Špatný disk? jak otestovat?
Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567
- ThomasVT
- Začátečník

-
Špatný disk? jak otestovat?
Zdravim, měl sem PC v servisu kvůli tomu že nenabootoval, resp. nabootoval, přibližně minutu ve win. fungoval pak zamrzl a nešlo nic, tak sem si s tim nevěděl rady a odnesl to do servisu, když mi pc vraceli řekli že chyběla část systému kterou ručně doinstalovali, ale jsou na disku vadné sektory takže to může udělat kdykoliv znovu, teď když sem si dával z disku u kámoše věci na jeho disk, menší záloha dat, tak sem zkusil udělat přes HD tune quick scan a bylo to bez chyb, tak přemýšlím jestli se v servisu nemohli zplést ? Jak mám tedy bezpečně zjisti že disk je vadný? V HD tune jsem už zapl Error scan (ten delší) uvidím jaké budou výsledky, popřípadě mám dělat ještě něco jiného? dík za rady, přecijenom dávat 2k za nový disk když by tenhle byl funkční je vyhazování peněz.
CPU: Ryzen 9 5950 X (Thermalright Royal Pretor), GPU: Intel ARC B580, RAM: 128 GB Kingston Fury 3600 MHz (@3600 MHz), MB: Asus ROG Strix B550-A, Case: Antec Flux, PSU: Corsair RM 1000 X Shift
- UberDiablo
- Začátečník

-
Re: Špatný disk? jak otestovat?
ten delší scan to už musí objevit, případně bych použil sw přímo od výrobce - například Seatools pro Seagate, WDC DLT pro WD atd..
jinak to, že byly poškozené nebo chyběly nějaké soubory systému se může stát i při násilném vypnutí PC.
jinak to, že byly poškozené nebo chyběly nějaké soubory systému se může stát i při násilném vypnutí PC.
775 reborn.. X48 & C2D E5200 (THX 2 Frost), zatím pouze @4,9GHz na vzduchu i vodě
- ThomasVT
- Začátečník

-
což je rozhodně v mym případě pravděpodobnější... vim že to neni ideální řešení ale párkrát sem to už dělal, ale pak nechápu reakci servisu že mam disk se špatnými sektory, dneska sem si objednával novej 1T disk, tak bych to případně ještě zrušil a jenom udělal reinstal winu... zatim otestováno 430GB a vše vcajku...UberDiablo píše:ten delší scan to už musí objevit, případně bych použil sw přímo od výrobce - například Seatools pro Seagate, WDC DLT pro WD atd..
CPU: Ryzen 9 5950 X (Thermalright Royal Pretor), GPU: Intel ARC B580, RAM: 128 GB Kingston Fury 3600 MHz (@3600 MHz), MB: Asus ROG Strix B550-A, Case: Antec Flux, PSU: Corsair RM 1000 X Shift
- UberDiablo
- Začátečník

-
no pokud sis ten disk objednal rovnou u nich, tak jejich reakci naprosto chapu, vzhledem k bezne provizi servisu na disku + praci s reinstallem 
a ted uz ten pc nemrzne? ono to taky muze delat x jinejch veci..
a ted uz ten pc nemrzne? ono to taky muze delat x jinejch veci..
775 reborn.. X48 & C2D E5200 (THX 2 Frost), zatím pouze @4,9GHz na vzduchu i vodě
- ThomasVT
- Začátečník

-
http://imageshack.us/photo/my-images/98/asdfdk.jpg/ tady je screen z toho testu HD tune, nechal sem komplet error scan a všechno OK. Mám testovat ještě něco? Disk sem si objednal u nich no... Reinstall bych si dělal stejně sám, šlo mi jen o zjištění závady, když mi řekl že s diskem něco je tak sem hned koukal po novým, ale určitě to půjde ještě zrušit ta objednávka dělal sem jí dneska, nic sem eště neplatil, jde mi spíš o to jestli to teda zrušit fakt mám, chci si bejt jistej že disku nic neni... pak dám reinstall win a budu ho používat dál.. PC když sem ho přinesl ze servisu normálně naběhl... hral jsem hru, už nevim co to bylo, zamrzla hra, takže sem zkusil task manager, ale ten se nezobrazil (nebo jakoby zobrazil, ale pod černou obrazovkou, myší sem jenom najížděl naslepo na okraje tý tabulky pod tou černou obrazovkou co byla, prostě se mi to nepodařilo přes task manager uzavřít-mám XP-a to je chvíle kdy jsem dal zase tvrdej restart-pak už PC nenaběhl... udělal to samý, chvíli boot pak zásek)
EDIT: ještě jak otestuju ten health status v HD tune? (S.M.A.R.T.) mě se u toho nic nezobrazuje...
EDIT: ještě jak otestuju ten health status v HD tune? (S.M.A.R.T.) mě se u toho nic nezobrazuje...
- Nagant
- Mírně pokročilý

-
Jak dlouho asi může trvat kontrola Long Self Test v SeaTools 5 pro Windows u disku Seagate IronWolf Pro 4TB CMR (ST4000NE001) v externím USB 3.0 boxu, který je připojený k USB 3.0 notebooku HP EliteBook 660 16 inch G11? Už asi hodinu mi drží na 10%.
Disk má přes 30 000h, kopírování na externí SSD čte často řádově kB/s. Potřebuju něčím projet a poslat na reklamaci.
Takhle to vypadá v HD Tune Pro.
Pozná ten SeaTools nějakou takovouhle závadu?
Disk má přes 30 000h, kopírování na externí SSD čte často řádově kB/s. Potřebuju něčím projet a poslat na reklamaci.
Takhle to vypadá v HD Tune Pro.
Pozná ten SeaTools nějakou takovouhle závadu?
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
ASUS Prime X370-A, AMD Ryzen 5 2600, 2x8GB DDR4 Ballistix Sport LT 3000 White, SSD NVME Transcend MTE220S 256GB, WD20EARX-00PAS, WD20EFRX-68EUZ, ST4000DM004-2CV104, LG BH08LS20, Pioneer DVR-112, GeForce N210, IEEE1394b PCI-E, Seasonic S12II-430; Windows 10 Pro 64bit; MS Office 2019; Vodafone GigaCube 5G (TCL LinkHub HH500V) se sim T-Mobile 100GB
- zsdx
- Začátečník

-
Nevim, jak ta posledni verze, ale driv to priskakovalo po 10%, ne po 1.
Health status OK, ale uvidis, co rekne (az dojede) Seatools - to jedine by melo reklamacni oddeleni zajimat.
Health status OK, ale uvidis, co rekne (az dojede) Seatools - to jedine by melo reklamacni oddeleni zajimat.
- Nagant
- Mírně pokročilý

-
Už to skočilo na 20% (skáče to po 10%). Jo, taky mne udivuje, že se to takto chová, mám na mysli to pomalé čtení z HDD. Už jsem podezíral externí SSD, na které se kopíruje (2TB, má zapsáno kolem 140TB), ale tím to není, dělá to i při kopírování jinam. V boxu (nastojato) je tento HDD pár měsíců, předtím byl přes 3 roky v desktopu HP ProDesk 400 G4, a to horizontálně.
Ještě zkusím případně jiný box, či redukci.
Ještě zkusím případně jiný box, či redukci.
ASUS Prime X370-A, AMD Ryzen 5 2600, 2x8GB DDR4 Ballistix Sport LT 3000 White, SSD NVME Transcend MTE220S 256GB, WD20EARX-00PAS, WD20EFRX-68EUZ, ST4000DM004-2CV104, LG BH08LS20, Pioneer DVR-112, GeForce N210, IEEE1394b PCI-E, Seasonic S12II-430; Windows 10 Pro 64bit; MS Office 2019; Vodafone GigaCube 5G (TCL LinkHub HH500V) se sim T-Mobile 100GB