Nesprávně fungující sestava

Libovolné problémy kolem PC, které nemají jasný původ.

Moderátoři: Walker1134, PKBO

Odpovědět
blade-elias
Nováček
Nováček

Nesprávně fungující sestava

Příspěvek od blade-elias »

Zdravím,
prosím o pomoc všechny, kteří jsou ochotní a mají nějakou zkušenost buď s danou sestavou, či jejími komponenty a měli by nápad či návod na řešení. Předem upozorňuji, že nejsem žádný profík v této problematice, ale zároveň nejsem zas žádný vyložený amatér a již jsem sestavil několik sestav, které fungují naprosto v pořádku. Nyní jsem koupil tuto sestavu:

CPU: Intel i5-3330 (Ivy Bridge)
MB: MSI Z77A-G45
GK: Sapphire HD 6950 2GB
RAM: Kingston HyperX 3x2GB 1600MHz DDR3 (KHX1600C8D3K3/6GX)
Zdroj: Epsilon 600W
HDD: Seagate 500GB, Seagate 200GB, Seagate 70GB

Můj problém je, že CPU, MB a paměti jsem nyní koupil nově (z toho CPU a MB jsou zcela nové a paměti jsou kupované starší) a nedaří se mi celou sestavu rozjet korektně a stabilně. Nejdříve se sestava pouze dokola restartovala po cca 5s bez jakéhokoliv signálu do monitoru. Proto sem pročet fóra a zjistil, že problém může být ve starém BIOSU na desce, který ještě nepodporuje Ivy Bridge CPU, tak jsem přes jiný procesor BIOS přehrál na aktuální verzi 2.9. Tato aktualizace, ale moc nezabrala a nyní celá sestava funguje tak, že se sice spustí, ale až po cca 3-5 vypnutích v intervalu cca 5s. Do teď jsem vyzkoušel všemožné nastavení BIOSu dle rad různých uživatelů z různých fór, vyzkoušel jsem všemožné kombinace spuštění s osazeným jedním slotem pamětí, bez GK, bez HDD, kdy určité změny občas pomohly a sestava startovala napoprvé, ale po připojení buďto dalších slotů pamětí či GK se problém opakoval, či dokonce ještě zhoršil tím, že se sestava stále restartovala dokola a nenaběhla. Opravdu sem zjištění, který z komponentů způsobuje tento problém věnoval hodiny zkoušení a opravdu nemůžu říct, který z komponentů toto chování způsobuje, protože jednou se problém projevil po nasazení dalších slotů pamětí, potom i po nasazení pouze jednoho HDD, či připojení GK. Připadá mi, jakoby MB měla problém po připřipojení všech komponentů a buďto ještě nějakým vadným nastavením v BIOSu či vadnou samotnou deskou nedokáže sestava naběhnout napoprvé. Zprovoznit sestavu do nynějšího stavu se mi podařilo pouze po zvýšení napětí jak na GK, tak na pamětích a nastavení pamětí na frkvenci 1333 MHz, ale jak píšu výše, rozjede se až na cca 3 pokus. Zvláštní je, že po nabootování do win7 se sestava chová naprosto v pořádku, a i při plné zátěži (dokolečka spouštěný test 3DMARK).
Varianta, že je špatná GK asi padá, jelikož na jiné sestavě běží GK naprosto v pořádku.
Dle mého bych hledal vadu v kompatibilitě desky a zdroje (je to vůbec možné?) , protože Epsilon není nějaký neznačkový šunt a údajně má své přepěťové ochrany, tak je možné, že po spuštění ho deska vyhazuje, ale to by pak dle mého, měl dělat "bordel" i při plné zátěži v 3DMARKU a nefungoval by správně na jiné sestavě, kde funguje úplně v pořádku.

Vyzkoušel sem toho opravdu mnoho, proto bych rád poprosil, jestli máte někdo podobnou zkušenost a radu jak z toho ven, sem s ní. Variantu, že budu desku reklamovat jako vadný kus, beru jako poslední možnost a předtím bych chtěl vyzkoušet co nejvíc možností, jak sestavu zprovoznit.

Předem moc dík za přínosné rady a odpovědi (moc prosím né žádné poznámky proč sem kupoval MSI atd., prostě už to tak je), jelikož už si opravdu přestávám vědět rady.

//shelby_nr: presun do správne sekce.
X-COM
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Re: Nesprávně fungující sestava

Příspěvek od X-COM »

Vyzkoušej jinde paměti a projeď je Memtestem.
Zdroj vyzkoušej ideálně na více sestavách.
A jestli to nic z toho nebude, tak to bude nejspíš deskou.
Ryzen 7950X, RTX4090, 96GB RAM, 2TB NVMe SSD system, 2TB NVMe SSD data, 112TB RAID 6
blade-elias
Nováček
Nováček

Re: Nesprávně fungující sestava

Příspěvek od blade-elias »

No zkusím sehnat i jiné paměti i jiný zdroj, včera jsem to zkoušel zase zapnout s totožným nastavením, se kterým mi to aspoň na po třetí rozjelo, ale tentokrát se sestava zase jenom zapínala a vypínala dokola po cca 5s... nevím, celé se to chová hodně podivně. No zkusím povyměňovat komponenty a dám vědět. Zatím díky
Odpovědět

Zpět na „Problémy s PC sestavami“