Tak desku už mám taky doma. Během týdne by navíc měla dorazit další – ASRock Z87 OC Formula Nebudu prozrazovat nějaké bližší detaily, ale zkusím si trošku zaspekulovat ohledně ceny Z87X-OC. Dle výbavy to vypadá, že by mohla být cena příznivější, než jaká byla u Z77X-UP7 (inspirace u MSI Z77 MPower?). Této teorii napomáhá i následující fotka, Z87X-UP7?
Já nevím...Dle mě a toho, kolik má OC verze osazených čipů a tlačítek to nemůže být zákonitě příliš levné. Viděl bych to, že OC verze spadá k extrémnímu taktování a UP7 bude něco mezi gamerskou-funkční deskou a overclockerskou. Tedy cenově asi naopak (Up7 levnější než OC verze).
ROG Power PC1:AMD Ryzen 7 5700X, Crosshair VII Hero, ROG Ryuo II 360, 512GB NVMe+500GB Samsung SSD, 2x 16GB GSkill TridentZ Neo RGB 3600 MHz, Dual RTX 2060,CM V750, Lian Li O11 Dynamic XL. PC2:AMD FX-8370, Silentium Fera, Asus 970 Pro Gaming/Aura, 240GB SSD HyperX 3K, R9-270X OC, 2x 4GB GSkill RipjawsX 2400 MHz, Corsair AX750, Bitfenix Pandora
I přes NDA přináším alespoň nějaké to info a fotku z taktování pamětí. Do desky jsem osadil DDR3 kit s frekvencí 2666 MHz od AVEXIRu. Myslím ale, že se nic nestane, když řeknu, že paměťový řadič je výrazně silnější a dosažená frekvence je vskutku překvapivá. Přesné čísla si raději prozatím ponechám pro sebe.
Byl jsem požádán o nějaké informace ohledně této desky, kterou používám asi 3 dny. Začal bych balením. Jak si můžete zjistit v různých recenzích balení není bůhví jak bohaté, jak byste mohli na desku za 5000kč očekávat (alespoň u staršího chipsetu), ale co na první pohled chybí v příslušenství (například wifi karta, USB panel a kdesi cosi), to výrobce dohání samotnou deskou. Navíc nic důležitého z příslušenství nechybí - je zde, I/O záslepka (konečně s molitanem jako to dělá ASUS), manuál, DVD, crossfire a SLI můstek, kovový rám na uchycení karet mimo skříň, SATA kabely a krátké prodlužovací kabílky pro měření napětí (jako to mívá ve zvyku MSI). Je tedy na první pohled i z příslušenství, že deska je primárně určena na OC hrátky, ale samozřejmě nezklame ani normálního uživatele. Mě se třeba na desce líbí, a byl jeden z důvodů její koupi, že má 4 PCIe (16x,8x,4x,4x), které plně využiji (BTC mining). Konektorová výbava je naprosto dostačující a dokonce jako síťovou kartu Gigabyte osadil čip od Intelu, což je rozhodně plus. Co bych rozhodně vypíchnul je konečně vkusně udělaná a fungující utilitka na OC a monitoring systému Windows a moc pěkný BIOS, který je přehledný i přes značné množství voleb. Co se týká taktování 4670K, tak jsem tomu zatím moc nedal, ale zkusil jsem lehce poškádlit na 4,4GHz při 1,3V, ale mám dojem, že by napětí mohlo být i nižší (zatím není čas na další ladění) a teploty by tedy mohly jít i k těm 70C namísto 80+C... Jo a poslední věc, která se mi na této desce strašně líbí, je černo-oranžová barevná kombinace (dokonce i kondíky jsou pěkně černé a ne stříbrno-modré). Vedle zelené (GB) a žluté (ASRock) je to další pěkná a neotřelá barevná kombinace (R.I.P. DFI). To jen v rychlosti pár dojmů a kdyby měl někdo nějaké konkrétní otázky, tak se pokusím nějak pomoct.
Zdravím,
mám problém so základnou doskou Gigabyte GA-Z87X-OC. Pri pokuse zapnúť PC začne počítač pípať a neustále sa resetuje. Obrazovka ani nenaskočí.
Pípanie je opakujúci sa krátky tón, malo by to naznačovať vadné PSU. Tak som k počítaču pripojil úplne nové PSU, problém však pretrvával.
Ďalej som uvažoval o skrate tak som komponenty vymontoval a rozložil na stôl (zapojený mám základ, zdroj (FSP aurum 750w 80 plus gold), doska, procesor (intel core i5 4670K), chladič na procesor (intel box), ram (Patriot black mamba 2x8GB kit 1600MHz CL9). Problém je tu i naďalej.
Zaujímavosťou je že keď aktivujem tlačítko ignition počítač sa zapne a beží avšak obraz i tak nenaskočí.
Skúšal som i reset CMOS a reset battery
Ak máte nejaké rady ohľadom tohto problému budem vám vďačný.