C# vs C++

Vývojová prostředí, aplikace, skripty, http://www... síťové programy, internet, sdílení...
Odpovědět
matyx
Žlutá karta Bazar
Žlutá karta Bazar

C# vs C++

Příspěvek od matyx »

Zdravím, začínám se učit programovat. Poradil by mi někdo s čím začít, jaké jsou rozdíly, výhody nebo nevýhody těchto jazyků: C#, C++, Visual Basic, a který z nich se naučit nejdřív?
yuri.cs
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Re: C# vs C++

Příspěvek od yuri.cs »

C# a jeho managed code je privetivy, podobny Jave, nehlida se pamet, atd.
C++ ma pro zacatecnika docela zbytecne psychozni syntax; ale kdyz se tim clovek prokouse...
VB na trhu prace vyuzijes asi dost malo v porovnani s predchozimi
====
za me C#
It will be amazing in case after 10GHz we will see 20GHz, 30GHz and so on, just like we witnessed the thorny way from 10MHz to 33MHz in the eighties. -xbitlabs.com
dohnalik
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od dohnalik »

Určitě C#, C++ je pro začátek zbytečně složitý a i zbytečný, pokud nepotřebuješ komunikovat s HW, tak v C# uděláš skoro všechno rychleji. Visual Basic je mrtvej s šílenou syntaxí.
marek16
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od marek16 »

C++ rychlý, složitý a pomalý na vývoj
C# - lehce pomalejší (30-80% výkonu, podle toho co děláš), ale programátorsky výrazně příjemnější, lehčí a píše se v něm hodně rychle.

Já bych začal s C pro začátek, s tím že můžeš klidně vynechat ukazatele / pointery, jen si jednou přečíst co zhruba jsou.
Jakmile budeš mít základy algoritmizace, tak naskočit na C#, ona je to syntakticky stejně jen nadstavba céčka. (než mě za tohle někdo seřve, vím jak hluboký jsou tam rozdíly :D )

C++ je zase C s objektovou nadstavbou, šílenou syntaxí a obrovským rozsahem možností, v podstatě to nepotřebuješ, pokud sám nevíš k čemu bys to využil nebo nechceš psát AAA hry.
Ryzen 9800X3D | RTX 5080 16GB | 64GB DDR5 6000 CL30 | Gigabyte B650 Aero G | Samsung 990 PRO 2TB | LG BX 4K

Quis custodiet ipsos custodes?
webwalker
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od webwalker »

Podle mě C sharp :)
Chtěl bych se stát profesionálním pískačem. Už teď jsem v tom sice hvězda, ale chtěl bych se ještě zdokonalit a začít se tím živit.
GPUreport.cz
matyx
Žlutá karta Bazar
Žlutá karta Bazar

Příspěvek od matyx »

Tak teda ten C#. Dík za rady a informace :).
mr.qeg
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od mr.qeg »

Proč nezačít s klasickým C, kde si ošaháš lehce i low-level programování, plus se naučíš základy algoritmizace viz. výše, než rovnou skákat na C# nebo Javu? Předpokládám, že jsi ještě na střední, tak máš asi dost času. Potom můžeš časem přejít k tom C#.
dohnalik
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od dohnalik »

Taktéž jsem začínal u C a prakticky u něj zůstal (programování MCU). Je nejednodušší, v C# jsi chtě nechtě zatíženej spoustou dalších věcí, který tě spíš odradí.
webwalker
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od webwalker »

Je pravda, že když zvládne C++, pak už zvládne všechny jazyky v pohodě. Nicméně C# je v současnosti asi tou nejvydařenější platformou, se kterou bude mít díky .NET frameworku a VS obrovský záběr.
A to včetně mikro-kontrolérů přes micro framework - netduino, nebo naprosto vymazlených hraček pro dospělé jako je třeba NET gadgeteer :)

PS: Mimochodem, hraje si tu někdo s gadgeteerem ???
Chtěl bych se stát profesionálním pískačem. Už teď jsem v tom sice hvězda, ale chtěl bych se ještě zdokonalit a začít se tím živit.
GPUreport.cz
dohnalik
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od dohnalik »

Objektově programovat pro procesory je prakticky nevyužitelné, zbytečné a přijde mi to jako prasečina i přes to, že je dnes výkon těch potvor dostatečně vysokej. Zvlášť, pokud se to pere ještě přes .net, či co to je.
webwalker
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od webwalker »

Nevyužitelné? Doporučuji vyzkoušet, třeba v robotice :)
Mimochodem o prasečinách kdysi mluvili assembleři v souvislosti s Céčkaři také :-D :-D

Nějaké linky:
http://www.ghielectronics.com/technolog ... -gadgeteer
http://www.netmf.com/
GPUreport.cz
dohnalik
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od dohnalik »

Dobře, robotika asi jo, ale já raději zůstanu o toho C, na moje převážně embedded je to akorát. ASM vs. C je to naprosto pochopitelné, no ale C# už je asi i na mě moc :) když objektově, tak C++, pro které jsou kompilátory.
webwalker
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od webwalker »

Tak jistěže máš pravdu, tyhle hračičky nedovedou realtime. Jsou to jen takové mozečky pro svá chapadýlka (moduly) :)
Výhoda je v tom, že ačkoliv programuješ ve vyšším jazyku, nepotřebuješ k tomu žádný OS. Na takové to domácí bastěníčko nebo prototypování (bez hlubší znalosti elektroniky) naprostý ideál. Prostě hračka pro dospělé kluky.
Když jsem s tím přišel za tatíkem (assembler + PIC), tak také koulel očima :-D
GPUreport.cz
dohnalik
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od dohnalik »

Fuuj, PIC. A to já si tam zase nějakej ten RTOS rád nahodím, je to velmi praktická věc. Teď jsem si chtěl hrát s freeRTOS na STM32F4 ARMu a vy..dělal se na mě...asi statická elektřina od USB, procesor kaput, tak jsem ho vypájel a snad mi z ST pošlou novej. Njehorší na tom je, že procesor je dražší, než ten samotnej vývojovej kit :)
https://lh6.googleusercontent.com/-Ruyi ... 1%255D.jpg
A jelikož jsem spíše elektronik, než programátor, tak je pro mě C zkrátka ideální jazyk.

Asi bych to uzavřel tak, že doporučuju začít s C#, jelikož je to dnes asi nejpropracovanější programovací jazyk, avšak pokud jsi úplný začátečník, začal bych s něčím jednodušším, kde tě nebudou otravovat objekty atd...
Trovaricon
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Trovaricon »

Ani v C# / Java zaciatocnika nikto nenuti programovat objektovo.
Ak sa chce niekto ucit algoritmovat, tak nepotrebuje na to ziadne objekty. Na tom sa asi zhodneme. Ako ale vyzera default template na "runtime" v Java SE / C# ?
Trieda so statickou metodou t.j. rovno mozme zacat pisat c=a+b ...

Aby som uviedol na spravnu mieru vyroky ku smernikom. C# je jazyk orientovany ako horizontalne (.Net ma velku kniznica tried priamo vo frameworku, nie ako 3rd party lib) tak aj vertikalne (da sa v nom napisat ASM - to je ale uz dost HC, pouzivat smerniky, "klasicky level" ~ Java, funkcionalne programovanie). Da sa = umoznuje. Nevyzaduje vsak. > Easy to learn, hard to master. (Napokon zvycajne ani nie je dovod pokryt celu skalu moznosti tohto jazyka)

Je tu este jeden "Mackopes" z .Net-u a tym je C++/CLI ale ten sa podla mna velmi neujal, takze tak ako ostatni by som odporucal v C# robit kludne "ceckove" tutorialy na algoritmovanie.
Gigabyte GA-970A-UD3, 16GB ECC DDR3, AMD FX6300, Xigmatek Loki, Asus HD7770 DirectCU, Intel 330 180GB / Seagate 7200.14 1.5TB + 2TB, Corsair CX400, CM 330K (mod), Philips 235PQ2EB + 231P4QPY, Windows 10 x64 Pro
xxar3s
Nováček
Nováček

Příspěvek od xxar3s »

C++ nema sialenu syntax len jej treba porozumiet.
Odpovědět

Zpět na „Programování a web“