequency 400 Mhz
PCI-E Frequency 101 Mhz
Performance Enhance Standard
System Memory Multiplier 2,00
System Voltage Control Manual
CPU Voltage Control 1,40V

Pak F10-Yes-Enter
a měl bys být na 3,2 GHz s pamětmi na 800 Mhz a s časováním jaké máš teď.

Jestli budou teploty v zatížení OK, mohl bys jít s frekvencí výš, pokud bude problém se stabilitou, mohl bys přidat napětí severnímu můstku - 4 paměťové moduly je pro něj poněkud víc práce než jen dva.
Ale to se všechno teprv ukáže - testuj.
dark-han
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od dark-han »

Tak po pár sekundách v programu Prime95 modrá obrazovka... co tedy teď? jinak teploty vypadali relativně v pohodě (cca. 50°C na CPU a totéž na desce).

EDIT: zkouším pomalu zvyšovat napětí na CPU a je to čím dál tím více stabilnější ale pořád padá (teď až po 2 min. v Primu95). Momentalně jsem na 1,43V +- ( nevim přesně z hlavy). Jinak první majitel psal, že jej provozoval na 3,6GHz s 1,55V, takže to nebude uplně nějakej zázračnej kousek...

EDIT2: Tak jsem na napětí asi 1,44V (real 1,375V- to je divny...už jaksi dlouho se to nezvedá i když místama to občas skočí k 1,39V). V Primu mi to jelo hodinu bez pádu a tak jsem šel zkusit Dota 2 a tam mi to za hodinu asi 3x spadlo. Teď jsem zapl Orthos a nechám ho 8 hodin bežet než příjdu z práce ( jak z jistím jak dlouho bežel, když nebudu u PC?) a uvidíme. Jinak CPU-Z mi ukazuje 3,2Ghz a Orthos 3,6GHz :D
CPU:Intel i5 4670K,MB:ASUS Masimus VII Ranger,GPU:GTX260 216 ZOTAC AMP2,RAM: DDRIII Crucial Ballistix Sport 2x4GB 1600MHz,Zdroj:Seasonic MII520W,G5+qiip fabric L
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

Když vlezeš do BIOSu, použiješ dvojhmat Ctrl+F1 a pak hned vlezeš do kapitoly MIT, objeví se ti další položky?
Myslím hlavně položku Loadline Calibration.
Pokud ano, nastav Enabled místo Auto.
Pak by měl být pokles napětí v zatížení menší.
Funguje to?

No a přidals severnímu můstku aspoň 0,1V?
Co ti ukazuje CPU-Z o frekvenci a časování pamětí?
dark-han
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od dark-han »

To co si mi napsal jsem udělal (myslím tím tvůj první post ke mě). Na severním můstku jsem nic nepřidával :) musíš mi napsat jaká je to přesně položka a jakou hodnotu zadat. Teď jdu vyzkoušet to Loadline Calibration. Jinak ctrl+ f1 jsem použil už prvně a možností je tam k nastavení hodně.

EDIT: Tak jsem zkoušel najít to Loadline Calibration a nikde ani stopy. Co jsem si všiml tak u této verze Biosu už člověk nemusí davat ctrl+f1 aby měl všechno nastavení k dispozici...

Jinak jsem tam zkusil nastavit něco podle článku "Jak na to: přetaktování procesorů Core 2 Duo" tak uvidíme.

PCI express freguency jsem dal na AUTO a (G)MCH Overvoltage Control jsem dal +0,1V (tohle je doufám ten severní můstek)
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

dark-han píše:EDIT: Tak jsem zkoušel najít to Loadline Calibration a nikde ani stopy. Co jsem si všiml tak u této verze Biosu už člověk nemusí davat ctrl+f1 aby měl všechno nastavení k dispozici...

Jinak jsem tam zkusil nastavit něco podle článku "Jak na to: přetaktování procesorů Core 2 Duo" tak uvidíme.

PCI express freguency jsem dal na AUTO a (G)MCH Overvoltage Control jsem dal +0,1V (tohle je doufám ten severní můstek)
No, ono jich nepřibyde v MIT moc - třeba DRAM Timing Selectable a taky LC (většinou)

Tak teď už o tvém nastavení nemám vůbec představu - co to znamená "Jak na to: přetaktování procesorů Core 2 Duo" ?

Pokud jsi dal PCI-E Frequency Auto, tak se podívej do CPU-Z na kartu Mainboard - co máš dole v Link Width? Nemyslím Max.Supported.

Jo, Memory Controller Hub je správně.
Zkus třeba +0,15V a kdyby to nevedlo k ničemu, dvě paměti vyndej, jestli to povede k vyšší stabilitě PC. Ale tak aby zbývající běžely Dual Channel (obsazený 1.+3. nebo 2. a 4. slot).

Jinak ale nastavení pamětí vypadá fajn.
dark-han
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od dark-han »

Tohle mám v biosu nastaveny...

Tady je odkaz na článek z PCTuningu :D http://pctuning.tyden.cz/navody/upravy- ... uo?start=7

V Mainboard u Link Width je x16 (taktéž u max. Supported)
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

Fajn.
Tak si tu stabilitu budeš muset najít jen v napětí procesoru (když na změnu napětí severního můstku to nereaguje - nebo jo?).
3,2 Ghz není nic moc, ale když napájecí obvody z nastaveného napětí dost uberou, tak napětí možná nedokážou ani udržet v dost úzkém rozsahu a to stabilitu ovlivní - asi to lepší nebude.
dark-han
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od dark-han »

No možná bych řekl, že je to tedka víc stabilnější ale furt to padá. Hrál jsem jednu hru doty 2 (cca 50 min.) a v jednom velkym massfightu se to škublo a modrá obrazovka. Po zbytek hry ale v pohodě. Před tím mi to v dotě spadlo 3x ale to nic nemusí znamenat. Orthos taky po hodině nespadl (nemám čas ho nechat běžet déle). A co třeba zkusit jiné nastavení. např. 9x355 a děličku pamětí třeba na 1:2,25 (ani nevím, zda tam takový násobek je...)

EDIT: Tak nejmenší je 2,4
dark-han
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od dark-han »

Tak ted se už komp vůbec nezapne při 400FSB... 3x se to resetne a vráti na původní hodnotu (266).
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

Teď je po jakém/při jakém nastavení?
dark-han
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od dark-han »

No měl jsem tam těch 8x400FSB, 2 dělička na paměti, +0,1V na pamětech a na CPU asi 1,48V přičemž CPU-Z ukazovalo max 1,4V. Jinak ostataní věci jak ty si mi radil. Ono to šlo a pak jsem šel do práce a potom co jsem zapl komp už to nenaběhlo. Ted jsem tam šupl 9*333 a 2,4 děličku na paměti. Tak uvidíme jestli tohle bude vůbec stabilní.
Odpovědět

Zpět na „Procesory Intel“