Po připojení disku nenaběhne PC

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Odpovědět
CharlitoCZ
Nováček
Nováček

Po připojení disku nenaběhne PC

Příspěvek od CharlitoCZ »

Zdravím, chtěl bych vás moc poprosit o radu, mám necelých 14 dní, včera mi umřel disk, tak reklamace a dneska jsem dostal nový. Připojil jsem ho ke staršímu PC (pomocí usb-sata kabelu), naformátoval, nahrál nějaká data a dal do nového, ukazovalo mi to nějaké nesmysly (144MB), tak jsem znova přidělil místo, format a postup znovu, když ho ale připojim teď, tak mi nenaběhne ani bios, když však disk připojim zase přes usb-sata kabel, tak je uplně normální :sad:
Butch
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Re: Po připojení disku nenaběhne PC

Příspěvek od Butch »

Zkusil bych jiny kabel sata a pripadne i jiny konektor napajeci od zdroje.
Vadny kabel sata mi taky jednou zpusoboval zasek. To same muze delat nejaky zkrat nebo vadna el na disku, ale pokud jede pres usb redukci tak by mela byt v poradku.
Intel i7 3770K@4,2GHz(1,3V)+Coolink Corator DS, Asus Maximu​s IV GENE​-Z, ASUS Geforce GTX 1070 Strix 8GB, 16GB RAM Kingston, Samsung SSD 850 EVO 500GB+250GB, Samsung F3 1TB, WD RED 8TB, Fractal Arc Mini, Benq VW2420H, CM Silent Pro M2-720W, Logitech G502 proteus spectrum, Logitech Z-2300, Xbox ONE S gamepad, Logitech G11, Creative Sound Blaster X-Fi HD USB SBX, Lian-Li BZ-H06
CharlitoCZ
Nováček
Nováček

Příspěvek od CharlitoCZ »

Kabely jsem zkoušel všechny měnit za ty z druhého disku. Napadá mě, jestli se něco nemohlo pokazit tím formátem na druhém PC, ale teď na tomhle jsem dal taky odstranit oddíl, přidal nový a dávám formát...
Alfajk
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Alfajk »

co treba se obtezovat napsat jakej disk,jaka deska,jakej pc ...a duvod pripojeni usb-sata?
CPU: AMD Ryzen 5 7600X@5,5GHz | GPU: EVGA GeForce RTX 3080 12GB XC3 ULTRA GAMING | MB: ASUS PRIME X670-P WIFI | RAM: 32GB DDR5 6000MHz CL36 FURY EXPO | SSD: WD Black SN770 NVMe 2TB | PSU: Seasonic Focus GM-850 Gold | CPU Cooler: Noctua NH-D15 | Case: be quiet! Pure Base 500DX Black | OS: Win 10 Professional | Monitor: ASUS TUF Gaming VG27AQL1A
Aquasky
Nováček
Nováček

Příspěvek od Aquasky »

Ahoj mám uplně stejnej problém na desce asrock z77 extreme 6 mám pripojený disk WD Green edition 1TB cca 3 měsíce starý, na něm je nahraný system, potom mám druhý disk Samsung spinpoit F2 1,5 TB vše připojené přes sata 2 ale když připojím samsung, nenaběhne mi bios, a mr debud napíše chybu A2 to znamená IDE detected? naprosto nevím co mám dělat když se nemužu dostat do boot na biosu a nastavit to nebo to nějak ošetřit. eště větší problém je to, že disk normálně funguje,když ho připojím k jinému kompu vidím vše co je na něm nahrané, čistil jsem volné místo, kontroloval pooškozené sektory, vše ok i defragmentoval...jediné co mě napadá je disk připojit přes usb do nějakého boxu data přesunout a kompletne zformátovat...nebo je nějaký jiný nápad...z diskem v jiném počítači mužu dělat vše ale v tomto s asrockem nic...děkuji za rady...
Alfajk
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Alfajk »

disk teda nevidis v OS a nebo nenabehne pc? v biosu ho vidis?

v biosu prepni obsluhu disku na AHCI,pripadne vypoj vse IDE(pata) a nech jen ty sata disky
CPU: AMD Ryzen 5 7600X@5,5GHz | GPU: EVGA GeForce RTX 3080 12GB XC3 ULTRA GAMING | MB: ASUS PRIME X670-P WIFI | RAM: 32GB DDR5 6000MHz CL36 FURY EXPO | SSD: WD Black SN770 NVMe 2TB | PSU: Seasonic Focus GM-850 Gold | CPU Cooler: Noctua NH-D15 | Case: be quiet! Pure Base 500DX Black | OS: Win 10 Professional | Monitor: ASUS TUF Gaming VG27AQL1A
Aquasky
Nováček
Nováček

Příspěvek od Aquasky »

takhle podle všeho to dělá to co říkáš..jen tedka zápasím s tím že když vidím že se může rozsypat OS windows když přehodíš systém z ide na ahci jinak disk nevidím nenaběhne ani bios nic...
Alfajk
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Alfajk »

a v jinym pc je disk - smart ok ?
jaka je deska? jaky vsechny zarizeni sou pripojeny?
Aquasky
Nováček
Nováček

Příspěvek od Aquasky »

deska asrock Z77 extreme 6 na ní ten disk fungoval..ale ted mám nový eeprom od výrobce s biosem, a nefunguje, zařízení procesor 3570K GPU 650 Ti klávesnice myš monitor na gpu a HDD WD green edition 1TB SATA 2 NTFS ten funguje bez problémů..an něm je systém
Alfajk
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Alfajk »

no,prvni odkaz z google - udajne za to muze gpu,coz se me jevi jako blbost,ale zkusit se ma vsechno http://www.tomshardware.co.uk/forum/318 ... -post-bios

potom zkus bios resetovat do defaultniho nastaveni,podle me tam dela bordel to,ze nemas zapnuty to AHCI
Aquasky
Nováček
Nováček

Příspěvek od Aquasky »

no jasný...já to mám právě deafultní..ahci...ale ten samsung bude asik v ide protože to píše ide detected...těžké to je...no každopádně co se píše na té ztránce je blbost už sem an to koukal...dělá to jak s připojenou gpu tak bez ní...nejde mi do hlavy proč disk šel než sem dostal originál bios čip z asrocku?
Alfajk
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Alfajk »

no pokud jsou vsechny disky pripojeny pres sata a zadny IDE zarizeni tam neni,tak nechapu proc to pise "ide detected"...nebo coze je tam pripojeny pres ide?
Aquasky
Nováček
Nováček

Příspěvek od Aquasky »

takhle primárně mám nastavené v biosu systém AHCI přepnout na ide jde, ale systém widlí nefunguje, pokud připojím disk samsung dříve než se načte systém windows přes usb hodí to chybu B4 to znamená usb hot plug, a bios se sekne, pokud připojím až ve windows vše je v pořádku...tudíž mám za to že samsung má něco s čím si ahci forát neporadí, ale samsung ahci podporuje...tak nechápu v čem je problém?co to zformátovat ve windows myslíte že to pujde?
Alfajk
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Alfajk »

ono toho tam hapruje koukam vic,myslim ze ta cista instalace windows by vyresila dost problemu,ale ten s tim bootem urcite ne...bios je teda nejnovejsi? mozna ze by ten starsi fungoval lip
Aquasky
Nováček
Nováček

Příspěvek od Aquasky »

bios je nejnovější...no hapruje..tedka už mám ty mouchy vychytaný...system nemůžu reinstalovat protože je to retail bez cd:D
Alfajk
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Alfajk »

instalacku si normalne stahnes ze stranek microsoftu,pak jen zadas klic...

nevim co by pomhlo bejt spatne,pokud je ten disk naformatovanej na ntfs a sata kabel s napajenim je ok a bios v rezimu ahci,tak by melo vse fungovat,nevim proc nefunguje
Aquasky
Nováček
Nováček

Příspěvek od Aquasky »

Alfajk...tak ted si dospěl do stavu kde jsem já..naprosto nevím proč to nefunguje, když vše se zdá být v pořádku :D
Aquasky
Nováček
Nováček

Příspěvek od Aquasky »

Tak problém vyřešen, často to nejtěžší bylo to nejjednodušší..ale velmi časově náročné, celých 1,5 TB jsem přesunul na ostatní disky rychlostí cca 30 MB/s přes box přes USB 2.0 a naformátoval a disk šlape jako hodinky...jinak podpora asrocku mi psala že A2 chyba je typická Ide detect čip si s tím poradí a automaticky ho přepne na AHCI. takže byla chyba v disku :D díky všem az odp.
Alfajk
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Alfajk »

vzdyt rikam ze s ahci to melo fungovat,to ze nefungovalo,byl jejich bordel,jakto,ze tomu pomohl format? a jaky ze se do toho motalo ide zarizeni? mechanika?
Aquasky
Nováček
Nováček

Příspěvek od Aquasky »

ne ten disk na sobě měl zamčený soubor třicetidvou místní název který nešel mazat, upravit ani otevřít, v tom byl asik zakopanej pes, potom co sem zformátoval disk, trvalo to asik hodinu protože na rychlé formátování to nešlo tak sem použil HP advancet format tool pak soubor zmizel a já připojil disk přes sata...pak MR debug hlásí A2 jako že detekováno ID zařízení a pak se mi ve windows jen nainstaloval ovladač na HDD, koukal jsem do UEFI a je tam samsung MB154UI jako AHCI takže sis tím čip poradil a přehodil formát...:D easy:D
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“