HD 4870 Teploty

Grafické karty s libovolným GPU firmy AMD/ATI (např. Rage, Radeon).

Moderátoři: morke, Walker1134, Wilik

AllowedCry
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

HD 4870 Teploty

Příspěvek od AllowedCry »

Nazdárek lidi, vlastním tuto kartu a upravoval sem trochu bios, vše se povedlo na jedničku, ale teď mám pár otázek, ohledně teplot.
Obrázek
Obrázek
Je vše cajk? Co sem se díval na jinší fóra, tak tam psali, že ty paměťové regulátory vydrží až 130st, ale i tak, připadá mi to moc, na to, že sem udělal undervolt z 1.264V na 1.2V.

Teplotu jsem testoval ve furmarku, oproti normálním hrám je rozdíl cca 10-15 st, čili okolo stovky jsem při hraní furt, teplota jádra je luxusní, chladím ho S1 + 2x12cm ventilátor.

Chlazení na WRM mám-
Obrázek
tento základní zlatý, co už tam byl.

Nějaké pasivky ještě mám, mám he někam nastřelit? :)
RAD-x
Červená karta
Červená karta
Kontaktovat uživatele:

Re: HD 4870 Teploty

Příspěvek od RAD-x »

130°C nevydržej, to je teplota přechodu...tzn pod zátěží múžou chcípnout klidně ve 110°C nebo kolem bodu varu. Osobně bych s tím něco provedl... Takhle mi 2x chcípla MSI 4890 Cyclone, špatně chalzený mosfety...
AllowedCry
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

No jasně, ale kam mám ty pasivky fláknout?
RAD-x
Červená karta
Červená karta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od RAD-x »

Pokud ten chladič co tam je originál (jestli to je ten co je na fotce) chladí takhle, tak bych ho zahodil a nahradil třeba tim neleakovanym ze sady pro Accelero S1, ten tam sedne perfektně. Pasivky mužeš zkusit na drouhou stranu PCB, oproti mosfetúm, taky jsem to tak měl, pár °C to srazilo ale žádný zázrak, prostě ta kaskáda je tam špatně navržená, nedá se tam moc kouzlit.
AllowedCry
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

S1 tam mám, vždyť sem to i psal :D otáčky obobu ventilátorů jedou na max a nádherně kartu ofukují.

No tak to je paráda.. pasivky z druhé strany mě teplotu o 10st jen těžko sníží, ach jo, zkusím si pohrát s frekvencí a napětí.
RAD-x
Červená karta
Červená karta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od RAD-x »

Nevim jestli sis četl co jsem napsal, nemluvil jsem o S1 a mluvil jsem o špatném návrhu, pasivky ti dají pár °C nikoliv 10° , pro konečný řešení jsem tehdá použil na ty mosy heatpipe chladič z NTB pro CPU, případně tam prostě naser velkej masiv, nic jinýho s tim stejně dělat nemužeš, pokud seš trochu zručnej, přepájej kondíky na druhou stranu PCB a vejde se tam zas o něco větší pasiv, další řešení je koupit levně nějakou mrtvolu a větší pasiv jí zhienizovat, pokud je takovou mrtvolu možný koupit.
AllowedCry
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Problém vyřešen! :)
Obrázek
Na grafice svítila jedna dioda, tak sem vypojil a znovu zapojil 6ti piny a ejhle, teplota se razantně zlepšila.

E// Flegy vysvětlil, kartu táhla jen jedna kaskáda, koho by to do prdele napadlo, že ano :)
RAD-x
Červená karta
Červená karta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od RAD-x »

Jne tak pro info, ta grafa před tim normálně běžela? se svítící ledkou?
AllowedCry
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Jop, Zdroj mám dost silný, takže grafika to prostě asi nějak rozžvýkala.
RAD-x
Červená karta
Červená karta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od RAD-x »

Jedivný že běžela jen s jednim konektorem, obvykle to ani nepostne...no ale celkem to odpovídá, na tom prvním screenu máš ty teploty jen na dvou čidlech ze 4, což by odpovídalo že to jelo prostě na púlku kaskády, což je docela masakr, jak si to zapojil korektně tak se ty teploty vyrovnali. Já tehdá z takovýhle kaskády tahal 1,45V pro GPU abych mohl 1GHz stable na vodě a to mělo tehdá lepší výkon než i topový GTX285, proto jsem si tu kartu taky nakonec nechal, sice to žralo jak kráva a topilo jak černobyl ale výkon tam tehdá prostě byl.
AllowedCry
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Ale jedno mi nesedí, pokud to jelo přes jednu kaskádu, tak jak mohl zdroj dát 80A a neuškvařit se u toho?

E// Tak problém vyřešen není, opět se rozsvítila, teď už opravdu nevím, co mám dělat, pomáhá jen restart.
CageJ
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od CageJ »

RAD-x píše:130°C nevydržej, to je teplota přechodu...tzn pod zátěží múžou chcípnout klidně ve 110°C nebo kolem bodu varu. Osobně bych s tím něco provedl... Takhle mi 2x chcípla MSI 4890 Cyclone, špatně chalzený mosfety...
na VRM je ochrana pri 130C ale spina to uz skor.. viem, s HD48xx mam svoje skusenosti
jadro tiez spina ochrana uz asi pri 110C..

Kazdopadne teplota u tychto kariet je bezna okolo 95C so stock chladicom..
AMD RYZEN 5600X, 16GB DDR4 2,8GHz, ASUS TUF B550, ASUS GOLD 650W; Fractal Design, ASUS DUAL RTX 3060 Ti GDDR6X;
AMD RYZEN 5800X3D, NOCTUA NH-D15, ASUS ProArt X570-CREATOR WIFI, SuperFlower 1200W, 32GB CL14 G.SKILL 3200, FRACTAL DESIGN XL R4, ASUS STRIX RTX 3080 OC; APPLE MacBook AIR M1
iPhone 12 Pro 128GB
AllowedCry
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Ano, ale u mě se projevuje chyba "LED d601" problém s napájením, když nesvítí, je to cajk, když svítí, cajk to není, restart to vyřeší ale nikdy né dlouhodobě, teď babo raď, bios? napětí? nebo je to HW chyba?
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od DOC_ZENITH »

Je to mrtvé napájení karty. Dosloužila, hodit do recyklace.
RAD-x
Červená karta
Červená karta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od RAD-x »

Ty PCIe kábly jsou přímo ze zdroje nebo molex redukce? Múže tam být spousta závad, já měl trochu podobný problémy s jednou 260GTX, utržený kolík v PCIe konektoru ale tak, že to nebylo vidět až když na to člověk sáhnul ohmmetrem tak věděl kde je problém, proletoval jsem všechny + a všechny země k sobe a bylo po problému. Pokud si modoval bios, zkus vrátit zpátky default, nebo skutečně múže jít o vadu mosfetú, který někdy stojej v GM pár korun a šikovnej člověk s horkovzudušnou pájkou ti je vymění za 15minut, někteří lidi to zmáknou i mikro pájkou, flintu do žita bych neházel...takových "mrtvol" jsem tu už vzkřísil.
AllowedCry
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

6ti piny Jsou vyvedené přímo ze zdroje, GTS250 na nich fungovala normálně. Za bezproblémový chod očividně vděčím předimenzovanému chlazení.

Zkusím ten bios, kartu mám ve zkušebním období, ještě sem za ni ani nezaplatil, takže no problem :)
CageJ
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od CageJ »

mozes skusit kartu plne podtaktovat.. kolko pojde v CCC
ja som mal tiez problem s VRM ale takto mi karta drzala aj v hrach
AMD RYZEN 5600X, 16GB DDR4 2,8GHz, ASUS TUF B550, ASUS GOLD 650W; Fractal Design, ASUS DUAL RTX 3060 Ti GDDR6X;
AMD RYZEN 5800X3D, NOCTUA NH-D15, ASUS ProArt X570-CREATOR WIFI, SuperFlower 1200W, 32GB CL14 G.SKILL 3200, FRACTAL DESIGN XL R4, ASUS STRIX RTX 3080 OC; APPLE MacBook AIR M1
iPhone 12 Pro 128GB
AllowedCry
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Ona drží tak jako tak, ale teď sem zkusil 750Mhz, 900Mhz na 1.15V, což je stabilní a i s tou chybou nejde wrm nad 90st, dokážu to překousnout, teď jen otázka, jak dlouho karta vydrží?
AllowedCry
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Problém zdá se vyřešen, po downgradu na nejstarší bios, je vše v pořádku, testováno několika hodin hraní, modlím se, ať to tak zůstane.

E// Bohužel, je to cena za vyšší spotřebu, ta karta má problém s napájením nejspíše jen při změně napětí v biosu, které jsem udělal :(

E2// Zase svítí, dávám ji do hajzlu a ATI už nikdy do PC nestrčím.
CageJ
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od CageJ »

hovorim ti podtaktuj ju na minimum
iPhone 12 Pro 128GB
Odpovědět

Zpět na „AMD/ATI grafické karty“