Non-system disk or disk error

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Odpovědět
Paul68
Nováček
Nováček

Non-system disk or disk error

Příspěvek od Paul68 »

Zdravim, mam velmi stary ntb (486 procesor tusim, 120mb hdd a pod) a vybral som von disk pretoze mi na tom ntb nejde floppy, dal som ho do mojho stareho PC, sformatoval, nainstaloval MSDOS a ked dam ten hdd spet do ntb a zapnem, pise mi "Non-system disk or disk error, replace and press any key when ready". Disk samozrejme funguje, v ntb ho aj najde , autodetekcia v biose v poriadku ale ked uz by mal zacat bootovat tak proste napise toto. Boot prioritu mam samozrejme OK.
Neviete co by s tym mohlo byt?
Nagant
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Re: Non-system disk or disk error

Příspěvek od Nagant »

A na tom PC to z něj bootovalo?
ASUS Prime X370-A, AMD Ryzen 5 2600, 2x8GB DDR4 Ballistix Sport LT 3000 White, SSD NVME Transcend MTE220S 256GB, WD20EARX-00PAS, WD20EFRX-68EUZ, ST4000DM004-2CV104, LG BH08LS20, Pioneer DVR-112, GeForce N210, IEEE1394b PCI-E, Seasonic S12II-430; Windows 10 Pro 64bit; MS Office 2019; Vodafone GigaCube 5G (TCL LinkHub HH500V) se sim T-Mobile 100GB
Paul68
Nováček
Nováček

Příspěvek od Paul68 »

Samozrejme, cez neho som tam nainstaloval ms-dos
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od DOC_ZENITH »

Tohle je tak malej disk že neumí ani LBA, bude to CHS disk na kterej se přistupuje přímo biosem.

Doby ealy IDE zařízení nebyly zadaleka super kompatibilní. Mnohokrát se mi stalo že jsem na jedné desce s jednim řadičem naformátoval HDD a pak ho připojil na druhou a občas nešlo z něj bootovat občas nešlo číst vůbec a občas se i shodil filesystem a přišlo se o data.

U těhlech strojů je důležité provést formát tam kde disk bude sedět v tom NTB. Pokud je flopyna dead tak ihmo asi konec.
Paul68
Nováček
Nováček

Příspěvek od Paul68 »

Msdos som znova nainstaloval odznovu a zrazu to ide :D
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“