Sandy Bridge - 1.5V
- Miky9
- Začátečník
Sandy Bridge - 1.5V
Zdravím, již delší dobu řeším to, jestli je u Sandy Bridge maximální DRAM VOLTAGE 1.5V. A řeším to proto, že mám ramky, které by měly pracovat na 1.65V. http://www.alfacomp.cz/php/product.php? ... 1Y51SR1484
Někdo říká, že 1.5V je strop a někdo, že to není až tak horké. Těžko říct. Intel doporučuje 1.5V. Četl jsem zahraniční fóra a tam bylo, že při 1.65V dochází k problémům (reklamace). Takže, mám strach a raději si nebudu zahrávat.
Nastavil jsem ručně napětí na 1.5V a nechal frekvenci 1600Mhz(9-9-9-27). Překvapivě vše funguje tak jak má. Vyzkoušel jsem nástroj diagnostika paměti (windows) a nenašlo to žádnou chybu. Snad se tomu programu dá věřit.
Jaké máte zkušenosti s DRAM VOLTAGE u SB?
Někdo říká, že 1.5V je strop a někdo, že to není až tak horké. Těžko říct. Intel doporučuje 1.5V. Četl jsem zahraniční fóra a tam bylo, že při 1.65V dochází k problémům (reklamace). Takže, mám strach a raději si nebudu zahrávat.
Nastavil jsem ručně napětí na 1.5V a nechal frekvenci 1600Mhz(9-9-9-27). Překvapivě vše funguje tak jak má. Vyzkoušel jsem nástroj diagnostika paměti (windows) a nenašlo to žádnou chybu. Snad se tomu programu dá věřit.
PC: Intel Core i5 2500K (4,5 GHz), Kingstone HyperX 8GB, Gigabyte GA-Z68X-UD3H-B3, CrucialM4 256GB, Fractal Design R3, HP ZR24w, WIN10
- tielka
- Středně pokročilý
Re: Sandy Bridge - 1.5V
pokud máš paměti XMP tak je rozumné pří frekvenci 1600 MHz mít napětí 1,5 v.jinak když dáš víc tak se přehřívají a dělají problémy typu ,,tento program přestal pracovat,,.mám i ramky bez XMP a tam můžu nastavit napětí i 1,7 v při taktu 1725 Mhz a jedou bez problému .. 8-)ale ty XMP jim stačí při taktu 1700 mhz napětí 1,55 v ..
- Miky9
- Začátečník
Když jim stačí 1.5V tak není problém. Mají XMP. Jen nechápu proč výrobce neuvádí napětí v rozsahu nebo tu nižší hodnotu.
1.7V u SB už musí být smrtelné ne?
1.7V u SB už musí být smrtelné ne?
PC: Intel Core i5 2500K (4,5 GHz), Kingstone HyperX 8GB, Gigabyte GA-Z68X-UD3H-B3, CrucialM4 256GB, Fractal Design R3, HP ZR24w, WIN10
- Kyselinka
- Začátečník
Pri SB s vyssie uvedenymi RAMkami nie je vobec ziadny problem, su to hovadiny. Osobne ich (teda Blu series) prevadkujem na 1.645V pri 1866Mhz (9-11-9-27) uz hodnu chvilu a ziadne vyssie uvedene problemy som nikdy nepostrehol
Cize neriesit podobne prkotiny, bud zapnut XMP, alebo ich nataktovat na kolko idu pri rozumnom napati (do 1.65V)
Tych 1.7V smrtelne nebude, ale pochybujem, ze by si to prevadzkoval bez nejakych problemov (napr. bezchybne bootovanie, stabilita a pod.).
P.S: vyrobca vzdy radsej nastavi vyssie napatie koli stabilite, no stale to je este v rozumnej miere.
P.S2: este podotknem, ze tie RAMky by si pri 1.65V dal kludne aj na necelych 2Ghz, no to iba na benchmarky, osobne som to v realnej prevadzke neskusal, lebo sa tam treba hrat aj s BCLK a to vobec ziadny prinosny vyznam pre mna nema...
Cize neriesit podobne prkotiny, bud zapnut XMP, alebo ich nataktovat na kolko idu pri rozumnom napati (do 1.65V)
Tych 1.7V smrtelne nebude, ale pochybujem, ze by si to prevadzkoval bez nejakych problemov (napr. bezchybne bootovanie, stabilita a pod.).
P.S: vyrobca vzdy radsej nastavi vyssie napatie koli stabilite, no stale to je este v rozumnej miere.
P.S2: este podotknem, ze tie RAMky by si pri 1.65V dal kludne aj na necelych 2Ghz, no to iba na benchmarky, osobne som to v realnej prevadzke neskusal, lebo sa tam treba hrat aj s BCLK a to vobec ziadny prinosny vyznam pre mna nema...
- tielka
- Středně pokročilý
1,7 V o těchto já mluvil bez XMP
- Lokomotiva
- Začátečník
Já říkám, že to není tak horké, ale:Miky9 píše:Někdo říká, že 1.5V je strop a někdo, že to není až tak horké. Těžko říct. Intel doporučuje 1.5V. Četl jsem zahraniční fóra a tam bylo, že při 1.65V dochází k problémům (reklamace). Takže, mám strach a raději si nebudu zahrávat.
Rozdíl mezi napětím pamětí a napětím uncore procesoru by neměl přesáhnout 0,5V.
Takže jestli chceš paměti provozovat na 1,65 V, nastav napětí uncore procesoru 1,15V.
- oneill_sx1
- Začátečník
Nikdo ti tady nedá kvalifikovanou odpověď. Na člověka z Intelu tady asi nenarazíš a ostatní vycházejí pouze z půldruhého roku dlouhého provozu. A to mi jako záruka, že IMC RAM snese 1,65V třeba tři roky nestačí.
- Miky9
- Začátečník
Kyselinka: Stabilitu jsem na těch 1.5V testoval a vše se zdá ok. Experimentálně jsem zkoušel i méně (1.47V) a taky to bylo vpohodě, takže to není úplně na hraně.
Za sebe doporučuju, pokud to jde, dát RAM na 1.5V.
Za sebe doporučuju, pokud to jde, dát RAM na 1.5V.