Asus Crosshair V Formula-Z (AM3+, 990FX+SB950)

Základní desky firmy Asus a firmy MSI.

Moderátor: Eddward

flanker
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Asus Crosshair V Formula-Z (AM3+, 990FX+SB950)

Příspěvek od flanker »

Na COmputexu byla ukázána taky připravovaná nová deska pro AMD. Název zůstal skoro stejný, přibylo písmenko "Z" a jedná se o startovní ROG desku pro AMD 2012.
Obrázek

Zmizel PCI slot. Dále zvukový čip byl vylepšen, pdoobně jako u Maximus Gene či Maximus Formula V, včetně osvětlené LED linky. Tlačítka START a další jsou umístěné jinde. Nově je také POST displej.
Obrázek

Obrázek

Dle popisku je i vylepšeno napájení CPU.
ROG Power PC1:AMD Ryzen 7 5700X, Crosshair VII Hero, ROG Ryuo II 360, 512GB NVMe+500GB Samsung SSD, 2x 16GB GSkill TridentZ Neo RGB 3600 MHz, Dual RTX 2060,CM V750, Lian Li O11 Dynamic XL. PC2:AMD FX-8370, Silentium Fera, Asus 970 Pro Gaming/Aura, 240GB SSD HyperX 3K, R9-270X OC, 2x 4GB GSkill RipjawsX 2400 MHz, Corsair AX750, Bitfenix Pandora
flanker
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Asus Crosshair V Formula-Z (AM3+, FXII) - infa, zkušenosti

Příspěvek od flanker »

Výše uvedená Formula-Z má i další novinku, krom jiného ve výstupech bude figurovat jako rozhraní také Intel Thunderbolt

http://www.techpowerup.com/167370/ASUS- ... pport.html
ROG Power PC1:AMD Ryzen 7 5700X, Crosshair VII Hero, ROG Ryuo II 360, 512GB NVMe+500GB Samsung SSD, 2x 16GB GSkill TridentZ Neo RGB 3600 MHz, Dual RTX 2060,CM V750, Lian Li O11 Dynamic XL. PC2:AMD FX-8370, Silentium Fera, Asus 970 Pro Gaming/Aura, 240GB SSD HyperX 3K, R9-270X OC, 2x 4GB GSkill RipjawsX 2400 MHz, Corsair AX750, Bitfenix Pandora
flanker
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od flanker »

Obrázek

A další novinky:
(Extreme Engine DIGI+ II (o jednu generaci vylepšené) - nový MOSFET ICs a DIGI+ VRM čip pro paměti
"LN2 slow mode" switch
BIOS Flashback tlačítko
Lehce upravený layout desky
10 SATA 6Gbps portů!: 8 červených zezadu na desce, 2 eSATA
Fast Boot switch - urychlení bootu do windows, ideální pro win8
TB_Header (pro funkci Intel thunderbolt pomocí přídavné karty)
SupremeFX III zvukovka (jako Maximusky na Intelu)
zrušenPCI slot a přidán PCIe 1x slot
Upraven SB pasiv :)
utilitka GameFirst II
Nicméně zmizí z desky: Auto OC tlačítko (bude auto OC pouze v BIOSu) a zmizí také ROG Connect (proč?!)
Blue Storm
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od Blue Storm »

flanker píše:SupremeFX III zvukovka (jako Maximusky na Intelu)
zrušenPCI slot a přidán PCIe 1x slot
Nicméně zmizí z desky: Auto OC tlačítko (bude auto OC pouze v BIOSu) a zmizí také ROG Connect (proč?!)
Takže zvukovka opět stejný křáp s VIA nebo Realtek kodekem.
Proč proboha ruší PCI a nahrazují ho PCIe ×1?!
Protože je to naprosto k ničemu.
PC: Intel Core i7-8700K | Asus Strix Z370-G Gaming | GTX 980 Ti | Corsair Vengeance LPX 2× 8 GB | HyperX Fury 240 GB | Intel 600p 512 GB | WD Blue SSD 250 GB | Corsair RM550 | Fractal Design Define R5 | Dell U2515H
NTB: Apple MacBook Pro 13" 2020 | Phone: Apple iPhone XS
flanker
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od flanker »

PCI je již k ničemu....Z mého pohledu. Pokud chci novou desku a navíc vyšší třídy, PCI slot k ničemu nepotřebuju (kvalita lepších PCI zvukovek dle mě nebude daleko od integrované Supreme)
Blue Storm
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od Blue Storm »

Tohle řekni audiofilovi s kvalitní zvukovkou do PCI a v tu ránu máš pěst v obličeji :lol: Jen pár zvukovek do PCIe se vyrovná starším kvalitním do PCI a jejich ceny jsou navíc poněkud vysoké. A Supreme opravdu kvalitní zvukovka není, sotva se vyrovná nějakým obyčejnějším do PCIe.
PC: Intel Core i7-8700K | Asus Strix Z370-G Gaming | GTX 980 Ti | Corsair Vengeance LPX 2× 8 GB | HyperX Fury 240 GB | Intel 600p 512 GB | WD Blue SSD 250 GB | Corsair RM550 | Fractal Design Define R5 | Dell U2515H
NTB: Apple MacBook Pro 13" 2020 | Phone: Apple iPhone XS
dohnalik
Čestný člen
Čestný člen

Příspěvek od dohnalik »

Promiň flankere, ale tohle jsi teda zabil :D Integrovaná supreme je oproti pořádným PCI zvukovkám naprostý odpad, který zvuky akorát huhlá a zní to jako z kanálu :-D Ta integrovaná Supreme je totiž obyčejný kodek podobně jako VIA nebo Realtek, jenž není stavěn na kvalitní přednes, ale na co nejnižší cenu a aby to zabralo co nejméně místa, takže je to vysoce integrovaný čip. Jestli si najdu čas, postavím pořádný A/D převodník a svá tvrzení podložím měřením, to se teprve budeš divit.
Naštěstí už se objevují i nativní PCI-Express zvukovky, které za něco stojí.
froxic
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od froxic »

Tak to jsi střelil masakrálně vedle! I stařičký soundblaster 128 PCI bude kvalitou zvuku a odstupem signálu od šumu lepší (ne na papíře, ale v realu), než cokoliv integrovaného. SupremeFX je marketingový tah, ano je to lepší o něco než obyčejný "integer". Nicméně k plnohodnotné zvukovce to má na míle daleko.

dohnaliku, co by jsi teď doporučil do PCIex? Já jedu na Creative X-FI Extreme Music (PCI). Vím, že to není žádný zázrak, ale jako takový audio základ (hlavně pro 5.1 zvuk) je to v pohodě.

Nicméně Flanker nemůže nijak posoudit co je dobré, protože v PC ještě dedikovanou zvukovku neměl. Stejně tak je pevně přesvědčen, že ventilátor Ultra Kaze na 1600-1800 je velmi tichý. Já například nadávám už, jak mám v Pc něco nad 1000ot. Ideální tak kolem 600-700, jinak jde PC přes noc slyšet. Ale to už jsme trošku hodně OT.
dohnalik
Čestný člen
Čestný člen

Příspěvek od dohnalik »

Nevím, jestli je vhodné tady spamovat, ale zvukovku máš osazenou úplně stejně, jako jsem měl já X-Fi titanium. Je tam D/A převodník CS4382, který by měl většině lidí dostačovat, je otázkou, zda-li poznáš něco lepšího. A/D převodník je opravdu nic moc, ale na mikrofon to stačí (teď jsem provedl jeho měření SNR, zde). Avšak co bys poznat měl, je výměna výstupních operačních zesilovačů, případně kondenzátorů. Pokud trváš na PCI-e, tak potom jedině Essence STX, což je zvukovka úplně jinde, než většina na trhu. Srovnávat se dá snad jen s ESI (a ani ty si mnohdy neškrtnou). Pokud 5.1, tak http://www.esi-audio.com/products/juliaxte/, ale nemyslím si, že si hodně pomůžeš, jednak bys musel mít pořádnou 5.1 sestavu a jednak je to osazeno stejným D/A, takže to bude dosti podobné s tou Creative.
flanker
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od flanker »

froxic píše:Tak to jsi střelil masakrálně vedle! I stařičký soundblaster 128 PCI bude kvalitou zvuku a odstupem signálu od šumu lepší (ne na papíře, ale v realu), než cokoliv integrovaného. SupremeFX je marketingový tah, ano je to lepší o něco než obyčejný "integer". Nicméně k plnohodnotné zvukovce to má na míle daleko.

dohnaliku, co by jsi teď doporučil do PCIex? Já jedu na Creative X-FI Extreme Music (PCI). Vím, že to není žádný zázrak, ale jako takový audio základ (hlavně pro 5.1 zvuk) je to v pohodě.

Nicméně Flanker nemůže nijak posoudit co je dobré, protože v PC ještě dedikovanou zvukovku neměl. Stejně tak je pevně přesvědčen, že ventilátor Ultra Kaze na 1600-1800 je velmi tichý. Já například nadávám už, jak mám v Pc něco nad 1000ot. Ideální tak kolem 600-700, jinak jde PC přes noc slyšet. Ale to už jsme trošku hodně OT.

tvrdý nesouhlas...tu kartu jsem totiž měl doma před pár lety (tehdy sem měl starší Celeron Tualatin) a kvalita zvuku šla hodně nahoru v integrovaných řešeních.
Viz třeba: http://pctuning.tyden.cz/hardware/multi ... t?start=15
V testu byly tři a rozptyl jejich kvality je veliký. Částečně je dán i stářím a cenou desky. Na deskách prodávaných dnes jsou srovnatelné kvalitou zvuku s levnými kartami kolem tisíce korun.
A to je 4 roky starý článek. Od té doby šla kvalita integrovaných zvukovek znovu nahoru...NA tehdy populární Soundblaster 128/live to určitě dostačuje.

PS: já myslel PCIe zvukovky, PCI je prostě mrtvé a nic nového se tam vyvíjet nebude...Proto kdo kupuje Crosshair Z, pár tisíc za novou zvukovku ho taky případnmě nezabije (pokud si potrpí na kvalitní zvuk a má doma pořádné repro za desítky tisíc korun). A konec OT, to přísluší i pro tebe Aleši :).
flanker
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od flanker »

OK, smazán poslední post a při dalším návrh na ZK :!:
Dithius
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Dithius »

froxic píše:Stejně tak je pevně přesvědčen, že ventilátor Ultra Kaze na 1600-1800 je velmi tichý. Já například nadávám už, jak mám v Pc něco nad 1000ot. Ideální tak kolem 600-700, jinak jde PC přes noc slyšet. Ale to už jsme trošku hodně OT.

blbost ultra kaze je tichej už i od 2000Rpm :roll:
CPU: AMD Ryzen 9 9950X, IF 2066 MHz; MB: ASROCK B650E TAICHI Lite; RAM: Kingstone Fury 96GB @6200MHz CL30-38-38-28-68-48-1T (GearDown Disabled); GK: AMD Radeon RX 6950 XT; SSD: Kingstone KC3000 2048 GB; PSU: Corsair RM1000; Case: Thermaltake Core P5; Rad: Alphacool NexXxoS Monsta 560mm; Block: EKWTB Quantum Velocity (Fully black Nickel base); Pump: EK-DDC + acetal top; No exp-reservoir; OS: Custom Fedora 41 (installed ground UP from cmd nonGUI).
flanker
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od flanker »

no je to otázka vkusu ten hluk...Ano, vyloženě tichý to není, ale přes den mi to nevadí, jelikož ke všemu mám puštěnou hudbu (ticho nemám rád, mimo noc :D ). Ale řekněme, že kolem 1800 otáček je celkem kultivovaný. Rámus to je až kolem 2500 a více. ALe dost bylo OT.
Spíše se bavme o desce. Potěšil mě třeba i LN2 slow mode přepínač.
Dithius
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Dithius »

na deskach tohohle typu ikdyž tady to není tak hrozný mě štve žebrovaní chladiču. Ono kvůli designu jsou žebra pozohybana i přez sebe a maj kryty s napisy a vůbec je to nahouby

kdyby tam bylo normální rovný žebrovaní hliník asi tak by to vypadalo jako BoX od AMDček tak by to bylo supr. dal by se udělat opravdu pěknej tunel který by s ventilatorem ofoukl do L-profilu všechny pasivy, ale takhle to je dost oničem :(
CPU: AMD Ryzen 9 9950X, IF 2066 MHz; MB: ASROCK B650E TAICHI Lite; RAM: Kingstone Fury 96GB @6200MHz CL30-38-38-28-68-48-1T (GearDown Disabled); GK: AMD Radeon RX 6950 XT; SSD: Kingstone KC3000 2048 GB; PSU: Corsair RM1000; Case: Thermaltake Core P5; Rad: Alphacool NexXxoS Monsta 560mm; Block: EKWTB Quantum Velocity (Fully black Nickel base); Pump: EK-DDC + acetal top; No exp-reservoir; OS: Custom Fedora 41 (installed ground UP from cmd nonGUI).
flanker
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od flanker »

Asus Crosshair V Formula-Z používá technologii T-topology
Obrázek

Z obrázku je zřejmé, že vlastně cesta drah signálu je k obou RAM stejně daleko. Má to své plusy, i když je to zatím o něco náročnější na výrobu. Ale vyhneme se fázovému posunu a tím poádem si usnadníme i případné OC. Takže Formula-Z již nyní nabídne garanci i 4 osazených modulů s 2400 MHz RAM a voltáží 1.65V. V případě kratšího benchmarku Hyperpí 1M dokonce přes 2550 MHz! Myslím si, že s vyšším napětím by to mohlo být ještě zajímavější. Pro OC RAM tedy Formula-Z bude zcela jistě o něco lepší než Formula 5.
Obrázek

Jsem sám zvědav, co předvede Piledriver, IMC by měl být mírně vylepšen, tedy kolem 2600 MHz by mělo být reálných...
flanker
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od flanker »

Obrázek

video popis desky (klikněte na obrázek)
flanker
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od flanker »

Obrázek

:)
flanker
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od flanker »

Recenze by Flanker :)
http://extrahardware.cnews.cz/forum/vie ... 38&t=23248
Základní deska ASUS Crosshair V Formula-Z je inovací původní Formule V. Proč to? AMD nevydalo nový čipset a využívá znovu AMD 990FX. I procesory Bulldozer až tak neoslovily v konečném důsledku nadšené uživatele jak by bylo nutné pro výraznější změny ROG AMD desek. Nicméně inovace na oko méně viditelné jsou zároveň v praxi užitečné. Ať už vezmeme takzvanou připravenost pro operační systémy Win8, fastboot, přímý vstup do prostředí BIOSu přes tlačítko a pro nás nadšence LN2 jumper a skutečně využitelná slow mod. Může potěšit i slušný počet výstupů na zadním panelu a flashování BIOSu bez nutnosti mít CPU. K tomu plně digitální napájení po vzoru Intelu a kvalitní osazení součástek dělá tuto desku královnou pro AMD procesory. A málem bych zapomněl na herní závěsku "nerušit" na kliku od dvěří :-).
Osobně jsem doufal ve změnu desingu pasivu nad mosfety (něco po vzoru posledních Maximusek-to je opravdu krásná deska), ale věřím, že za rok se dočkáme i této inovace :). Potěšila by mě také integorvaná Wifi. I tak bych rád apeloval na možnost existence ROG mATX desky, protože i přes měnší AMD trh se dle mého subjektivního pocitu mATX AMD ROG rozhodně ujme. I kdyby měla být značně osekanější než obdoba pro Intel. Stále se totiž potkávám s touto myšlenkou nejen na českých fórech, ale i u zahraničních AMD fandů. Nezbývá než popřát AMD hodně štěstí se Steamrollerem ve vyšším desktopu.

Recenze by OBR:
http://pctuning.tyden.cz/hardware/zakla ... m3?start=1
ohle je bezesporu nejlépe vypadající a nejvybavenější deska pro AMD platformu na současném trhu. Jde ale také o poměrně drahou desku, pokud je procesor AMD FX-8150 dnes prodáván za cenu 4100 Kč s DPH, je tedy určen spíše do nižší střední třídy a tam se bude deska za 5700 Kč prodávat těžko. Tuhle vymazlenou desku si pořídí jen největší nadšenci platformy AMD FX k testování nových procesorů AMD FX-8300 s jádrem Piledriver. Ti jistě ocení zejména super taktování a připravenost na Windows 8. Masová záležitost ale tato deska ani platforma nebude, stejně jako není ani dnes. Z pohledu jedné z posledních AM3+ desek vůbec, jde ale opravdu o důstojného "posledního mohykána".
flanker
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od flanker »

Loni jsem dostal pěkný dárek a nejinak tomu bylo letos. Možná jako jeden z posledních opravdových velkých AMD fandů jsem byl znovu vybrán do úzkého výběru lidí,které oslovil veliký guru Shamino na Xtremesystems a zaslal mi tuto desku.Takže poděkování patří prvně jemu :-). Nyní už je čas na recenzi samotnou.

I.ÚVOD
Obrázek
Dnešním dnem se konečně podíváme na novou vlajkovou loď ROG AMD pro tento rok. říkám pro tento, protože pokud se Vishera stane podobným procesorem jako například Thuban, mohli bychom se teoreticky dočkat i Extreme verze? Nebo alespoň snu mnoha AMD uživatelů, verze Gene. Ale zpátky do reality, pryč od snění. Je to více než rok, co byla představena deska ASUS Crosshair V Formula čipsetu AMD990FX. Čipset i samotnou desku jsem vám představil v samostatném článku, například zde:
http://extrahardware.cnews.cz/forum/vie ... 38&t=18509
http://www.xtremesystems.org/forums/sho ... highlight=

Na Bulldozer se poté čekalo dalších pár měsíců a nadšení u většiny uživatelů bohužel upadlo. Není pravdou, že by Bulldozer byl vyloženě špatný, ale očekávání byla vysoká. Doménou Bulldozeru je nevyrovnaný výkon - někde vysoký, tu průměrný a jinde i slabší. Napraví to Vishera? To je spekulativní otázka, ale když už jsem téma nakousl, musíte si uvědomit základní věc. Vishera s jádrem Piledriver je pouze refresh původního Bulldozeru. Může být mírně zlepšený výkon, odstraněny některé bugy, zlepšen poměr takt/spotřeba, vylepšen IMC, přidána instrukce apod. A může být vylepšena stávající deska Crosshair V? Ano, ta může být zlepšena, i když je stále na stejném čipsetu :-).

Nejprve se tedy podíváme na obě desky pohromadě, uffff, tak která je která? Pozorné oko však si všimne hned na první pohled několika rozdílů (pro zvětšení klikněte).
Obrázek

1)Funkční tlačítka se přesunuly na jiné místo na desce. Konkrétně do pravého horního rohu, po vzoru většiny ROG desek poslední generace. A hurá, POST display, na ten jsem se těšil :-). Naopak zmizelo tlačítko OC, jeho funkci však nahradí částečně malé, červené GO BUTTON tlačítko. Pro připomenutí, slouží k vyvolání oblíbeného OC profilu, který si v BIOSu v příslušném podmenu vytvoříme.
Obrázek

2)Další dvě užitečnosti nalezneme přímo nalevo od POST displaye. I já jsem se za ně tiše v duchu modlil a bylo mě vyslyšeno :). Mluvím nyní o přepínači "Slow mode" a jumperu LN2 mode. Obojí je vhodné pro extrémní taktování.
Obrázek

3)Trochu přeskočíme jinam a do oka nás také trkne jinak designovaný pasiv nad jižním můstkem.
http://i.imgur.com/hTCsE.jpg

4)Ještě kousek pod ním, na spodním okraji desky se také změnilo pár věcí...Další switch "fast boot", speciálně pro podporu WIndows8, ale co jsem testoval s Win7, i tam je celková prodleva citelně kratší než se starší Crosshair V. Vynikající a užitečná věc.
Obrázek
5)Hned napravo vidíme černé malé tlačítko nazvané "direct key". Slouží k vstupu do BIOSu, aniž máme klávesnici :). Ještě se k této funkci později vrátím.
6)Na spodku je nově taky konektor pro Thunderbolt kartu. Stačí propojit kabelem zakoupenou kartu s tímto konektorem, druhý kabel potom strčíme do výstupu grafické karty (displayport).

7)SATA...nyní máme 8x SATA 6G, původně jich bylo sedm.
http://i.imgur.com/Kbsbf.jpg
http://i.imgur.com/iBXvB.jpg

8)Klasický PCI zmizel, nyní zde nalezneme pouze PCIe linky. Někdo možná bude nespokojený, já osobně PCI již nepotřebuji. Je tu stejně jako loni přídavné napájení pro grafické karty do desky (přesněji řečeno napájení PCIe slotů)-v případě zapojení opravdu žravých GPU karet například v SLI nebo Crossfire.
http://i.imgur.com/NxpU8.jpg

9)Všimli jste si podivné linky od audio výstupů na desce směrem ke zvukovému čipu? Ano, máme zde osvětlenou LED "cestu" od zvukového čipu směrem k výstupům, jak to známe například z Maximus V Gene a nebo Maximus V Formula. Ovšem došlo i ke změně samotného zvukového čipu. Nyní je celý překryt proti EMI štítem, má silněji dimenzované kondenzátory (1500uF) a rozšířenou podporu DTS (DTS connect a DTS zvuk). Nově se celý systém nazývá Supreme FX III, loni tam byl "pouze" dvojkový.
Obrázek

10)Podívám se v rychlosti na IO výstupy. Dvě e-SATA, BIOS Flashback tlačítko pro snadný update BIOSu. Znovu výborně!
http://i.imgur.com/3EYkV.jpg

11) Další změny na první pohled moc neuvidíme, leda opravdu zkušenější uživatelé. Prvním z nich je samostatný digitální okruh pro napájení pamětí s vlastním řídícím členem. Roezebreme si ho také až v další kapitole. neméně s tím souvisí také distribuce signálu pamětím pomocí technologie T-topology. I k tomu se v jiné souvislosti dostaneme. A mírně byla upravena i napájecí část pro CPU.
http://i.imgur.com/B9ECs.png
Obrázek

- zde je starší napájení u Crosshair V Formula:
http://i.imgur.com/vUt9w.jpg

12)Mírné změny jsou v BIOSu a pochopitelně doznal i příjemných změn dodávaný software. K tomu se dostanu také v samostatné kapitole.

II.ZÁKLADNÍ DESKA VE FOTOGRAFII A ZÁKLADNÍ POPIS
Obrázek

Obrázek
Navázal jsem na loňské focení a desku nafotil v přírodě. Nejnudnější je spodní část desky. Vidíme pouze spodní plíšky driverů a backplate desky. Lze si ještě všimnout zvukové LED linie.

http://img.fileup.cz/?di=6134796337611
Obrázek
Při pohledu zeshora nás zaujme nejvíce černo-červený masivní pasiv kryjící procesorovou napájecí část a napájení severního můstku. Ten je téměř identický s loňským pasivem. Mírný vějíř by měl slušně odvádět teplo od rozehřátého VRM. Samostatně je potom umístěn chladič jižního můstku s logem ROG. Deska má celkem 4 napájecí konektory. 8-pin a 4-pin pro procesor, klasický konektor pro napájení desky a přídavný napájecí konektor PCIe slotů při osazení nenasytných grafických karet. Patice procesoru je znovu AM3+, 942 zdířek pro piny. Uchycení pro chladič už také známe z loňského roku. Obecně je prostor kolem socketu čistý a nic tak nebrání pohodlnému extrémnímu overlcockingu a klasickému postupu izolace :). Napravo od socketu jsou potom 4 paměťové sloty s podporou až 2400 MHZ OC pamětí o celkové kapacitě 32GB. Dále následuje napájení pamětí a v horním rožku tweakovací část. Podíváme-li se směrem dolů, pak tu je několik PCIe slotů, z toho celkem čtyři jsou PCIe x16, jeden však funguje jako PCIe x4 a poté tu nalezenme dva černé PCIe x2. Samotné osazení grafik a podpora NB je 16+16 nebo 16+8+8. Poslední PCIe x16 je propojen se SB a proto funguje jen jako x4. Trochu nešťastné ale vidím osazení PCIe x1, protože při využití SLI/CF nebudeme mít vlastně žádné k dispozici :). Těžko říci, kdyby jeden PCIe x1 byl například nad prvním PCIe x16...
Poblíž jižního můstku napravo dole nalezneme osm SATA výstupů a kousek nad nimi port USB3.0. Zcela v dolní linii jsou potom různé USB, audio, thunderbolt, větrák konektory. V levém rohu pak již zmíněná SupremeFX III.
http://i.imgur.com/NshUL.jpg
Obrázek

III.ZÁKLADNÍ DESKA VE VÍCE DETAILECH VČETNĚ POPISŮ NĚKTERÝCH ČIPŮ

http://i.imgur.com/6Jqui.jpg
Nyní se podíváme na některé součástky a oblasti základní desky detailněji. Prvně se podíváme na napájení desky. To je mírně modernizováno a najdeme ho pod rozměrným pasivem ve tvaru písmene L. Po jeho odejmutí se nám odkryje napájecí část v celé své kráse. ASUS ho nazval Extreme Engine Digi+ II. Jedná se o digitálně řízené napájení se samostatným kontrolérem od Chil (na desce je k nalezení u první cívky s názvem Digi+ EPU). Ten ovládá celé 8+2 napájení pro procesor a IMC procesoru. Na fotografii jsou označeny šipkou jednotlivé mosfety (horní a dolní). Jednotlivé drivery jsou umístěny na druhé straně desky zespoda. Za mosfety se nachází kvalitní cívky a řada kondenzátorů. Všimneme si také odkrytého severního můstku a dvojitého napájení CPU konektory. Standartní 8-pin a přídavný 4-pin. Stačí však pouze zapojit primární 8-pin. Druhý slouží pro napájení procesoru vysokými napětími.
http://i.imgur.com/6Jqui.jpg
Vyznačil jsem ještě 3 čipy poblíž IO výstupů. Zleva dole je to Asmedia1042 (USB 3.0), Asmedia1061(e-SATA 6G) a zase Asmedia1042 (USB 3.0).

Podíváme se o něco níže. V pravém rohu fotografie je to konektor pro teplotní čidlo, pod ním (vedle) se nachází síťový Intelovský čip. Ještě před zvukovým čipem je rozměrný ITE IT8721F, ten má na starost I/O, jako např. kontrola napětí, otáček ventilátorů apod. Pod ním je už zvukový SupremeFX III využívající kodeku ALC889 od Realteku, šum by měla potlačit silnější stínění se silnějšími 1500uF kondenzátory. A vskutku, ze subjektivního sorvnání s předchozí variantou se zvuk jeví jemnější. Na integrované řešení se jedná o slušný počin a že by zvukovka byla nepoužitelná jako z dob před 10 lety se říci nedá. Samozřejmá je pak podpora 8-kanálového zvuku a standartu EAX 5.0HD, THX Truststudio a dalších. Znovu, pro detaily zvětšete.
Obrázek

Pod prvním PCIe x16 slotem je další Asmedia SATA/eSATA čip 1061 a ICS generátor taktu.
Obrázek

Pod druhým PCIe x16 slotem najdeme čtveřici PCIe děličů z produkce Asmedia - AMS1440. BIOS čip je umístěn trochu na netradičním místě, byli jsme zvyklí ho mít na zcela spodní části desky. Má kapacitu až 64MB. Někdo možná namítne, že je pouze jeden, ale Formula je synonymem hráčské desky a běžného overclockera s (nejen) LN2. Ti většinou neřeší vhodnost jendoho či druhého BIOSu pro různé účely. Navíc funkce BIOS flashback často jistí poškozený původní BIOS. Nad čipem BIOSu je nový čip s nápisem BIOS-nejspíš se jedná o spřažení s funkcí BIOS flashback.

Obrázek
Posuneme-li se do pravého horního rohu desky (po kliknutí na obrázek najede jiná, kvalitnější fotografie), všimneme si dalších novinek v podobě switchů a funkčních částí desky a také napájení pamětí. Desku lze osadit až 32GB pamětí do čtyř slotů o frekvencích do 2400 MHz. Nicméně Vishera by měl zvládnout frekvenčně i o něco více. Mohli bychom se tedy dočkat nových světových rekordů ve frekvenci pamětí (3600 MHz+)! Už na začátku jsem se zmínil, že komunikace s RAM nyní probíhá tzv. cestou T-topology, kdy signál jde k RAm stejně dlouho, paralerně. Dále digitální napájení pamětí má pozitivní vliv na taktování a stabilitu RAM. Napájení je dvoufázové a ovládá ho samostatný digitální člen (označen šipkou). ZNovu se jedná o kombinaci zdvojených mosfetů a několika cívek a kondenzátorů. Nalevo od napájení DRAM je vidět konektor pro ventilátor, dvoupin pro teplotní čidlo a klasicky 24-pin konektor napájení desky. Pod ním jsou měřící body napětí.
Napravo od napájení DRAM je tlačítko go-button, RESER a START tkačítko a také post displej. Za ten jsem skutečně rád, mám sice PCI post kartu, ale ta moje nefunguje s rozhraním UEFI-na moderních deskách je už v mém případě nepoužitelná. Nad post displejem je jumper pro LN2 mód (povolí například vyšší možnosti napětí, případně předdefinované BIOS profily) a přepínač Slow Mode (také výtečně využitelné při bootování pod LN2). A hlavní dva konektory pro CPU ventilátory s PWM.

Obrázek
Obrázek
pravý spodní roh desky zaobírají dva iROG čipy. Programovatelné, mající na starost OC, šetřící funkce apod z propojení s AI Suite II softwarem. Dole potom USB konektor, přepínač Fast Boot pro rychlé bootování do OS (speciálně Windows8 funkce) a funkce DirectKey. Co je Direct Key :-)? Na to se podívejte níže ve videu. Dále vpravo další fan konektory a konektor pro zapojení do PC skříně.
[youtube]FV4s-NkL5eQ[/youtube]

Jak to vypadá se SATA výstupy a jižním můstkem? Celkem osm zanutých SATA 6G konektorů, šest z nich je nativních z jižního můstku a zbylé dva zprostředkovává externí Asmedia ASM1042. Pasiv jižního můstku je chválihodně uchycen pomocí šroubků. Nad pasivem ještě vidíme červený USB 3.0 konektor pro vývod do PC skříně (také ASM1042).
http://i.imgur.com/iBXvB.jpg

Levý spodní okraj desky nabídne konektor pro připojení zvuku, SPDIF výstup, další koenktor pro větráček, teplotní konektor, TPM a konektor napájení pro připojení thunderbolt karty. A také USB port.
Obrázek

Nakonec popis jednotlivých výstupů na I/O panelu. Postupně zleva do prava to jsou: PS2, 2x černé USB 2.0, SPDIF konektor, 2x USB 3.0, tlačítko pro BIOS Flashbakc, tlačítko ROG connect, 4x USB 2.0 (bílý je pro BIOS flashback a ROG connect), 2x USB 3.0, 2x eSATA 6GB/s, LAN konektor, 2x USB 2.0 a výstupy pro 8 kanálový zvuk.
Obrázek

IV.BIOS
A smělě na BIOS, popíšu už jen pouze novinkové a nebo vskutku zajímavé příkazy.
Rozložení obrazovky BIOSu je tu s námi více než rok a půl. Od té doby jsme si na červeno-černé zabarvení myslím zvykli. Stejnak tak na ovládání myší i klávesnicí. Obecně k BIOSu mohu jen říci, že reaguje pružně, bez prodlev a záseků a oproti loňskému modelu zde přibylo několik nastavení souvisejících s inovacemi.

První obrazovka z EXTREME TWEAKER záložky je tradiční. Možnost nahrání extrémního profilu, nastavení takltování přes DOCP profil a nebo manuálně přes původní děličky. CPU Level up jakoby dva OC profily pro hráče a domácí taktovače. Dále násobiče procesoru a uncore, hypertransportu, omezení EMI, úsporné mody EPU a Xtreme tweaking pro lepší skóre v starých 3D Marcích (2001, 2003).
Obrázek
Obrázek

Přes DOCP profil můžeme nastavit až neuvěřitelnou hodnotu 2800 MHz pro paměti!
Obrázek

Standardní dělička pamětí je však "pouze" 2400 MHz. I tak se jedná o vyšší hodnotu než na starší Formule V. Nezapomínejte, že tyto hodnoty jsou určené skutečně jen a pouze pro Bulldozer!
Obrázek

Další část obrazovky souvisí s nastavováním voltáží. Standartní a zaběhlé pojmy již nebudu vysvětlovat, ale pokud si nebudete jisti, můžete se na ně případně zeptat v diskuzi.
Obrázek
Obrázek

Poslední hlavní obrazovka je o nastaveních dalších voltáží a obnovovací frekvenci obvodu pro NB se kterým procesor komunikuje.
Obrázek

Na pár položek se ještě podíváme detailněji. Změnila se i možnost děliček pro CPU/NB, ta je nyní skutečně extrémní a to až po 6200 MHz!
Obrázek

EPU je nyní rozvedeno detailněji i v BIOSu. Můžete si vybrat stupeň míry úspory energie. Myslím si, že je to dobrá věc a pro idle stavy ,ůžeme uspořit další ten watík navíc, osttaně, zkusíme se na to podívat později v praxi ,-).
Obrázek

Nastavení pamětí doznalo pár změn. Hurá, máme tu nyní alespoň dva přednastavené profily pro paměti, takže nyní už i na AMD. Časování je však "pouze" na dvou obrazovkách, to Intelovské je u ROG dokonce na 4 obrazovky :)...
Obrázek
Obrázek

Řízení pamětí je také mírně obohaceno, pro každý dualkanál samostatné.
Obrázek

správnost inicializace HW během postu, netřeba dalšího komentáře
Obrázek

Podíváme se na podpoložku DIGI+ Power control, z názvu je patrné, že to budou nastavení související s napájením a řízením digitálních a analogových obvodů na desce.
Obrázek
Obrázek

Prvně profláklá kalibrace pro procesor. Znovu upozorňuji jako v každé mé review či radách k taktování - zbytečně nepoužívejte nejvyšší kalibraci, ideálem v domácích podmínkách je medium a nebo high.Následují proudové ochrany pro CPU. Chytře nyní zmizela nejvyšší nad 130%, ta se zaktivuje až při LN2 modu.
Obrázek
Obrázek

Spínání fází- standart, optimized a extreme a nebo manuální. Lze nastavit kontrolér až po 550 KHz.
Obrázek

Ochrana celého systému napájení (fází) a jak je rychlá zpětná odezva
Obrázek
Obrázek

To stejné lze vyvodit pro CPU/NB
Obrázek

Jelikož deska disponuje také digitálním ovládáním fází pro paměti, nemůže chybět pár nastavení pro ovládání pamětí. Spínání paměťové fáze (po 300KHz) přes kontrolér a samotná aktivace fází optimized a nebo extreme.
Obrázek

Napětí procesorů znovu je možné nastavit manuálně a nebo jako offset pomocí kladných a nebo záporných delta napětí od VID.
Obrázek

Záložka MAIN je jako druhá v pořadí. Kromě informací o PC a nastavení jazyka nám umožní ještě třeba nastavení hesel pro post.
Obrázek
Obrázek

Záložka ADVANCED v sobě zahrnuje podrobná nastavení pro procesorové specifické a úsporné funkce, nastavení jižního a severního můstku a stím spojených periférii, zvuku, sítě, externích čipů, funcke ROG connect....
Obrázek

Procesorvé úsporné stavy, virtualizace, HPC funkce pro vyšší výpočetní výkon a APMmm, který nezapomínejte při vyšším OC vypínat.
Obrázek
Obrázek

Nastavení severního můstku
Obrázek
Obrázek

A nastavení SATA
Obrázek

Dále nastavení USB portů a USB3.0
Obrázek
Obrázek

Potom tu máme nastavení přídavných, externích čipů - eSATA, LAN, některé USB3.0
Obrázek

Také nastavení ROG connect a post displeje
Obrázek

Můžete si vypnout i LED osvětlení desky
Obrázek

Samostatnou záložkou je MONITORING, z názvu je patrné, že slouží ke čtení teplot, napětí, otáček ventioátorů a jejich regulaci.
Obrázek
Obrázek

V teplotní sekci si lze nastavit i individuální teplotní ochrany.
Obrázek

Fan speed control je vymazlená část pro nastavení ventilátorů. Ventilátor lze dle připojeného konektoru regulovat jako PWM a nebo DC. Otáčky pak lze nastavit několika profily i individuálně (a ještě zajímavěji pak v softwaru Fan Expert II). Stačí zadat nejnižší a nejvyšší teplotu a k tomu příslušné otáčky ventilátoru.
Obrázek
Obrázek
Obrázek

Předposlední záložka je BOOT. Tam přibylo poměrně hodně položek. Prvně nastavení numlocku při bootování. Někdy je to užitečné.
Obrázek

POST Delay Time - čas post prodlevy, čím kratší, tím rychlejší boot.
Obrázek

Fast boot - hlavní smysl fast bootu je se systémem Windows8, nicméně i s windows7 a SSD uvidíte poměrně bleskový start.
Obrázek

PS2 keyboard/mouse support - také zajímavá položka, můžete mít aktivní PS2 zařízení již během postu a nebo až teprve v operačním systému

DirectKey enabled - pokud je v defaultním nastavení, po stisknutí tlačítka Directkey se PC vypne a následným zapnutím se dostanete do BIOSu. To jste ostatně viděli ve videu. Nemusíte etdy bláznivě mačkat DEL a může se to hodit i během toho, že víte o nějakém problému, který potřebujete řešit přes BIOS a jste líní hmatat na myš či klávesnici a PC restartovat. Případně si tento problém necháte na další den a aspoň na to nezapomenete...
Obrázek

Security boot parameters - také využitelné více pro Win8 a bezpečnost dat a pravost operačních systémů,instalovaných softwarů . Výhoda a nebo nevýhoda ,-)? Pokud nastavíte Win8 UEFI, tak je "problém" pro mnohé z vás na světě :).
Obrázek
Obrázek

Poslední záložkou je TOOL, ta obsahuje informace o SPD pamětí, flashovací EZ Flash 2, možnosti ukládání OC profilů a profilu pod tlačítkem GO Button.
Obrázek
Obrázek
Obrázek
flanker
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od flanker »

V.DODÁVANÝ SOFTWARE

Alfou a omegou softwaru je AI Suite II. Ten sám o sobě má několik dalších podčástí a užitečných featur, vyjmenujme si je postupně heslovitě:
Turbo-V Evo: software pro ladění a taktování procesoru. Lze nastavit napětí pro různé podčásti procesoru, pamětí
Obrázek

Digi+ power control: nastavení řízení fází a vše s tím spojeného nejen pro procesor, ale i pro paměti
Obrázek
Obrázek
Obrázek

EPU: nastavení úsporných metod, které nesouvisejí přímo s p-state procesoru. Nedoporučuji však funkci využívat při taktování!
Obrázek

Fan Expert II: řízení a monitoring otáček ventilátorů, je možno si vybrat z několika přednastavených profilů a nebo si jednoduše pomocí tahů myší v grafu vytovřit a následně uložit vlastní profily. Rozhodně příjemná utilitka, kterou budu využívat.
Obrázek
Obrázek

Probe II: software pro sledování voltáží, teplot a otáček ventilátorů, který vás upozorní na kritické stavy. Kritické hodnoty si posuvníky přímo nastavíte a při jejich překročení vás software bude upozorňovat v operačním systému vyskakujícími hláškami
Obrázek

Sensor recorder: z názvu je patrné, že jde o nahrávání záznamu voltáže, otáček a můžete si tak tvořit i malý report k uložení.
Obrázek
Obrázek

AI Charger+: naprosto jasné, možnost dobíjení zařízení přes USB a to i pokud váš PC je vyplý.
Obrázek

Obrázek
USB 3.0 boost, ano, či ne? Tuto funkčnost jsem zevrubně odzkoušel přes klasický test propustnosti v AS SSD Benchmark, na výsledky se je možno podívat níže v obrázku. První obrázek nám ukazuje klasické USB3.0 na použitém 16GB A-Data USB flash, druhý zobrazuje propustnosti po aktivaci funkce USB3 boost.
Obrázek

Obrázek

Dále je tu monitoring teplot a info o frekvencích a krom drobností jako SPD informací a info o desce je to asi tak vše potřebné.
Obrázek

A samostatný Gamefirst software. Docela zajímavá věc, kde si můžete přiřazovat paketové priority, měřit přenesená data a mnoho dalšího!

Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek

VI.TESTOVACÍ SESTAVA A VÝSLEDKY MĚŘENÍ

Ještě stručné tabulkové info k desce
http://i.imgur.com/3LG6u.jpg
AMD FX-8150 B2+AMD cooling set (obdoba ANtec Kuhler 920)
Asus Crosshair V Formula-Z :-)
Corsair AX1200W
2x 4GB Kingston HyperX 2400 MHz cl11 (v základu nastavené na 1866 MHz)
Radeon HD7870

http://i.imgur.com/qkVTo.jpg
Obrázek

Pro měření výkonu na základní frekvenci jsem použil následující testy:
Superpi - x87 test na 16M desetinných míst
AIDA 64 - test propustnosti se zaměřením na čtení, zápis a kopírování pamětí
SiSOft Sandra 2012 - znovu test propustnosti a multijádrového výkonu procesoru
Wprime 1.55 - multivláknový výpočet na 1024M
y-cruncher - velmi náročný výpočet s přidanými optimalizacemi pro moderní procesory
Fritzchess benchmark - vícevláknový test šachového výpočtu
Cinebench R11.5 - multijádrový test renderingu dle Maxon Studia
POV-Ray - také renderovací test
x264 5.x - inovovaný a oblíbený x264 benchmark jako simulace encodingu videa ve vysokém rozlišení, nyní nově s rozlišením 1080P!
x264 FHD - test encodingu videa také ve výstupním FHD rozlišení
winrar - test komprese
7-zip - test komprese i dekomprese
Geekbench - souhrný test subsystému, započítává se výsledné skóre
Truecrypt - test šifrování souborů
3DMark11 - test Performance, Physics skore i celkové skore
3DMark Vantage - CPU skore i celkové skore Performance testu

Podívejme se tedy na výsledky testů. Znovu bych rád upozornil, že třeba superpi nevypovídá o reálném výkonu procesoru zhola nic (je dobré jako informativní porovnání podobné architektury a populární jako jednoduchý benchmark), pouze o výkonu v x87 operacích, které jsou již delší čas na ústupu. AMD se na ně již nezaměřuje.

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Truecrypt
Obrázek

Pro zajímavost jsem měřil i spotřebu, včetně plně aktivního EPU. Bez EPU byla spotřeba rovných 100w. Rozdíl 5W není velký, ale měřitelný ano, tato funkce tedy svůj účel splňuje. I přesto má tato deska mírně vyšší spotřebu než původní FOrmula V. Je to větším počtem výstupních portů a externích prvků. Bohatě vybavené desky mají vždy o pár watíků vyšší příkon. V zátěži je tomu ale s podivem naopak.
Obrázek

VII.PŘETAKTOVÁNÍ A LADĚNÍ

Přetaktování jsem tradičně tetsoval u AMD pomocí AOD stability testu. Půlhodinka musela stačit, jinak bych jejím testováním mohl klidně strávit celé večery. Je však poznat, že BIOS není ještě zcela doladěný a drobné chybičky se při overclockingu a následně stabilitě naleznou. Po procesorové stránce naprostá spokojenost, deska se zdá skutečně stabilnější pro samotný procesor a dosáhl jsem se stejným kusem FX-8150 až na frekvenci 4888 MHz! To není vůbec špatné! Je to více skoro o 40 MHz oproti loňské Corsshair V Formula (tu jsem však v OC testoval až nedávno s tímto kusem FX!). Nicméně záporná stránka? Čekal jsem od T-topology a digitálního řízení paměťových fází i nějaké zlepšení na RAM, to se však nekonalo a dokonce jsem se jen s problémy dostal kousek nad 2400 MHz stabilně. To sice není špatné, časování cl10, ale na minulé desce jsem se dostal zhruba na 2500 MHz a pro benchmarky ještě dále. Na vině mohl být i jiný kus Tridentů (paměti GSkill), než ty minulé.

Obrázek
img]http://i.imgur.com/9qrlB.jpg
Obrázek

Maximální možné benchmarky dopadly podobně jak na starší Formule V, podívejte se sami na ukázku ze superpí. Jádra jsem ponehcal aktivní všechna, stejně jako minule. CInebench jsem zkusil letmo, pár desítek MHz nad 5 GHz je také nastejno.

Obrázek :-)

Obrázek

Obrázek

[youtube]RXB48H9Ib1o[/youtube]

VIII.NĚJAKÝ TEN ÚSUDEK NA SAMOTNÝ ZÁVĚR :-)
Obrázek
Základní deska ASUS Crosshair V Formula-Z je inovací původní Formule V. Proč to? AMD nevydalo nový čipset a využívá znovu AMD 990FX. I procesory Bulldozer až tak neoslovili v konečném důsledku nadšené uživatele jak by bylo nutné pro výraznější změny ROG AMD desek. Nicméně inovace na oko méně viditelné jsou zároveň v praxi užitečné. Ať už vezmeme takzvanou připravenost pro operační systémy Win8, fastboot, přímý vstup do prostředí BIOSu přes tlačítko a pro nás nadšence LN2 jumper a skutečně využitelná slow mod. Může potěšit i slušný počet výstupů na zadním panelu a flashování BIOSu bez nutnosti mít CPU. K tomu plně digitální napájení po vzoru Intelu a kvalitní osazení součástek dělá tuto desku královnou pro AMD procesory. A málem bych zapomněl na herní závěsku "nerušit" na kliku od dvěří :-).
Osobně jsem doufal ve změnu desingu pasivu nad mosfety (něco po vzoru posledních Maximusek-to je opravdu krásná deska), ale věřím, že za rok se dočkáme i této inovace :). Potěšila by mě také integorvaná Wifi. I tak bych rád apeloval na možnost existence ROG mATX desky, protože i přes měnší AMD trh se dle mého subjektivního pocitu mATX AMD ROG rozhodně ujme. I kdyby měla být značně osekanější než obdoba pro Intel. Stále se totiž potkávám s touto myšlenkou nejen na českých fórech, ale i u zahraničních AMD fandů. Nezbývá než popřát AMD hodně štěstí se Steamrollerem ve vyšším desktopu.

PS: A co Vishera? Ano...Nezapomínejte že se jedná o lehký refresh architektury, výkon na takt tedy očekávejte podle jasné logiky. A o výsledky se s vámi po NDA určitě podělím :).
Odpovědět

Zpět na „Asus a MSI“