Výměna kondíků na grafikách a deskách

Nevizuální úpravy HW, elektronika - Voltage-mody, regulace otáček, schémata... nejde o přetaktovávání.
trodas
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Výměna kondíků na grafikách a deskách

Příspěvek od trodas »

Zhruba před čtyřmi lety jsem byl konfrontován s tím, že v počítači, co jsem složil pro kamaráda začala blbnout grafika a to tak, že vážně. Začal vypadávat obraz, PC nestaaartovalo, atd. Po nějaké době se sice umoudřilo a dalo si říci, ale bylo jasné, že jednou už naběhnout nemusí ani s přemlouváním.
Věc byla o to trapnější, že kamarád žádné hry absolutně nehraje, a tedy grafiku v podstatě ani nijak nezatěžuje. Proto jsem také vybral relativně slabou 7300GT s masivním pasivním chladičem pro tichý provoz. Byla ve skříni s 120mm čelním ventilátorem, co na 7V docela úspěšně chladil a hnal vzduch přesně přes její žebra a tak jsem měl za to, že vydrží dlouho. Mýlil jsem se a věc byla o to trapnější, že jsem PC navrhoval a sestavil sám...

A to ta grafika vypadala tak hezky:

Obrázek

Čekání na reklamaci bylo zavrženo jako nemyslitelné (měsíc budu bez PC na něco čekat a oni mi pak řeknou, že jim to jede, ne?!) a tak jsme udělali výlet po obchodech, aby se ukázalo, že nic a tím méně za rozumnou cenu v Přerově prostě v tu dobu nebylo k dostání. I padl z mé strana návrh, že bychom mohli zkusit výměnu kondíků, ačkoliv ty stávající kondíky nebyly nijak vyboulené ani vytékající, tak se jednalo o jiné než prověřené kvalitní kondíky a tedy potencionálně špatné kondíky. A nebylo jich na grafice zase nějak mnoho, takže se do toho šlo.

Obrázek

Spěch byl opravdu velký, nezapsal jsem si ani jaké kondenzátory byly původně osazeny a ani jsem je nevyfotil. Fotografie jsem pořídil až po 4 letech...

Obrázek

Jak je vidět, zvolil jsem kombinaci toho, co bylo po ruce. Větší kondenzátory jsem nahradil Samxon GC kondíky, na místa menších se mi hodily Panasonic FM kondíky. Ani jsem nedoplňoval vynechané kondíky, ani jsem neoptimalizoval jejich voltáže - normálně měří, kde je kolik voltů a podle toho snižuji voltáže a zvyšuji kapacity, abych filtrování napětí maximálně pomohl.

Obrázek

Ale jak jsem uvedl, v tomto případě na to čas nebyl, šlo se na to hurá stylem jako na blitzkrieg. Nicméně přes solidní spěch se recap podařil a karta naběhla. A zejéma od té doby dodnes běží neprosto v pohodě. Dostal jsem se k ní po 4 letech proto, že mi ji Mirek zapůjčil na testování, co jede a nejede v mé Sapphire A9RX480 desce.

Obrázek

Po čtyřech letech tedy není ani známky po nějakých problémech, které s neznačkovými kondíky nastaly během roku a to byly dost vážné problémy... A to se ta grafika poměrně dost hřeje. Teplota jen tak na stole - ten fan asi fakticky chybí:

Obrázek

Takže jsem po letech zkontroloval svou práci a dospěl k závěru, že nebyla tak špatná. Kdyby někdo recapoval Point of View 7300GT grafiku, tak je třeba:
5x 1500uF 6.3V Samxon GC d10
4x 470uF 16V Samxon GC d6.3
2x 120uF 16V Panasonic FM d5
...nebo adekvátní náhrady, jako třeba Nichicony HN/HM/HZ či polymery, kde bude třeba změřit napětí, aby se zbytečně nepoužívaly moc velké voltáže, které se navíc u polymerů ani nedělají v potřebných kapacitách. Silně pochybuji, že např. ty 16V kondíky jsou pod 12V napětím... Ty zcela zadní kondenzátory budou pro paměti, to bude do 2,5V na výstupu a ten 470uF bude na vstupu voltage regulátoru, který bude brát napětí z 3,3V nebo 5V větve... atd.
"It is dangerous to be right in matters on which the established authorities are wrong." - Voltaire
"I believe that all the people who stand to profit by a war and who help provoke it should be shot on the first day it starts..." - Hemingway
trodas
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

MSI PM8M3-V výměna kondenzátorů

Příspěvek od trodas »

MSI firmu nemám nijak v lásce. Nejlepším příkladem budiž rozdíl mezi tím, jak na MSI stránce tato firma prezentuje MSI PM8M3-V desku. Reklama:

Obrázek

Jako hezký mainboard s 7 Sanyo Oscon polymery + dvěmi OST malými kondíky na výstupu Vcore regulátoru + dvěmi velkými Rubycony nad nimi. To zní skvěle, jenže když desku dostanete skutečně do ruky, tak po zobrazených součástkách není ani vidu, ani slechu. Realita:

Obrázek

Ze 7 polymerů (a to krásných kvalitních Osconů) jsme se dostali na 3 špatné OST kondíky + velké Rubycony nad nimi se změnily také na "lepší z špatných" kondenzátorů - opět OST. A není to tak, že by to byla nová/jiná verze, protože novější verze mají jinak rozmístěný Vcore regulátor, tedy je to srovnávání reklamy na v1.0 PSB s realitou verze v1.0 PCB.

Jinak řečeno, ukazují 7 polymerů, dostanete 3 špatné OST kondíky. Jestli tohle není ironie, pak už nevím, co by jí mohlo být...
Na mainboardu MSI PM8M3-V (PCB v1.0) tedy najdete:
5x 680uF 4V d8 OST RLA (+4 vynechané)
2x 3300uF 6.3V d10 OST RLX
3x 1000uF 16V d8 Panasonic FL (+1 vynechaný)
12x 1000uF 6.3V d8 OST (+4 vynechané)
2x 470uF 10V d8 G-Luxon
1x 10uF 16V d4 SMD

Jen tři OST kondíky na straně Vcore regulátoru, ČTYŘI chybí. Tomu já říkám krádež, MSI!

Obrázek

Napájení AGP je poměrně slabé, ten mosfet vpravo je pro ramky a NIKOS mosfety jsou nechvalně známé svou poddimenzovaností - resp. hezkými parametry, které ovšem ve skutečnosti nezvládají...

Obrázek

Ramky běží také na OST kondících, kompletně:

Obrázek

Vcore napájení je podporováno dvěmi velkými 3300uF OST kondíky (a dalšími dvěma malými 680uF OST kondíky poblíž socketu LGA 775). Asi proto, aby deska uživila i vyšší verze z LGA 776 procesorů, konkrétně 3.6GHz Pentia 4 s 2MB L2 keše a tak podobně:

Obrázek

Poblíž čipu, co se stará o síť (Realtek RTL8100C), máme dokonce nejhorší z špatných kondíků - G-Luxony! Fuj:

Obrázek

Neméně důležitá vstupní regulace napájení CPU má místo pro 4 kondíky, ale jen tři jsou použity. Navíc jsou to Panasonic FL kondíky, které se nedají koupit v Digikey a to jen zvyšuje pochybnost o tom, zdali jsou to originální kondíky. Proč nejsou v Panasonic řadě uvedeny, kdyby je Panasonic vyráběl, že? Totiž Panasonic dělá relativně "tlusté" kondíky a d8 kondenzátory pro 16V prostě nemá v nabídce... To je horší i pro jejich výměnu, protože d8 kondenzátorů je pramálo a aby byly zároveň na 16V, tak to je naprosto výjimečné.

Obrázek
"It is dangerous to be right in matters on which the established authorities are wrong." - Voltaire
"I believe that all the people who stand to profit by a war and who help provoke it should be shot on the first day it starts..." - Hemingway
trodas
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Re: MSI PM8M3-V výměna kondenzátorů

Příspěvek od trodas »

Tak to samozřejmně zůstat nemohlo, protože mainboard začal vykazovat první známky nestability a občas při zátěži padat, tak musela nastat výměna kondenzátorů za nějaké dobré, co vydrží dokud to mobo budu mít chuť ještě používat. Protože MSI v reklamě použil kvalitní polymery, tak jsem se rozhodl reklamu trumfnout. Existují totiž ještě lepší než Sanyo Oscon polymery - a sice Nichicon LE polymery... A tak jsem si sestavil svou představu o tom, jak to mobo recapnu:

9x Nichicon LE 820uF 2.5V d8 493-3058-ND
2x Nichicon HZ 3300uF 6.3V d10 UHZ0J332MPM-ND
4x Nichicon HZ 1000uF 16V d8 UHZ1C102MPM6-ND
16x Nichicon HM 1000uF 6.3V d8 UHM0J102MPD-ND
2x Nichicon LE 470uF 6.3V d8 493-3066-ND
1x Taiyo Yuden 47uF 6.3V 587-3406-1-ND

Bohužel se vloudilo hned několik chybek. Jedna byla, že jsem objednal jen původní počet těch 1000uF kondíků, tedy zbývající čtyři jsem nahradil Samxon GC kondíky, co jsou podobně kvalitní a mám je ozkoušené. Horší bylo, že jediné d8 kondenzátory byly špičkové, leč nedostatkové Nichicon HZ kondíky a ty nebyly měsíce skladem. A v posledku jsem zapomněl na ten poslední malý SMD kondík za AGP slotem, který jsem chtěl nahradit keramikou, když už se dnes dělají i 47uF keramiky v 1210 velikosti...!

Tedy základní myšlenkou bylo dostat Vcore na špičkovou úrověň špičkovými kondíky, což se vcelku snadno podařilo:

Obrázek

Jenže co s těmi vstupními kondíky, co nejsou? Nakonec se mi na jejich místo vcelku snadno (nic bezprostředně kolem naštěstí není) podařilo nacpat náhradní kondíky, které jsem vzal ze zásob - Panasonic FM 1000uF 16V d10:

Obrázek

Doplnil jsem samozřejmně i ten chybějící hned za vstupní cívkou:

Obrázek

Paměti dostaly pořádné Nichicon kondíky, aby si nestěžovaly na diskriminaci:

Obrázek

A jen v CPU soketu tak nějak smutně kouká šest prázných míst, kde by mohly být solidní keramiky, aby se zlepšila stabilita napájení v extrémních zátěžích:

Obrázek

Na původně nijak nebsazená místa jsem dal ty čtyři Samxony GC:

Obrázek

A kontroler síťovky se musí tetelit radostí, že místo G-Luxonů má dva krásné Nichicon LE polymery... Tomu říkám skok v kvalitě:

Obrázek

Nad CPU socketem se sešly dva významné kondíky - Nichicon HZ - nejlepší elektrolytický kondenzátor (co se maximálního proudu co dodá týče, Samxon GA je s ním vyrovnaný a má i lepší konstrukci, ale už je Man Yue přestalo dělat...) vedle Nichiconu LE - nejlepšího polymerového kondenzátoru co existuje:

Obrázek

A nakonec - celkový pohled na Vcore regulaci vypadá už teď mnohem optimističtěji:

Obrázek

A výsledek? Jede to jako po másle a hlavně - Vcore voltage regulátory, opatřené chladiči, byly přesto, že na ně žádný fan nefouká (ale také jsem odebral zezadu sériový a paralelní port, aby to lépe větralo) po dni práce, noci zátěžového testu a dopoledne hraní jen mírně teplé...! Tedy kvalitní kondenzátory = nízké teploty součástek. Parádička :)

Teď ještě ten AGP kondík a nějaké ty keramiky... :D
termit256
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od termit256 »

Bezhlave pridavanim kondenzatoru nemusi byt vzdy vyhra. Jednou se mi dokonce stalo, ze spinany zdroj vubec nenabehl, kdyz jsem pouzil vetsi filtry nez uvadel vyrobce. Uz si ale nevzpominam o jaky IC se jednalo. Bez znalosti toho jak je zdroj navrzen je tezko soudit, pokud napr. pouziji novejsi fety a zvysi frekvenci na dvojnasobek, je zbytecne tam cpat tolik kondiku jako v puvodni verzi.
trodas
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od trodas »

Tak zdroj je něco jiného. Zvlaště třeba Eurocase zdroj... to je věc založená na určitých kapacitách a nedej bože to měnit v ovládacích obvodech. Naproti tomu výstupní LC filtr je tím lepší, čím má větši kapacitu a měnší ESR použitý kondík a větší impedanci a menší odpor cívka.

V PC jde už jen o filtrování napětí a to "bezhlavé" přidávání kondíků rozhodně pomáhá. Navíc není "bezhlavé", ale výrobce to tak původně zamýšlel. Ale pak přišel marketing a chtěl víc vydělat, tedy žádné polymery, ale OST kondíky... ještě to jede? Tak jich pár ubereme. Dva pryč, postuje ještě P4? Tak další dva. Stále postuje? Tak ještě jeden... už ne? Tak ten tam vraťte a tak to prodávejte :wink:

Zjednodušeně řečeno, ale tak to funguje. V PC zlepšení a zvětšení kondíků ještě nikdy ničeme neublížilo.

Jedinou vyjímkou jsou regulátory, optimalizované na určité parametry kondíku. Takový použil Cretive v X-Fi zvukovce. Když dáš na regulaci napětí pro hlavní čip polymer, tak to kolísá a lítá jak šílené. Když tam dáš podprůměrný Samxon GD (byl tam Jamicon), tak je výsledek suprový.
Ale to jsou naprosté vyjímky a pěkně blbé konstrukce. V téhle základní desce polymery měly být a měly tam být všechny. Tak, jako byly v těch první reklamních mainboardech pro recenzenty...

Pro plebs už to bylo jiné... :oops:
termit256
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od termit256 »

Tim zdrojem jsem nemyslel PC zdroj, byl to spinany zdroj s nejakym obvodem tusim od Linearu s externimi mosfety. PC zdroje at uz jakehokoliv vyrobce jsou zalezitosti odrbane uplne na kost tak, aby aspon nejakou dobu fungovaly kdyz nepojedou na vic jak 70% vykonu.

Jinak filtr je filtr, at jiz je pouzit v PC zdroji, ve spinanem zdroji na desce, graficke karte ci kdekoliv jinde. Nekolikafazovy Step-down pro procesor je na navrh mnohem citlivejsi nez nejaky pitomy PC zdroj. Tyto soucastky mohou mit problem s kapacitni zatezi, nektere IC maji vyslovne uvedene v datasheetu max. filtracni kapacitu. To ze jsi nekde nasel par volnych pozic pro nejake soucastky nemusi znamenat vubec nic. Muze to byt napr. z duvodu moznosti osadit jine kapacity, jine verze regulatoru apod. Spoje od takto zapajene soucastky nemusi vest nikam a ty jsi jen zaplacl diry v desce atd...

Rozhodne si nemyslim, ze nekdo kdo dokaze navrhnout zakladni desku k PC si nedokaze spocitat filtracni kapacitu ve zdroji a musi ji zkouset postupnym vyhazovanim kondiku pri seriove vyrobe :-) Jestli je kondik OST nebo Vishay, polymer nebo tantal nemusi nic znamenat pokud neznas parametry toho ktereho konkretniho typu.

Muzu te ujistit, ze ve zdrojich obdobnych vykonovych parametru jako PC, ktere maji dlouhodobe fungovat se elektrolyty prilis nepouzivaji. Jen keramika.
PC je spotrebka, tady je mnohem dulezitejsi cena nez dlouhodoba spolehlivost, proto tam je to to co tam je.
Highlander
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Highlander »

Moc pěknej recap a v závěru Ti za dva měsíce na té desce chcípne northbridge nebo southbridge jak bývá zvykem :-D alias suprová VIA 8237R/A, kterou jsem už měnil tolikrát, že bych to ani na 100 prstech nespočítal...

No, ale jak se říká, kdo si hraje, nezlobí :-)
trodas
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od trodas »

termit256 - :-D Člověče, ty mně opravdu podceňuješ :-D
PC zdroje nesmíš soudit podle Eurocase. Některé návrhy jsou docela solidní (Enermax, Seasonic, serverové zdroje) a jen špatnými součáskami osazené (poddimenzované mosfety, diody atd. a zejména pofiderní kondíky, co vydrží do záruky a pak konec).

Naopak je vidět, že jsi nestudoval žádný voltage regulártor, protože jinak bys věděl, že Vdropp se měří, proud se měří, atd. A se změnami součástek se počítá. Proto mi jedou ty voltage regulátory teď tak krásně studeně... 8-)

Rozesmál mně tvůj předpoklad, že "nekde najdu pár volných děr a nacpu tam zbytečně kondíky", které nebudou na nic napojené :lol: To je opravdu legrační! Kdybych s takovým přístupem k tomu přistupoval, tak by ta deska už dávno nejela, lol.
Realita je takové, že beru měřák a měřím, co kde je. Teprve pak se rozhodnu, jaký tam dám kondík (voltáž, kapacita). Samozřejmně že VŠECHNY kondíky jsou zapojeny do obvodů - proto to také tak krásně jede :P
Samozřejmě že všechny prázdné otvory jsem proměřel - to je o dost jednodušší, než mežení těc osazených, protože můžeš přímo z vrchu a bezproblémově na ně přiložit špičku či prodlouženou špičku jehlou... :wink:

Rozhodně také nevíš, jak to chodí mezi výrobou a marketingem a vývojem, když si myslíš, že o těch kondících rozhoduje vývoj (ten tam dal 9x Oscony) nebo výroba (ta tam dala na pokyn marketingu 5x OST crapy). Protože když to otestovali, tak to šlapalo, basta. Víc nikdo neřešil.
Parametry samozřejmně znám a jsou totálně nesrovnatelné s LE Nichiconem :)

Že na serverových deskách je elektrolytů málo je mi známo. Ale co s tím mohu udělat já?
Na mé PNY 6800GT mám jen 3 kondíky - 2x 330uF 16V (filtrují vstupní napětí pro kartu) a 1x 100uF 16V co filtruje 3.3V lajnu. Vše. Zbytek keramika... :)

Nu a teď je v té MSI desky hezky stabilní věc s dlouhou životností :)

Highlander - díky! :) No uvidíme, za jak dlouho něco chcípne. Podle mně nechcípne nic :) Ale za dva měsíce dám vědět, jak to šlape či nešlape dál...
Jinak bylo účelem ukázat, jak se liší reklama (mainboardy poskytnuté na recenze) a realita (to, co si skutečně můžeš koupit)... Pokud se dokonce pořádně podíváš, tak ten předprodukční kus má ne jen Oscony v Vcore, ale také zaplněnou patici keramikami (10ks), zatím co verze pro plebs má jen 4ks keramik v socketu.

A jak tu vidíš, tak už jsem narazil na lidi, kteří tvrdí, že "bezhlavé přidávání kondíků nemusí být vždy výhra." A to tváří v tvář ukázce, že původně tam ty kondíky být měly...! :lol: :lol: :lol:

...neskutečná naivita a důvěřivost až stádnost lidíček...
(Co řekne firma, policie, soud, vláda, Obama... to musí být přeci pravda, ne? Přeci by nám nelhali?! :lol: )

Přitom - cui bono? Čím míň a levnějších kondíků tam dám a ještě to pojede, tím víc vydělám. Už je mi naprosto jasné, proč byla veškerá zajímavá nastavení (včetně a zejména overclock nastavení) v biosu vypnuta. Jistě, ta deska by se dala taktovat... ale pak už by ty kondíky asi nestačily, takže ne ne ne, tak to raději vypneme v biosu a bude.

Poslední MSI PM8M3-V bios v1.5 a předchozí v1.4 - originály i mnou odemknuté verze s overclock a dalšími nastaveními:
http://www.uloz.to/xKAgfX51/MSI+PM8M3-V+bioses.zip
Ve verzi 1.5 už jsem ani neodemykal veškeré nastavení integrované grafiky, protože ji asi sotva někdo bude využívat...
Obrázek
...a když, tak tohle snad ani nepotřebuje?! No nicméně nastavení je spousta, jen to Modbinem odemknout :mrgreen: Původně ta deska v biosu vypadala jako chudý příbuzný, ale jen co jsem se do toho pustil, tak má docela hodně nastavení a docela hodně i senzorů...
Obrázek Obrázek Obrázek

Ale že by dala 333MHz realného taktu ramek - 666MHz DDR! - tak to jí tedy nevěřím:
Obrázek

...a shodně tak jí nevěřím, že umí DDR2 ramky, byť se to v biosu píše:
Obrázek
:lol: :lol: :lol:
Highlander
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Highlander »

na tvým upgradu nevidím nic špatnýho :) ba naopak, tohle kutilství podporuju :) akorát já se na to divám v tomhle případě dost skepticky, protože tyhle krámy opravuju, a vím, že u těchto VIA chipsetů to nemá moc smysl, protože je poměrně velká pravděpodobnost, že první co na té desce chcípne bude southbridge.

Výrobce moc dobře totiž věděl, že životnost těch kondenzátorů bude +- stejná, jako onoho super nespolehlivého VIA southbridge, takže se ani neobtěžovali tam dávat víc kondenzátorů či jejich vyšší kvalitu :-D Bylo by to jaksi kontraproduktivní.

Taky jsem si takhle recapnul svou domácí desku pro LGA 775 a přidal několik těch malých 400uF kondíků na neosazený pozice, ale vše s intel chipsetem P945, kde spolehlivost je úplně někde jinde ;-) (...teda doufám, že mi na té desce za týden nic nechcípne.... klep, klep... kovářova kobyla je svině :-D)

No aspoň tě může hřát na duši, že díky nenafouknutým kondenzátorům ti to neodpráskne FETy v napájení procesoru :-)
trodas
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od trodas »

Tak to tedy určitě ne... A ta deska jede od roku 2006, takže nevěřím na to, že by někam odcházela. Naopak jsem musel před MSI velmi smeknout, když jela s takovými crap kondíky tak dlouho a relativně dobře (problémky až ke konci)... Jinak řečeno, ten design Vcore regulátoru a jeho zpětné vazby a všechno musí být opravdu solidní, když to přežilo OST kondíky :? A žravý Celeron D 336 - a to co teprve P4 :!:

Takže já jsem pln optimismu, ostatně jsem ten recap udělal 17.8.2013 a tak už nějaký pátek dobře šlapká. Přežila i poměrně intenzivní zátěžové testy:

7h memtestu přes noc:
Obrázek

7h Prime95 CPU torture testu přes noc:
Obrázek

Přístup na disk také žádné problémy nevykazuje:
Obrázek

...tak bych to viděl jako velmi dobré :wink: P945 chipset je samozřejmně něco jiného, to se musí nechat. Ale bios nabídku na DDR2 ani na 333MHz ram clocku ti asi nenabídne, co? :lol: (a to jsem nemusel nijak odemykat nebo upravovat, to v tom biosu prostě je...)
trodas
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

MSI 6340 výměna kondíků

Příspěvek od trodas »

Už před pěknými pár lety mi kamarád Petr daroval tuhle MSI 6340 micro ATX desku i s Duronem 750. Fungovala ještě prý, ale velmi, velmi nestabilně. Nicméně mě zaujalo, že mainboard někdy z roku 2001 a pro Socket 462 procesory - Durony, Athlony - má zajímavě navržený Vcore regulátor a zejména používá polymerové Fujitsu kondíky. Ty žluté, to jsou - bez ohledu na to, že mají perforaci navrchu jako elektrolyty - polymery od Fujitsu:

Obrázek

Navíc jak se říká - co je malé, to je milé. A ta deska je opravdu maličká, jen tak... do ruky:

Obrázek

Že mainboardík nejede stabilně je vcelku pochopitelné. Stačí se podívat, co na něm je - samé špatné kondíky jako Chhsi:

Obrázek

A tyto hrůzy jsou kombinovány s polymery, což je tedy vskutku zajímavá kombinace, která zřejmě umožnila aby ten mainboard vůbec přežil:

Obrázek

U Vcore výstupní cívky, která se dost zahřívá, jsou-li kondíky špatné, nám již Chhsi kondík vytéká...

Obrázek

...nicméně ty dva solidní polymery ho podržely, aby počítač ještě tak nějak jel.

Obrázek

Mimo kvalitních polymerů se na desce nachází ještě Chemicon KZE kondíky jako vstupní filtrovací kondíky, které zcela jistě fungovaly velice dobře. I když Chemiconům moc nevěřím, tak špatné jsou jen série KZG, KZJ, TMV a TMZ, nikoliv KZE. No a navíc jsou hezky zalené:

Obrázek

Problém je v tom, že to nezastaví nestabilitu chipsetu, kterému napájení "filtruje" Chhsi hrůza...

Obrázek

No nicméně celkově to vypadá na slušný Vcore design (na 2001):

Obrázek

560uF 4V Fujitsu polymery a 2700uF 6.3V Chhsi hrůzy jsou samy o sobě docela kvalitním filtrováním Vcore, dokud tedy nezačnou odcházet:

Obrázek

K pamětem (a USB portům) patří tyto Tayeh hrůzy:

Obrázek

Samozřejmě problém je, když se k velké a hodně zahřáté civce přitlačí kondenzátor. Ten má skutečně problém, jakmile se celá kaskáda začne přehřívat...

Obrázek

Nicméně špatné kondíky se kazí i když jsou daleko od všech typicky se přehřívajících součástek, jako jsou cívky a mosfety:

Obrázek

MSI 6340 v1
--------------
2x 4700uF 6.3V d12.5 (Chemi-con KZE) -> 2x 4700uF 6.3V Panny FM d12.5 - P12347-ND
4x 2700uF 6.3V d10 (Chhsi) -> 4x 3300uF 6.3V Samxon GC d10
2x 820uF 4V d10 (Fujitsu) -> 2x 2700uF 2.5V Samxon ULR d10
2x 560uF 4V d8 (Fujitsu) -> 3x 1000uF 4V Samxon ULR d8
6x 1000uF 6.3V d8 (Chhsi) -> 6x 1000uF 6.3V Samxon GC d8
3x 330uF 6.3V d6.3 (Tayeh) -> 3x 470uF 6.3V Samxon GD d6.3
2x 47uF 16V d5 SMD -> 2x 47uF 16V Panny FK SMD d5 - PCE3397CT-ND
4x 10uF 16V d4 SMD -> 4x 10uF 16V Panny X5R SMD ceramic - PCC216CT-ND

(jeden polymer jsem blízko k CPU přidal, co byl vypuštěn a ty 47 a 10uF SMD kondíčky jsem zatím ještě nevyměnil)
Naposledy upravil(a) trodas dne úte 8. říj 2013, 23:49, celkem upraveno 1 x.
trodas
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Re: MSI 6340 výměna kondíků

Příspěvek od trodas »

Nu a tak jsem si už před lety na tuto výměnu kondíků alokoval součástky, co mi Big Pope poslal - zejména tedy ty Samxon kondíky. Přidání 1000uF 4V kondíku zvýšilo celkovou kapacitu Vcore kondíků na 18 300mF v 8 kondenzátorech! (např. slavná Socket 462 deska DFI Lanparty B měla výstup Vcore s jen 4 kondíky a 13 200mF kapacity - a žádné polymery!)

Obrázek

Celkový pohled na Vcore oblast desky po výměně kondíků:

Obrázek

Pohled na spodní kondenzátory z Vcore a pro AGP napájení:

Obrázek

Mnohem menší současné polymery (560uF bylo - 1000uF nyní) pro stejné napětí jsou jen takové malé "puťky" vedle 3300uF Samxon GC kondíků:

Obrázek

Naproti tomu 2700uF Samxon polymery jsou už pořádné kousky kondíků:

Obrázek

Nu a na závěr celkový pohled na MSI 6340 desku - malinká:

Obrázek

Legrační zjištění - po zapojení ke zdroji se ukázalo, že po celé ty roky běží hodiny reálného času a že ukazují přesný čas, jen +30min, což je na cirka 5 let bez používání něco neprosto neuvěřitelného, to jsem tedy nečekal :) A deska po výměně kondíků šlape jak víno, i když nová verze CPU-Z nějak nedetekuje FSB, což je podivné, ale CPU-Z autor se už ozval a snad se to podaří brzy spravit:
http://valid.canardpc.com/vblm4v
FSB 0 asi nebude moc pravdivé :lol:
Jinak deska má v biosu poměrně rozsáhlé nastavení (na to, že je to KT133 chipset s SDRAMy) a dokonce overclock možnosti, kde si lze vybrat od standardního nastavení (100MHz) do 117MHz FSB (37MHz pro PCI). Následky nastavení této hodnoty (s tak kvalitními součástkami jsem nečekal problém) jsou ovšem ty, že CPU jede na 256MHz :lol: (30x7.5) No, je s milou deskou legrace... :)
omnittron
Nováček
Nováček

Příspěvek od omnittron »

Pěkná práce, jen mám pocit že ty kondíky mají větší hodnotu než ta deska celá.
trodas
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od trodas »

Děkuji a ano, s tou hodnotou máš pravdu :-D

Ale já si chtěl udělat radost z dlouho plánované výměny a Joe mi ty kondíky poslal zadarmo (vlastně jako formu reklamy pro Samxon), takže jsem se toho chopil :) Teď se snažím flashnout nový bios, protože stávající v4.0 je úplně poslední, co na MSI stránce je vůbec uveden a overclock v biosu nejede :)

Respektive jede, ale tak trochu "po svém": CPU běží normálně na 750Hz jak má, když je v biosu nastaveno Default. Když ale zkusím jakýkoliv OC, jen třeba o 2MHz FSB, tak nejednou jede vše hrožně pomalu a rychlost procesoru je udávána jako 255MHz v postu, 256MHz v memtestu a 262MHz v CPU-Z :-D
Systém i jede takovou "rychlostí" :wink: Na druhou stranu jsou v HWbotu i ocenění za více jak 12h trvající Super Pi 32M testy, tak jsem to probnul a... schaise! Je to stále ještě moc rychlé - jen 8h a půl:

Obrázek Obrázek
http://valid.canardpc.com/evdcpe

Bude asi třeba odemknout násobič, abych mohl podtaktovat pořádně :twisted:

Na druhou stranu se zdá, že ani mnohé ty nejlepší skóre tohoto mainboardu na HWbotu nebude problém překonat:
http://hwbot.org/hardware/motherboard/ms-6340/

Jen s FSB si nevím rady, ale viděl jsem v biosu v4.7 až 133MHz (v ModBinu, flash se zatím nějak nedaří... :( ).
Naposledy upravil(a) trodas dne čtv 10. říj 2013, 11:04, celkem upraveno 1 x.
omnittron
Nováček
Nováček

Příspěvek od omnittron »

Mám tu uloženku v krabici, je to také msi ms 6340, ale verze 5. a ta už je řešená jinak.
Obrázek
je tam i 5 malinkých polimeru

nějak mi nešlo upload fotky, tak aspoň tahle z ebay
trodas
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od trodas »

Ano, verze 5.0 vypadá tedy zcela jinak. Takže na téhle je napsáno na desce za tím MS-6340 označením ver. 5 ... aha.

No, vypadá pěkně přeskládaná. Řekl bych, že kondíků přibylo :) Ale nevím, jestli to rozložení mosfetů je šťastné nebo nikoliv... ale vidím, že má otvory kolem socketu na pořádný chladič, což je super.

Jinak ale nevidím žádné polymery, což je krok zpět.

A ne, ty malinké SMD kondíky nejsou polymery :) Malé SMD elektrolyty nejsou perforované, takže musíš znát typy, abys věděl, co to je. A u těchhle starých mainboardů je to víceméně jasné - tenkrát se ještě polymery nepoužívaly, proto jsem byl tak překvapený z těch Fujitsu polymerů.

Také jsou to 2x 47uF 16V a 4x 10uF 16V...?

Příklad - Panasonic FK 47uF 16V SMD kondík:
http://www.digikey.com/product-detail/e ... -ND/361638
...také nevypadá jako elyt, ale je to elyt :) V mé ruce Panny FK 100uF 6.3V: http://trodas.wz.cz/kondiky/cap_images/1218399293.jpg
gejmer
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od gejmer »

Je to pěkná práce. Jen nechápu jak se v tom šíleným názvosloví může někdo orientovat a zvlášť když to ti Vietnamci furt přejmenovávají.
omnittron
Nováček
Nováček

Příspěvek od omnittron »

1x 47uF 16V a 4x 10uF 16V. , to jsem tam našel. A omlouvám se za neznalost.
Po pravdě v kondíkách se moc nevyznám, nikdy jsem se o to nezajímal, nemám ani elektro vzdělání.
Vystudoval jsem grafický a obalový design, tzn pc grafik.
Asi před 14-ti lety jsem si nechal postavit počítač na grafiku, za nemalé peníze, Až po té jsem se trochu vzdělal. A za nedlouho jsem zjistil, jak mě ten člověk, co mi ten pc stavěl hrozně podělal.
A od té doby grafiku nedělám, ale stavím počítače a upravuji, včetně složitější systémů s vodním chlazením.
Jediné, co jsem do nedávna pájel jsou kondíky na diody, a rozbité usb porty, a různé redukce, a občas nějaký zdroj, na desku jsem si nikdy netroufl, jelikož jsem vše dělal takovou starou snad ruskou pájkou.
Mikro pájku s odsávačkou jsem koupil teprve před 2ma měsíci. A od té doby se o to trochu zajímám.
Po pravdě mám tu jednu funkční MSi K9N platinum SLI,, která má u napájecí kaskády jeden nafouklý kondík, což byla pro mě taková malá motivace, a učit s mám na čem. Mám tu plnou bednu nefunkčních desek, s lepšími i horšími kondíky.
trodas
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od trodas »

Obrázek

gejmer - díky :) No, musím se v tom orientovat, protože jinak bych byl ztracen :) A dá se to, není to nijak složité... Protože je zbytečné řešit všechny ty 1000x přejmenované fejky kondíky. Stačí vědět, jaké jsou ty dobré kondíky a pokud jsou tam jiné - tak jsou špatné :wink: A těch dobrých jen jen pár...
Viz. http://trodas.wz.cz/index.php?act=ST&f=16&t=325

omnittron - nemusíš se tady za nic omlouvat, toto téma existuje právě proto, aby neznalost odstranilo u těch, kteří o to mají zájem. Já "ruskou" pájkou pájím - s malými úpravami - desky a grafiky a zvukovky normálně. Viz:
http://trodas.wz.cz/index.php?act=ST&f=16&t=446
Mikropájky používám jen na práci s SMD součástkami, jinak mi nevyhovují. A i ty SMD kousky nakonec přepájím na hotovo klasickou pistolovou pájkou...
Co se desek týče, tak něco se dá spravit, něco jen s velkým nasazením. Jde o to, na co máš kondíky a chuť. MSI K9N Platinum SLI asi nebude nejvhodnější na naučení-se pájet na základní desce... :lol: S tou by ještě mohla být zábava, vyber si něco staršího :)
trodas
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od trodas »

Tak nová beta CPU-Z opravila detekci FSB:
Obrázek
(toho neznámého CPU si nevšimejte, MS 6340 bios se k AXP nezná, tak tvrdí, že je to neznámý CPU, no)

...ale zase nejede validace na webu, protože máme nový formát CPU-Z cvf fajlu (je to takový šílený zmatek čísel a písmen, 3 784 bytů, lol) a tak validátor jen hlásí, že:
File cpuz_54.cvf upload : OK
Dump corrupted !

Nu, člověk asi nemůže chtít hned vše, že :)

Na HWbotu použili mnou vyrobený obrázek jako obrázek té MSI 6340 desky:
Obrázek
...což je lepší než ty hrůzy co tam byly, ale já tam musel ten paralelní port "dolepit" z původní fotky a není to zcela dobré... no ale hlavně - MSI tedy rozhodně nevyrobila desku s Samxon polymery, vyrobenými tak o 8let později :lol:
Odpovědět

Zpět na „Modifikace hardware“