Vysoká teplota Sapphire 5830
Moderátoři: morke, Walker1134, Wilik
- otomar
- Začátečník

Vysoká teplota Sapphire 5830
Poslední 2 nebo 3 dny mi jede u grafické karty vetrák na vysoké otáčky, podle senzoru má karta kolem 80°C.
Zkoušel sem kartu očistit od prachu/bylo ho tam ale minimálně/. I to otevření bočnice se teplota nemění, pořád zůstává kolem 80°C.
Je pravda, že teď bylo poměrně teplo, ale dříve to tak nedělalo. Dneska se výrazně ochladilo a karta pořád drží teplotu kolem osmdesátky.
Nenepadá někoho důvod, proč by takhle náhle mohla vyskočit teplota?
Zkoušel sem kartu očistit od prachu/bylo ho tam ale minimálně/. I to otevření bočnice se teplota nemění, pořád zůstává kolem 80°C.
Je pravda, že teď bylo poměrně teplo, ale dříve to tak nedělalo. Dneska se výrazně ochladilo a karta pořád drží teplotu kolem osmdesátky.
Nenepadá někoho důvod, proč by takhle náhle mohla vyskočit teplota?
Potřebujete něco vytisknout na 3D tiskarně? Napište mi zprávu.
- otomar
- Začátečník

Re: Vysoká teplota Sapphire 5830
Nvím, jestli to byl záměr AMD, ale naskočila mi na aktualizaci nová verze ovladačů. Už během instalace klesla teplota na 45°C. To už je lepší...
- mlrs
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
asi sis to vyresil sam...nejaky kiks ovladacu ci co
Ryzen 7 5700X + Wraith Prism RGB, Sapphire Pulse Radeon 9070 16GB, ASUS PRIME X470-PRO, Patriot Viper 4 32GB DDR4 3000Mhz, 3,5TB SSD, Seasonic Focus GX 650, Montech Air 903 Max, Dell U3023E
PC2: Mac mini M2 Pro + Xbox Series X&S + ThinkPad T14 Gen 5 AMD
PC2: Mac mini M2 Pro + Xbox Series X&S + ThinkPad T14 Gen 5 AMD
- otomar
- Začátečník

Jojo, už mě to hučení lezlo na mozek, tak mě to nenapadlo hned...
- otomar
- Začátečník

Tak mé nadšení moc dlouho nevydrželo, karta zase valí na 80°C. Podle využití karty v catalystech jede karta na 95% výkonu... dá se nějak zjistit, co kartu vytěžuje?
- Dithius
- Pokročilý

to je v pořádku že je vytížená sice by to chtělo těch 5% (abychom viděli jestli ji krmí dobře CPU)
ale to že je vytížená karta je vpořádku kdybyb nepracovala v hrách tak na co by byla
máš referenční provedení nebo máš nějakou edici s vlastním chlazením ?
v obou připadech bych koupil kvalitní teplovodivou pastu. odmontoval chladič od GPu omyl obojí nějakým lihem a jemným hadříkem do lesku a přepastoval.
pasty časem ztrácejí učinost. A po přepastovaní vratil z5 chladič a utahnul na "Byka" jak se říká
(ale neznič PCB
)
určitě uvidíš zlepšení
ale to že je vytížená karta je vpořádku kdybyb nepracovala v hrách tak na co by byla
máš referenční provedení nebo máš nějakou edici s vlastním chlazením ?
v obou připadech bych koupil kvalitní teplovodivou pastu. odmontoval chladič od GPu omyl obojí nějakým lihem a jemným hadříkem do lesku a přepastoval.
pasty časem ztrácejí učinost. A po přepastovaní vratil z5 chladič a utahnul na "Byka" jak se říká
určitě uvidíš zlepšení
CPU: AMD Ryzen 9 9950X, IF 2066 MHz; MB: ASROCK B650E TAICHI Lite; RAM: Kingstone Fury Beast 2x64GB 5600MT/s @6000MT/s; GK: AMD Radeon RX 6950 XT; SSD#1: Kingstone KC3000 2048 GB; SSD#2: Seagate Firecuda 530R 2000GB; PSU: Corsair RM1000; Case: Phanteks Enthoo PRO 2; Rad: Alphacool NexXxoS HPE-45 Full Copper 420mm; Block: EKWTB Quantum Velocity (Fully black Nickel base); Pump: EK-DDC + Alphacool Rise Flat; OS: Custom Fedora 43 (installed ground UP from cmd nonGUI).
- otomar
- Začátečník

No nevim jestli je vporadku kdyz jede na 95% "na plose"
Mam referencni provedeni, ktere bylo dosud naprosto Ok a tiche.
Muj dotaz stale zustava, da se necim ukazat jake procesy kartu krmi?
Mam proste tuseni ze kartu vytezuje nejaky proces ktery v PC nema co delat. Zkousel sem hledat pomoci NODuv a nic.
Mam referencni provedeni, ktere bylo dosud naprosto Ok a tiche.
Muj dotaz stale zustava, da se necim ukazat jake procesy kartu krmi?
Mam proste tuseni ze kartu vytezuje nejaky proces ktery v PC nema co delat. Zkousel sem hledat pomoci NODuv a nic.
- otomar
- Začátečník

JEště jeden pozntek, když odinstaluju catalysty, tak se teplota ustálí na cca 45°C...