Tah Airflow, uprava skříně

Vše co se týká chlazení vzduchem - větráčky, ventilátory, žebrované pasivy, atp.

Moderátor: morke

Odpovědět
Dithius
Pokročilý
Pokročilý

Tah Airflow, uprava skříně

Příspěvek od Dithius »

Tak mě už nebaví čistit PC neustále od prachu, protože nemám skříň tak sem se rozhodl že je načase to změnit

momentálně nemám peníze tak jsem se rozhodl, že upravím starou skříň a nevím jestli by moje řešení fungovalo. Skříň je stará (nevím ani jméno ani typ) a má zdroj standardně nahoře, Middle Tower.

problém je, že potřebuji velký průvan a můj chladič není jako většina otočená tak, že věž chladiče fouká zprava doleva, ale ze zpod nahoru. a grafika rovněž tlačí na žebra ventilatory kolmo na kartu a tak jde vzduch nahoru.

tak jsem se rozhodl, že v tom Case vyřiznu otvory nahoře a dole a okolní průduchy a škvírky absolutně ucpu jak jen bude nejlepší

A teď nevím jestli bude efektivnější abych 3 svoje větráky (3x 120mm) dal vedle sebe dolů nebo nahoru. Nevím jestli je lepší aby naháněli vzduch ze zpod. Nebo vyhazovali ohřáty ze shora.

Nejlepší by bylo mít 6 větráku, ale tolik já nemám :( Tak se chci zeptat

další problém je že nebudu mít kam dát HDD když dám větraky dolů a když je dám nahoru tak pujde skoro vše přez kabely.

v Plánu je kvůli prachu udělat samozřejmě filtr :). No co myslíte ?
CPU: AMD Ryzen 9 9950X, IF 2066 MHz; MB: ASROCK B650E TAICHI Lite; RAM: Kingstone Fury Beast 2x64GB 5600MT/s @6000MT/s; GK: AMD Radeon RX 6950 XT; SSD#1: Kingstone KC3000 2048 GB; SSD#2: Seagate Firecuda 530R 2000GB; PSU: Corsair RM1000; Case: Phanteks Enthoo PRO 2; Rad: Alphacool NexXxoS HPE-45 Full Copper 420mm; Block: EKWTB Quantum Velocity (Fully black Nickel base); Pump: EK-DDC + Alphacool Rise Flat; OS: Custom Fedora 43 (installed ground UP from cmd nonGUI).
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

Re: Tah Airflow, uprava skříně

Příspěvek od Lokomotiva »

Cesta jak se zbavit prachu to určitě není.
Při velké výměně vzduchu bude s ním cestovat v odpovídajícím množství i prach.
Je přitom jedno, zda bude ve skříni spíš přetlak - při výkonnějších intake než odsávacích ventilátorech - nebo podtlak - při výkonnějším odsávání (což doporučuji).

Jinak si myslím, že není třeba za každou cenu vymýšlet znovu již vymyšlené a že stačí použít známé a fungující řešení:
http://pctuning.tyden.cz/navody/zaklady ... 67?start=4
jagoda
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od jagoda »

rozhodne daj hore 3 kvalitne vetraky na odvod tepla... a intake uz nepotrebujes tym padom ziadny ...
a ak nebudes mat komp vyslovene na zemi alebo v prilis prasnom prostredi tak ten podtlak
nebude az tak silny aby sal prach dnu ... mozes este aj zaslepit vsetky otvory co tam mas napr izolackou...
a pocitac uplne bez prachu neexistuje ,,, je rozumne pocitac raz za cas povysavat , napr raz za mesiac... :)
i7 2600k / 16GB DDR3 / GTX760
Dithius
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Dithius »

1) Izolačkou jsem měl izolovane naprosto vše :) jenom venťaky saji tam kde maj

2) mám už novou skříň takže tohle už neřeším navíc sme se přestěhovali můj minuly pokoj neměl koberec ale jen dlaždicovou podlahu a prostě sem tam se chuchvalec prachu oběvil nevím proč moc věcí sem v pokoji neměl, v novém prostředí je i s high air flow corsair case vše ok :)
CPU: AMD Ryzen 9 9950X, IF 2066 MHz; MB: ASROCK B650E TAICHI Lite; RAM: Kingstone Fury Beast 2x64GB 5600MT/s @6000MT/s; GK: AMD Radeon RX 6950 XT; SSD#1: Kingstone KC3000 2048 GB; SSD#2: Seagate Firecuda 530R 2000GB; PSU: Corsair RM1000; Case: Phanteks Enthoo PRO 2; Rad: Alphacool NexXxoS HPE-45 Full Copper 420mm; Block: EKWTB Quantum Velocity (Fully black Nickel base); Pump: EK-DDC + Alphacool Rise Flat; OS: Custom Fedora 43 (installed ground UP from cmd nonGUI).
Odpovědět

Zpět na „Vzduch“