Na níže zmíněném procesoru jsem si namontoval chladič Coolink DS. Problém je, že jsem nejspíše nenanesl pastu uplně dobře, a jedno jádro ze 4 má cca o 5-9C nižší teplotu než ostatní jádra, zejména v plném vytížení, v IDLE je rozdíl pouhých pár C nebo nulový. Můžete mi prosím říct, jen pro klid mojí duše, že je to v pořádku, nebo mám přepastovat?
Jinak teploty jsou OK, ve full loadu na zakladni frekvenci je na jadrech necelych 60C, na 4,4Ghz se teplota blíží 70C(jádra).
Tohle je ještě normální a teploty OK (zřejmě křivá základna chladiče, nebo přímo heatspeader na CPU..), pastu nanést znovu můžeš zkusit, ale nezapomeň co nejtenčí vrstvu..
GIGABYTE B450M DS3H, AMD Ryzen 7 2700 (8C/16T), 32GB RAM DDR4 (@2933 CL14-14-14-34), Sapphire Pulse RX 5700 XT 8GB/256 bit GDDR6, SSDs CRUCIAL MX500, LCD 32" IIYAMA IPS 2560x1440, HP OMEN 1100 mechanical keyboard, Logitech G402 mouse, Windows 11PRO
Vím, že rozdíly na jádrech jsou normální, ale pustil jsem Prime95 a ve full loadu byl rozdíl o několik stupnů víc než s boxem, každopádně díky, na přepastování zatím kašlu Pokud to teda procesoru nevadí...
Tak jsme si dneska k tomu sedl, trochu jsem dotáhl základnu chladiče jelikož nebyla totálně na max, starou pastu setřel z chladiče i CPU, a pomocí ťupkovi metody jsem nanesl novou vrstvu (pasta, která se dodává s chladičem).
Na všechno jsme si dal pozor, tenká vrstva, poté nasadit chladič a trochu s ním zakroutit, pořádně chladič dotáhnout, nasadit ventilátor. Řekl bych, že jsem nikde neudělal chybu, maximálně bych měl lépe setřít starou pastu z CPU a chladiče, udělal jsme to pomocí několika kapesníků, byl jsem opravdu pečlivý, líh jsem momentálně neměl u sebe.
Zděšení ale přišlo, když jsme dal burning test v PRIME 95 (cpu nataktovaný na 4,3Ghz) a teploty byly mnohem větší než minule. Naposledy se ani neblížili 70C, nyní měl procesor teploty kolem 76C, a opět mělo první jádro o 12C (!) menší teplotu než ostatní tři. Vypnul jsem tedy OC, a nechal na základní frekvenci 3,4Ghz, s tou se nedostanu přes 60C, ale opět první jádro má cca o 8C méně než ostatní. pokud jsme v IDLE, teplotní rozdíl je zanedbatelný, sotva pár stupnů, pouze pokud se CPU vytíží tak se rozdíl rapidně zvětší, to ale jen na max několik sekund.
Psychicky se mi to opravdu nelíbí, ale otázka je, zda to procesor nějak poškozuje, popř. co s tím. Jediné co mě napadá je, že bych měl použít ten líh na CPU. Pokud to ale CPU nijak nevadí, tak to nechám plavat.
Chladic sa vzdy dotahuje nadoraz, tie spony a podlozky byvaju vacsinou tak robene. Inak nechapem trosku, ze sa bojite takych smiesnych teplot. Normalne ten CPU daj aspon na 4.5Ghz a nechaj ho tak, popripade sa pohraj s voltami, mozno ich tam pustas zbytocne vela. To, ze mas rozdiel medzi jadrami az 12°C je pri SB uplne normalne, treba sa s tym zmierit
Ja by som mal az obavy, keby CPU mal v loade 95°C, ako moj ked bezal v IBT na 5Ghz, pri 1.52V
Ale ako sa hovori, kto sa boji, nech do lesa nelezie