ASRock 775i915PL-SATA2 (775, 915PL + ICH6)

Základní desky firmy ASRock a firmy Gigabyte.

Moderátor: Eddward

Odpovědět
NeználekXP
Nováček
Nováček

ASRock 775i915PL-SATA2 (775, 915PL + ICH6)

Příspěvek od NeználekXP »

Zdravím všechny PC fandy
Deska ASROCK 775i915PL-SATA2 a PROBLÉM

Dostal se mi do ruky PC z roku 2006 :
deska ASROCK 775i915PL-SATA2
Specifikace viz. stránka výrobce

Kód: Vybrat vše

http://www.asrock.com/mb/Intel/775i915PL-SATA2/ 
Manual ke stažení stránka výrobce

http://www.asrock.com/mb/Intel/775i915PL-SATA2/?cat=Manual
na Socketu 775 by měl být Intel Pentuum 4 2,8GHz, ale bez grafické karty (původně v něm údajně měla být ve slotu PCI-E 16x karta nVidia GeForce 6600 GT PCI-E

http://www.gpureview.com/geforce-6600-gt-pci-e-card-187.html
tak jsem do něho pořídil pro vyzkoušení grafiku PCI-E 16x ATI Radeon HD 5450 512MB

http://www.alza.cz/sapphire-hd-5450-d154345.htm
Mám však neřešitelný (tedy pro mne) problém:

Vzhledem k tomu, že pro grafiku Radeon HD 5450 se doporučuje zdroj 400W vyměnil jsem původní 300W za ATX EUROCASE 400W a zkoušel PC s grafikou v PCI-E 16x slotu. Zdroj se po náběhu PC (které vlastně ani nenaběhlo) hned vypnul a pak se zapínal a vypínal v intervalu necelé vteřiny (zapnul-vypnul-zapnul-vypnul ......) tak pořád dokola. Zdroj 300W dělal to samé. Tak jsem vrátil zdroj 400W a vyjmul grafiku. PC naběhl a běžel asi hodinu než jsem jej vypnul. Znovu asi po hodině zapnul a nechal běžet asi hodinu (což jsem několikrát opakovala bylo to bez problémů). Tak jsem se vrhnul na net a pročetl diskuze o problémech tohožných s těmi mými testy a hodnocení toho EUROCASE 400W. Diskuze i hodnocení uvádí, že ten EUROCASE 400W.buď nemá deklarované hodnoty v zátěži (v náběhu), nebo je (pro tu sestavu sestavu) slabý.
Ještě dodám, že v PC bylo (bez té gragiky) 1x RAM DDR 400MHz, 1x DVD, 1xFDD a 1x HDD a PC při náběhu = pc se rozběhne, prosvítí se kontrolka CD/DVD - zhasne, pak repro PC zapíská morzeovku, rosvítí se kontrolka na FDD a zhasne, a pak se rosvítí kontrolka na HDD a ta zůstane svítit a pc už nic nepíská a PC běží (si myslím, že to pískání by mohlo oznamovat že pc nemá grafiku, nebo že by oznamovalo že nemá systém ?) Jak jsem psal - s grafikou se zdroj vypíná/zapíná/vypíná dokola cca v méně než vteřině.

Vzhledem k tomu, že deska nemá vlastní VGA, tak abych na monitoru vůbec něco viděl a mohl s PC něco dál dělat, jsem začal přemýšlet využít na desce grafického slotu AGI. Ale ani ze Specifikace a Manuálu desky, ani z diskuzí na netu však vůbec nejdem chytrý zda do toho AGI slotu bych mohl dát tu kartu Radeon HD 5450 (jinou bohužel k vyzkoušení nemám) nebo kartu AGP (které mám Club3D ATi Radeon 9600 XT a GIGABYTE HD 4650).
Ale fakt nevím zdali do slotu AGI dát tu kartu PCI-E nebo AGP. :( :?:

Podotýkám, že nechci tento PC nijak upgradovat, ale jen rozběhnout a nainstalovat.

PROSÍM PORAĎTE :idea: :D
Všem reagujícím Děkuji moc předem, že se tématu budou věnovat
ToxicTears
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Re: Deska ASROCK 775i915PL-SATA2 a PROBLÉM

Příspěvek od ToxicTears »

Podle mě je to nekompatibilita. Jelikož dáváš "moc novou" grafickou na moc starý čipset. Až 965 brala v pohodě 5xxx atd. Takže hledej nejnovější bios a pokud ani s ním to nepůjde, tak podle mě je to jasný a problém je zde.
discord IT & racing: https://discord.gg/JaGehGp
PC1: PC1: R7 5700X|X470 Taichi|32GFlareX@3200CL14|6900XT Red Devil|6xSSD|1xNVME|CustomLoop EKWB feat Alphacool///NAS: Synology 1515+ a DS513 expanze
tovr1203
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od tovr1203 »

nový bios a silnější zdroj... to bych zkusil jako první
jinak do toho agi slotu, z těch specifikací to je PCIe x4 pro druhou PCIe grafiku, pokud použiješ agi slot, nebude funkční PCIe x1 a sata
PC: Ryzen5 1600; MSI B350 Tomahawk; 2x4GB + 2x8GB; Gigabyte GTX 1050Ti OC; Kingston 120GB SSDnow300V + Seagate 1TB + Samsung F1 500GB; LG GH20LS10 black (SATA); GMC H-60 Phoong; EVGA supernova 550 G3; Asus 28" TUF gaming V289Q
konzole: PS5
NeználekXP
Nováček
Nováček

Moc Dík za reakce

Ale prosím poraďte mi, jak mám instalovat PC potažno BIOS (instalační CD mám a jak jsem koukal na stránku výrobce tak se z ní BIOS upgraduje asi on-line) když není možnost připojit PC na nějaké zobrazovadlo.

A když tedy zkusím tu PCI-E do slotu AGI - pakliže po zapnutí PC nevypukne rovnou požár - to musím nějak nastavovat jampry, aby tu kartu pc viděl ? - na viz. str. Manuálu č. 16 a 17 (tam je i obrázek těch jumprů) ?

Jo a taky jsem nepochopil tu PCI-E do slotu AGI : proč nebude funkční PCIe x1 (to jako ten slot PCI-E 16x ?) a Sata (tedy co s tím má společného Sata - to jako Sata HDD nepůjde ?)

Fakt už jsem z toho jelen šesnácterák :mrgreen: a Díky za další náměty :?: :idea: :-D
NeználekXP
Nováček
Nováček

Tak je to (zatím provizorně) vyřešeno. Shora zmíněná grafická karta PCI-E 16x byla dána do slotu AGI (bez přepínání přepínačů) a systém ji vede jako PCI-E 1x. Alespoň je na monitoru něco vidět a s PC se dá dál něco dělat. Děkuji všem za rady. Zdali Vás ještě něco napadne - písnětě.
Odpovědět

Zpět na „ASRock a Gigabyte“