Zdravíčko všem, kámoš pracuje v obchodě a půjčil mi disk (200GB) přímo z prodejny na to, abych tam na chvilku zálohoval svá data a já mezi tím mohl pořádně svůj disk znovu zformátovat, zvětšit céčko, zmenšit décko atd.
Problém je v tom, že už mám vše hotovo, data jsem z půjčeného disku natáhl zpět do mého, z půjčeného disku z prodejny jsem své zálohy smazal a naformátoval jako NTFS. Předám ho "v pořádku" kámošovi, ale potřeboval bych poradit, jak zajistit, aby případný kupující tento hdd viděl v biosu jako "nový", aby tam nebyl žádný systém NTFS ani nic jiného. A v žádném případě nemohl obnovit data.
Díky za pomoc.
Jak úplně a nenávratně zformátovat disk?
Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567
- Pierre
- Nováček

-
- ASUS-TeK
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Nejdriv ho uplne naformatuj (NEsmis mit zaskrtle rychle formatovani) ve windows, pak si sezen partition magic 8.0 a dej odstranit oddil.. cili by tam melo byt pak jen "unalocated" nebo tak nejak... to by melo stacit pokud jsem dobre pochopil co potrebujes udelat... 
ASUS P4C800-E Deluxe | Intel Pentium 4 Northwood 2400@2820MHz ; FSB 800@940MHz (QDR) ; BOX | A-Data 2048MB (2x1GB) DDR Ram 400@470MHz ; Dual Channel | ASUS nVidia GeForce 6800GT 256MB ; GPU 350@410MHz ; RAM 1000@1120MHz | Hitachi Deskstar 7K250 160GB P-ATA + 2x Hitachi Deskstar 7K250 160GB S-ATA | ASUS CRW-5232AS + Sony DVD-DDU1611 | Chill Inovation 510W ATX ; Active PFC | Fujitsu ErgoPro x174 Trinitron | Key Tronic KT1000 | Razer DiamondBack Chameleon | ICEMAT 2nd.EDITION | ACER TravelMate 4101LMi
- mhl
- Středně pokročilý

-
- TomV
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Nemáš pravdu, tu má m.h.l... Rychlý formát vymaže MFT, "pomalý" formát taky vymaže MFT, ale ještě k tomu projede partišnu sektor po sektoru a ověří, jestli nejsou nějaký vadný. Pokud jo, tak je označí a systém na ně nebude psát (a tím nedojde k poškození dat, případně pádu OS kvůli přístupu na BB). Ale ten disk to nevyčistí. Řešení je opravdu utilita od výrobce disku a pustit na to zero-fill (zapíše samé nuly). Disk je pak "jako nový".ASUS-TeK píše:Nejdriv ho uplne naformatuj (NEsmis mit zaskrtle rychle formatovani) ve windows, pak si sezen partition magic 8.0 a dej odstranit oddil.. cili by tam melo byt pak jen "unalocated" nebo tak nejak... to by melo stacit pokud jsem dobre pochopil co potrebujes udelat...
The problem has been eaten.
Vanilkovou do velkýho kornoutu bych prosil... hodně velkýho... hodně vanilkovou

Vanilkovou do velkýho kornoutu bych prosil... hodně velkýho... hodně vanilkovou
- Monkei123
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Jo to jo. Jinak kdyby nebylo treba ho videt jako novy a stacilo by aby se pouze nikdo nedostal k tvym datum tak ho staci naformatovat a zaroven prevest na jiny system souboru...TomV píše:Nemáš pravdu, tu má m.h.l... Rychlý formát vymaže MFT, "pomalý" formát taky vymaže MFT, ale ještě k tomu projede partišnu sektor po sektoru a ověří, jestli nejsou nějaký vadný. Pokud jo, tak je označí a systém na ně nebude psát (a tím nedojde k poškození dat, případně pádu OS kvůli přístupu na BB). Ale ten disk to nevyčistí. Řešení je opravdu utilita od výrobce disku a pustit na to zero-fill (zapíše samé nuly). Disk je pak "jako nový".ASUS-TeK píše:Nejdriv ho uplne naformatuj (NEsmis mit zaskrtle rychle formatovani) ve windows, pak si sezen partition magic 8.0 a dej odstranit oddil.. cili by tam melo byt pak jen "unalocated" nebo tak nejak... to by melo stacit pokud jsem dobre pochopil co potrebujes udelat...
Petr Kocourek
Procesor: AMD Athlon 2000+ Througbread RAM: 256MB DDR Základní deska: ASUS A7V600-X, VIA KT600 Operační systém:Windows XP Disk: S-ATA 80GB Grafická karta: Matrox G450 32MB Zvuková karta:ADI AD1980 SoundMAX Síťová karta: 3Com 3C940 100 Mbps Internet: Chello Easy 256/64 kbps
Procesor: AMD Athlon 2000+ Througbread RAM: 256MB DDR Základní deska: ASUS A7V600-X, VIA KT600 Operační systém:Windows XP Disk: S-ATA 80GB Grafická karta: Matrox G450 32MB Zvuková karta:ADI AD1980 SoundMAX Síťová karta: 3Com 3C940 100 Mbps Internet: Chello Easy 256/64 kbps