Jeden nebo dva?

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Fifi
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Jeden nebo dva?

Příspěvek od Fifi »

Myslíte že je lepší mít jeden super rychlý disk např WD Raptor, Maxtor MaxLine III, atd... nebo se vyplatí si za stejnou cenu postavit diskové pole Raid 0 (striping)? Má otázka se zabývá problémem pouze z hlediska výkonu. Spolehlivost nebo hluk jsou vedlejší (pro mne).
HADES
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od HADES »

Nejlepší je mít dva raptory v raidu 0. Ale pokud je to pro tebe finančně náročné, tak bych raději zvolil dva pomalejší disky s větší kapacitou v raidu (přece jenom je ten raptor malý)
Intel Core2Duo E8200 @3GHz / Gigabyte EP35-DS3 / PowerColor ATI HD 6850 1GB DDR5/ Patriot 2x2GB DDR2 800MHz 5-5-5-12 / Kingston V+ 64GB SNVP325 / Samsung Spinpoint F1 HD320HJ / WD1001FALS / WD5000AAKS / Samsung S203P / SB X-Fi X-Treme Gamer / Genius SW5.1HT / Speedlink Medusa Home / Logitech MX518 Gaming Grade / LOGITECH Deluxe 250 / Dragonlord PC-K58 / Scythe Mugen / Samsung 226BW / Windows 7 Home Premium 64bit
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

Otázka je, co za aplikace na tom chceš provozovat, že potřebuješ takový výkon. Jeden 10k RPM Raptor je lepší (z hlediska výkonu), než dva 7200 RPM disky v RAIDu. Hades má ale pravdu, že necelých 80 GB je docela málo, nicméně na aplikační disk to stačí. A na data bych použil nějakej pořádnej 7200 RPM, třeba Hitachi 7K250...
The problem has been eaten.Obrázek
Vanilkovou do velkýho kornoutu bych prosil... hodně velkýho... hodně vanilkovou
Fifi
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Fifi »

Většinou na stříhání filmů, nějaké ty gamesky. A hlavně kvůli mnohem větší pohodě při práci. Díky za názory. Přístupová doba není všechno. Raptor je sice fajn disk, ale 2x DiamondMax 10 nebo Maxline 3 splňuje požadavky co se týče rychllosti a velikosti mnohokrát. Myslím že i dnes běžný Seagate 160GB SATA s NCQ v poli raid udělá víc práce než jeden raptor za stejnou cenu.
MaWa
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaWa »

Fifi píše: Myslím že i dnes běžný Seagate 160GB SATA s NCQ v poli raid udělá víc práce než jeden raptor za stejnou cenu.
to určitě neni pravda :wink:

pokud ti jde JEN a POUZE o rychlost na DOMÁCÍM počítači a je ti jedno jakou to má kapacitu (tzn všechno zálohuješ na dvd apod), tak se RAPTORu nevyrovná jakékoliv raid pole. a může řikat kdo chce co chce...tohle je prostě fakt :wink:

samozřejmě - pokud ti jde i o kapacitu, tam už záleží na preferencích každého z nás - oželíš místo an disku na úkor rychlosti ? to už si musí rozhodnout každý z nás....ale pokud jde jen o rychlost, tak raptor nemá konkurenci. maximálně tak v 7k250ce nebo 7k400ce omezených na stejnou kapacitu...což je ale de facto stejně drahé řešení (nebo dokonce dražší v případě 7k400...)...a není uplně stejně rychlé - jen se k tomu blíží.
"A computer allows you to make mistakes faster than any other invention with the possible exceptions of handguns and Tequila."
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

Fifi píše: A hlavně kvůli mnohem větší pohodě při práci.
No já nevim, ale mně by stripovaný pole zrovna moc na pohodě nepřidalo. Když chcípne jeden disk, tak jsou všechny data v háji...
Fifi
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Fifi »

Máš asi pravdu. Ale Raptor ti maximálně vyhřeje case a se spolehlivostí prvních kousků mám nanestěstí velmi špatné zkušenosti. Jde mi o výkon a kapacita je pro mne vedlejší parametr ale (za stejné peníze Raptor vs. MaxLine III nebo DiamondMax 10 ) 2 x 74GB vs. 2 x 300GB to už je i na mne příliš silné kafe. A navíc si u Raptora mužeš o podpoře NCQ nechat jenom zdát. Také kuličková ložiska, zní spíše jako hudba minulosti. A z toho vyplývající hlučnost 32db je nepříjemná. Přístupová doba (čtení/zápis) DiamondMax 10 je 3/14 oproti Raptorovi 5,6/8 to už není příliš velký rozdíl, nemyslíš?
Fifi
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Fifi »

7K250 není SATA disk to je jen konverze (neříkám že není dobrá) a kupodivu je i velmi levná. 7K400 je skvělá asi je to opravdu nejlepší kompromis u SATA HDD, ale ta cena. Skoro 25 000 za dva disky nedám.
Fifi
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Fifi »

Asi teď působím trošku rozporuplně, ale snažil jsem se najít opravdu nejrychlejší disky pro nové SATA pole. Nemyslím si že při dnešní kvalitě HDD by bylo stipové pole nějak zvlášť nebezpečné. Spíše bych měl strach z moderních virů která má data ohrožují asi mnohem více (ale to patři jinam). Ostatní parametry jsem nebral příliš v potaz. Ale myslím že také hrají svou roli. A protože plánuji stavbu PC na platformě AMD (939) a čekám až nějaký výrobce udělá desku s nForce 4, tak proto mne zajímala i podpora NCQ (kterou bych dneska u AMD marně hledal). To v mém osobním ohodnocení poškodilo Raptora i 7k400. Proto považuji za svého vítěze disk Maxtor Diamond Max 10 16MB SATA. A doufám že do doby kdy bude nForcka na trhu už Hitachi přepracuje elektorniku k modelům 7K400 a 7K250D. U Raptora to nepředpokládám ikdyž se může stát všechno.Děkuji za všechny příspěvky[/b]
mina
Červená karta
Červená karta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mina »

Podle me je na klasickou praci (OS+aplikace+hry) nejlepsi prave ten Raptor. Nejakej Raid, at uz v jakymkoli usporadani nema sanci. Mluvim z vlastni zkusenosti :wink:. Jinak ohledne te teploty toho Raptora, mam bigtower a nad zdrojem klec na disky, ze ktery odsavaj 2 80mm vetraky a Rapturek je vlaznej. A jeste poznamka, mam tu 74GB verzi, min hreje a hluci...
Windows 2008 "Workstation" >>> Vista Ultimate ;)
JanoS
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od JanoS »

Keď chceš RAID tak potrebuješ solídnu PCI kartu, na integrované radiče na MB rovno zabudni, + 3-4 disky na RAID 5 /bezpečnosť+rýchlosť/. Inak je ideálna kombinácia raptor 10K + nejaký klasický na data.
Lenovo T61p (2.4GHz, 4GB, 160GB 7200rpm, 250GB 5400rpm, 512MB FX-570M, 15.4"WUXGA, 9cell)

Lenovo Advanced Mini Dock, L220x
SMC WGBR14-N, Back-UPS RS 1000
Fifi
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Fifi »

tak tolik peněz opravdu nehodlám investovat
MaWa
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaWa »

Fifi píše:Máš asi pravdu. Ale Raptor ti maximálně vyhřeje case a se spolehlivostí prvních kousků mám nanestěstí velmi špatné zkušenosti. Jde mi o výkon a kapacita je pro mne vedlejší parametr ale (za stejné peníze Raptor vs. MaxLine III nebo DiamondMax 10 ) 2 x 74GB vs. 2 x 300GB to už je i na mne příliš silné kafe. A navíc si u Raptora mužeš o podpoře NCQ nechat jenom zdát. Také kuličková ložiska, zní spíše jako hudba minulosti. A z toho vyplývající hlučnost 32db je nepříjemná. Přístupová doba (čtení/zápis) DiamondMax 10 je 3/14 oproti Raptorovi 5,6/8 to už není příliš velký rozdíl, nemyslíš?
ncq...nanic (doma)...spíš dokonce zhoršení výkonu...důvod je nasnadě :roll:
kuličková ložiska...nemá, má fdb
full stroke 8/14 mi teda jako rozdíl přijde...když i rozdíl mezi 7k250kou s 8.5 a třeba maxtorem s 9.2 při avg seek je v reálných aplikacích skoro 10%... :wink:

pochop, že RAID ti na lepší seek nepomůže. RAID ti zlepší STR, ale ta je na home PC naprosto nepodstatná.

a pokud myslíš ze získáš nějak extra navíc když dáš 2x74gb raptora tak tě ubezpečim že ne...pokud už chceš dva raptory, tak to optimalizuj tak, že na jednom bude os a na druhym třeba hry nebo programy nebo swap...
"A computer allows you to make mistakes faster than any other invention with the possible exceptions of handguns and Tequila."
MaWa
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaWa »

Fifi píše:Asi teď působím trošku rozporuplně, ale snažil jsem se najít opravdu nejrychlejší disky pro nové SATA pole. Nemyslím si že při dnešní kvalitě HDD by bylo stipové pole nějak zvlášť nebezpečné. Spíše bych měl strach z moderních virů která má data ohrožují asi mnohem více (ale to patři jinam). Ostatní parametry jsem nebral příliš v potaz. Ale myslím že také hrají svou roli. A protože plánuji stavbu PC na platformě AMD (939) a čekám až nějaký výrobce udělá desku s nForce 4, tak proto mne zajímala i podpora NCQ (kterou bych dneska u AMD marně hledal). To v mém osobním ohodnocení poškodilo Raptora i 7k400. Proto považuji za svého vítěze disk Maxtor Diamond Max 10 16MB SATA. A doufám že do doby kdy bude nForcka na trhu už Hitachi přepracuje elektorniku k modelům 7K400 a 7K250D. U Raptora to nepředpokládám ikdyž se může stát všechno.Děkuji za všechny příspěvky[/b]
ncq je na nic...opravdu NA NIC !!! v dnešní době je prostě NCQ minus, ne plus. ale cache, tý neni nikdy dost. pokud vydržíš do vánoc tak hitachi uvede 7k500 (nevim ofiko název) native sata s 16mb cache a i tim tvym super ncq :wink:
Fifi
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Fifi »

to je pro mně úplně nový názor. Slyšel jsem (Computer, atd...) že má mít za následek zvýšení výkonu. A to celkem znatelně. Díky za názor. Dneska to ověřím. stripe 2x160GB Seagate SATA s NCQ. Můžu to porovnat se svými stripe 2x80GB Maxtory SATA bez NCQ.
JanoS
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od JanoS »

Na RAID s integrovaným radičom sa vy**r. Potom keď prídeš o data tak budeš spokojný. Keď toľko mudruješ o RAIDe tak si skús ten svoj v.s. dva disky bez RAIDu a zistíš že samostatné disky sú niekedy aj rýchlejšie. :wink:
Lenovo T61p (2.4GHz, 4GB, 160GB 7200rpm, 250GB 5400rpm, 512MB FX-570M, 15.4"WUXGA, 9cell)

Lenovo Advanced Mini Dock, L220x
SMC WGBR14-N, Back-UPS RS 1000
MaWa
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaWa »

Fifi píše:to je pro mně úplně nový názor. Slyšel jsem (Computer, atd...) že má mít za následek zvýšení výkonu. A to celkem znatelně. Díky za názor. Dneska to ověřím. stripe 2x160GB Seagate SATA s NCQ. Můžu to porovnat se svými stripe 2x80GB Maxtory SATA bez NCQ.
promiň že to říkám, ale to je porovnání jak... :roll:

myslím, že ten kdo to v computeru psal neviděl reálné testy ze kterých jednoznačně vyplývá, že ncq je na doma na nic. ale pokud tomu věříš... :oops: :roll:
HADES
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od HADES »

Computer suxx, nedokážu pochopit, že to někdo vůbec kupuje
Intel Core2Duo E8200 @3GHz / Gigabyte EP35-DS3 / PowerColor ATI HD 6850 1GB DDR5/ Patriot 2x2GB DDR2 800MHz 5-5-5-12 / Kingston V+ 64GB SNVP325 / Samsung Spinpoint F1 HD320HJ / WD1001FALS / WD5000AAKS / Samsung S203P / SB X-Fi X-Treme Gamer / Genius SW5.1HT / Speedlink Medusa Home / Logitech MX518 Gaming Grade / LOGITECH Deluxe 250 / Dragonlord PC-K58 / Scythe Mugen / Samsung 226BW / Windows 7 Home Premium 64bit
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

HADES píše:Computer suxx, nedokážu pochopit, že to někdo vůbec kupuje
Kdyby jen Computer... :roll:
Fifi
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Fifi »

Dobrá, rád se nechám přesvědčit. Určitě ale není pravda, že ty disky mají větší výkon samy. Začínal jsem s jedním a pole přineslo opravdu nárůst výkonu ve XPckach. Souhlasím že v Computeru to občas nezvládají, ale má to výhodu čte se to před spaním mnohem lépe než webové magazíny.
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“