Zdravím všechny příznivce hraní. Ze stránek Steamu jsem vytáhl jejich statistiky podílu jednotlivých grafických karet a přepočítal je tak, aby se dalo porovnat, kolik je jednotlivých grafických karet na trhu.
Berte to prosím jen jako orientační tabulku a spíše zajímavost než seriozní průzkum. Jedná se výsledky jedné statistiky a navíc červené hodnoty v ní jsou buď dopočítané z neúplných podkladů nebo podíl grafik je tak malý, že na Steamu u nich bylo 0,00% (to jsem nahradil 0,004%).
Celkový součet podílů je "jen" 98%, protože v tabulce chybí některé DX 9 a 8 grafiky a částečně také zapracovala chyba při zaokrouhlování.
Ve pravém sloupci je vypočítáno, kolik je konkrétního modelu kusů v jednom milionu grafických karet pro lepší představu o jejich zastoupení, protože se místy bavíme o méně něž 5 tisícinách procenta!
Snažil jsem se také dohledat, jestli je daná grafika integrovaná, desktopová nebo notebooková. Mohou tam ale být chyby, za které se omlouvám a pokud mi dáte vědět, tak to opravím. Dopad to bude mít pouze do grafu herní platformy.
Zde je náhled 30ti nejčastějších:
Celá tabulka s více než 380 grafickými kartami se sem bohužel nevejde, takže ji budete muset rozkliknout.
Dále přidávám pár statistických grafů. Začneme podílem jednotlivých verzí DirectX.
Podíl jednotlivých výrobců na Steamu.
Podíl jednotlivých platforem na kterých se hraje. Integrované grafické karty bohužel není zcela možné rozdělit na ty, které jsou v desktopu a nebo v notebooku a proto figurují samostatně.
A na závěr podíl jednotlivých operačních systémů užívaných v herních počítačích.
Přeji příjemnou zábavu při hledání vaší grafiky
Edit 27.2.2013 14:18 - doplněny grafy
Podíly grafických karet na přelomu let 2012/2013
Moderátoři: morke, Walker1134, PKBO, Hladis
- thorgal
- Začátečník
Podíly grafických karet na přelomu let 2012/2013
GAME: ASRock Z77 Extreme4-M, Core i5 3570K + EK-Supremacy, 4x8GB Patriot G2 DDR3 + EK-RAM Dominator X4 CSQ + XSPC Memory Side Plate, EVGA GTX 680 SuperClocked + EK-FC680 GTX CSQ, Asus Xonar XD, Kingston HyperX 3K SSD 240GB, Mo-ra 3 + EK-DCP 4.0 + Cawedog Expa Cyclon1, Corsair GS800, 28" Samsung U28D590D, WCPC Case
HTPC: ASUS E45M1-I DELUXE, 2x4GB Kingston HyperX DDR3, Kingston SSD V 64GB + 2x3TB WDC RED, Samsung SH-B083L, PicoPSU-80, Casemod EuroCase MC 8107
iZ3D a TriDef Stereoskopie, Grub4DOS RamDrive, Seznam užitečných programů, RepRap Prusa-Mendel, Case WCPC
HTPC: ASUS E45M1-I DELUXE, 2x4GB Kingston HyperX DDR3, Kingston SSD V 64GB + 2x3TB WDC RED, Samsung SH-B083L, PicoPSU-80, Casemod EuroCase MC 8107
iZ3D a TriDef Stereoskopie, Grub4DOS RamDrive, Seznam užitečných programů, RepRap Prusa-Mendel, Case WCPC