kolaps NTFS disku

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Odpovědět
silent
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

kolaps NTFS disku

Příspěvek od silent »

Je to troška dlhšie...

Včera som normálne robil na PCčku, vypal som ho a zhruba po dvoch hodinách znova zapal. WinXP začal normálne bootovať aj s úvodnou obrazovkou a tesne pred tým ako bežne nabehne, vyhodil BSOD s chybou UNMOUNTABLE_BOOT_DEVICE
... bla bla bla ...
STOP: 0x000000ED (0x823D2DC8, 0xC0000006, 0x00000000, 0x00000000)

Zatiaľ som nič neopravoval, chcem najskôr získať všetky dostupné info, ako to bez ujmy na dátach opraviť. Je to síce len systémový disk, bez dôležitých dát, ale aj tak sa mi to nechce všetko znovu preinštalovávať a nastavovať.

Za pomoci inštalačky som zistil, že oddiel na ktorom je systém síce existuje, ale nie je jasné aký je tam súborový systém - samozrejme tam bol NTFS. (Zaujímavé, že Win začne bootovať a zrazu zistí, že nepozná súb. syst. z ktorého už načítal kopec súborov...). Inak fdisk tiež hlási neznámy súb. systém

Prešiel som množstvo stránok, napr.:
http://www.xp-tipps-tricks.de/PNphpBB2- ... art-0.html
http://www.experts-exchange.com/Operati ... 76429.html
http://www.pro-networks.org/XPMaNiA/stop_errors.shtml
a samozrejme aj fórum PCtuning

Väčšinou radia použiť Recovery Console a chkdsk s parametrom /p alebo /r

Tuná na fóre radia použiť testdisk.

Na MS support toho nie je dokopy nič. Max že by to mohol spôsobovať IDE kábel. Zaujímavé je, že Win2k bežal bez problémov, ale WinXP má s NTFS značné problémy (napr. aj chyby s indexami).

Dokonca to vraj môže spôsobovať cache disku!!!

http://www.kellys-korner-xp.com/xp_u.htm
"It comes down to an inconsistency on how the IDE specification handles caching. What most likely has happened is that the NTFS transaction logfile ($logfile) has become out of sync with the drive. This happens when the OS performs write through caching and the drive instead holds the data on its hardware cache and then tries to write it out in a non-deterministic method. This becomes a problem when there is a surprise shutdown and the hardware cache is flushed before it is written to the drive."

alebo

http://support.microsoft.com/default.as ... -us;315403
"Because of the write-pattern optimization in IDE disk drives, the caching routines sometimes write data out of order to keep drive write speeds at the fastest possible level depending on where data is located on the disk. This opens a timing window where the NTFS disk system could have critical tables damaged if a write is not finished. Microsoft has recommended in the past that caching on IDE drives be turned off on programs with somewhat critical data that is stored on the disk or for situations that allow the slight drop in overall speed. Programs with critical data may need to use SCSI drives, which have better control of data transactions."

Zdá sa, že problém bude tá 8MB cache na mojich diskoch a veľmi rýchle vypínanie pod WinXP (oproti Win2k) :(

Už sa to mi to raz stalo, ale nevenoval som tomu pozornosť ...Windows :x Myslím, že sa to bude dať opraviť jedným s týchto nástrojov, ale ako zabránim tomu, aby sa to pod XP nestalo znova?

mám WinXP+SP2, nForce drivery 5.10 (s IDE a bez audia)

Tými drivermi to nebude, lebo ako som už písal, stalo sa mi to aj niekedy dávnejšie a to som mal ešte via kt133. Vtedy som prešiel na fat32 a v pohode. Doteraz som chodil na Win2k a ntfs - tiež v pohode ibaže pomalšie. Pred týždňom som skúsil WinXP a ntfs - všetko ok, až do včera :x
Epox 8RDA3+ rev 3.2, AthlonXP 2500+, 2x256MB PC400 (A-Data), 2x120GB Seagate 7200.7, DVD LG GSA-4120B, Dart TV Radio Live, LG 995 FT plus
MaWa
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaWa »

zásadní otázky - počítač viz podpis ? ten oddíl je na tom RAIDu ? máš SP1 ?
"A computer allows you to make mistakes faster than any other invention with the possible exceptions of handguns and Tequila."
silent
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od silent »

Presne tak, ten oddiel je na raid. Systém je WinXP + SP2
Cez víkend som sa s tým trochu hral.

Najskôr som skúsil testdisk, ale bezúspešne. Testdisk bez problémov pristupoval ku všetkým oddielom disku a ku všetkým súborom. Ale Windows už nie :(

Potom som v Recovery Console použil chkdsk /P a opravilo sa to :)

Problém sa však vyriešil len dočasne (ako som zistil neskôr). Na druhý deň Windows vyhlásil, že je poškodený NTFS súborovy systém, že mám spustiť chkdsk... ok spustím ho. Našiel niekoľko chýb s indexami ($I30 či niečo podobné) a zmazal mi niekoľko súborov. To ma prešla trpezlivosť a začal som hľadať príčinu toho všetkého.
Výmena káblov nepomohla - objavilo sa to znova.
Síce nerád, ale musel som to vyskúšať, zrušil som moje pole raid1 a disky pripojil na integrovaný IDE radič. Chyby sa objavili znova, takže som ich opravil pomocou chkdsk /P (mohli to byť nejaké pozostatky s toho chybného raid). Zdá sa, že sa to vyriešilo, zatial sa neobjavili žiadne chyby. Ten IDE RAID radič bol od ST Lab s čipom ITE IT8212F (asi sa im moc nepodaril)
Epox 8RDA3+ rev 3.2, AthlonXP 2500+, 2x256MB PC400 (A-Data), 2x120GB Seagate 7200.7, DVD LG GSA-4120B, Dart TV Radio Live, LG 995 FT plus
silent
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od silent »

Ešte som na niečo zabudol povedať, prečo som vyhodil ten RAID radič.

Po ďalšej chybe NTFS systému, keď Win nenabehol ani po oprave cez chkdsk, som z inštalačky spustil opravu systému. Kopírovanie súborov nebolo vôbec plynulé, ale každú chvíľu sa zastavovalo na pár sekúnd až minút!! a ku koncu (pri asi 90%) sa to seklo úplne. Po skopírovaní každého jedného súboru čakalo vyše 5 minút!!! :? Systém reagoval veľmi spomalene (prepínanie stavu NumLock, CapsLock trvalo niekedy aj desať sekúnd).
Keďže som tam mal RAID1, tak som zrušením poľa o dáta neprišiel. Systém sa podarilo z tej inštalačky opraviť a zatiaľ beží. A jedna dobrá správa - pribudlo mi 120GB :)
MaWa
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaWa »

memtest... :?
"A computer allows you to make mistakes faster than any other invention with the possible exceptions of handguns and Tequila."
silent
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od silent »

Myslíš, že to bude pamäťami? Vyskúšam to a zajtra dám vedieť.
MaWa
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaWa »

silent píše:Myslíš, že to bude pamäťami? Vyskúšam to a zajtra dám vedieť.
ntfs se rozpadá většinou když je to pamětma...to samé ty záseky při kopírování při instalaci - to taky bývá nejčastěji pamětma...takže paměti mi vycházejí jako hlavní podezřelý v tuto chvíli :lol:
Dony
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Dony »

nemas nahodou na nekterem z tech disku vadne sektory? Neco podobneho se mi taky stalo (zasekavani pri pristupu k poli), jeden disk mel vadne sektory, ale pole nic nehlasilo (ale nestracela se data)...
nechapu, proc nejde pres ty radice SMART :x
Obrázek Avatar tancuje, nechce se mu na záchod... :) Windows Vista je tady, řekněte "WTF" :D
silent
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od silent »

Cez noc som nechal pustený Memtest86+
Pri jedenástom prechode testami našiel chybu na adrese 00001e349ac - 30,2MB
Neviem ako sú adresované pamäte v DualChannel, takže som ráno jednu vybral a nechal som tam len pamäť v banku 1, či som sa trafil uvidím neskôr.

Neviem čím to je, ale akonáhle vyberiem niektorú pamäť z banku a chcem ju dať naspäť, tak sa mi to podarí až na neviem koľký krát (bežne 2-5). Boot sa zastaví na chybe C1, niekedy C3. Musím to tam nejako vhodne napasovať a potom sa to bez problémov rozbehne. Môžu mať ramky nejako zle rozmiestnené piny?

SeaTools kontrolovali disky Full Testom a všetko OK.

V aide (teraz už Everest) som skontroloval smart na oboch diskoch.
Nehlási žiadne vážne chyby - všetko v norme alebo bez chyby
Disk 1:
Obrázek
Disk 2:
Obrázek

ešte malá otázka: Tie hodnoty v smart môžu stúpať aj klesať, teda kolísať?
silent
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od silent »

Po niekoľkých dňoch testovania OS a súborových systémov som zistil nasledovné:

1. WinXP + NTFS
- chyby sa začnú objavovať hneď/krátko po inštalácii a náhodne sa objavujú aj počas prevádzky (od poškodených indexov, zmiznutých log. diskov až po stratu dát po oprave chkdsk-om)
- nemá na to vplyv IDE ovládač (je jedno či tam je nVidia alebo orig. Microsoft)
- nemá na to vplyv SP
- likviduje nielen systémový disk ale aj ostatné

2. WinXP + Fat32
- nie sú žiadne problémy až na max. veľkosť disku (takže je to nanič)

3. WinXP + Fat32 (systém) + NTFS (dáta)
- systémový disk je OK
- chyby v NTFS sa vyskytujú menej často, ale na dôležitejších diskoch :(

3. Win2k + NTFS
- nezaznamenal som žiadne chyby súborového systému
- funguje to s originálnymi IDE drivermi aj s tými od nVidie

Vychádza mi z toho, že musím zostať na Win2k. Zaujímalo by ma, prečo sa tento problém objavuje iba v spojení WinXP a NTFS?
MaWa
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaWa »

hmm winXP používaj jinou verzi ntfs, ms tvrdí že "lepší", ale známe to, že :roll:

xp maj ntfs 5.0, win2k maj ntfs 4.0...i když se to často označuje naprosto jinak.

ale to neni podstatný - podstatný je toto - zkus naformátovat ten disk na NTFS 4.0 (tzn pod win2k) a pak ho používat pod winXP...a uvidíš jestli se ti vyskytnou chyby :wink:
silent
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od silent »

To akože pod WinXP je disk inak fyzicky naformátovaný ako pod Win2k? Myslel som, že sa to odlišuje len nejakým driverom.

Inak disky naformátované pod WinXP fungujú pod Win2k bez problémov, takže neviem, či to má zmysel skúšať opačne. Podľa mňa je problém v tých ntfs driveroch.

Inštalovania systému mám na nejaký čas plné zuby :)
Keď sa budem niekedy nudiť, tak to otestujem (príp. skúsim vymeniť ntfs driver WinXP za driver z Win2k)

díky za radu
MaWa
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaWa »

tam jde o to, že ntfs 5.0 má nějaký features navíc, který můžou způsobovat ty tvoje problémy. pokud to naformátuješ jako ntfs 4.0, tak tam ty features nebudou, i když na to pak nainstaluješ winxp...
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“