IPG 915G + Win7x64 + Widescreen

Grafické karty s libovolným GPU ostatních firem (např. Xabre, Kyro, Parhelia).

Moderátoři: morke, Walker1134

Odpovědět
VES651
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

IPG 915G + Win7x64 + Widescreen

Příspěvek od VES651 »

Dobrý den,

nainstaloval jsem na starší PC s Intel IGP 915G Windows 7 x64 a nedaří se mi nainstalovat k této kartě jiné ovladače, než-li "Standartní grafický adaptér s rozlišením VGA".

Což by samo o sobě až tak nevadilo - jedná se o PC nakancelářskou práci -> bez 3D akcelerace a Aero se obejde.

Problém je, že tento ovladač nepodporuje widescreen rozlišení (ideálně 1680x1050) a tak musím na širokoúhlém monitoru používat 1280*1024 -> naprosto rozostřený a neforemný obraz.
Nemáte někdo nápad, jak donutit ovladač povolit širokoúhlé rozlišení? Popř. jaký jiný nainstalovat (zkoušel jsem všechno možné co mě napadlo)?

Na WinXP, dokonce i Ubuntu, funguje vše bez problémů...

Případně jako krajní řešení vidím koupi nějaké bazarové grafiky, ale PC má jen sběrnici PCI (a PCI-e x1), ale bojím se, abych u starší karty nedopadl stejně - neaktuálnost ovladačů...

Předem díky za rady ;)
Krteq
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Re: IPG 915G + Win7x64 + Widescreen

Příspěvek od Krteq »

Na webu výrobce desky nejsou ke stažení drivery na IGP pro Win 7 x64?
VES651
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od VES651 »

Bohužel jsem nenašel. Je to PC Dell Dimension 3100, a zdá se, že DELL W7 nepodporuje u tohoto PC vůbec :/

A ani stránky Intelu o moc sdílnější nejsou...

Edit: Resp abych byl přesnější, Intel ukončil vývoj ovladačů pro IGP 915. Jsou pouze pro WinXP. Někteří tvrdí, že se jim podařilo nainstalovat ovladače z XP na W7, ale jen x86.

Takže spíš než najít ovladače vidím možnost v přidání Widescreen rozlišení do Standartního ovladače. Nemá někdo nápad, jestli by se to nedalo upravit nějakou položkou v registrech/ .ini souboru ovladače?
A-X2 4000+, R1950Pro, 2GB DD2-800
Krteq
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Krteq »

Stáhni tenhle balík HP - sp34749.exe, rozbal ho a zkus ho adaptéru manuálně vnutit.
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od DOC_ZENITH »

Na I915G jsem win7 zkoušel a drivery na to nejsou. Logicky ani na vistu, protože je to čip nekompatibilní s WDDM a Aerem.

Nicméně, stejně jak pro historické karty jde pro 32-bit verzi použít driver určenej pro XP, jde tam narvat a funguje. (Aero samo sebou nefunguje, protože 915 neumí plně SM2.0).

64-bit nepočítej s tim že rozchodíš. A na takovouto sestavu stejně 64-bit windows nepatří.
VES651
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od VES651 »

Krteq: Bohůžel - Tato verze Win není podporována.

DOC_ZENITH: No to, že x64 byla chyba už taky vím :/ Nenapadlo mě, že neseženu ovladače na tak základní - a mezi lidma dost rozšířeno věc! Proboha, vždyť i Ubuntu x64 po prvním spuštění funguje jak má a to bych, když už, čekal potíže zde...

Takže myslíte, že toto PC nerozchodím na widescreen?

Předpokládám, že přejít Win na 32bit se mi jen přeinstalováním nepodaří, že? A znova instalovat všechny programy nehodlám :/
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od DOC_ZENITH »

Na čipy co neuměj Aero a nejsou WDDM kompatibilní nikdo nedělá drivery pro NT6 platformu protože MS by je nikdy neposvětil. Ale spousta karet funguje právě použitím 32-bit NT5 driveru. Od radeonů 8500 po všechny Nvidie TNT a novější, přes třeba právě Intel 915, a skončeme třeba u 3DFX voodoo 3-5 které taky fungujou korektně (dokonce se ten driver hlásí jako WHQL heh), ale... 64-bit.... ten na tyhle stroje prostě nepatří.

Co se nainstalovanejch programů týče to nepřeneseš. A vůbec u nejde o widescreen, jde o to že bez driveru ti nejde ani základní 2D akcelerace, tudiž se na tom ani nedá prohlížet net či koukat na video. Na tenhle stroj patřej bohužel XP. Stylem jakym jsem ti popsal to rozjedeš na win7 32-bit (pokud máš min 1,5GB ram jinak to nemá smysl).

A dost se divim, že napřed instaluješ programy a pak teprve drivery? WTF? Systém začnu používat až když vím že je vše plně funkční....

To PCI-E 1x se daj sehant grafiky ale je jich málo, já mam třeba ATI FireMV kartu, na aukru se vyskytovaly dost dlouho a celkem levně (jednu jsem sám vzal), je to na bázi Radeonu X1300 a funguje to samo sebou pěkně, ten 1x kartu takovéto síly ani ňák moc nelimituje a má plné 2xdual-link DVI výstupy.
VES651
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od VES651 »

Když ti začne stávkovat OS na PC, kde je účetnictví atd - PC prostě nemůže několik dní nefungovat. Pak programy nainstaluješ ještě ten den tak jako tak ;) x64 byla chyba no, vážně jsem nečekal, že ovladače nebudu schopný sehnat :/ A vážně jediný co mi vadí, je špatný rozlišení ;) Nějaká akcelerace flashe atd mi u tohoto PC nevadí (a v SD rozlišení i youtube v pohodě procesor zvládá)

Jinak má PC dostatečný výkon na W7, tak proč ne? Uživatelský komfort je (můj názor) lepší než na XP...

Koupím nějakou grafiku, momentálně je na Aukru HD240Pro do PCI, a budu mít po problémech ;)

Každopádně díky za rady.
Odpovědět

Zpět na „Ostatní grafické karty“