Richland do HTPC
Moderátoři: flanker, Eddward, Baneshee, PKBO
- Pan Tyny
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Richland do HTPC
Teď aktuálně řeším problém s výběrem APU do FM2 na moje HTPC. Takže jsem chtěl A4 nebo A6 Richland, překvapila mě ale cena - A6 AMD A6-6400K, tak si říkám, že na to běžný přehrávání HDčka a občas internet a jiný nenáročnou práci by mohl stačit bohatě i nejzákladnější AMD Richland A4-4000 za litra. Možná když má nízko frekvenci, tak by mohl mít i dobrou spotřebu né?
Budu rád za každý postřeh.
Budu rád za každý postřeh.
PC: PC: Amd RYZEN R7 5700X, Asus ROG STRIX B550-F, Kingston FURY 32GB KIT DDR4 3600MHz CL16 Renegade Black, GigaByte RX5700XT 8GB, Samsung 960 PRO 512GB M.2 NVMe, SSD WD Blue 2.5" 1TB, Fractal Design ION+ 660P
NTB: XPS 13 Plus 9320
- Maor
- Začátečník

Re: Richland do HTPC
o Richlandu jsou zatím jen neoficiální testy ES kousků, takže těžko říct. A6 se dají zatím objednat, ale otázka je, kdy ti přijde domů. Cena bude dle mě pořád vyšší než u Trinity, měsíc po reálné dostupnosti bych čekal první výraznější zlevnění. Pokud na to extra nepospícháš, počkej do computexu, kde bude Richland snad už oficiálně uveden a pak budou první recenze. Taky je možný, že se i objeví nějaká nová ITX deska.
Jinak teď Asrock A85x ITX a A6-5400k
Jinak teď Asrock A85x ITX a A6-5400k
- cefallu
- Začátečník

-
no mám v bedně trinity A6-5400K a připadá mi, že defaultní napětí CPU je docela vysoké.. myslím, že když vemeš ten základní richland nebo i základní trinity, tak obé bude mít rezervu v nějakém rozumném undervoltingu -> snížení spotřeby + snížení tepelného výkonu, což se pro tvůj záměr hodí...
nedostatku výkonu bych se nebál
můj postřeh
nedostatku výkonu bych se nebál
můj postřeh
Pixel 6a
- Pan Tyny
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Díky mám k tomu připravenou http://www.asrock.com/mb/AMD/FM2A75M-ITX/ sehnal jsem ji za dobrý peníz. Mám už i ramky jenom čekám s výběrem APU. Vyloženě na to nespěchám. I BIOS už je(s podporou Richlandu) jsem koukal.
Výhodu tý A6-6400K BE vidím, že je odemčená a dala by se třeba časem líp taktovat když by bylo potřeba a naopak když je to kvalitnější kus křemíku(někde jsem četl že na BE se vybírají lepší kusy), takže teoreticky by šla víc podvoltovat.
Výhodu tý A6-6400K BE vidím, že je odemčená a dala by se třeba časem líp taktovat když by bylo potřeba a naopak když je to kvalitnější kus křemíku(někde jsem četl že na BE se vybírají lepší kusy), takže teoreticky by šla víc podvoltovat.
PC: PC: Amd RYZEN R7 5700X, Asus ROG STRIX B550-F, Kingston FURY 32GB KIT DDR4 3600MHz CL16 Renegade Black, GigaByte RX5700XT 8GB, Samsung 960 PRO 512GB M.2 NVMe, SSD WD Blue 2.5" 1TB, Fractal Design ION+ 660P
- Maor
- Začátečník

- cefallu
- Začátečník

-
no a když už tam půjdeš s tím záručákem, tak si nazpátek odnes nějakou desku od ASUSu
protože ta levná A85 co mam od gigabajtu já, se na taktování taky moc netváří..
Pixel 6a
- Pan Tyny
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Tak proto jsem ji sehnal tak levno
No každopádně je v záruce ještě rok a půl
Tak uvidím.
Zeptám se blbě, když by odešlo napájení, může to odnést i to APUčko? Ptám se hloupě, protože jsem ještě neměl tu čest, aby mi shořelo napájení na nějaký desce.
Nemáš odkaz na ty problémy s touhle deskou? Nebo jak jsi na to přišel, že jsou problémy s napájením? Jak poznám jestli mám novější verzi ?
Sice je je to trochu mimo téma, ale jakou mini-itx desku pořídit?
Zeptám se blbě, když by odešlo napájení, může to odnést i to APUčko? Ptám se hloupě, protože jsem ještě neměl tu čest, aby mi shořelo napájení na nějaký desce.
Nemáš odkaz na ty problémy s touhle deskou? Nebo jak jsi na to přišel, že jsou problémy s napájením? Jak poznám jestli mám novější verzi ?
Sice je je to trochu mimo téma, ale jakou mini-itx desku pořídit?
- Maor
- Začátečník

Asrock a85x už je v pohodě, ale ta první revize s a75 chipsetem je dost riskantní, jsou toho plná fóra - odkaz máš pod tím emotikonem s ohněm.
A je šance, že to APU odnese, určitě to tam někdo bude psát, jestli mu procesor přežil.
Na desce by někde mělo být napsáno rev.2 nebo R2 nová verze jinak to bude ta starší
BTW:máš jak updatovat bios, aby podporoval Richland? je možný, že s Richlandem update neuděláš
A je šance, že to APU odnese, určitě to tam někdo bude psát, jestli mu procesor přežil.
Na desce by někde mělo být napsáno rev.2 nebo R2 nová verze jinak to bude ta starší
BTW:máš jak updatovat bios, aby podporoval Richland? je možný, že s Richlandem update neuděláš
- Pan Tyny
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Noo to je dobrá poznámka s tím upgradem BIOSu to mě nenapadlo 
A neznáte nějaký způsob, jak by se to dalo vyreklamovat, fakt představa, že to může kdykoli odejít a vzít sebou jakoukoliv komponentu, se mi vůbec nelíbí. dopředu říkám, že deska už mám víc jak 14 dni, abych ji mohl vrátit.
Pro moderátory : Pokud už to je off-topic, prosím o přesun do sekce základní desky. dík
A neznáte nějaký způsob, jak by se to dalo vyreklamovat, fakt představa, že to může kdykoli odejít a vzít sebou jakoukoliv komponentu, se mi vůbec nelíbí. dopředu říkám, že deska už mám víc jak 14 dni, abych ji mohl vrátit.
Pro moderátory : Pokud už to je off-topic, prosím o přesun do sekce základní desky. dík