CoD2, i5, low fps, task mgr

Problémy, zážitky, rady či pořádání LAN party

Moderátor: Baneshee

Odpovědět
00deluxe00
Nováček
Nováček

CoD2, i5, low fps, task mgr

Příspěvek od 00deluxe00 »

Ahoj,
asi před 2 týdny jsem chtěl opět začít hrát online hru Call of Duty 2. Notebook mám CPU i5 M460 2.53 GHz, grafika: geforce 310M, 4GB RAM.
Vždy, když začnu hrát, nedělá počítači problém dávat cca 150 FPS. Po chvíli hraní ale FPSka velmi klesnou a nedá se prakticky hrát. Pokles je asi o 130-140 FPS, výsledek je tedy mezi 10-20 FPS a to je tato hra opravdu nehratelná. Pokud by to můj PC nezvládal, jakože by měl, a já měl hned 20 FPS, neřešil bych to, ale když mě dovolí hrát s 180 FPS kolem 5-20 minut a pak to z ničeho nic spadne takto drasticky, cítím že je někde chyba.
Instalace proběhla v pořádku, kompatibilitu mám nastavenou na XP SP3, config ve hře s veškerým grafickým nastavením jsem měnil několikrát, takže tam problém není.

Problém jsem zkoušel řešit přes Správce úloh. PC mi v době kdy klesnou FPSka hlásí, že paměť a hlavně CPU jsou velmi vytížené. Není to ale ke 100%. Myslel jsem že to "kazí" svchost.exe, který zabírá hodně operační paměti. Ale pořád je to kolem 100 až 200 MB, takže nic hrozného, i tak jsem ale zkoušel tento proces zastavit - jde v tomto případě o automatické aktualizace. Ale když jsem je vypl, nepomohlo to. Zkoušel jsem měnit priority, což teď vidím byl docela risk. CoD2 když jsem hrál jsem dával prioritu na "vysokou" i "realný čas" a prioritu svchostu.exe jsem dával na nižší atd., ale nic se nevyřešilo.
Použil jsem i prográme TuneUtility, kterej mi projel PC, optimalizoval na nejvyšší výkon atd., ale opět žádná změna. Pařím a po pár minutách jsou FPSka úplně dole. Notebook jsem projel spyware i antivirem, vše se zdá ok.

V konečném důsledku tedy nevím kde je chyba. Aktualizace mám, drivery, vše je v pořádku, a ja už nevím kde je "zakopaný pes".
Možná by pomohlo nějak jinak říct notebooku, aby tu hru upřednostoval a stáhl výkon někde jinde. Ventilátory se taky zdají být ok.

Velmi děkuji všem co mi mohou nějak pomoci či nasměrovat, Díky!
jakubom
Začátečník
Začátečník

Re: CoD2, i5, low fps, task mgr

Příspěvek od jakubom »

Jiné hry jedou v pořádku ?
00deluxe00
Nováček
Nováček

Hrál jsem jen mafii 2, a tam to bylo v pořádku. Někdy se hra trhala ale to bylo prostě její náročností, hrát se to jinak dalo v pořádku. Možná trochu hapruje ta kompatibilta, cod2 je přece jen stará hra. No já mám nějak pořád za to, že ten windows cod2 nějak nebere a nedopřeje mu dostatek výkonu, dá ho na pozadí a konec. Např., když už se tak sníží ty FPS ka, tak i načítání mapy, které běžně trvá třeba 10s, mi trvá kolem 1-2 minut, a to je se 4GB RAM opravdu extrémně pomalé.
00deluxe00
Nováček
Nováček

ještě doplním že se někdy trhá i zvuk, a to dost, ale to mi dělá hlavně když blbnu s těma "prioritama" v taskmgr

mám win 7 64bit prof
PKBO
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od PKBO »

stágni si GPU-Z a podívej se na graf LOAD a frekvence a teploty když se ti to stane, je možný že se ti to přehřívá a gpu se podtaktuje, nicméně by to nemělo být takhle markatně no.
raym0n
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od raym0n »

Klidne bych si zapl i treba everest a dal vypsat vsechny teplotni cidla v casovem prubehu hrani, pripadne CPU/GPU frekvenci - treba si pc mysli, ze se nudi, nebo viz vysledek vyse prehriva, tak se podtaktuje atp.
timemachine in Cooler Master ATCS 840: Intel Core i5-2500K, ASUS Maximus V GENE - Intel Z77, Crucial 8GB KIT DDR3 1600MHz CL10 Ballistix Sport Series, GIGABYTE GTX 660 Ti OC 2GB 1032/6008[MHz], Kingston HyperX 3K SATA III - 120GB, Corsair HX750 - 750W.
00deluxe00
Nováček
Nováček

tady jsou 4 screeny co jsem teď udělal, pohled na taskmgr a GPU Z v době kdy byli FPSka OK a v době kdy velmi klesly. rozdíl tam vidím jen jeden, a to u taskmgru u vytížení CPU, ale třeba něco přehlížím. nicméně pokud ne, tak kde by mohl být problém resp. jak to vyřešit?

sceen GPU když hra měla OK FPS
Obrázek
screen taskmgru když hra měla OK FPS
Obrázek

sceen GPU když hra měla špatné FPS
Obrázek
screen taskmgru když hra měla špatné FPS
Obrázek
00deluxe00
Nováček
Nováček

když tedy vidím že je problém asi s CPU, vygooglil jsem si problémy s cod2 u win7 s vicejadrovym cpu a píší např. toto http://www.xtremeidiots.com/topic/25912 ... -or-vista/ , ale to je věc kterou jsem už zkousel dřív a bohužel také bezvýsledně
(v podstatě cod2 umí využít jen jedno jádro a tak je potřeba v taskmgru zapnout všechny)
ale jak píši, problém to neřeší
Alfajk
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Alfajk »

teploty vseho jsou v norme? idealne do 80-85
CPU: AMD Ryzen 5 7600X@5,5GHz | GPU: EVGA GeForce RTX 3080 12GB XC3 ULTRA GAMING | MB: ASUS PRIME X670-P WIFI | RAM: 32GB DDR5 6000MHz CL36 FURY EXPO | SSD: WD Black SN770 NVMe 2TB | PSU: Seasonic Focus GM-850 Gold | CPU Cooler: Noctua NH-D15 | Case: be quiet! Pure Base 500DX Black | OS: Win 10 Professional | Monitor: ASUS TUF Gaming VG27AQL1A
00deluxe00
Nováček
Nováček

ještě dám jeden update, když jsem v tskmgru spároval všechny procesory, 0-4, tak se vyřešil problém ze sceenshotu výše (screen taskmgru když hra měla špatné FPS), a výkon procesoru i po klesnutí FPS je kolem 30% - takže to CPU ani v podstatě být nemusí a je tam něco zcela jiného.. teď jdu měřit teploty.
00deluxe00
Nováček
Nováček

přehřívání tedy nenastává, teplota je mezi 80-90 stupni celsia (to je GPU zbytek se drží mezi 70-80 stupni) nezávisle na tom, jestli to je po rozjezdu hry, kdy mám ještě dobré FPS či je to po jejich pádu
Alfajk
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Alfajk »

reinstal systemu by byla jistota...zapni sledovani prostredku a cely to rozklikni kdyz zacnou ty lagy,neco musi pozirat systemovy prostredky
CPU: AMD Ryzen 5 7600X@5,5GHz | GPU: EVGA GeForce RTX 3080 12GB XC3 ULTRA GAMING | MB: ASUS PRIME X670-P WIFI | RAM: 32GB DDR5 6000MHz CL36 FURY EXPO | SSD: WD Black SN770 NVMe 2TB | PSU: Seasonic Focus GM-850 Gold | CPU Cooler: Noctua NH-D15 | Case: be quiet! Pure Base 500DX Black | OS: Win 10 Professional | Monitor: ASUS TUF Gaming VG27AQL1A
00deluxe00
Nováček
Nováček

tolik analýz a příspěvků... já si teď sypu popel na hlavu.
popadl jsem vysavač a bylo po problému... zanesené ventilátory prostě. to pomohlo hodně, ale po hodině hraní se FPSka začali zase snižovat a tak jsem si notebook podložil knihami a ted je to perfektní. 150 stálých FPS.

díky všem co se zapojili, mám se mnoho co ještě učit. já to hledal pořád složitě všude kolem.
Alfajk
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Alfajk »

vzdyt rikam,prehrivani...ocividne teploty merils blbe
00deluxe00
Nováček
Nováček

určitě je mohu měřit "blbě" :), ale nemusím, instalaci, ovládání a čtení z Everestu zvládám, ale to není podstatné. fakt je ten, že i když moje grafika má teplotu kolem 80 stupňů, jde již o jisté přehřívání. protáhl jsem ventilátory a podložil notebook - ten je teď tišší, nicméně teplota klesla dle měření řádově o jednotky.
Blizzard
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Blizzard »

Já vysávám prach každé 2 týdny a doporučuju to každému, co má PC na zemi ... už se těším, až bude na stole :)
Odpovědět

Zpět na „Hry a zábava“