7850 crossfire PC freeze

Grafické karty s libovolným GPU firmy AMD/ATI (např. Rage, Radeon).

Moderátoři: morke, Walker1134, Wilik

Mir4ge
Nováček
Nováček

7850 crossfire PC freeze

Příspěvek od Mir4ge »

Zdravim,
tento tyden sem si koupil dve Gigabyte 7850 do crossfire a vse co jsem dostal jsou 2 nestabilni kusy tistenyho spoje. Cetl sem par drbu ze catalyst neni nejak vyladenej na novy Radeony, ale odmital sem tomu verit (vyznat se v blabolech fanboyu jednotlivych barev je fakt obtizny, vlastni zkusenost je vzdycky lepsi) po vsech tech recenzich co maji jen samou chvalu na 7850/70. Pri hrani jakekoliv hry se mi bud nahodi black screen, vypne monitor do idle jak kdybych vypnul PC nebo mi PC kompletne zmrzne a jediny co muzu udelat je tvrdej reset. Doted sem mel GTX 560 SLI a nemel sem zadnej problem, narust vykonu s 7850 v crossfire je sice brutalni oproti GTX 560 SLI (jen pro zajimavost prumerne v Crysis 2 rozdil 25 FPS na ultra dx11 + texture pack a v BF3 s 4x MSAA 35 FPS..., spotreba sestavy o 140W nizsi, teploty karet o 25°C nizsi... to jen kdyby si nekdo myslel ze to byl zbytecnej upgrade...), ale nejsu schopen vyresit neustaly padani. Rikal sem si, ze zkusim kompletni reinstal Windows kdyz sem presel ze zelene na cervenou, protoze to je vzdycky problem... nebylo to nic platny.

Takze ted mam ciste nainstalovanej system, nejnovejsi catalyst 12.4 (nejnovejsi DirectX, PhysX, frameworky a C++'ka sou samozrejmosti) s profilama a hra mi vydrzi tak pul hodiny maximalne nez mi to zhodi PC. Ja bych vsadil na to, ze je to driverama, ktery jak se zda sou uplne k nicemu. Co sem zatim stihl zkusit po reinstalu ja Mass Effect 3, Crysis 2 a Witcher 2... vsechny hry maj crossifre profily a kupodivu jen Witcher 2 mi po hodine testu nespadnul.

Jak uz sem psal teploty do 40°C v zatezi takze zadny prehrivani, zdroj jede tak na pulku.

Nejsu zastance ani jedne barvy, koupim si vzdycky to co mi prijde nejvhodnejsi k mym podminkam hrani.

Jestli ma nejaky majitel Radeonu podobny zkusenosti rad bych si to precet. Dik

Sestava:
Intel Core i7 2600K + Noctua UH-12P
ASUS SABERTOOTH P67
Corsair HX750
Kingston 8GB DDR3 1600Mhz dual channel
2x Gigabyte HD7850 + Accelero Xtreme II Plus
Windows 7 Ultimate x64
Hladis
Moderátor
Moderátor

Re: 7850 crossfire PC freeze

Příspěvek od Hladis »

S jednou kartrou je to jak ? Vyzkousena kazda karta zvlast ? Pameti jsou nastavene jak ? CPU pretaktovan ?

Jako NE fanboy ti reknu jednu vec.........Crossfire je blbost a SLI jen o chlup mensi. Threadu a informaci o tom se tu vali tuny kolik problemu s tim celkove je.
Mir4ge
Nováček
Nováček

Příspěvek od Mir4ge »

CPU jede na 4.5Ghz na turbo boost, sam sem se v tom nestoural... proc taky kdyz to jede na 4.5... pameti mam nastaveny na 1333mhz automaticky s tim sem si hrat nechtel. Jednu kartu ted vyzkousim.

Ke crossfire a SLI, ja uz to pouzivam 3. rok a poprve sem narazil na problem... to ze milion lidi resi nejaky problemy bych spis hodil do krabice nadepsany "user specific"... rok a pul co sem mel GTX560 v SLI tak sem nehral hru co by me jela spatne, padalo mi pc nebo bych mel nejaky divny problemy co ostatni zda se maj... takze takhle to ja rozhodne neodsuzuju kdyz moje vlastni zkusenosti vypovidaj o necem jinym... az doted. Navic je mnohem jednodussi prodat karty stredni tridy nez karty za 12 000 po roce a neco kdy prestanou byt aktualni a zaruka jim pomalu konci. U nas ma nejsilnejsi jednojadrovky malokdo a jeste min lidi si je koupi pouzity, u slabsich karet co sem pouzival dualne sem obe vzdycky do tydne prodal za 70% puvodni ceny.
Alfajk
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Alfajk »

tak po trech letech jses na ten MS uz zvyklej a nevidis ho,ale jinak je to tak,jak rika hladis - dobry tak maximalne na benchmarky
CPU: AMD Ryzen 5 7600X@5,5GHz | GPU: EVGA GeForce RTX 3080 12GB XC3 ULTRA GAMING | MB: ASUS PRIME X670-P WIFI | RAM: 32GB DDR5 6000MHz CL36 FURY EXPO | SSD: WD Black SN770 NVMe 2TB | PSU: Seasonic Focus GM-850 Gold | CPU Cooler: Noctua NH-D15 | Case: be quiet! Pure Base 500DX Black | OS: Win 10 Professional | Monitor: ASUS TUF Gaming VG27AQL1A
Hladis
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Hladis »

Neodpovedels ,zda s jednou kartou je to ok. CPU dej na default a testuj.....
Mir4ge
Nováček
Nováček

Příspěvek od Mir4ge »

Alfajk píše:tak po trech letech jses na ten MS uz zvyklej a nevidis ho
Nemam PC na kancelarsky prace abych si nevsiml, ze mam problemy co popisuje kazdej SLI/crossfire hater, tyhle novy Radeony sou prvni karty co s tim maj problem a rekl bych ze jen kvuli tomu ze sou venku par tydnu. A kdyz uz je rec o vykonu v benchmarku, pro me to treba znamena rozdil mezi plynulou hrou na 60 FPS a trhaci na 30. Kdybych chtel hrat hry na 30 FPS tak si koupim konzoli.

Na 1 to vypada stabilni, takze muzu tak akorat cekat ze na novym catalystu to bude stabilnejsi -.- No jeste vysel kvetnovej bios takze si ho updatnu (ikdyz s tim nema nic spolecnyho) a uvidim.
Alfajk
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Alfajk »

jenze beznej hrac co na sli neni zvyklej tech 60 fps vnima jako 30...

videl jsem ho zmerenej prave na sli 680 a cross 7850 a zadnej zazrak
CPU: AMD Ryzen 5 7600X@5,5GHz | GPU: EVGA GeForce RTX 3080 12GB XC3 ULTRA GAMING | MB: ASUS PRIME X670-P WIFI | RAM: 32GB DDR5 6000MHz CL36 FURY EXPO | SSD: WD Black SN770 NVMe 2TB | PSU: Seasonic Focus GM-850 Gold | CPU Cooler: Noctua NH-D15 | Case: be quiet! Pure Base 500DX Black | OS: Win 10 Professional | Monitor: ASUS TUF Gaming VG27AQL1A
Mir4ge
Nováček
Nováček

Příspěvek od Mir4ge »

Alfajk píše:jenze beznej hrac co na sli neni zvyklej tech 60 fps vnima jako 30...

videl jsem ho zmerenej prave na sli 680 a cross 7850 a zadnej zazrak
Ja mam doma 2 pocitace, svuj co ma 2 karty a brachuv co ma gtx 580. Nevim cos videl, ale ja vidim jen to ze me hry jedou 100x lip a pro vsechny oblibenej "stuttering" sem jeste nezazil. Kdyz mame oba 60Hz monitory 1080p LEDkovy, tak je tezky nerozpoznat rozdil mezi tim ze vykon 2 karet prevysuje vykon jedne a FPS sou ofc mnohem plynulejsi... ze tisic lidi pise o sekani her na 2 kartach je mozna problem v jejich pripade, ale ne v mem ani mnoha dalsich co 2 karty pouzivaj.

To je asi stejnej pripad jak srovnavat NVIDIu a AMD uprostred fanboyu, kazdej tvrdi neco jinyho a hadat se budou dokud obe spolecnosti nezmizi ze sveta. Ten ze sou NVIDIA drivery naprd, ten zas ze AMD drivery sou naprd jeste vic. Porad stejna pisnicka.

Jediny co pribylo do be zkusenosti ted, tak to ze novy Radeony sou v crossfire na dosavadnich driverech nestabilni. A nevyresim to asi nijak nez cekanim na lepsi catalyst.
Hladis
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Hladis »

Za prve mas to v desce 8x8 ,za dalsi tam mas inputlag jak prase a bez V-sync je tam microshuttering pri poklesu FPS vzdy. Je tu dost techniku ,kteri to testuji velice dobre vcetne webovych magazinu ,tak se tu nesnaz tvrdit opak a delat ,ze je to chyba lidi ,kdyz je to vlastnost technicka (AFR) a vseobecne znama. Takze bud ses prisel poradit s problemem ,nebo si jdi diskutovat o SLI/Cross do prislusneho threadu.

Radsi rekni cos vse vyskousel. CPU na default, prohodit karty, jine drivery, zkousels dalsi hry ? Prolezls fora s podobnymi problemy v konkretnich hrach ?
Mir4ge
Nováček
Nováček

Příspěvek od Mir4ge »

Zkousel sem asi 5 her dela to v kazde, CPU na default, zkusil sem 3 verze catalystu, zkusil sem prohodit karty a na obou mi jede vsechno krome her. Docilil sem jen toho ze hra vydrzi pri nejlepsim 30 minut a PC zmrzne. Zkusil sem i 3DMark a ten mi vyhodil bluescreen hned jak jsem na nej kliknul hned potom mi bluescreen vyhodil i GPU-Z... o tom nevim co si mam myslet. Takze premyslim jestli sou ty grafiky vubec pouzitelny a neni to na reklamaci protoze to vypada ze je v haji jadro. Jakakoliv zatez a grafiky mi zhodi pc, takze pochybuju ze je to software nebo jinej komponent, kdyz mi cely PC jelo v pohode dokud sem ty grafiky neprohodil.

PS: no ja se "crossfire je naprd" nechytnul
Kyselinka
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Kyselinka »

Ked ti to uz hadze BSOD, bolo by najlepsie sem hodit minidumps :)
Alfajk
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Alfajk »

a nemuze bejt spatnej zdroj? ze by proste na 2 karty nestacil ?
Mir4ge
Nováček
Nováček

Příspěvek od Mir4ge »

Alfajk píše:a nemuze bejt spatnej zdroj? ze by proste na 2 karty nestacil ?
Ty karty zerou skoro pulku toho co zraly moje puvodni takze pochybuju. Sice to tak vypada podle me je to posledni moznost.

EDIT:
Takze sem skoncil s veskerym testovanim. Pri CPU na default sem zkusil obe grafiky zvlast, druhou sem kompletne odpojil. Vypada to ze obe grafiky samostatne pracuji normalne, hral sem hodinu bez jedinyho problemu, v crossfire to kolikrat padlo i do 5 minut (treba Battlefield 3). Pokud se zapoji obe do crossfire zacnou zhazovat PC, take sem zjistil ze mi PC zamrzne casto pokud prepinam okna mezi hrou a treba GPU-Z na kontrolu teploty a zateze GPU... o tom nevim co si mam myslet. Zkusil sem vice verzi Catalystu a nepomohlo nic. Tzn. ze Catalyst nezvlada crossfire nebo sou grafiky nejakym zpusobem uz vyrobne poskozeny nebo tech 150W navic z druhe grafiky nezvlada muj zdroj co zvladal GTX560 SLI pred vymenou. Jo jeste jedna vec pri hrani Zaklinace 2, Mass Effect 3 a Battlefield 3 mela vzdycky sekundarni grafika snizenej takt jako by byla IDLE, ikdyz vykonove vse vypada mnohem lip nez GTX560 SLI... tohle mi prijde trochu divny, uz jen to ze GPU-Z ukazuje na druhe grafice nizkej IDLE takt (tusim 350Mhz jadro a 500Mhz pameti) , ale pritom Battlefield 3 jede na ultra nastaveni s 4xMSAA v narocnych scenach na 70 FPS, tady mi GTX560 davaly sotva 40.

Napadla me i zakladni deska, ale co by s ni tak mohlo byt kdyz samotna grafika funguje a PCI-E 3.0 je zpetne kompatibilni s 2.0. Nehlede na to ze ma deska napsanou SLI i crossfire kompatibilitu. Nevim, kterej jinej faktor o funkcnosti na HD 7850 rozhoduje... K tomu "mas desku dual 8x" nevim co to ma naznacovat ale dual 8x ma temer kazda v cenove kategorii a i Maximus V GENE ma dual 8x a je vic jak 2x drazsi, takze mi nejak unikla pointa.

Takze co myslite... grafiky, zdroj nebo Catalyst?

Kdyz to mam ted otestovany tak kazdopadne kontaktuju reklamaci a predelam zpet GTX560, cimz otestuju zdroj jestli se jen tak z niceho nic neposkodil.
Hladis
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Hladis »

Pro SLI a Crossfire se ne nadarmo doporucuje platforma 2011 s 16x linakama. To ale neni problem ,kvuli kterymu to freezuje. To jen maximalne celkovy vykon snizuje.

Zdroj Corsair HX (ikdyz nekdo bude namitat) nepovazuju ze uplne super ,takze urcite zkusit jiny pokud to jde ,protoze toto muze zpusobovat.

Shazovat PC ? Myslis restart nebo jen zamrznuti.

Mas moznost vyzkouset grafarny obe v Crossu na jinem PC ?

Muze byt vadny i mustek.

Drivery+AMD+Crossfire je problemove ,ale toto spis vypada na jinou chybu. To ti pada fatalne v moc hrach. Zkusil jsi treba 3DMark 11, Unigine Heaven ,OCCT test ? Sleduj jak jsou vytizene ,jake frekvence.........
Mir4ge
Nováček
Nováček

Příspěvek od Mir4ge »

Aha, no 16x dual je pekne drahej byznys, takze to necham byt :) Kazdopadne dik za info.

No prave ted jsem se primo dival do skrine co se stane kdyz mi PC zamrzne. Vsechno funguje, ventilatory vali na otacky nastaveny regulatorem, zvukovka ma aktivni opticky konektory, tim padem je logicky aktivni i zdroj. ALE hned jak zamrzne pocitac grafiky se okamzite vypnou/zastavi, jejich chladice se vypnou, kdyz sem chtel restartovat pocitac pipak pripojenej k desce se malem zblaznil, tzn. ze me to nepustilo dal asi z duvodu ze chlazeni karet je nefunkcni nebo ze kompletni graficky rozhrani je v haji, takze sem musel pocitac vypnout a znova zapnout.

Tohle myslim zuzuje problem na grafiky, procesor, desku a ramky. Zdroj asi ne kdyz prubehu zarznuti napajel vsechny komponenty krome grafik.

Zmrznuti vypada takhle: bud se mi vypne monitor a zvuk hry pokracuje, nebo se mi sekne obraz ve hre jak kdybych se dival na screenshot a sekne se i zvuk, nebo mi obrazovka zesedne a sou na ni pruhy. Pocitac se nikdy nevypne nebo restartuje, vzdycky funguje dal dokud ho ja sam nerestartnu no a ted uz vim ze jediny co v te dobe nefunguje sou obe grafiky.

PS: zdroj mam moznost pouzit jinej, ale nemam moznost dat grafiky do crossu na druhy pc. Deska co tam je je levna a stara takze nema 2X PCI-E.

PS2: ted sem namontoval zpatky GTX 560 SLI a uvidim jak pojedou, jestli je to deska bude to delat to stejny, a nebo zdroj.

PS3: zkusil sem 3Dmark 11 basic edici a celej test prosel bez potizi, tusim ze sem mel kolem 11 000 bodu jestli si to pamatuju, lehky sceny mely +-50 FPS, ty tezky pak 30-40, zatizeni grafik netusim jaky bylo. Ty testy sou moc kratky na to aby mi zhodily PC rekl bych, vetsinou to trva dyl kdyz hraju. Ale jak uz sem psal testoval sem grafiky ve hrach a vzdycky mela druha grafika IDLE mod coz je 350MHz na jadre a tusim 500Mhz na pametich, nikdy nejely obe na plnej takt a zatizeni druhe grafiky bylo sotva 15%
Kyselinka
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Kyselinka »

Jednoznacne vyskusaj iny zdroj, popripade CF mostik...no skor to vidim na zdroj. Ano, ten HX nie je prave top PSU.
Ked ide ta druha grafika v 2D mode pocas hrania, ake mas vtedy FPS?
Mir4ge
Nováček
Nováček

Příspěvek od Mir4ge »

Kyselinka píše:Jednoznacne vyskusaj iny zdroj, popripade CF mostik...no skor to vidim na zdroj. Ano, ten HX nie je prave top PSU.
Ked ide ta druha grafika v 2D mode pocas hrania, ake mas vtedy FPS?
Praveze lepsi nez na GTX560 SLI, coz mi prijde dost divny vzhledem k tomu ze jedna grafika da se rict nejela.

Ted sem domontoval GTX 560ky a hraju Zaklinace 2 zatim bez problemu 40 minut, takze bych zdroj vyloucil a videl to na tovarne poskozeny grafiky co jsem si koupil. Obe 560ky valej na plnej takt, obe jsou na 99% zatezi takze deska taky vyloucena.

Uvidim jak to povali dal, snad se problem neobjevi.
Naposledy upravil(a) Mir4ge dne ned 6. kvě 2012, 20:14, celkem upraveno 1 x.
Kyselinka
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Kyselinka »

Ale mna vobec nezaujima ci to bolo lepsie ako 560Ti v SLI (u mna vseobecne SLI/CF stoji za staru belu), ale som chcel vediet cislo, ci tam nemas nahodou nejaky lock fps alebo nieco podobne :)
Skus este iny CF mostik.
Mir4ge
Nováček
Nováček

Příspěvek od Mir4ge »

Battlefield 3 ultra 4xMSAA 70-80 FPS, Crysis 2 DX11 ultra + texture pack 70-90 FPS, Witcher 2 120 FPS bez ubersampling, 3DMark 11 33 FPS minimum a to je v poslednim nejnarocnejsim testu. No jestli to stoji za starou belu tak budiz :)

Crossfire mosty sem zkusil oba co sem mel, zadna zmena.

A jinak zpatky na GTX560 nemam s PC zadny problemy, takze sem koupil zmetky co uz nekdo dojebal pri vyrobe a skonci na reklamaci :(
WenzelLAH
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od WenzelLAH »

Zkus ještě ten jiný zdroj. Sice to přijde nelogické že méně žravé karty neutahne zdroj, ale i to může být důvod...
Odpovědět

Zpět na „AMD/ATI grafické karty“