Vodorvný pruh přes obrazovku při pohybu videa / hry

Libovolný výrobce, technologie, informace, rady, výběr, ovladače.

Moderátoři: morke, Walker1134, PKBO, Hladis

raydoyle
Nováček
Nováček

Vodorvný pruh přes obrazovku při pohybu videa / hry

Příspěvek od raydoyle »

Dobré odpoledne. Rád bych poprosil o radu s problémem, ze kterého už jsem zoufalý a který se hodně těžko popisuje.

Zkusím to:
Mám v notebooku 2 grafické karty:
integrovanou Intel HD Graphics
AMD Radeon HD7370M (takto se mi tu ukazuje po tom, co jsem aktualizoval ovladače - dříve se ukazovala jako HD6370M).

K věci: integrovaná grafika stačí jen na "kancelářskou" práci, hry nezvládá. Proto při hraní her přepínám na grafiku AMD. Problém je, že při aktivované graf. kartě AMD se při hraní her nebo sledování filmu / videa při každém výraznějším pohybu kamery objeví na obrazovce přesně v polovině uzoučký vodorovný pruh po celé šířce obrazu (filmu, videa, hry). Pruh rozděluje obraz na horní a dolní polovinu s tím, že poloviny na sebe přesně nepasují (tzn. horní obraz je vzhledem k dolnímu posunutý). Jakmile ustane pohyb kamery, pruh zmizí a obraz se ustálí.

Nenapadá mě lěpší způsob, jak to popsat, zkoušel jsem pruh nahrát Frapsem, ale není to skoro zřetelné.

Měl jsem za to, že celý problém má něco do činění s vertikální synchronizací, ale ani, když nastavím čekání na svislé obnovení: vždy zapnuto, nenastane žádná změna.

Mohl by mi prosím někdo poradit/pomoci, co s tím? Přivítám každou radu. Ovladače graf. karty jsem aktualizoval, ničemu to nepomohlo.

Konfigurace notebooku: Lenovo G570, procesor Intel Pentium B950, RAM 4 GB.

Děkuji všem za ochotu pomoci
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Re: Vodorvný pruh přes obrazovku při pohybu videa / hry

Příspěvek od DOC_ZENITH »

Nenastane změna protože AMD drivery maj zabugovanej Vsync a většinou to nefunguje jak má. Ano je to problém s Vsync. A Řešení ti bohužel neporadim.
michal3d
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od michal3d »

Neviem, podla mna to na Vsync moc nevyzera, ved ten by sa nemal prejavovat pri pozerani filmov/videa, nie? aspon ja som si to teda nevsimol.
Dalsia vec je, ze pokial je to vzdy v strede tak je to tiez divne, to rozpadanie obrazu by v pripade problemov s Vsync malo byt nahodne nie?
A potom v akych hrach to robi? Problem s tymto rozpadanim obrazu z dovodu nefungujuceho Vsync by sa malo prejavovat az ked FPS prekroci snimkovaciu frekvenciu monitora, u LCD typicky 60 Hz, a neviem ci ta karta ma tolko vykonu, aby bez problemov davala viac ako 60 FPS, samozrejme zalezi od hry...
MB: ASUS P9X79 CPU: Intel i7-4820K + Noctua NH-U12P RAM: 48 GB DDR3 1333 MHz GPU: EVGA GeForce RTX 2070 XC GAMING SSD: Intel 730 240 GB, Crucial MX300 1 TB
PSU: Seasonic X-560 SOUND: ASUS Xonar Essence ST + Xonar H6 + beyerdynamic DT 990 Pro 250 Ω + Creative 6.1 6700 CASE: Cooler Master Silencio 650 LCD: HP Z32 4K
KEYBOARD: CM Storm Quickfire XT MOUSE: Logitech G502 HERO + G240 GAMING: Logitech G29, Xbox Elite Controller, Saitek X56 Rhino H.O.T.A.S. OS: Windows 10 Pro 64-bit
raydoyle
Nováček
Nováček

Příspěvek od raydoyle »

Na jiném fóru to také přikládají V-Sync. To, že AMD s tím mají problém, je pravda. Jenže, co jsem vygooglil, má pomoci použití nějakého programu (D3D Overrider, RadeonPro atd.). Mně ale ani ty programy nezabírají.

Hra, ve které je s tím problém, je Pro Evolution Soccer 6.
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od DOC_ZENITH »

Mě ty programy taky nezabíraly. Nikdy jsem to nevyřešil.
michal3d
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od michal3d »

Len taky pokus, aku mas nastavenu frekvenciu monitora? Vraj to robi v tej hre problemy, ak to neni nastavene presne na 60 Hz. Tak to mozes pre istotu skontrolovat, idealne by bolo, ak by to zobrazovala priamo hra, ak nie, tak pozriet aspon vo Windowse.
MB: ASUS P9X79 CPU: Intel i7-4820K + Noctua NH-U12P RAM: 48 GB DDR3 1333 MHz GPU: EVGA GeForce RTX 2070 XC GAMING SSD: Intel 730 240 GB, Crucial MX300 1 TB
PSU: Seasonic X-560 SOUND: ASUS Xonar Essence ST + Xonar H6 + beyerdynamic DT 990 Pro 250 Ω + Creative 6.1 6700 CASE: Cooler Master Silencio 650 LCD: HP Z32 4K
KEYBOARD: CM Storm Quickfire XT MOUSE: Logitech G502 HERO + G240 GAMING: Logitech G29, Xbox Elite Controller, Saitek X56 Rhino H.O.T.A.S. OS: Windows 10 Pro 64-bit
raydoyle
Nováček
Nováček

Příspěvek od raydoyle »

To bohužel nevím, jak zjistit, kde to najít.
Přímo ve hře to není.

Našel jsem to jen v ovládácím panelu té integrované graf. karty a je tam 60 Hz, to ale není podstatné.

Zkoušel jsem i nějaký 3. program - SSAA Tools, ale výsledek stejný. Opravdu neexistuje nějaký způsob?
Alfajk
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Alfajk »

zkus d3doverdriver a nastav 59fps,ale nejsem si jistej jestli to neni pouze pro nvidii
CPU: AMD Ryzen 5 7600X@5,5GHz | GPU: EVGA GeForce RTX 3080 12GB XC3 ULTRA GAMING | MB: ASUS PRIME X670-P WIFI | RAM: 32GB DDR5 6000MHz CL36 FURY EXPO | SSD: WD Black SN770 NVMe 2TB | PSU: Seasonic Focus GM-850 Gold | CPU Cooler: Noctua NH-D15 | Case: be quiet! Pure Base 500DX Black | OS: Win 10 Professional | Monitor: ASUS TUF Gaming VG27AQL1A
raydoyle
Nováček
Nováček

Příspěvek od raydoyle »

Kde mám nastavit 59 FPS? D3D Overrider jsem zkoušel, nemá to žádný vliv. Ani na hru, ani na film ve Windows Media Playeru třeba. :)
raydoyle
Nováček
Nováček

Příspěvek od raydoyle »

michal3d: Už jsem to nastavení našel, ale 60 Hz tam nastaveno je.
Jinak, když odhlédnu od tý hry, jak to, že se tomu tak děje i když přehrávam film ve WMPlayeru. Musí přece existovat nějaká možnost. Vždyť, kdyby ten notebook neměl 2 grafické karty, nedalo by se na něm ani koukat na film.
Alfajk
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Alfajk »

co nejakej jinej fps limiter?

kazdopadne pro priste ses poucenej,ze nvidia je lepsi,co se taky podpory ovladacu...
CPU: AMD Ryzen 5 7600X@5,5GHz | GPU: EVGA GeForce RTX 3080 12GB XC3 ULTRA GAMING | MB: ASUS PRIME X670-P WIFI | RAM: 32GB DDR5 6000MHz CL36 FURY EXPO | SSD: WD Black SN770 NVMe 2TB | PSU: Seasonic Focus GM-850 Gold | CPU Cooler: Noctua NH-D15 | Case: be quiet! Pure Base 500DX Black | OS: Win 10 Professional | Monitor: ASUS TUF Gaming VG27AQL1A
michal3d
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od michal3d »

Jo, takze nVidia grafiky su uplne bezproblemove, yeah, sure...

Inak s tou hrou moze byt problem v tom Vsync, ale s tym videom? Ved na to by nemalo mat Vsync ziaden vplyv nie? Tam bude IMHO minimalne problem este aj v niecom inom...
Alfajk
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Alfajk »

muze bejt vadnej kabel a muze bejt spatne stinenej...

//Krteq - Promaz OT/Flame
raydoyle
Nováček
Nováček

Příspěvek od raydoyle »

Alfajkt: Stáhnul jsem tenhle:
http://forum.pctuning.cz/viewtopic.php?f=39&t=171873
a pak DxTory 2.0, ale žádné zlepšení.
raydoyle
Nováček
Nováček

Příspěvek od raydoyle »

Co jen znovu zkusit přeinstalovat ovladače té graf. karty? Stáhl jsem si před tím ovladače přímo z webu výrobce notebooku. Je nejlepší způsob, jak přeinstalovat ovladače jednoduše spustit ten .exe soubor? Bez nějakého předchozího odstranění starých ovladačů?
raydoyle
Nováček
Nováček

Příspěvek od raydoyle »

A nemůže být problém v tomto:
D3DOverrider is a program that forces triple buffering/vsync for direct3d games

když hra je directx9?

Neexistuje analogicky software pro vynucení V-sync v DirectX9?
Krteq
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Krteq »

Direct3D je součástí DirectX :)

Jakou verzi ovladače máš nyní nainstalovanou?
raydoyle
Nováček
Nováček

Příspěvek od raydoyle »

Verze balení ovladače 8.84.7.11-111207a-130522C-Lenovo
Poskytovatel ATI Technologies Inc.
Verze ovladače jednotky 2D 8.01.01.1142
Cesta k souboru ovladače 2D /REGISTRY/MACHINE/SYSTEM/ControlSet003/Control/CLASS/{4D36E968-E325-11CE-BFC1-08002BE10318}/0001
Verze Direct3D 7.14.10.0825
Verze OpenGL 6.14.10.10664
Catalyst Control Center Version 2011.1207.533.9882
Krteq
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Krteq »

Podle označení buildu by to odpovídalo beta verzi Catalyst 11.4 upravenou Lenovem, což znamená více jak starý driver.

Zkus tento beta driver - Catalyst 12.x (9.000.0) - 12.6.2012, sice jde o uniklou vývojovou verzi, ale obsahuje podporu pro Switchable Graphics (Intel + AMD GPU) a v komunitě má celkem solidní ohlasy.
raydoyle
Nováček
Nováček

Příspěvek od raydoyle »

Děkuju, zkoušim to, ale nedaří se mi to nainstalovat.
Rozbalil jsem všechny soubory, spustil Setup.exe a napřed jsem ještě dal odinstalovat ovladače, po restartu jsem dal znovu Setup.exe, běželo to, vypadalo to v pořádku, ale pak to nejspíš zamrzlo, když byly oba ty "Progress bary" na 100%. Dal jsem ctrl+alt+delete a ukončil ten program a pak jsem to chtěl zkusit celé znova. Když teď ale spustím Setup.exe, běží to asi 5 vteřin a pak to napíše, že se to nainstalovalo, ale jsou tam nějaká varování (když kliknu na "View Log", nic se ale neděje).

Mohl bys mi prosím poradit, co mám teď dělat? Odinstaloval jsem všechny ATI/AMD věci přes ovládací panely, nic víc mě nenapadá.

Děkuju ti mockrát.
Odpovědět

Zpět na „Grafické karty“