PCI-E versus AGI na ASROCK 775i915PL-SATA2 a PROBLÉM

Libovolný výrobce, technologie, informace, rady, výběr, ovladače.

Moderátoři: morke, Walker1134, PKBO, Hladis

Odpovědět
NeználekXP
Nováček
Nováček

PCI-E versus AGI na ASROCK 775i915PL-SATA2 a PROBLÉM

Příspěvek od NeználekXP »

Zdravím všechny PC fandy
Deska ASROCK 775i915PL-SATA2 a PROBLÉM s PCI-E versus AGI

Dostal se mi do ruky PC z roku 2006 :
deska ASROCK 775i915PL-SATA2
Specifikace viz. stránka výrobce

Kód: Vybrat vše

http://www.asrock.com/mb/Intel/775i915PL-SATA2/ 
Manual ke stažení stránka výrobce

http://www.asrock.com/mb/Intel/775i915PL-SATA2/?cat=Manual
na Socketu 775 by měl být Intel Pentuum 4 2,8GHz, ale bez grafické karty (původně v něm údajně měla být ve slotu PCI-E 16x karta nVidia GeForce 6600 GT PCI-E

http://www.gpureview.com/geforce-6600-gt-pci-e-card-187.html
tak jsem do něho pořídil pro vyzkoušení grafiku PCI-E 16x ATI Radeon HD 5450 512MB

http://www.alza.cz/sapphire-hd-5450-d154345.htm
Mám však neřešitelný (tedy pro mne) problém:

Vzhledem k tomu, že pro grafiku Radeon HD 5450 se doporučuje zdroj 400W vyměnil jsem původní 300W za ATX EUROCASE 400W a zkoušel PC s grafikou v PCI-E 16x slotu. Zdroj se po náběhu PC (které vlastně ani nenaběhlo) hned vypnul a pak se zapínal a vypínal v intervalu necelé vteřiny (zapnul-vypnul-zapnul-vypnul ......) tak pořád dokola. Zdroj 300W dělal to samé. Tak jsem vrátil zdroj 400W a vyjmul grafiku. PC naběhl a běžel asi hodinu než jsem jej vypnul. Znovu asi po hodině zapnul a nechal běžet asi hodinu (což jsem několikrát opakovala bylo to bez problémů). Tak jsem se vrhnul na net a pročetl diskuze o problémech tohožných s těmi mými testy a hodnocení toho EUROCASE 400W. Diskuze i hodnocení uvádí, že ten EUROCASE 400W.buď nemá deklarované hodnoty v zátěži (v náběhu), nebo je (pro tu sestavu sestavu) slabý.
Ještě dodám, že v PC bylo (bez té gragiky) 1x RAM DDR 400MHz, 1x DVD, 1xFDD a 1x HDD a PC při náběhu = pc se rozběhne, prosvítí se kontrolka CD/DVD - zhasne, pak repro PC zapíská morzeovku, rosvítí se kontrolka na FDD a zhasne, a pak se rosvítí kontrolka na HDD a ta zůstane svítit a pc už nic nepíská a PC běží (si myslím, že to pískání by mohlo oznamovat že pc nemá grafiku, nebo že by oznamovalo že nemá systém ?) Jak jsem psal - s grafikou se zdroj vypíná/zapíná/vypíná dokola cca v méně než vteřině.

Vzhledem k tomu, že deska nemá vlastní VGA, tak abych na monitoru vůbec něco viděl a mohl s PC něco dál dělat, jsem začal přemýšlet využít na desce grafického slotu AGI. Ale ani ze Specifikace a Manuálu desky, ani z diskuzí na netu však vůbec nejdem chytrý zda do toho AGI slotu bych mohl dát tu kartu Radeon HD 5450 (jinou bohužel k vyzkoušení nemám) nebo kartu AGP (které mám Club3D ATi Radeon 9600 XT a GIGABYTE HD 4650).
Ale fakt nevím zdali do slotu AGI dát tu kartu PCI-E nebo AGP. :( :?:

Podotýkám, že nechci tento PC nijak upgradovat, ale jen rozběhnout a nainstalovat.

PROSÍM PORAĎTE :idea: :D
Všem reagujícím Děkuji moc předem, že se tématu budou věnovat
dexterav
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Re: PCI-E versus AGI na ASROCK 775i915PL-SATA2 a PROBLÉM

Příspěvek od dexterav »

AGI je čistý bordel a je iba o náhode čo tam pôjde alebo nie :|
skorej si myslím že bude funkčné AGP
Intel Core i9 14900kf@6/6,2GHz,Strix Z790 F, 2X24GB 7,2GHz CL32 GSkill, Asus TUF 4090 3/23GHz , H2O + Carbide 600Q,ROG-THOR-1600T, 10TB 850X, Topping D50s + A50s + T5, MPG 321URX QD-OLED, S23Ultra, ITX 13700k + 4070Ti + Audinst Hud-Mx2 + THX-M50X
NeználekXP
Nováček
Nováček

No tak jsem teď zkusil tu AGP a do slotu AGI nejde vsadit (to, že by do toho AGI šla jsem načetl na netu v AJ forech - kde jsem se ničeho však nedopátral - a JÁ BLBEC - než jsem napsal dotaz jsem ani AGP do toho AGI slotu nezkusil zapasovat :oops: ).
Do toho AGI slotu pasuje karta PCI-E, ale zezkoušel jsem spustit PC s ní (ve slotu AGI), protože nevím jaké je na tom AGI slotu napětí (někde jsem četl že se napětí AGP a PCI-E liší, tak abych neodepsal desku nebo tu kartu PCI-E.
Ale stejně je mi taky záhadou : proč blbne zdroj když je karta PCI-E ve slotu PCI-E :?: :(
dexterav
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dexterav »

ale ja som nepísal že máš AGP vopchať do AGI slotu :)
len že máš radšej použiť AGP kartu, tj v AGP slote :|
inak moja chyba tá doska AGP nemá
Intel Core i9 14900kf@6/6,2GHz,Strix Z790 F, 2X24GB 7,2GHz CL32 GSkill, Asus TUF 4090 3/23GHz , H2O + Carbide 600Q,ROG-THOR-1600T, 10TB 850X, Topping D50s + A50s + T5, MPG 321URX QD-OLED, S23Ultra, ITX 13700k + 4070Ti + Audinst Hud-Mx2 + THX-M50X
NeználekXP
Nováček
Nováček

dexterav píše:ale ja som nepísal že máš AGP vopchať do AGI slotu :)
len že máš radšej použiť AGP kartu, tj v AGP slote :|
inak moja chyba tá doska AGP nemá
Jo - to bylo tím že už jsem byl zmatený z těch anglicky mluvících diskuzí (přišemž mi to překládá Google) - ale ta deska ASROCK 775i915PL-SATA2 slot AGP nemá. A taky nemá svou vlasní grafiku VGA na desce.
Tak nějak musím vyřešit ten problém kam dát tedy tu PCI-E kartu.

Koukni na první můj říspěvek - tam jsou linky na Specifikaci a Manuál k té desce. Jenom jsem si už z Manuálu vytáhl a přeložil Google

stránce 16 se uvádí, že AGI = PCI-E 4x , a na stránce 17 se uvádí, že se mají nějak nastavit ty Jampry.

str. 16
2.6 Rozšiřující sloty PCI (PCI Express, a AGI Express sloty (PCI Express x 4))

K dispozici jsou 4 sloty PCI, 2 PCI Express sloty, a 1 AGI Express slot (PCI Express x 4) na této základní.

PCI sloty:
PCI sloty slouží k instalaci rozšiřující karty, které mají 32-bitovou PCI rozhraní.

PCIE sloty:
PCIE1 (PCIE x 16 slot) se používá pro PCI karty Express x16 s jízdním pruhu šířka grafické karty.
PCIE2 (PCIE x 1 slot) se používá pro karty PCI Express, jako je například
Gigabit LAN karta, SATA2 karty, atd. Prosím zkontrolujte propojku sadu
vení na straně 17 pro různé funkce.

AGI Express slot (PCI Express x 4):
AGI Express slot (PCI Express x 4) se používá k instalaci PCI Express expanzi
karty. Pro informace o kompatibilních karet PCI Express VGA, naleznete v části "Podporované PCI Express Card Seznam VGA pro AGI Express Slot (PCI Express x 4) "na straně 8. Zkontrolujte prosím nastavení přepínačů na straně 17 pro různé funkce.

str. 17
2.7 Duální Grafický prvek (Dual Graphics Feature)

Tato základní deska podporuje Dual Graphics Technology. Při instalaci doplňku
VGA karty do této základní desky, máte možnost výběru dva různé způsoby rozhodne o funkci PCIE2 slotu (PCIE x 1), AGI Express slot, a SATA II.
Výchozí hodnota této funkce je umožnit PCIE2 slot (PCIE x 1), AGI Express slotu
(pouze PCI Express x 1), a SATA II. Můžete také nastavit jumpery zakázat
PCIE2 slot (PCIE x 1) a SATA II. Pak jen AGI Express slot (PCI Express x 4) bude být povolen. Jinými slovy, jste schopni upravit propojkách využívat výhod
Dual Graphics funkce. Podívejte se prosím na níže uvedené tabulce pro správné jumper Nastavení.

(Následuje tabulka nastavení Jumprů)

To znamená, že proto, aby se ta karta PCI-E (v AGI slotu) pro PC načetla (byla pro PC viditelná) musel bych přestavět ty jumpry ? a taky zda by tedy ta PCI-E 16x chodila jako 4x (jak se o tom v manuálu něco píše) ?
Ale pořád z toho ještě nejsem moch chytrý.
:? :?

Díky za každou další radu a názor :D

PS: no ten Manuál je cca. z roku 2004/5 kdy vyšla ta deska ! - tak jestli by v tom AGI nechodila i jiná (současná) PCI-E karta (třeba tu co jsem uváděl shora) a ne jen ty co uvádí v Manuálu na str. 8 ?
havli
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od havli »

Sezen nekde v bazaru za par drobnych geforce 6600 PCI-E, dej ji do prvniho (bilyho) slotu.... a melo by to jet. Chipset je prvni, co podporuje pci-e a fungujou tam jen stary karty, novy ne. Ono stejne vzhledem k CPU nema smysl tam davat cokoliv novejsiho.
Ryzen 9 5900X ; Asus Prime X570-P ; 32 GB DDR4 3733 ; Inno3D RTX 4070 Super ; FireCuda 530 2 TB, MX500 4 TB ; Dell G3223Q
Retro PC: Core i3-3250, Quadro 5000, 4 GB DDR3, X-Fi, WinXP + 7 x64; Pentium 4 3.06 @ 3.33 GHz, Voodoo5 5500 AGP, 512MB DDR, Audigy, Win98SE; VIA C3 1000, 512MB DDR, ESS Solo-1 + DreamBlaster X2 GS, Win98SE & DOS
Retro PC: Celeron 220, Voodoo4 4500 PCI, 512MB DDR2, Win98SE; 2× Pentium Pro 233/256, Voodoo Graphics, 1024MB EDO, AWE32 28MB (CT3980), Win98SE & DOS
Retro NTB: IBM ThinkPad 600, ThinkPad T20; Toshiba Satellite Pro 430CDT, 460CDT, Portege 3010CT
HW museum.cz - muzeum grafických karet a procesorů
NeználekXP
Nováček
Nováček

Tak je to (zatím provizorně) vyřešeno. Shora zmíněná grafická karta PCI-E 16x byla dána do slotu AGI (bez přepínání přepínačů) a systém ji vede jako PCI-E 1x. Alespoň je na monitoru něco vidět a s PC se dá dál něco dělat. Děkuji všem za rady. Zdali Vás ještě něco napadne - písnětě.
Odpovědět

Zpět na „Grafické karty“