pomůže koupě silnějšího zdroje?

Problémy, rady a vše ostatní k PC zdrojům, UPS, napájení a voltážím, wattmetrům i počítání spotřeby.
Odpovědět
todd
Nováček
Nováček

pomůže koupě silnějšího zdroje?

Příspěvek od todd »

zdravím vás, rád bych, kdybyste mi poradili, jestli v mém případě pomůže koupě kvalitnějšího, silnějšího zdroje (popř. konkrétní tip). mám dnes už trochu starší sestavu:

deska: asus p5q-se
cpu: intel c2d e8500 3,16 ghz
ram: 3gb
zdroj: fortron 400w fsp-400apn
+ 1 sata disk

mám dojem, že zdroj malinko nestíhá s napájením. deska vcelku dobře umožňuje taktování na vyšší frekvenci, v biosu jsem chtěl procesor nastavit na 4ghz, ale na 5v větvi mi hlásilo podpětí, stejně tak se objevily problémy se stabilitou při zapojení druhého sata disku. mám vcelku schopnou grafickou kartu od ati hd7750, která vyžaduje min. 400w napájení (s novou technologií bez přídavného napájení ze zdroje). nevím ale který komponent u mého stroje je tak problémový, že nedokáže hladce běžet se 2-ma sata disky a s nataktovaným procesorem, tipuju to právě na zdroj, ale rád bych znal i jiný názor. předem děkuji za věcné příspěvky.
dexterav
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Re: pomůže koupě silnějšího zdroje?

Příspěvek od dexterav »

tvoju zostavu uživí fortron 400w z obrovskou rezervou :)
softy často ukazujú na napájaní veľké hlúposti
takisto P5Q SE nieje synonymom OC
karta bez prídavnáho napájania zhltne cca 75W
predpokladám že HDD sú 100% funkčné
čo samozrejme nevylučuje ani ten zdroj
jedine ako to zistíš je že odskúšaš iný zdroj
Intel Ultra 7 265k 5,6/4,9GHz,Apex Z890, 2X24GB 8,73GHz CL40 Corsair, Asus TUF 5090 3.2/34GHz , H2O + Carbide 600Q,SS Noctua Edition, 10TB 850X, Topping D50s + Tilia + T5, StrixPG32UCDP, Fold7, ITX 13700k + 5070Ti + Audinst Hud-Mx2 + THX-M50X
todd
Nováček
Nováček

Příspěvek od todd »

je to fakt, chtělo by to trochu laborovat se zdrojem, ale na to ho musím nejdřv koupit, otázka je, jestli se tím nic nevyřeší, co pak budu dělat se dvěma zdroji... každopádně zdroj je asi rok starý, poslali mi nový za starší vyreklamovaný, deska je taky zhruba rok nová, i když není vyloučeno že není problém třeba u ní. když totiž přetaktuji procesor, ve winxp mi systém vůbec nenajede (sám se pokaždé zrestartoval asi v půli načítání), zřejmě kvůli hodnotám podpětí, které jsou patrné již v biosu, jak na 5v, tak na 3v. u win7 jsem zatím nezkoušel, ale neslibuji si nic nového. při zapojení dalšího sata disku, mnohdy černá obrazovka, ani bios nenajede, nic. v tu chvíli nefunkční nebo nestabilní systém.
dexterav
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dexterav »

tak ono to môže byť aj oc
ten zdroj to samozrjem utiahne ako nič za predpokladu že nieje vadný, lenže kaput môže byť aj doska
kúu zdroja som nemyslel ale len skúsiť u kamoša iný
Intel Ultra 7 265k 5,6/4,9GHz,Apex Z890, 2X24GB 8,73GHz CL40 Corsair, Asus TUF 5090 3.2/34GHz , H2O + Carbide 600Q,SS Noctua Edition, 10TB 850X, Topping D50s + Tilia + T5, StrixPG32UCDP, Fold7, ITX 13700k + 5070Ti + Audinst Hud-Mx2 + THX-M50X
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Lokomotiva »

Začni tím, že aktualizuješ BIOS desky.
Rovnou na poslední verzi.
Nějaké problémy s disky se v BIOSech opravují.
Pokud i pak problém nezmizí, bude třeba vyzkoušet jiný zdroj, nejlépe půjčený od kámoše.
Ono je sice pěkné, že 7750 nemá přídavné napájení, ale pak mu všechen proud musí dodat PCI-E slot a některé desky s tím mohou mít problém.
Tak by třeba bylo řešení poslat do PCI-E slotu víc proudu.
Kdyby to s jiným zdrojem vypadalo stejně.
todd
Nováček
Nováček

Příspěvek od todd »

díky za odpověď. bios je aktualizovaný na nejvyšší verzi. je mi jasné, že když grafika nemá externí napájení, vše je napájeno ze slotu. i tuhle hodnotu můžu v biosu u této desky změnit na manuální, ale nerad bych (podle toho co jsem tak porůznu četl) do nějakého komponentu posílal experimentálně jakoukoli libovolnou hodnotu proudu, možná bych se potom mohl s tím komponentem rozloučit nadobro. tuším že pro pci slot je výchozí hodnota 100, jde nastavit i víc, ale otázka je jak to souvisí s malými hodnotami napájení na větvích 5v a 3v při přetaktování procesoru nebo zapojení sata disku. že by za to mohla grafická karta a její napájení ze slotu mi nepřipadá moc pravděpodobné.
dexterav
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dexterav »

Lokomotiva píše:Začni tím, že aktualizuješ BIOS desky.
Rovnou na poslední verzi.
Nějaké problémy s disky se v BIOSech opravují.
Pokud i pak problém nezmizí, bude třeba vyzkoušet jiný zdroj, nejlépe půjčený od kámoše.
Ono je sice pěkné, že 7750 nemá přídavné napájení, ale pak mu všechen proud musí dodat PCI-E slot a některé desky s tím mohou mít problém.
Tak by třeba bylo řešení poslat do PCI-E slotu víc proudu.
Kdyby to s jiným zdrojem vypadalo stejně.
a ako by asi dostal do PCIe slotu viac prúdu?
teraz ma ale napadá že ako také 7750 majú niekedy problém zo zdrojmi, proste nekompatibilita
todd
Nováček
Nováček

Příspěvek od todd »

fajn, tak dobře, zatím to ukazuje na zdroj, asi do toho půjdu, objednám nějakýho seasonica a uvidím jak to pošlape... nedá se nic dělat, musí se to ozkoušet. dík moc všem za příspěvky.
todd
Nováček
Nováček

Příspěvek od todd »

takže... koupil jsem vcelku kvalitní zdroj Seasonic 430W s garancí až 87% uváděného výkonu a větve 5V a 3,3V drží naprosto parádně. napoprvé nataktováno spolu s dalším sata diskem, systém se ani nezakuckal. zřejmě to byl můj problém, jsem rád, že koupě pomohla a vám všem znovu za příspěvky, díky.
Odpovědět

Zpět na „Počítačové a záložní zdroje“