Větrání do case

Vše co se týká chlazení vzduchem - větráčky, ventilátory, žebrované pasivy, atp.

Moderátor: morke

Odpovědět
Ameli1
Nováček
Nováček

Větrání do case

Příspěvek od Ameli1 »

Dobrý den. Chtěl bych začít s tím, že tohle je můj PC(klik) s jedinou vyjímkou a to je Upgrade grafiky na Asus GTX 560.

Na počítači hraji různě náročné hry, jako nejnáročnější bych nejspíše zmínil Battlefield 3. Mým problémem je, že počítač je velice hlučný a když jsem chtěl regulovat otáčky větráku, nakonec jsem to nemohl udělat kvůli teplotám okolo 60-70°C

Chtěl bych od Vás poradit, jaké ventilátory koupit do case.

Na těchto stránkách jsem hledal radu ohledně větráků a našel jsem toto(klik). Case na prvním obrtázku je, řekl bych, stejná jako moje case.
Na obrázku jsem označil 2 ventilátory, které já u počítače vůbec nemám a myslím si, že to je ten problém, proč mám hlučný PC a tolik se zahřívá.Obrázek

Dodávám ještě fotky mojí case a bočnice
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek

Za jakékoliv rady budu vděčný. Díky.
PKBO
Moderátor
Moderátor

Re: Větrání do case

Příspěvek od PKBO »

Ahoj, nejlepší by bylo tohodle se zbavit a koupit kvalitní case s vyřešený airflow, tohle je bedna k ničemu.

Ale pořád to neni konec a dá se s tim něco dělat, první co bych udělal je dát větrák do té zadní pozice a ideálně i do přední pozice, od pohledu bych si tipl že tam půjde 120mm ale raději to změř.

rozhodně to bude fungovat x krát lépe, výběr větráků je na tobě a na penězích, je větrák za stovku a větrák za pětikilo, rozdíl je v hluku.
PKBO
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od PKBO »

Typl bych si že největší hluk bude vytvářet chladič na CPU následně na GK pak HDD a zdroj asi taky nebude žádná kvalita.

Takže ten 120mm fan si kup prakticky jakýkoliv, protože tichá noctua opravdu nemá význam.

Pokud by jsi chtěl investovat více tak rozhodně začít kvalitnějšim větrákem v předu a vzadu, následně chladič CPU, HDD umístit na gumové podložky.

A jak máš tu perforaci na bočnici tak osobně si myslím že by bylo lepší jí přelepit kvůli lepšímu proudění vzduchu, ale to můžeš vyzkoušet jednoduše...

EDIT: ještě uspořádej trochu ty kabely, co půjde tak shovat do 5,25" pozice nahoře nebo za desku, je potřeba aby tam bylo co nejvíce volného prostoru.
theedge
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od theedge »

Ameli1 - tak ten chlaďák na CPU je dobrý retro :-) To musí dělat kravál jak sviňa. Jenomže si musíš uvědomit že ztišit PC není jen že do case přidáš větrák.
Jako první musíš rozhodně vyměnit chladič CPU za něco co má 120 mm větrák a pak to zregulovat !!!. Ten case je klasická levná sračka - to že tam výrobce neosadil alespoň zadní vetilátor na odtah tepla je dneska už nemyslitelný (asi máš ten case dlouho). Něco málo tepla z case ti při této konfiguraci vytáhne zdroj ale to rozhodně nestačí. Komponenty v PC produkují do case hodně tepla (CPU, grafika, čipset, disky) a to teplo musíš z case dostat průvanem pryč.
To nejlevnější co musíš udělat je vyměnit onen tragický chladič CPU a do case dát dva nějaké velmi tiché ventilátory (to budou samozřejmě ty z dražších ) do těch okoroužkovanýh pozic ( změř si jaký rozměr jsi tam stavu přišroubovat - cím větší tím lepší). Kabely v case pak poskládat tak aby co nejmíň bránili průtoku vzduchu. To by mohlo pomoct ale ideální řešení to rozhodně nebude - z fotek je vidět že ten case je konstrukčně hodně levnej a z tenkýho plechu. Bude dál rezonovat od vibrací z disků a ventilátorů.
Ideální by bylo koupit nějakej pořádnej odhlučněnej case ( něco jako Fractal Design R4 ), přemontovat do něj celý tvůj vnitřek a samozřejmě ona výměna chladiče CPU - té se na 100% nevyhneš.
AMD Ryzen 7 5800X3D || Scythe Ninja 4 || ASUS Rog Strix B550-F Gaming || 32GB DDR4 Crucial Ballistix 3200@3600 CL16|| Gainward RTX 5080 Phoenix 16GB || SSD M.2 NVMe Samsung 980 PRO 2TB + Samsung 970 EVO 500GB || 3x HDD WD Red 3 TB || Creative X-Fi Titanium HD + Shure SRH840 || FRACTAL Define R4 + Corsair HX850 850W|| Razer DeathAdder 3500 || 27" Gigabyte Aorus FI27Q-P (1440p + 165 Hz)
CZECHYa
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od CZECHYa »

Vidím zdroj Eurocase... ten by také zasloužil vyměnit, celej PC byl přišerně postavený. Navíc ze skladových ležáků mizerné kvality a možná ještě předraženě. :(

Vyměnit case, chladič CPU a zdroj, ideálně za něco odpovídající konci roku 2013. Některé ty komponenty vypadají jako 10 let staré...
Core i5 8600K, MSI 5700XT Gaming, Asus Strix Z370-G, 2x8GB Corsair DD4 3200, Noctua NH-D15S, NZXT H400, Schiit Magni 2U + Schiit Modi 2U + Beyerdynamics DT 880 Pro (600ohm), LG LG 27GL850 + AOC 27G2U
theedge
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od theedge »

No je to fakt síla - fakt jako kdybych otevřel PC přes 10ti lety. Tady se podívej jak vypadá dnešní moderně osazené PC kde je kladen důraz jak na ticho tak na rozumnou účinnost chlazení ->

http://www.svethardware.cz/recenze-frac ... si/35492-2
http://dawfreak.wordpress.com/2012/08/3 ... r4-review/
http://www.bit-tech.net/hardware/2012/0 ... 4-review/4

Ventilátory v case s velkým průměrem (min 120 mm ) zapojené ještě přes regulaci, disky uložené na antivibračních podložkách, kabeláž vedená za montážní deskou která minimálně zavazí v prostoru case.
Jsou samozřejmě i jiné kvalitní odhlučněné case než Fractal, třeba nový Cooler Master Silencio 652, Nanoxia Deep Silence 1, Corsair Obsidian 550D ...
Taková skřín tě příjde do 3.000,-CzK, chladič CPU cca 1.000,-CzK a zdroj 620W cca 1.700,- CzK. Takže to není levná investice ale budeš mít zase na dobrých pár let dobrý základ.
Pokud by jsi kupoval jen chladič CPU a ventilátory do současné skříně , tak kup vetilátory zhruba něco jako toto (samozřejmě rozměr který ti bude pasovat do case) ->
http://tntrade.cz/noiseblocker-nb-black ... 92964.html
http://tntrade.cz/noiseblocker-nb-black ... 56589.html
AMD Ryzen 7 5800X3D || Scythe Ninja 4 || ASUS Rog Strix B550-F Gaming || 32GB DDR4 Crucial Ballistix 3200@3600 CL16|| Gainward RTX 5080 Phoenix 16GB || SSD M.2 NVMe Samsung 980 PRO 2TB + Samsung 970 EVO 500GB || 3x HDD WD Red 3 TB || Creative X-Fi Titanium HD + Shure SRH840 || FRACTAL Define R4 + Corsair HX850 850W|| Razer DeathAdder 3500 || 27" Gigabyte Aorus FI27Q-P (1440p + 165 Hz)
Mr Lucas
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mr Lucas »

Zde je největším zdrojem hluku BOX chladič na CPU, zdroj a následně samotná skříň papírové kvality. PC samozřejmě ztišit půjde, ale dost záleží na tvém rozpočtu.
... Don't give the noise a chance ...
ULN PC: MB: Asus P8P67 B3 CPU:Core i5 2500K / 4,5GHz@1,3V - passive cooled by Phanteks PH-TC14PERAM: Kingston HyperX Genesis Grey 8GB 1600MHz GPU: Sapphire HD 6850 775/4000MHz@0,975V cooled by Accelero S1 + 2x Noiseblocker PL1 (380-700rpm) SSD,HDD: Crucial M4 64GB + WD Green WD20EARS in Silentmaxx HDD Silencer PSU: Enermax PRO82+ 385W cooled by Noctua NF-S12-800 (390-700rpm) CASE: Cooler Master Cosmos II - Silent mod with two exhaust fans - rear Noctua NF-A14 ULN (400-700rpm), top Noctua NF-S12-800 (390-700rpm) + 2,5-5cm soundproofing material Gumex Type 500, Type 503, Type 505 AUDIO: Onkyo Wavio SE-200PCI -> Yamaha RX V559 -> Eagle Cable Silverline -> Yamaha NS 777, NS 444, NS 333 + Velodyne EQ-Max 12 LCD: 27" Asus VE278Q + 50" Philips 50PFL5008K/12 with Ambilight
Ameli1
Nováček
Nováček

Příspěvek od Ameli1 »

Všem děkuji za odpovědi a názory.
Docela mě zklamalo jak můj počítač popisujete. Holt jsem se před 3 lety při koupi spálil :D

Jak to tady sleduju, tak asi opominu tu hlučnost a zauvažuji nad koupí předního a zadního ventilátoru a možná o výměně ventilátoru na CPU.
theedge
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od theedge »

Ameli1 píše:
a možná o výměně ventilátoru na CPU.
Ten vyměň na 100%. Ale bez doplnění předního a zadního ventilátoru se ti bude vařit v teplém vzduchu v case, takže je určitě doplň taky.
Odpovědět

Zpět na „Vzduch“