Výměna základní desky bez přeinstalace

Vše týkající se základních desek. Od problémů, výběru, informací, BIOSů, ovladačů a další.

Moderátoři: Eddward, PKBO

Odpovědět
jrezler
Nováček
Nováček

Výměna základní desky bez přeinstalace

Příspěvek od jrezler »

Ahoj kluci,
potřeboval bych vyměnit vadnou základní desku, ale podmínkou je zachovat vše na disku, jak je. Čili žádný kompletní reinstall není možný.

Při diskuzi ohledně "utaveného procesoru" se myslím Doc_Zenith dostal i k tomu, že vyměnit základní desku za jinou bez reinstallu není dost dobře snadno možné. Snad, jak si pamatuji, z důvodu případně jiného řadiče disku.

Známému se odporoučela deska MSI KT4A-V. V bazaru jsem našel, že ji mají a tak jsem tam dospěchal ji zakoupit. Doma jsem však zjistil, že to byla trochu levárna. Deska totiž není KT4A-V. Měla typ přelepený samolepkou na "KT4AV", ale dle model number jsem dohledal, že pod samolepkou se zřejmě nachází KT4V. Což odpovídá výrobcem originálně natištěnému model number na této desce.
Proč někdo tuto kamufláž prováděl a co tím sledoval, nevím.
Mně to však trochu zkomplikovalo život a než budu provádět montáž, rád bych věděl do čeho jdu.

Chci se tedy otázat, zda mohu rozbitou desku KT4A-V nahradit deskou KT4V aniž bude nutné systém na disku reinstalovat, což je hlavní podmínka zmiňovaného známého.

Dle specifikací MSI jsou čipsety následovné:
KT4A-V (původní vadná deska) - VIA® KT400A + VIA® VT8235 (na čipu však reálně uvedeno VT8237)
KT4V (zakoupená bazarová deska) - VIA® KT400 + VIA® VT8235

Pokud by někdo navíc chtěl objasnit tuto problematiku výměnu desek bez reinstallu, tedy co je tam konkrétně za problém (zda skutečně část čipsetu obsahující řadič disku), případně jak se tento problém standardně obchází, budu velmi vděčen.

Přeji všem hezký den a těším se na odpovědi znalců v oboru.
Jiří.
Butch
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Re: Výměna základní desky bez přeinstalace

Příspěvek od Butch »

Pokud jsou desky takto hodne podobne, tak si myslim ze se to obejde bez reinstallu.

Uvidis sam, podle me to najede a maximalne si to rekne o znovuaktivovani wondows.
Intel i7 3770K@4,2GHz(1,3V)+Coolink Corator DS, Asus Maximu​s IV GENE​-Z, ASUS Geforce GTX 1070 Strix 8GB, 16GB RAM Kingston, Samsung SSD 850 EVO 500GB+250GB, Samsung F3 1TB, WD RED 8TB, Fractal Arc Mini, Benq VW2420H, CM Silent Pro M2-720W, Logitech G502 proteus spectrum, Logitech Z-2300, Xbox ONE S gamepad, Logitech G11, Creative Sound Blaster X-Fi HD USB SBX, Lian-Li BZ-H06
Briketa
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Briketa »

Výrobce prostě jen změnil osazení plošňáku SB a NB a vhledem k tomu, že těch plošňáků měl mnoho, tak jen přelepil potisk desky samolepkou. Máš velkou šanci, že to pojede. Oba řadiče používají stejné ovladače, ty problémy s přeinstalací jsou většinou jen při změně čipové sady.
PC: Core i5-13500, Asus TUF B660 PRO GAMING, Kingston HyperX 2 x 16GB DDR4 3200 MHz , Kingston KC3000 1024GB, MSI RX6600 Mech 8GB, HP w2207, Asus DRW-2014L1T
NB: Dell Latitude 5510
karf
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od karf »

Kdysi jsem na Nforce 4 nainstaloval beta windows 7 a pak jsem disk půjčil kámošovi se stejným čipsetem a klaplo to :D
note:HP Pavilion Gaming i7 10870H, 16gb, rtx 2060, 1tb OS: MS Windows 10 Home x64
Workstation: HP Z2: Intel Core i7 8700@4.6GHZ, 32gb, Quadro P620, 512GB Samsung M2, 2x HP Z24 G2 OS: MS Windows 10Pro x64
jrezler
Nováček
Nováček

Příspěvek od jrezler »

Díky všem za příspěvky, docela mne to potěšilo, tedy že zřejmě se výměna podaří.

O víkendu bych to měl provést, tak pak napíši jak to dopadlo.
jrezler
Nováček
Nováček

Příspěvek od jrezler »

Ahoj, takže je to v pořádku. Jen pár drobností bylo nutno.

Mimochodem pokud někdo bude mít obdobný problém a bude brát desku z druhé ruky, doporučuji předem bez okolků provést hardwarový reset BIOSu pomocí vyjmutí baterie a příslušného jumperu.
V tomto případě jsem to ihned neprovedl a docela mi to zavařilo a způsobilo trochu studeného potu. Deska s jiným procesorem se tvářila na první pohled jako nefunkční. Starý majitel tam měl napevno vytvořen takt na docela vysokou hodnotu a systém s procesorem známého byl před resetem BIOSu zcela nefunkční, na první pohled poukazující jakoby na vadnou celou desku.

Děkuji všem za informace, vždy je dobré předem vědět, do čeho se jde.
bobescl
Nováček
Nováček

Příspěvek od bobescl »

tady je uveden návod jak to udělat: http://pcnapoveda.cz/vymena-zakladni-de ... e-windows/ tento víkend to budu zkoušet, tak dám vědět :razz:
bobescl
Nováček
Nováček

Příspěvek od bobescl »

Provedl jsem vše podle návodu, viz: výše a dopadlo to dobře. Není třeba znovu windows instalovat. Návod je psán pro XP, ve w7 je to podobné. Ve správci zařízení je třeba odinstalovat všechny řadiče IDE ATA/SATA, dále řadiče zvuku a prostě vše co souvisí s instalací nové desky. Nakonec je třeba nechat řadiče USB pokud máte myš nebo klávesnici USB. Myslím si ale, že je tam můžete klidně nechat. Pak totiž nezbude nic jiného, než PC vypnout natvrdo. Tak hodně štěstí :)
Odpovědět

Zpět na „Základní desky“