Změna nastavení PCI latencí a používaných IRQ?

Všechny dotazy, problémy a řešení týkající se Windows XP, Windows 2000 a Windows NT.

Moderátor: Loki5567

Odpovědět
trodas
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Změna nastavení PCI latencí a používaných IRQ?

Příspěvek od trodas »

Zajímalo by mně, jestli někdo ví, odkud se načítají informace, jaké má Windows nastavit latence pro různé PCI zařízení. Například pro Realtek PCI síťovku.

Pokud bych věděl, kde jsou tyto informace uloženy, tak bych je také mohl změnit abych si nastavil nějaké rozumné hodnoty a nemusel užívat na to Lantency CFG program :wink:

Obrázek

Také by mně strašně zajímalo, kde Windows/základní deska bere ty nápady jako užít IRQ 7 pro všechny intenzivně užívané zařízení, jako grafika, zvukovka a síťovka:

Obrázek

No není to šílené?
A jak by se to dalo změnit? V nastavení zařízení ve Windows je to neaktivní... A mně by zajímalo, jak to změnit. Mám dojem, že jsem slyšel něco o přepnutí Windows z plug&play módu na manuelní, ale už si nejsem jist... Jak to udělat? V BIOSu jsem nechal i nastavení jako "alokovat IRQ pro USB" (a VGA), ale stále to vše používá IRQ 7...
A nevidím, že by cokoliv používalo IRQ 2, 3, 4, 5, 10 a 11.

Je mi známo, že IRQ 2 je pro jakýsi "cascade interrupt" pro IRQ 8-15, ať už to znamená cokoli. A že IRQ 3 a 4 jsou hlavně pro COM 2 a COM 1. Ovšem já nepoužívám ani jeden COM port a rád bych tedy tyto IRQ lépe využíval.
Ovšem nejpodstatněji, IRQ 5 je typicky pro zvukovou kartu a já bych rád viděl ho takto používat. Jenže jak?
IRQ 7 je pro paralelní port (zase nepoužívaný) a jak to tak vidím, jeho nepoužívání způsobuje, že se vše nacpalo na IRQ 7...
A stále máme ještě IRQ 10 a 11 volné pro použití na grafickou kartu a síťovku, což by zanechalo IRQ 7 pro USB porty.
( http://www.webopedia.com/quick_ref/IRQnumbers.asp )

Takhle by to znělo velmi dobře, ale jak toho ve skutečnosti dosáhnout? Jak změnit tyto IRQ?
(Windows 2000 SP4, JetWay V266B, AXP 150x12.5, 1024MB 2-2-2-5 ram, Realtek RTL8183(A) PCI síťovka, AGP GF2MX400 grafika)
"It is dangerous to be right in matters on which the established authorities are wrong." - Voltaire
"I believe that all the people who stand to profit by a war and who help provoke it should be shot on the first day it starts..." - Hemingway
Mr Lucas
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Re: Změna nastavení PCI latencí a používaných IRQ?

Příspěvek od Mr Lucas »

Mám za to, že Windosws si sám automaticky při každém startu přiřazuje IRQ, takže to asi jen tak obejít nepůjde, teda aspoň nevím o žádném způsobu.
Každopádně u některých desek jde v BIOSu změnit IRQ u PCI slotů. Kdysi jsem to zkoušel, ale efekt to žádnej němělo. Pokud problém s konfliktem IRQ byl, tak i po této změně problém přetrval.

Dle mě je nejlepší zakázat v BIOSu všechny nepoužívaný integrovaný nesmysly. Chápu ale, že u všeho, co je v konfliktu s nějakým jiným zařízením, tohle aplikovat nejde.
... Don't give the noise a chance ...
ULN PC: MB: Asus P8P67 B3 CPU:Core i5 2500K / 4,5GHz@1,3V - passive cooled by Phanteks PH-TC14PERAM: Kingston HyperX Genesis Grey 8GB 1600MHz GPU: Sapphire HD 6850 775/4000MHz@0,975V cooled by Accelero S1 + 2x Noiseblocker PL1 (380-700rpm) SSD,HDD: Crucial M4 64GB + WD Green WD20EARS in Silentmaxx HDD Silencer PSU: Enermax PRO82+ 385W cooled by Noctua NF-S12-800 (390-700rpm) CASE: Cooler Master Cosmos II - Silent mod with two exhaust fans - rear Noctua NF-A14 ULN (400-700rpm), top Noctua NF-S12-800 (390-700rpm) + 2,5-5cm soundproofing material Gumex Type 500, Type 503, Type 505 AUDIO: Onkyo Wavio SE-200PCI -> Yamaha RX V559 -> Eagle Cable Silverline -> Yamaha NS 777, NS 444, NS 333 + Velodyne EQ-Max 12 LCD: 27" Asus VE278Q + 50" Philips 50PFL5008K/12 with Ambilight
dexterav
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dexterav »

mno v 99.9% to ničomu nevadí, ono používať jedno IRQ pre viac zariadení nieje šialenosť ale nutnosť kedže ich je len 16 a z toho sú niektoré natvrdo z dôvdou kompatibilty už obsadené
obchádza sa to tým že sa používa virtuálne IRQ , tých je 256
potom to vyzerá viacmenej tak ako to ty opisuješ
pokiaľ to chceš zmeniť treba prehadzovať zariadenie v slotoch
osobne myslím že ručným zásahom by si to mohol skorej pokaziť ako opraviť
takisto zmenou latencí sa dá dosiahnuť hlavne zníženie stability a nie zvýšenie výkonu :mrgreen:
Intel Ultra 7 265k 5,6/4,9GHz,Apex Z890, 2X24GB 8,73GHz CL40 Corsair, Asus TUF 5090 3.2/34GHz , H2O + Carbide 600Q,SS Noctua Edition, 10TB 850X, Topping D50s + Tilia + T5, StrixPG32UCDP, Fold7, ITX 13700k + 5070Ti + Audinst Hud-Mx2 + THX-M50X
MiliNess
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od MiliNess »

Hodnoty PCI latency timmeru se nachází v PCI Configuration Space, přístupným pouze z režimu jádra a ty hodnoty nejsou stálé. Po restartu počítače budou znovu nastaveny s použitím hodnoty v BIOSu.
PCI Latency Tool k přístupu do PCI Configuration Space používá vlastní ovladač, který pravděpodobně pomocí požadavku IRP_MN_WRITE_CONFIG, SetDeviceData nebo starší HalSetBusData nastaví ty hodnoty. Pokud nejsi zdatný programátor a nezvládneš si napsat vlastní ovladač, zapomeň na to.
Sice jsem to nezkoušel, ale myslím, že když to upravíš pomocí PCI Latency Tool a restartuješ systém, budou latence opět na původních hodnotách. Je naprosto zbytečné se tím zabývat, maximálně zhoršíš stabilitu systému.
Co se týká IRQ, je naprosto normální, že se některá sdílejí. Vzhledem k tomu, že počítače s řadičem přerušení PIC disponovali 15 liniemi přerušení (16 minus jedna linie pro komunikaci se slave PIC), to byl docela dobrý nápad. Jinak bys moc zařízení používat nemohl. U APIC již je to rozšířeno na 256 linií.
Co se týká tvého počítače, vypadá to, že tam je PIC.
trodas
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od trodas »

Mr Lucas -
Windosws si sám automaticky při každém startu přiřazuje IRQ
Toho se obávám. Možná by pomohla změna HALu na HAL, který umožní ruční konfiguraci těch zařízení, ale netuším, zdali to lze úspěšně provést...
u některých desek jde v BIOSu změnit IRQ u PCI slotů. Kdysi jsem to zkoušel, ale efekt to žádnej němělo
Další špatná zpráva. Musí existovat we Win někde něco, kde se to rozhoduje a tam bych to rád změníl....

dexterav -
používať jedno IRQ pre viac zariadení nieje šialenosť ale nutnosť
Promiň, ale četl jsis vůbec můj příspěvek? Kdyby jsis jen přečetl tak bys věděl, že je o tom, že volných IRQ mám dost. Jen Win trvají na naprosto idiotském užití IRQ tak, že ty volné IRQ vůbec nevyužívají.
zmenou latencí sa dá dosiahnuť hlavne zníženie stability a nie zvýšenie výkonu
To toliko v případě, že člověk neví co dělá. Pokud víš co děláš, tak si správně nastavíš systém tak, aby šlapal jak má. Nemluvě o tom, že rychleji. Je pro mně neakceptovatelné, aby zobrazovaní obrázku (zmenšeného v FF) mohlo občas dokonce zastavit hudbu...! To je zjevně všechno špatně (IRQ, latence...).

MiliNess -
Hodnoty PCI latency timmeru se nachází v PCI Configuration Space
Konečně někdo, kdo tomu rozumí! Teď ve kterém souboru tyhle defaultní hodnoty, které si Win nastaví, najdu? Hledání "PCI Configuration" ani "PCIConfig" či "PCICFG" nepřineslo výsledek :(
myslím, že když to upravíš pomocí PCI Latency Tool a restartuješ systém, budou latence opět na původních hodnotách
Ne, když dáš "apply at startup" :) Pak to automaticky nastaví a je to. NIC síťovka nemůže mít takové šílené latancy hodnoty, jako bylo nastaveno, ani náhodou. Naopak grafika by něco víc snesla, stejně tak CPU to PCI bridge (na tom visí i AGP).
Je naprosto zbytečné se tím zabývat, maximálně zhoršíš stabilitu systému.
S tím nesouhlasím. Naopak velké latence můžou snadno systém zaseknout, neb si zařízení, které nemá, může alokovat moc CPU času...
Co se týká IRQ, je naprosto normální, že se některá sdílejí.
To sice ano, ale nemůžeme sdílet IRQ na důležitých zařízeních KDYŽ jsou současně mnohé IRQ volné!
"It is dangerous to be right in matters on which the established authorities are wrong." - Voltaire
"I believe that all the people who stand to profit by a war and who help provoke it should be shot on the first day it starts..." - Hemingway
MiliNess
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od MiliNess »

Teď ve kterém souboru tyhle defaultní hodnoty, které si Win nastaví, najdu? Hledání "PCI Configuration" ani "PCIConfig" či "PCICFG" nepřineslo výsledek
V žádném. Používají se hodnoty registrů Min Grant, Latency a Max Latency. Výrobce zařízení přednastaví hodnotu Latency na optimum, tak proč to chceš měnit.
PCI Configuration Space jsou vlastně registry mapované do adresového prostoru systému a ve Windows se k nim přistupuje prostřednictvím funkcí, které exportuje HAL.
Více se můžeš dozvědět zde.
Ne, když dáš "apply at startup" Pak to automaticky nastaví a je to.
Ano, znovu a znovu to ovladač Ltcycfgwdm.sys nastavuje při každém startu.
Naopak velké latence můžou snadno systém zaseknout, neb si zařízení, které nemá, může alokovat moc CPU času...
latence udává počet hodinových cyklů, po které může zařízení využívat PCI sběrnici.
Ušetřím si psaní a odkážu tě na popis uživatele Eagle z živě.cz
To sice ano, ale nemůžeme sdílet IRQ na důležitých zařízeních KDYŽ jsou současně mnohé IRQ volné!
Nechápu
trodas
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od trodas »

MiliNess -
Používají se hodnoty registrů Min Grant, Latency a Max Latency.
To je pěkné, ale kde jsou tyto hodnoty zadány, aby je bylo lze změnit?
Výrobce zařízení přednastaví hodnotu Latency na optimum, tak proč to chceš měnit.
Protože výrobce nastavil děsnou blbost a ne optimum hodnutu :wink: No píšou o tom pěkně, ale specifikace busu nejsou to, co mně zajímá. Mně zajímá, kde změnit nastavení :)
The performance of the system can be balanced by allocating a specific amount of bus bandwidth to each agent by careful assignment of each master to an arbitration level and programming each agent’s Latency Timer appropriately.
Zjevně to mám nastavené dobře:
Obrázek
http://www.thesycon.de/deu/latency_check.shtml

...bohužel se vše (asi díky tomu všemu zařízení navalenému na IRQ 7) velmi rychle zvrtne když člověk přehrává video:
Obrázek

...a to by se ještě dalo, ale když na USBčku dá človek během přehrávání malého videjka mazat soubory (ani jsem nedal přenos, JEN se na USB posílaly requesty že má mazat!!!), tak je to už jasný problém:
Obrázek

Tady je zřejmně vidět, že navěsit grafiku, zvuk, síťovku a USB na jedno IRQ je šílenost, zejména když máme PĚT dalších IRQ zcela volných - a to IRQ 3, 4, 5, 10 a 11. Možná i IRQ 2, ale to není jisté...
zařízení, které nemá, může alokovat moc CPU času...
Hmmm, tady mělo být správně času sběrnice a že tím ji odstřihne pro ostatní zařízení, ale co už. Pojďme na Eagla - no, nic co jsem dávno nevěděl nenapsal. Takže to mi nepomohlo (nezjistil jsem, co spáchat s zařízeními ani s latencemi)...
nemůžeme sdílet IRQ na důležitých zařízeních KDYŽ jsou současně mnohé IRQ volné!
Nechápu
Asi jsem to napsal blbě, takže znovu. Na IRQ 7 mi visí grafika, zvuk, síťovka i USB = to není podle vší logiky v pořádku, když zároveň jsou IRQ 3, 4, 5, 10 a 11 (zapomeňme teď na IRQ 2) volná.
Už je zřejmé, o čem hovořím? :roll:
MiliNess
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od MiliNess »

To je pěkné, ale kde jsou tyto hodnoty zadány, aby je bylo lze změnit?
V konfiguračních registrech každé PCI karty.
Kdybys četl ten popis sběrnice, tak bys to tam našel.
Ty máš pořád představu, že to bude nějaká hodnota v registru Windows.
Jenže tohle je registr PCI karty - tedy malé úložiště dat na PCI kartě.
Asi jsem to napsal blbě, takže znovu. Na IRQ 7 mi visí grafika, zvuk, síťovka i USB = to není podle vší logiky v pořádku, když zároveň jsou IRQ 3, 4, 5, 10 a 11 (zapomeňme teď na IRQ 2) volná.
V nastavení BIOSu vypni Plug and Play OS a nastav si tam přerušení sám, když ti PnP není dobré.
Naposledy upravil(a) MiliNess dne čtv 1. lis 2012, 01:13, celkem upraveno 1 x.
Exp
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Exp »

Trodas má hlavně představu, že dokáže "vylepšit" jeho 15 let starej "počítač" (dneska už sou výkonnější i telefony).

Myslím, že to hlavní tu ještě nezaznělo - změna IRQ ničemu nepomůže, stejně tak jako výměna klávesnice za novější - pořád budeš mít 15 let starou plečku, která bídně zvládá internet.

Btw, ty hraješ benchmarky? Nebo k čemu jako sou ty grafy? Pokud přehráváš video a potřebuješ u něj mazat flešku, tak si pořiď něco, čemu se dá řikat počítač. Taky si dokážu stěžovat na Rapida, že mi neutáhne karavan. Jenže on na to jaksi nikdy nebyl dělanej.
Odpovědět

Zpět na „Windows XP, 2000, NT“