Sandy Bridge - 1.5V

Paměťové moduly DDR3 pro stolní PC i pro notebooky.
Odpovědět
Miky9
Začátečník
Začátečník

Sandy Bridge - 1.5V

Příspěvek od Miky9 »

Zdravím, již delší dobu řeším to, jestli je u Sandy Bridge maximální DRAM VOLTAGE 1.5V. A řeším to proto, že mám ramky, které by měly pracovat na 1.65V. http://www.alfacomp.cz/php/product.php? ... 1Y51SR1484

Někdo říká, že 1.5V je strop a někdo, že to není až tak horké. Těžko říct. Intel doporučuje 1.5V. Četl jsem zahraniční fóra a tam bylo, že při 1.65V dochází k problémům (reklamace). Takže, mám strach a raději si nebudu zahrávat.

Nastavil jsem ručně napětí na 1.5V a nechal frekvenci 1600Mhz(9-9-9-27). Překvapivě vše funguje tak jak má. Vyzkoušel jsem nástroj diagnostika paměti (windows) a nenašlo to žádnou chybu. Snad se tomu programu dá věřit.

Jaké máte zkušenosti s DRAM VOLTAGE u SB?
PC: Intel Core i5 2500K (4,5 GHz), Kingstone HyperX 8GB, Gigabyte GA-Z68X-UD3H-B3, CrucialM4 256GB, Fractal Design R3, HP ZR24w, WIN10
tielka
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Re: Sandy Bridge - 1.5V

Příspěvek od tielka »

pokud máš paměti XMP tak je rozumné pří frekvenci 1600 MHz mít napětí 1,5 v.jinak když dáš víc tak se přehřívají a dělají problémy typu ,,tento program přestal pracovat,,.mám i ramky bez XMP a tam můžu nastavit napětí i 1,7 v při taktu 1725 Mhz a jedou bez problému .. 8-)ale ty XMP jim stačí při taktu 1700 mhz napětí 1,55 v .. :)
Miky9
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Miky9 »

Když jim stačí 1.5V tak není problém. Mají XMP. Jen nechápu proč výrobce neuvádí napětí v rozsahu nebo tu nižší hodnotu.

1.7V u SB už musí být smrtelné ne?
PC: Intel Core i5 2500K (4,5 GHz), Kingstone HyperX 8GB, Gigabyte GA-Z68X-UD3H-B3, CrucialM4 256GB, Fractal Design R3, HP ZR24w, WIN10
Kyselinka
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Kyselinka »

Pri SB s vyssie uvedenymi RAMkami nie je vobec ziadny problem, su to hovadiny. Osobne ich (teda Blu series) prevadkujem na 1.645V pri 1866Mhz (9-11-9-27) uz hodnu chvilu a ziadne vyssie uvedene problemy som nikdy nepostrehol :)
Cize neriesit podobne prkotiny, bud zapnut XMP, alebo ich nataktovat na kolko idu pri rozumnom napati (do 1.65V) :wink:
Tych 1.7V smrtelne nebude, ale pochybujem, ze by si to prevadzkoval bez nejakych problemov (napr. bezchybne bootovanie, stabilita a pod.).

P.S: vyrobca vzdy radsej nastavi vyssie napatie koli stabilite, no stale to je este v rozumnej miere.
P.S2: este podotknem, ze tie RAMky by si pri 1.65V dal kludne aj na necelych 2Ghz, no to iba na benchmarky, osobne som to v realnej prevadzke neskusal, lebo sa tam treba hrat aj s BCLK a to vobec ziadny prinosny vyznam pre mna nema...
tielka
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od tielka »

1,7 V 8-) o těchto já mluvil bez XMP
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Lokomotiva »

Miky9 píše:Někdo říká, že 1.5V je strop a někdo, že to není až tak horké. Těžko říct. Intel doporučuje 1.5V. Četl jsem zahraniční fóra a tam bylo, že při 1.65V dochází k problémům (reklamace). Takže, mám strach a raději si nebudu zahrávat.

Jaké máte zkušenosti s DRAM VOLTAGE u SB?
Já říkám, že to není tak horké, ale:

Rozdíl mezi napětím pamětí a napětím uncore procesoru by neměl přesáhnout 0,5V.

Takže jestli chceš paměti provozovat na 1,65 V, nastav napětí uncore procesoru 1,15V.
oneill_sx1
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od oneill_sx1 »

Nikdo ti tady nedá kvalifikovanou odpověď. Na člověka z Intelu tady asi nenarazíš a ostatní vycházejí pouze z půldruhého roku dlouhého provozu. A to mi jako záruka, že IMC RAM snese 1,65V třeba tři roky nestačí.
Miky9
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Miky9 »

Kyselinka: Stabilitu jsem na těch 1.5V testoval a vše se zdá ok. Experimentálně jsem zkoušel i méně (1.47V) a taky to bylo vpohodě, takže to není úplně na hraně.

Za sebe doporučuju, pokud to jde, dát RAM na 1.5V.
Odpovědět

Zpět na „DDR3“