Vytvoření domácí sítě

Problematika připojení - hardware i software.

Moderátor: Don

Odpovědět
Eliška321
Nováček
Nováček

Vytvoření domácí sítě

Příspěvek od Eliška321 »

Ahoj, potřebovala bych poradit, zda je můj návrh domácí sítě proveditelný.

Mám následující zařízení:
Netgear N300 Gigabit Router (aktuálně přes něj wifi po celém domě)
Linksys WRT54GC ver. 2.0 router (aktuálně v šuplíku)

Koupím:
Linksys PLSK400 PowerLine AV, Powerline

Chci udělat následující - v garáži je Netgear připojený k internetu, nadále bude sloužit jako wifi AP (pro přízemí) a navíc z něj půjde ethernet kabel do PowerLine (1), druhá PowerLine bude v patře a z něj půjde 1 ethernet kabel do televize a druhej do Linksys WET54GC routeru, který je sice jen "G", ale pokryje wifinou celé patro lépe, než v současnosti Netgear, co mám dole.

Netgear wifi bude "sit_doma_1" a Linksys 54GC bude wifi "sit_doma_2". A teď mi jde o to, jestli když třeba notebook bude v síti 1 a jiný zařízení v síti 2, zda mezi sebou budou moct sdílet sdílený složky jako to mám nyní v rámci jedný domácí sítě, případně zda je komplikovaný něco takovýho nastavit.

Předem díky za reakce.
Lancelot
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Re: Vytvoření domácí sítě

Příspěvek od Lancelot »

K Powerline se vyjadřovat nebudu, o tom jak moc to (ne)funguje si najdi něco na netu.

Ale v té síti, tak jak je to popsáno, tak sdílení v rámci celé té sítě nepůjde.

Můj návrh
Vyprdnout se na Powerline, a natáhnout do patra síťový kabel, ten píchnout do Linksysu, ale ne do portu wan, ale do ostatních portů (bude fungovat jako switch a AP), na Linksysu vypnout DHCP a wifi pojmenovat stejně jako na Netgearu, jen na jiném kanále.
Eliška321
Nováček
Nováček

Příspěvek od Eliška321 »

Díky za koment. Kdybych bylo možný natáhnout síťovej kabel zkrz patro, tak už to je hotový, ale tahle možnost neexistuje.

To už teda spíš nějakej wifi opakovač na půl cesty nebo dát antény s vyšším výkonem k Netgearu a do TV internet přes wifi. :(
Lancelot
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lancelot »

S opakovačem si moc nepomůžeš.
Eliška321
Nováček
Nováček

Příspěvek od Eliška321 »

To je blbý.

A ty PowerLine jsou opravdu tak blbý? Vzdálenost těch zásuvek je cca 8 metrů, našla jsem pár recenzí a pro případy podobný tomu mýmu tohle řešení recenzenti nezavrhovali. Tak nevím.
Lancelot
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lancelot »

Je to investice s nejistým výsledkem, ale pokud není jiná možnost...
Taky záleží na rozvodech jak jsou udělané.
Jen se pro zajímavost zeptám, co brání tomu natáhnout UTP kabel?
Eliška321
Nováček
Nováček

Příspěvek od Eliška321 »

Jak Skanska udělala rozvody nevím, uvidíme. Ale je to 5 let starej barák, třeba to nebude tak zlý.

No, do patra bysme museli vrtat opravdu tlustou stěnu mezi domem a garáží (v garáži je přípojka internetu) a pak do stropu, taky tlustej panel a obloženej sádrošem (ten hodně blokuje tu wifi).
KOFis
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od KOFis »

pripojka je v garazi - to byl nekdo expert :-)

lancelot ma pravdu ve vsem, kabelem budes muset vyvrtat sice par der, ale sit ti pojede vsude, bez komplikaci, v plne rychlosti a za par korun kabelu.

tve reseni je nakoupit za tisice zbytecne zarizeni, a fungovat budou mozna 50/50. slo by to mozna koupit z netu, zkusit a kdyz to nepujde tak vratit. ale ikdyby to fungovalo tak ti rychlost pojede na 1/10 kabelove site.

neradim neco co jsem sam nedelal - taky jsem ve starem rodinem domku s pulmetrovyma zdima musel vrtat od pudy pres 2 patra do prizemi :-)
Eliška321
Nováček
Nováček

Příspěvek od Eliška321 »

Jo, já to objednala u CZC přes internet, tak když to bude o ničem, vrátim to.

Ale ještě nevzdávám tu wifi, takže mám dotaz.

Šlo by nějak udělat, že bych do PC, které je v patře, ale má externí anténu a chytá wifi s rychlostí od 65 do 116Mbps, připojila do jeho ethernet portu wifi router linksys 54GC, který by dál šířil signál wifi (sice s rychlostí 54Mbps) v takové síle, že televize o pokoj vedle by ho v pohodě chytala?

Jde propojit router do ethernet portu u PC? Jak to nastavit? To pak musím udělat síťový most? Nebyl by nějaký návod?

Díky.
KOFis
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od KOFis »

jo, musel by se udelat sitovy most mezi lan a wifi a to PC by navic muselo byt PORAD zapnute, aby sel internet. takze reseni nic moc.
Eliška321
Nováček
Nováček

Příspěvek od Eliška321 »

To zas není takovej problém, stejně mi PC běží skoro 24/7.

Nebyl by někdo tak hodnej a neporadil, jak mám nastavit 2. router?

ISP -> (kabel) -> Netgear -> (wifi) -> PC1 -> (kabel) -> Linksys54GC -> (wifi) -> televize, mobil, notebook

Chci aby se vše tvářilo jako jedna wifi síť, může někdo poradit jaké IP, MAC, dns a další věci mám nastavit?

Tohle už je na mě dost složitý. :oops:
Odpovědět

Zpět na „Sítě, modemy a Internet“