Muze byt "utaveny" procesor funkcni jen pomalejsi?
Moderátoři: flanker, Eddward, Baneshee, PKBO
- jrezler
- Nováček
Muze byt "utaveny" procesor funkcni jen pomalejsi?
Zdravím na fóru,
známý mi přinesl problémové pomalé PC. Zjistili jsme, že se netočí ventilátor na CPU. Ten ventilátor měl vytržený regulační kablik, vedly do něho pouze dva napájecí, třetí regulační byl v půlce utržený. Zapojil jsem větrák napevno na 12V a spustil PC.
PC nyní funguje jen dle jeho slov je nějaký pomalý...
Nevím, zda může procesor po dlouhodobé tepelné zátěži (zřejmě deska ani nevypínala stroj při kritické teplotě procesoru) stále fungovat bezchybně, pouze velmi zpomalit svůj chod?
Další věc je ta, že po výměně ventilátoru za klasický třívodičový (nepoškozený) deska ventilátor procesoru z nějakého důvodu nespíná a ani ventilátor skříně na konektoru hned vedle.
To mne vede k tomu, že procesor má poškozený mechanismus pro informování desky o svém tepelném stavu. A tedy deska si asi myslí, že teploty jsou v pořádku. Tedy ventilátory nespíná.
Utilita Speedfan však teploty procesoru ukazuje...
Zajímá mne tedy hlavně jedna věc. Zda při dlouhodobé vysoké tepelné zátěži, lze docílit toho, že procesor je funkční stále bez vad, pouze o mnoho pomalejší.
(nemohu totiž posoudit stav před tou chybou s ventilátorem)
Dle jeho konfigurace (P4 1.7GHz, 256MB RAM 133MHz, Win XP) bych totiž ani nějakou závratnou svižnost nečekal. Každopádně toto je pomalé skutečně podezřele.
P.S.
Ptám se neboť uvažuji o koupi stejného procesoru a jeho výměně. Nejsem si jist, zda efekt pak nebude nulový... a nebylo by vhodnější investovat do RAM.
Díky všem za reakci k otázce.
známý mi přinesl problémové pomalé PC. Zjistili jsme, že se netočí ventilátor na CPU. Ten ventilátor měl vytržený regulační kablik, vedly do něho pouze dva napájecí, třetí regulační byl v půlce utržený. Zapojil jsem větrák napevno na 12V a spustil PC.
PC nyní funguje jen dle jeho slov je nějaký pomalý...
Nevím, zda může procesor po dlouhodobé tepelné zátěži (zřejmě deska ani nevypínala stroj při kritické teplotě procesoru) stále fungovat bezchybně, pouze velmi zpomalit svůj chod?
Další věc je ta, že po výměně ventilátoru za klasický třívodičový (nepoškozený) deska ventilátor procesoru z nějakého důvodu nespíná a ani ventilátor skříně na konektoru hned vedle.
To mne vede k tomu, že procesor má poškozený mechanismus pro informování desky o svém tepelném stavu. A tedy deska si asi myslí, že teploty jsou v pořádku. Tedy ventilátory nespíná.
Utilita Speedfan však teploty procesoru ukazuje...
Zajímá mne tedy hlavně jedna věc. Zda při dlouhodobé vysoké tepelné zátěži, lze docílit toho, že procesor je funkční stále bez vad, pouze o mnoho pomalejší.
(nemohu totiž posoudit stav před tou chybou s ventilátorem)
Dle jeho konfigurace (P4 1.7GHz, 256MB RAM 133MHz, Win XP) bych totiž ani nějakou závratnou svižnost nečekal. Každopádně toto je pomalé skutečně podezřele.
P.S.
Ptám se neboť uvažuji o koupi stejného procesoru a jeho výměně. Nejsem si jist, zda efekt pak nebude nulový... a nebylo by vhodnější investovat do RAM.
Díky všem za reakci k otázce.
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý
Re: Muze byt "utaveny" procesor funkcni jen pomalejsi?
Hele spusť na tom CPUmark99 a řekni skóre, podle toho ti řeknu jestli je ten výkon OK nebo ne.
Bude ale tak jako tak tragickej . P4 Willamete byl vždy tragicky pomalej CPU. I na čistym OS vše nově nainstalovamné si s nim dnes ani nepřehraješ youtube, tak maximálně 360p v malym okně, je to naprosto k ničemu. On je furt stejnej jako byl 12 let dozadu, jen náročnost aplikací vzdrostla.
Bude ale tak jako tak tragickej . P4 Willamete byl vždy tragicky pomalej CPU. I na čistym OS vše nově nainstalovamné si s nim dnes ani nepřehraješ youtube, tak maximálně 360p v malym okně, je to naprosto k ničemu. On je furt stejnej jako byl 12 let dozadu, jen náročnost aplikací vzdrostla.
- dexterav
- Mírně pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
takisto je to XP ale už tam je aj nejaký SP?
ono XP SP3 už na 256MB bez úprav je čistá sebevražda kedže hned po štarte to má 256MB a hdd ide utrhnúť
ono XP SP3 už na 256MB bez úprav je čistá sebevražda kedže hned po štarte to má 256MB a hdd ide utrhnúť

Intel Ultra 7 265k 5,6/4,9GHz,Apex Z890, 2X24GB 8,2GHz CL38 Patriot Extreme, Asus TUF 5090 3.2/34GHz , H2O + Carbide 600Q,ROG-THOR-1600T, 10TB 850X, Topping D50s + A50s + T5, MPG 321URX QD-OLED, S23Ultra, ITX 13700k + 5070Ti + Audinst Hud-Mx2 + THX-M50X
- jrezler
- Nováček
..SP2
..CPUmark99 - musim požádat na dálku přímo toho známého, má PC doma.
..CPUmark99 - musim požádat na dálku přímo toho známého, má PC doma.
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý
JJ to je pravda. Na takovejto stroj by to chtělo windows 2000 + žádné programy po spuštění. A stejně si pak člověk otevře browser, načte 3 stránky a má plnou ram takže ehm, je to dneska PC naprosto k ničemu.
- jrezler
- Nováček
CPUmark99 jsem mu poslal. Říkal, že to otestuje v noci, až bude "malej" spát.
Score sem postnu tedy zítra, pokud jej budu mít na mailu. Samotného mne to zajímá, tento fígl s benchmarkem mne nenapadl. Takže asi kouknu současně po výsledcích srovnatelných CPU.
Dle jeho slov, byl PC dříve v mnohem lepší kondici. Pak se začal více a více a zpomalovat, až už byl jen skoro statický. Tedy následovalo pak vždy ruční vypnutí. Zjištění u mne, již zmíněný nefunkční ventilátor.
Po opravě stav údajně (o něco) pomalejší než kdysi...
Tedy si myslím, že by CPU opravdu mohlo být nějak podivně poškozeno.
Zítra uvidíme.
Zatím díky za příspěvky.
Score sem postnu tedy zítra, pokud jej budu mít na mailu. Samotného mne to zajímá, tento fígl s benchmarkem mne nenapadl. Takže asi kouknu současně po výsledcích srovnatelných CPU.
Dle jeho slov, byl PC dříve v mnohem lepší kondici. Pak se začal více a více a zpomalovat, až už byl jen skoro statický. Tedy následovalo pak vždy ruční vypnutí. Zjištění u mne, již zmíněný nefunkční ventilátor.
Po opravě stav údajně (o něco) pomalejší než kdysi...
Tedy si myslím, že by CPU opravdu mohlo být nějak podivně poškozeno.
Zítra uvidíme.
Zatím díky za příspěvky.
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý
Já si to nemyslim, spíš bude zasranej fragmentovaej HDD, extrémní nedostatek ram, zasviněné win jako bonus..... Kdyby tam bylo 4x tolik ram možná by se na tom dal prohlížet web....
- Woyta
- Středně pokročilý
1) 3pin ventilator nema regulaci. Ma jen napajeni (cervena), zem (cerna) a cidlo otacek (zluta).
Podle popisu byl poskozeny kabel s cidlem coz nema na funkci vliv.Maximalne bude rvat deska pokud nechas hlidat jestli se vetrak toci.
2) Na desce muzes mit zaplou regulaci ktera spina ventilator az podosazeni urcite teploty.
3) XP pozaduje pro pouzitelny provoz minimalne 512mb ram. A i s 512mb lepe spoustu veci povypinat. 1GB je optimum.
Sice jsem orezane XP (Prakticky W2K) provozoval na AMD K6 400mhz 384mb ram ale nic extra rychleho.
Podle popisu byl poskozeny kabel s cidlem coz nema na funkci vliv.Maximalne bude rvat deska pokud nechas hlidat jestli se vetrak toci.
2) Na desce muzes mit zaplou regulaci ktera spina ventilator az podosazeni urcite teploty.
3) XP pozaduje pro pouzitelny provoz minimalne 512mb ram. A i s 512mb lepe spoustu veci povypinat. 1GB je optimum.
Sice jsem orezane XP (Prakticky W2K) provozoval na AMD K6 400mhz 384mb ram ale nic extra rychleho.
AMD Ryzen 7 5800X, XFX Radeon RX 7900 GRE, Asus ROG STRIX B550-A Gaming, 2x8GB Corsair Vengance LED 3200mhz, 2x8GB G.SkillRGB 3200mhz, 1TB SSD Patriot Viper VP4300, 2TB1TB SSD Samsung 970 EVO, 1TB SSD Samsung 840 EVO, 3TB Western Digital, 4TB Western Digital,Creative Sound Blaster Z, Seasonic Focus+ 550W, 31,5" MVA 4k LCD Samsung , myš Logitech G602, klávesnice Tesoro Colada, volant Logitech G25
Intel C2Q Q9400@3,3ghz, Saphire RX 550, DFI Blod Iron P35, 4x2GB G. Skill PI Series 1066mhz, 640GB Seagate,Creative Sound Blaster Audigy, Seasonic S12 550W
It is better to live dangerously for 34 years than to be bored for 84 years. (Adelaide Siffert)
Intel C2Q Q9400@3,3ghz, Saphire RX 550, DFI Blod Iron P35, 4x2GB G. Skill PI Series 1066mhz, 640GB Seagate,Creative Sound Blaster Audigy, Seasonic S12 550W
It is better to live dangerously for 34 years than to be bored for 84 years. (Adelaide Siffert)
- jrezler
- Nováček
ad 1) je to tak, do té doby boot upozorňoval na nezapojený ventilátor, v druhém případě již neupozorňoval
Jak jsou tedy regulovány otáčky ventilátoru CPU?
Edit: je mi to asi jasné: dle žlutého kabliku a teploty deska vyhodnotí stav a přidá napětí na konektoru pro ventilátor...
ad 2) nespíná vůbec, při 80-90st stále bez sepnutí (toto bylo náhodné, neúmyslné zjištění, ale takto nějak to před přepojením ventilátoru provozoval standardně). Nyní s novým ventilátorem tedy již deska má informaci o otáčkách (boot nehlásí chybu), ale i tak ventilátor nesepne ani při těch 80-90st.
ad 3) uvidíme zítra dle výsledků, co vše se vymění. Je finančně insolventní a PC není u něj priorita, čili čím menší výdaj, tím lépe.
Jak jsou tedy regulovány otáčky ventilátoru CPU?
Edit: je mi to asi jasné: dle žlutého kabliku a teploty deska vyhodnotí stav a přidá napětí na konektoru pro ventilátor...
ad 2) nespíná vůbec, při 80-90st stále bez sepnutí (toto bylo náhodné, neúmyslné zjištění, ale takto nějak to před přepojením ventilátoru provozoval standardně). Nyní s novým ventilátorem tedy již deska má informaci o otáčkách (boot nehlásí chybu), ale i tak ventilátor nesepne ani při těch 80-90st.
ad 3) uvidíme zítra dle výsledků, co vše se vymění. Je finančně insolventní a PC není u něj priorita, čili čím menší výdaj, tím lépe.
- Woyta
- Středně pokročilý
1) Bud zmenou napeti nebo PWM. U 3pinu pak ale casto keca cidlo. 4pin ma jiz toto osetreno.
2) Zkus projit bios jestli tam nema nesmysl u regulace. Ale asi to vypada na nejakou chybu na desce.
3) DDR pamet mas za par korun. 2x 512mb cca 200kc? Pak by to mohlo fungovat dostatecne.
2) Zkus projit bios jestli tam nema nesmysl u regulace. Ale asi to vypada na nejakou chybu na desce.
3) DDR pamet mas za par korun. 2x 512mb cca 200kc? Pak by to mohlo fungovat dostatecne.
AMD Ryzen 7 5800X, XFX Radeon RX 7900 GRE, Asus ROG STRIX B550-A Gaming, 2x8GB Corsair Vengance LED 3200mhz, 2x8GB G.SkillRGB 3200mhz, 1TB SSD Patriot Viper VP4300, 2TB1TB SSD Samsung 970 EVO, 1TB SSD Samsung 840 EVO, 3TB Western Digital, 4TB Western Digital,Creative Sound Blaster Z, Seasonic Focus+ 550W, 31,5" MVA 4k LCD Samsung , myš Logitech G602, klávesnice Tesoro Colada, volant Logitech G25
- jrezler
- Nováček
ad 3) bohužel to jsou SDRAM, uvidíme až jak dopadne měření.
Zatím nic neposlal.
Zatím nic neposlal.
- havli
- Mírně pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
Muze se stat, ze konektory pro vetraky na desce nefunguji, pak je potreba pripojit ventilator rovnou na 12V ze zdroje.jrezler píše:ad 2) nespíná vůbec, při 80-90st stále bez sepnutí (toto bylo náhodné, neúmyslné zjištění, ale takto nějak to před přepojením ventilátoru provozoval standardně). Nyní s novým ventilátorem tedy již deska má informaci o otáčkách (boot nehlásí chybu), ale i tak ventilátor nesepne ani při těch 80-90st.
512MB SDRAM uz taky nejsou zas tak drahy, viz http://pocitace.aukro.cz/pamet-sdram-di ... 25727.html
Ryzen 7 7700 ; Asus B650E-F Gaming Wifi ; 64 GB DDR5 6000 ; Inno3D RTX 4070 Super ; FireCuda 530 2 TB, MX500 4 TB ; Dell G3223Q
Retro PC: Core i3-3250, Quadro 5000, 4 GB DDR3, X-Fi, WinXP + 7 x64; Pentium 4 3.06 @ 3.33 GHz, Voodoo5 5500 AGP, 512MB DDR, Audigy, Win98SE; VIA C3 1000, 512MB DDR, ESS Solo-1 + DreamBlaster X2 GS, Win98SE & DOS
Retro PC: Celeron 220, Voodoo4 4500 PCI, 512MB DDR2, Win98SE; 2× Pentium Pro 233/256, Voodoo Graphics, 1024MB EDO, AWE32 28MB (CT3980), Win98SE & DOS
Retro NTB: IBM ThinkPad 600, ThinkPad T20; Toshiba Satellite Pro 430CDT, 460CDT, Portege 3010CT
HW museum.cz - muzeum grafických karet a procesorů
Retro PC: Core i3-3250, Quadro 5000, 4 GB DDR3, X-Fi, WinXP + 7 x64; Pentium 4 3.06 @ 3.33 GHz, Voodoo5 5500 AGP, 512MB DDR, Audigy, Win98SE; VIA C3 1000, 512MB DDR, ESS Solo-1 + DreamBlaster X2 GS, Win98SE & DOS
Retro PC: Celeron 220, Voodoo4 4500 PCI, 512MB DDR2, Win98SE; 2× Pentium Pro 233/256, Voodoo Graphics, 1024MB EDO, AWE32 28MB (CT3980), Win98SE & DOS
Retro NTB: IBM ThinkPad 600, ThinkPad T20; Toshiba Satellite Pro 430CDT, 460CDT, Portege 3010CT
HW museum.cz - muzeum grafických karet a procesorů
- jrezler
- Nováček
Takže výsledek CPUmark99:
průměr: 85 bodů
Vypadá to, že procesor trochu ztrácí na tabulkové hodnoty, ale nijak drasticky. Tedy jeho výměna z důvodu údajného poškození není zřejmě potřeba.
Zbývá tedy jediná možnost, nacpat tam 1GB paměti. Má to tři sloty, tak těch 2x512MB zkusím i zkombinovat s jeho 256MB.
Jsem zvědav na vaše návrhy, kromě té zmíněné defragmentace, mne už pak nic jiného nenapadá.
BTW... ale zaráží mne, že tento stroj vlastně funkční, je ve své konfiguraci po pár letech práce se systémem nepoužitelný. Jak jsem na to koukal, divím se, že na tom dělají. To je trochu mučírna u toho sedět totiž.
průměr: 85 bodů
Vypadá to, že procesor trochu ztrácí na tabulkové hodnoty, ale nijak drasticky. Tedy jeho výměna z důvodu údajného poškození není zřejmě potřeba.
Zbývá tedy jediná možnost, nacpat tam 1GB paměti. Má to tři sloty, tak těch 2x512MB zkusím i zkombinovat s jeho 256MB.
Jsem zvědav na vaše návrhy, kromě té zmíněné defragmentace, mne už pak nic jiného nenapadá.
BTW... ale zaráží mne, že tento stroj vlastně funkční, je ve své konfiguraci po pár letech práce se systémem nepoužitelný. Jak jsem na to koukal, divím se, že na tom dělají. To je trochu mučírna u toho sedět totiž.
- Woyta
- Středně pokročilý
Mozna bude lepsi vzit nejakej jinej zaklad PC. Deska, CPU a pameti. Nemelo by to byt o moc drazsi jak ty samotne pameti.
Athlona 64 Winchester jsem pred par lety kupoval za 50kc
Funguje doted.
Kompletni PC Athlon XP 1,8ghz, 512mb ram, GForce 4, 80gb, TV karta, zdroj, mechanika jsem dokonce dostal zadarmo.
Za 300 - 400 snadno sezenes to hlavni. Desku, CPU i pameti.
Athlona 64 Winchester jsem pred par lety kupoval za 50kc

Kompletni PC Athlon XP 1,8ghz, 512mb ram, GForce 4, 80gb, TV karta, zdroj, mechanika jsem dokonce dostal zadarmo.
Za 300 - 400 snadno sezenes to hlavni. Desku, CPU i pameti.
- Nagant
- Mírně pokročilý
-
Ještě se zkusit podívat, co to má za HDD a otestovat rychlost, třeba přes HDTune.
PC, z toho co's zatím napsal, odhaduju tak z roku 2001 (Socket 423, i845 či i850), takže tam může být disk na dnešní poměry děsně pomalý, ev. už dosluhující.
Každopádně začít rozšířením té paměti, jak je avizováno. Pokud ji máš k dispozici.
PC, z toho co's zatím napsal, odhaduju tak z roku 2001 (Socket 423, i845 či i850), takže tam může být disk na dnešní poměry děsně pomalý, ev. už dosluhující.
Každopádně začít rozšířením té paměti, jak je avizováno. Pokud ji máš k dispozici.
ASUS Prime X370-A, AMD Ryzen 5 2600, 2x8GB DDR4 Ballistix Sport LT 3000 White, SSD NVME Transcend MTE220S 256GB, WD20EARX-00PAS, WD20EFRX-68EUZ, ST4000DM004-2CV104, LG BH08LS20, Pioneer DVR-112, GeForce N210, IEEE1394b PCI-E, Seasonic S12II-430; Windows 10 Pro 64bit; MS Office 2019; Vodafone GigaCube 5G (TCL LinkHub HH500V) se sim T-Mobile 100GB
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý
I850 těžko, to by bylo mnohem rychlejší. On tam má SDramy..... takže I845 nebo ňáká VIA. P4 a Sdramy = naprostá smrt, ještě o 1/3 menší výkon. Ten PC je naprosto useless. Ale naprosto. Věci co jsou horší jak Atom tím se nemá smysl zabejvat. Můj Celeron Tualatin v retro kompu má 145bodů v CPUmarku 99.....
- jrezler
- Nováček
Tak ten výkon opravdu je roven stavu smrti 
Každopádně nechtěl jsem to moc řešit, tedy jsem mu objednal 1GB (2x512MB) za 450,- i s dopravou na Aukro.cz.
Uvidíme, jak to dopadne.
Ještě napíšu koncem příštího týdne, aby se vědělo, zda je to tím již použitelnější, či stále tragedie.
Díky za rady!

Každopádně nechtěl jsem to moc řešit, tedy jsem mu objednal 1GB (2x512MB) za 450,- i s dopravou na Aukro.cz.
Uvidíme, jak to dopadne.
Ještě napíšu koncem příštího týdne, aby se vědělo, zda je to tím již použitelnější, či stále tragedie.
Díky za rady!
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý
Použitelnější to určitě bude, nebude to neustále swapovat, ale ten CPU, ještě přiškrcenej Sdramem nemá výkon na to aby se vypořádal s flashem na dnešním webu, tak k čemu to je....
- Woyta
- Středně pokročilý
Tak to nebyla dobra koupe. Za 500 by mel uz neco mnohem pouzitelnejsiho.
- jrezler
- Nováček
A jak by to bylo se systémem na disku, pokud bych vyměnil desku i socket procesoru, ...?
Trochu jsem si nechtěl přidělávat problémy, pokud by to pak nenabootovalo.
Je tam nějaký možný zádrhel, nebo ten upgrade desky starý systém skousne, pouze se dodají dodatečně jiné ovladače?
Možná tedy jsem to opravdu měl více zvážit...
Trochu jsem si nechtěl přidělávat problémy, pokud by to pak nenabootovalo.
Je tam nějaký možný zádrhel, nebo ten upgrade desky starý systém skousne, pouze se dodají dodatečně jiné ovladače?
Možná tedy jsem to opravdu měl více zvážit...