27" 1440p Yamakasi nebo Dell

Monitory CRT, LCD, plazmové, projektory a další, rady a zkušenosti s nimi.

Moderátor: maXXmilian

Odpovědět
osella
Nováček
Nováček

27" 1440p Yamakasi nebo Dell

Příspěvek od osella »

Zdravim,
po 2 lacinejch TN (prvni 22", soucasny 27") monitorech s "obycejnym" HD rozlisenim sem dostal chut na 1440p IPS monitor potom co jsem podobny kousek videl par minut u kamose. Cena musi byt do 14-15k coz vyber jaksi "trochu" omezuje. Jde mi predevsim o to rozliseni, barvy (ikdyz zadnej grafik nejsem takze "hezky barvy" jsou pro me proste dobry barvy :D kazdopadne to moje TN ma fakt hnusny, 15 CRT z roku 99 mi prislo hezci) a pokud mozno nizkou odezvu/input lag. Hlavni vyuziti bude hrani zavodnich simulatoru jako rFactor kde je input lag docela zasadni a min fps musi byt pres 60 za kazdou cenu. Coz taky znamena ze pro 1440p budu potrebovat silnejsi grafiku protoze hd7850 s 1gb pameti fakt stacit nebude ale to je ted vedlejsi.

Obrázek

Hodne zajimavy je lcd z Koreje Yamakasi Catleap. Da se koupit pouze pres ebay od lidi co je skupujou v Koreji a nasledne posilaj do celyho sveta jako treba zde http://www.ebay.com/itm/New-Tempered-Gl ... 0724901986

Co jsem cet tak ma luxusni barvy a kupodivu i luxusni odezvu. Cena $385 (~8k) pri tehle parametrech zni uplne jako z rise pohadek, tradicni znacky pri tehle parametrech stoji minimalne 2x, ale taky i 5x tolik. Nicmene je asi jasny v cem by moh bejt hacek - reklamovat pripadny spatny do druhyho konce sveta nezni moc prijemne a zaruka je pouhej 1 rok. Lidi si je sice moc chvalej ale vsichni je maj vesmes par mesicu. Celkove se toho o ty znacce moc najit neda.
Pak je tu jeste i specialitka http://120hz.net/ kde nabizej extremni verzi tohohle monitoru ktera jde pretaktovat na 120Hz (udajne az i 135Hz). Hrat pri 120Hz + 1440p bude asi zajimavej zazitek ale nechci si predstavovat jakej by musel mit clovek hw a tahle verze stoji $720 coz uz tak laciny neni (ikdyz oproti konkurenci porad ano, tam by tahle sranda vysla snad na $3000).

Druha moznost se mi pak jevi Dell U2713HM o kterym je tu uz topic.. barvy super, moznosti nastaveni super ale input lag je o neco horsi. Tezko rict jestli bych to vubec poznal protoze s tim nemam zkusenosti ale bojim se ze jo - ty laciny TN co jsem vzdy mel maj vzdy nizkej lag.. :| Cena je 13k coz je furt pekny. Je to o dobrejch 60% drazsi nez korejec, nj jenze neni problem s dopravou ani reklamaci a zaruka je 3 roky. A proste se da Dellu verit.

Obrázek

V podstate se mi do toho risku s korejcem jit nechce takze uz sem vicemene rozhodlej pro Dell :D Ale tim ze sem si to napsal sem si to zas trochu vic srovnal a treba se nekomu bude to info hodit, pokud vim tak ty korejci tu opravdu znami nejsou..
Phenom II 965BE@3.9, 8GB DDR2, HD7850 1GB, Crucial M4 256GB, Seagate 2TB
volant: Thrustmaster T500RS+TH8RS
Mr Lucas
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Re: 27" 1440p Yamakasi nebo Dell

Příspěvek od Mr Lucas »

Za mě ten Dell.
... Don't give the noise a chance ...
ULN PC: MB: Asus P8P67 B3 CPU:Core i5 2500K / 4,5GHz@1,3V - passive cooled by Phanteks PH-TC14PERAM: Kingston HyperX Genesis Grey 8GB 1600MHz GPU: Sapphire HD 6850 775/4000MHz@0,975V cooled by Accelero S1 + 2x Noiseblocker PL1 (380-700rpm) SSD,HDD: Crucial M4 64GB + WD Green WD20EARS in Silentmaxx HDD Silencer PSU: Enermax PRO82+ 385W cooled by Noctua NF-S12-800 (390-700rpm) CASE: Cooler Master Cosmos II - Silent mod with two exhaust fans - rear Noctua NF-A14 ULN (400-700rpm), top Noctua NF-S12-800 (390-700rpm) + 2,5-5cm soundproofing material Gumex Type 500, Type 503, Type 505 AUDIO: Onkyo Wavio SE-200PCI -> Yamaha RX V559 -> Eagle Cable Silverline -> Yamaha NS 777, NS 444, NS 333 + Velodyne EQ-Max 12 LCD: 27" Asus VE278Q + 50" Philips 50PFL5008K/12 with Ambilight
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od DOC_ZENITH »

Tady jsem popsal "Achieva Shimian" což je ihmo stejnej monitor jak ten Yamakashi catelap:

http://pctforum.tyden.cz/viewtopic.php? ... it=shimian

Já bych byl spíš pro něj, protože jednak nulovej inputlag, a druhak rovnou panel, žádná povrchová úprava. Takže je sice super leskelej, ale tehdy ten Dell co se prodával (nevim jestli neudělali novou revizi) měl ohavnou perleťovou matnou povrchovou úpravu, a na to já jsem doslova alergickej. Já mam rád křišťálově čistej obraz.
osella
Nováček
Nováček

Příspěvek od osella »

OK Dik takze ted uz sem zase zcela nerozhodlej. Krome Yamakasi je tu Achieva a zjistil jsem jeste min. dalsi 2 podobny znacky, Overlord a Auria. Auria se ani nekupuje pres ebay ale nakej shop coz je plus http://www.microcenter.com/product/3847 ... ED_Monitor .

V podstate to vypada ze vsechny tyhle 4 superlevny monitory jsou LEPSI nez Dell pri 30-50% mensi cene, predevsim v input lagu ale i v barvach. Jenze ta 1 leta zaruka a komplikovana reklamace me desi, predstavuju si ze by mi ten monitor mel vydrzet tak 5 let, to neni grafika ktera stejne po roce zastara takze u tech by mi 1leta zaruka nevadila (a zrovna treba HD7950 ma zaruku 3 roky, reknete mi kdo si koupi lower-highend az highend grafiku na 3 roky).

Edit: dalsi :) Nixeus NX-VUE27
http://www.anandtech.com/show/6286/nixe ... the-masses
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Tyhle 3 monitory jsou stejný panelem. Je to stejnej panel jako používá Apple Cinema 27". To jest vše. Yamakashi a Achieva jsou oveřený že lidem zatim nechcípaj, + nevim jak Yamakashi ale ten můj byl napájenej adaptérem, což je ok protože ten jde kdyžtak easy nahradit.

Je to na tobě. Ale musim jednoznačně říci , že buď ready na ňáké to ladění přes grafiku, ty barvy rozhodně nejsou 100%. Samsungy 27" s PLS panelem mi přišly viditelně lepší.

Jinak než se zeptáš proč jsem se ho zbavil, jedinej důvod: Velikost bodu. 2560x1440 při 27 palcích 16:9 je pro mě moc jemný, musel jsem pak sedět moc nalepenej na monitoru (a to vydim hodně dobře), aby mě to neotravovalo. DPI change ve windows jaksi moc nefunguje, takže šel pryč. Filmy... logicky jsou 1080p takže vypadaly hůře než na native 1080p obrazovce, hry vypadaly božsky a mnohem lépe, ale chce to fakt HW, i oclé 7970 občas docházel dech.
osella
Nováček
Nováček

Příspěvek od osella »

Prilisny malosti bodu se nebojim protoze sedim u monitoru fakt dost blizko, podle nakejch tabulek bych mel od 27 sedet min. 2x tak daleko ale zvykl jsem si koukat z blizka abych dosahl lepsiho FOV pri hrani simulatoru. Ted mi prave vsechno prijde moc velky. Na filmy prakticky nekoukam, leda tak naky simpsny v SD kvalite.
Ta plocha mi prijde na praci super (3dsmax) a ze bude obraz ostrej i bez AA ktery v nekterejch hrach stejne proste nefacha, snad krome vysokyho SSAA kdy jde fps brutalne dolu.

To co hraju nevychazi kazdej mesic, takze ten hw to vzdy casem dobehne.

Jak to ze jsou to stejny panely jako u Applu? Kdyz od nich vsechno stoji miliony.. :roll:
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Protože Apple žádné panely nevyrábí? Něchává si je vyrábět u LG. Apple cinema má IPS panel od LG, ten samej jako tyto monitory. Ale na rovinu, dnes je to již překonanej panel, těmi různými PLS, atd. Maj větší gamut i kontrast. Ale stále dobrej, kor za tu cenu.
dexterav
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dexterav »

myslím že tá veľkosť pixelu je práve tak na hrane
hm podľa mňa potom až tak dobre zase nevidíš ked sa ti to zdá malé resp musíš zväčšovať :mrgreen:
Intel Ultra 7 265k 5,6/4,9GHz,Apex Z890, 2X24GB 8,73GHz CL40 Corsair, Asus TUF 5090 3.2/34GHz , H2O + Carbide 600Q,SS Noctua Edition, 10TB 850X, Topping D50s + Tilia + T5, StrixPG32UCDP, Fold7, ITX 13700k + 5070Ti + Audinst Hud-Mx2 + THX-M50X
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Vidim... ale je to nepřijemný. Já PC nepoužívám jako datlovat. Já Pc používám tak že mi jich jede víc najednou, na hlvnim monitoru něco píšu, na druhym jede ňákej stream ze Starcraftu třeba... a byl jsem zvyklej se prostě sesunout do křesla což je tak 2 metry od monitoru a dále bejt OK ale to prostě nejde. Přečíst se to dá ale ne intuitivně, musíš se na to soustředit, a to já nechci... bylo to děsně otravný. Další problém byl že kontrast je poloviční oproti má Sony W4000, kor z úhlů, takže opět jakmile se člověk sesunul do křesla a nekoukal se přímo z černé se stala šedá. To se u tohodle 6 let starého 10-bit panelu neděje, tak nevim moc kam jsme to pokročili. To samý barvy, tahlo to lehce do zelena, hlavně žuté a pleťové odstíny. A do zelena tahne i sám Apple cinema, prostě stejnej panel. Když se barvy upravily dle EDID což uměj udělat Radeony bylo to lepší ale jakmile jsem zapojil zpět W4000 tak ah.... neni to furt ono. Opravdu jediný kde ten monitor byl fakt krásnej byly hry. Tam je to jasně daný, menší pixely = menší allias, ale nejen to, vidíš toho více na texturách (více pixelů = filtering je méně zkrouhne), transaprence je o generaci jine, byla to nádhera... ale chce to power. GTX680 and Radeon 7970 to s TRAA nedávaly. Nakoenc 790 max OC s 2x MSAA + 2x TRAA byla strop ro solidní framerate třeba v Crysis Warhead.

Já mam rád stejnou velikost pixelu jakou jsem používal odjakživa. A to jest u 22" CRT 1280x960 pro práci ve win a s textem, 1600x1200 pro hraní her, přičemž je stále viděl alias ale na 2048x1536 jsem nikdy nejalej protože GPU. Nebyl by to vůbec problém, kdyby na to byl OS a programy ready. Jako na Applu je retina nádhera, ale to je proto že vše dokonale scaluje. Ve Win je většina UI prvků pevně dané 2D objekty, fonty v 50% aplikací neškálují se zěmnou DPI v OS, takže věci byly deformovaný... víš jak vypadalo třeba tohle forum? :P Doslova komicky s tim jak centruje na střed a neškáluje s rozlišením displaye. Vlevo okraj jak kráva, v pravo to samý, uprostřed titěrnej sloupek titěrnýho textu. Zvětšit text nešlo, protože pak se nevešel do pro něj připravenejch koloken a teklo to všude. Zvětšin celou stránku... to pak vše 2D nesedělo pixel na pixel a byl to zormazanej humus oh jeje... mech 14 dní se Shimianem.. ..... katastrofa byla na světě.
Odpovědět

Zpět na „Monitory, televizory a projektory“