Viz tento thread:
http://pctforum.tyden.cz/viewtopic.php? ... 7&start=20
A Acheho post:
Pastnu svou odpověď. -Á zase parádní počteníčko aneb Arg a Arach fight.
Mam na vás dva otázku. Co si myslíte o té metodice kterou používá techreport? tj. neměří jen average fps, ale i samotnou plynulost hry? Budeme to ignorovat a postovat sem pouze grafy s avg fps. computerbase, a nebo budem brát v úvahu to že 50fps AMD ≠ 50fps Nvidia? (díky rozdílnému frametimes - tj. hlavně díky kvalitě driverů).
Na ukázku třeba batman, ve kterém narazíte na ukázkový případ kdy avg. fps selhává a plynuleji si tu hru kupodivu zahrajete na mnohem pomalejší kartě!
Sledujte pozorně fight mezi GTX570 vs. HD7970 (2560x1600)... ano z prohledu průletu benchmarku jasná nakládačka pro GTX570, ale z plynulosti frametimes naopak zjistíme, že obraz na GTX570 bude působit i tak plynuleji díky nižšímu microstutteringu:
http://techreport.com/review/23150/amd- ... -edition/8
Na další straně Crysis2... tentokráte méně kritický případ, ale podívejme se na fight mezi HD7970GHz a GTX680 (AMP!)... podle AVG. fps by BFU řekl, že HD7970 bude plynulejší... ale frametimes a tedy samotná plynulost říká opak:
http://techreport.com/review/23150/amd- ... -edition/9
Myslím že hodnotit grafiky pouze podle avg. fps je blbost, protože to v praxi nemusí znamenat lepší/horší hratelnost nebo plynulost.
Bohužel z tohohle pohledu je to i v "áčkových" titulech pro AMD dost tragédie... né že bych to tu už dávno nenaznačoval, ale techreport sem nějak ani nesledoval, že to měří. Nyní pro své vlastní testování mám i dobrou podporu. Děkuji techreportu!
A do mě!
Nikod Ameriku neoběvil spíš.... znovuoběvil.
To že FPS je jen jeden z mnoha parametrů určijících plynulost se ví už dávno ale samy společnosti vyrábějící grafiky nechtěj aby se o tom moc mluvilo. Protože vysvětlit casual Joe že čím více FPS tím lépe je primitivní a lehce pochopitelná metoda. To je jako porovnávat auto podle počtu koní nebo podle maximální dosažitelné rychlosti při testech.
To že average FPS je k ničemu jsem se přesvěčil už v roce 1999 kdy ještě tehdy můj otec "upgradoval" z Voodoo Banshee na Rivu TNT2 a ta letěla... jé ta letěla, i když podle všech recenzí to byla lepší karta že.... dle average fps. To samé zkuste si obencharkovat UT na Voodoo5 a Geforce 2 GTS a pak si to na těch kartách zkuste zahrát a uvidíte, nemluvě o inputlagu jednotlivejch řešení.
O tom jak dobře se na té či té kartě hraje, rozhodujou dle mého názoru tyto body:
- počet FPS.
- frametimes/microstutering.
- input-lag.
- kvalita obrazu.
Počet FPS neni vůbec směrodatnej hlavně od nástupu AFR-based multiGPU, tam to lítá jak na horské dráze a průměry za sekundu jsou vysoké, takže recenze dopadaj dobře, a nikdo se v tom moc nepitvá protože jak AMD tak Nvidia by ho pak neměly rádi kdyby říkal smutnou pravdu o jejich "ultra high-end" řešení. A tot co je na první vpohled vidět, jakmile máte méně fps než váš monitor hz hned vidíte že je to AFR rendering to nejde přehlédnout.... a přesto všechno i zde na tomto foru je spousta lidí co si to obhajovali a že nic takového nepozorujou, a u her kde je to horší jak 1 karta tvrdili že to cejtěj "lehce".
A co se stalo po letech sraček a mlžení? Nvidia vydala GTX690 s frame-meteringem kterej snímky řadí tak aby po sobě šly plynule, ale za cenu inputlagu, což je pomalu ještě větší průser než microstutering. A ještě za takovou hrůzu dostanou superlativa v recenzích.... už víte kam tim mířim.
To samý jak se zapomnělo na TRAA třeba. Přišla GF7 a jako prví karta uměla TRAA. Bylo to v každý recenzi, ATI ho pak s Radeonem X1800 přineslo také, srovnávala se jejich rychlost a kvlaita. Dnes.... je to zapomenutá kapitola protože u Radeonů to v DX10 funguje až od HD 7000 a u NV od Fermi. NV40-GT200 to umí ale jen v DX9. A právě proto že to začalo bejt nepohodlné tak se o tom najednou zázračně přestalo mluvit. Dnes ustupuje i MSAA, taky se přestává hodit do krámu, i v hrách kde jde zapnout se často testuje s různými SW postprocessing hnusnejma rozmazávajícíma blitkama, protože jsou free. Pokud se povede zamést pod stůl MSAA byl by to epic win, karty by nemuseli mít takové sběrnice, tolik rops, menší nároky na framebuffer..... Stejně jako dnes v recenzích nikdo nesmí pohanit produkt protože pak by nedostal nikdy od té firmy další produkty na testy. Tak když člověk čte recenze je to od superlativy k superlativě, poslední karta co měla 5/10 či níže a byla označena za fail byla jedna recenze Radeon 4730 a to už je 3-4 roky zpátky) a té samé kartě polovina webů dala 9/10 za super poměr cena/výkon. Jo ještě Buldozer na EHW dostal špatné hodnocení, ale to až v druhé recenzi když byl výkon všeobecně známej a lidi měli svůj názor, v té první si to nlajsli.....
Ale všechn otohle co řeším u grafik je také strašně "PC gamer master race" problém. Jen úzká skupina lidí tohle vnímá nebo řeší nebo si to uvědomí. Spousta lidí třeba přešla z CRT na LCD (myšleno hlavně u TV ty jsou pomalé) a pak si stěžujou že se jim hraje hůře ale nedovedou to popsat nevědi co to je, ale realita je ta že maj lag na ovládání.
Hráči na konzolích.... ta samotná konzole má lag větší než nejpomalejší LCD k PC + ještě televize + někdo hraje i se zapnutym dopočítávánim snímků.... Já když mi kolega v práci spustil UT3 na PS3 tak jsem se nemohl ani trefit do dveří jakej to byl horor..... (ano měl jsem připojenou KB a myš).
V současné situaci se na Nvidiích hraje lépe, maj menší stutering ( i na single GPU ) ,funguje tam mnohem lépe vynucování stavů vsyncu, maj driver-level implemented frame-limiter, a jde tam olvádat fronta pedbufferu čímž se dá ještě více zkrouhnout inputlag (neplatí pro SLI). Dá se defakto docílit tak nízkého lagu (pokud neni chyba v samotném Enginu hry), jako bejval kdysi pod Glide. Na Radeonech to bohužel nejde. High end gamer tam bojuje s každou hrou, často i neúspěšně. Pokus i o něj porgram řekne Vsync (kor pod DX10/11) prostě nevypneš, pokud si řekne o AA, force OFF ty drivery vůbec neznaj, délka pedbufferu nejde měnit už od dob R600, a do příchodu HD7xxx nefungovalo ani TRAA ve většině her. Vyjde nová hra a člověk čeká x-měsíců na driver co ji rozhejbe pořádně, a pak stejně lítá od jedný bety na druhou. (ne že by se to Nvidii nestalo ale tam se to stane jednou za čas u Radeonů už je to standard.). Poměr cena/výkon je tam zkrátka akceptovatelnej jen když člověk kouká na average FPS v top 20 benchmarkovanejch hrách.
Vyjde nová karta, já mam tu možnost si jí vzít otestovat jí v tom co hraju, a rozhnodnout se. Většina lidí ale tuto možnost nemá tak se hádaj o věcech co "četli na internetu" bez jakýchkoliv pádných důkazů v ruce ever. Já nemem zařízení jakym bych dokázal frmaetimes. Fraps pořád nepovažuji za relevantní furt je to jen SW řešení. Mam zachytávací kartu co dovede tvořit perfektní 60fps videa ale jen v 720p při takovém FPS, to by pak lidi říkali že je to low res a nikoho to nebere... je to těžký. A každopádně vítám každej pokus jako ten Technreport v to přinést do toho temného hnoje kterým se staly recenze komponent trochu více světla.