IDE to SATA
Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567
- n4l1m
- Začátečník

-
IDE to SATA
máte někdo zkušenosti s připojováním IDE disku k SATA 2/3 přes redukci IDE to SATA?? Pojede to nebo se tam musí něco nastavovat nebo instalovat?
- n4l1m
- Začátečník

-
- PKBO
- Moderátor

Re: IDE to SATA
Nic tam nenastavuješ, alespoň taková je moje zkušenost měl jsem takhle starší 80 na nové desce, ale ten HDD cca po roce zdechnul (jestli za to může redukce netušim)
- havli
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Nastavovat se nemusi nic, melo by to fungovat rovnou. Ale jednim dechem dodam, ze mne tyhle redukce nikdy moc nefungovaly. Ani v desktopu (obousmerna), ani v NTB (SATA HDD misto IDE mechaniky). 
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

Mě zase fungovaly a fungují. Akorát SSD Vertex neběželo jako DMA ale jen v PIO modu. Nicméně spolehivé kusy HW to nejsou. Jedna ta reukce už mi pošla.
A pokud se používá k redukci Saty na IDE tak se na ní ještě switchuje klasicky master/slave.
Ale jen blázen by jí používaj k připojení IDe disku na Satu. Když má board satu tak mu dát sata disk. IDE disky jsou dnes useless.
A pokud se používá k redukci Saty na IDE tak se na ní ještě switchuje klasicky master/slave.
Ale jen blázen by jí používaj k připojení IDe disku na Satu. Když má board satu tak mu dát sata disk. IDE disky jsou dnes useless.
- Zivan
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
Ja mam jednu redukci z eBay a chtel jsem tim pripojit starou IDE vypalovacku na SATA. Zkousel jsem dve mechaniky, dve desky, k tomu pripojeni pres dalsi redukci do USB a vysledky bidne. Na jedne desce (1155, H61) nesla vubec (z cca 10 pokusu se jednou objevila mechanika v systemu a pri pokusu o pristupu na ni byla fuc, jindy ji system nevidel), na druhe (AM2, 780G) se jedna z mechanik detekovala, ale nebylo to 100% (VLC neprehral DVD, Media Player jo) a v USB se detekovala opet jedna mechanika, ale byl problem cokoliv precist.
Minuly vikend jsem ji znova zkousel a pri prvnim pokusu mi uhorela redukce napajeni (modex->FDD), kterou jsem pouzival i predtim. Zapojeni bylo spravne, takze naprosto netusim, kde byl problem.
Minuly vikend jsem ji znova zkousel a pri prvnim pokusu mi uhorela redukce napajeni (modex->FDD), kterou jsem pouzival i predtim. Zapojeni bylo spravne, takze naprosto netusim, kde byl problem.
HP Elitebook 845 G8 (Ryzen 5650U, 32GB RAM, WD SN570 1TB, 14" fullHD IPS) + HP USB-C G5 Essential + 29" LG 29UM65 + 22" Eizo S2202W
- n4l1m
- Začátečník

-
potřebuji rozchodit starej IDE disk na nové základovce (http://www.czc.cz/msi-b85-g43-gaming-in ... 62/produkt) než budu mít peníze na novej disk tu redukci jsem koupil od značky Gembird za cca 350,- (http://www.gmb.nl/item.aspx?id=6780) tak snad tam nebude žádný problém jelikož to mám dostat na vánoce s core i5 a assassinem 4 tak chci před prázky hrát 
- n4l1m
- Začátečník

-
bude pak asi lepší když to připojím na té desce na SATA 2 že?
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

Je to fuk na jakou satu. Ta redukce je stejně Sata1. Ale pokud nemáš peníze na disk tak je nevyhazuj za tu redukci, to je stupidní.
Tyhle redukce se používaj k připojení sata zařízení do starejch strojů na rozchození. Ne historické disky do novejch.
Tyhle redukce se používaj k připojení sata zařízení do starejch strojů na rozchození. Ne historické disky do novejch.
- trodas
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Ano obráceně (nové disky do historických PC) to není zdaleka bez problémů. Např. do Dell OptiPley GX110 co de dodával s 10 nebo 13G diskem neskutečného hluku a "rychlosti" jsem chtěl dát 30G SSD. Tedy redukce SATA na PATA, připojím SSD a... nic. Postování trvá tak 1 minutu (!) a pak to jede, disk je v Win vidět a k použití, ale bootovat se z něj nedá. Nu klasika... takže nanic.
A nedávno jsem SSDčko chtěl přidat k podstatně modernější (oproti P3 době) JetWay V600DAP desce. Ani ťuk! SSDčko prostě na SATA deska nevidí a nevidí a vidět ho zjevně nehodlá. SATA DVDromku vidí, ale pracovat s ní hodlá jen v Win, v DOSu pro instalaci a memtest a tak ani ťuk.
Tedy ne jen historické disky do nových PC je problém připojit - ono ani nové disky do historických PC moc nejdou. Zajímalo by mně, proč to ten bios nevidí to SSD. Člověk by řekl, že HDD jak HDD, ale zjevně to tak nebude.
A nedávno jsem SSDčko chtěl přidat k podstatně modernější (oproti P3 době) JetWay V600DAP desce. Ani ťuk! SSDčko prostě na SATA deska nevidí a nevidí a vidět ho zjevně nehodlá. SATA DVDromku vidí, ale pracovat s ní hodlá jen v Win, v DOSu pro instalaci a memtest a tak ani ťuk.
Tedy ne jen historické disky do nových PC je problém připojit - ono ani nové disky do historických PC moc nejdou. Zajímalo by mně, proč to ten bios nevidí to SSD. Člověk by řekl, že HDD jak HDD, ale zjevně to tak nebude.
"It is dangerous to be right in matters on which the established authorities are wrong." - Voltaire
"I believe that all the people who stand to profit by a war and who help provoke it should be shot on the first day it starts..." - Hemingway
"I believe that all the people who stand to profit by a war and who help provoke it should be shot on the first day it starts..." - Hemingway
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

TVE, mě ty disky s tou redukcí prostě fungujou. Mam takový malý černý obousměrný random čína. Všechny sata hdd, a z SSD používám staré vertexy 30 (fungujou i na boardech co neuměj disky nad 32GB). Co jsem zkoušel:
Všechny BX chipsety = 100% ok.
Intel 815/820 = 100% OK.
SIS 645 = 100% OK.
VIA KT133 = funkční ale jen multiword DMA, ne UDMA.
VIA KT880ultra (protože jejií sata je spíš nefunkční než funkční) =100% OK.
Intel 850E = OK ale nesmí se OC, posunutí FSB už o pár mhz způsobuje nestabilitu té redukce.
ALI ALLADIN IV = nefunkční.
Via apollo 133 = funkční 32GB max.
Random oldschool P1 a 486 desky = nefunkční.
Takže mi to víc funguje než nefunguje, ale old nestandardní chipsety jsou fuj, a nestandardní takty na PCI tudiž i IDE to taky nerado.
Všechny BX chipsety = 100% ok.
Intel 815/820 = 100% OK.
SIS 645 = 100% OK.
VIA KT133 = funkční ale jen multiword DMA, ne UDMA.
VIA KT880ultra (protože jejií sata je spíš nefunkční než funkční) =100% OK.
Intel 850E = OK ale nesmí se OC, posunutí FSB už o pár mhz způsobuje nestabilitu té redukce.
ALI ALLADIN IV = nefunkční.
Via apollo 133 = funkční 32GB max.
Random oldschool P1 a 486 desky = nefunkční.
Takže mi to víc funguje než nefunguje, ale old nestandardní chipsety jsou fuj, a nestandardní takty na PCI tudiž i IDE to taky nerado.
- Zivan
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
Dej sem pro zajimavost odkaz na redukci, ktera ti funguje.
HP Elitebook 845 G8 (Ryzen 5650U, 32GB RAM, WD SN570 1TB, 14" fullHD IPS) + HP USB-C G5 Essential + 29" LG 29UM65 + 22" Eizo S2202W
- trodas
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Dell OptiPlex GX110 má Intel 810E chipset a následky redukce prodané jako "dobře fungující" spolu s Corsair NOVA2 30G SSD jsem snad popsal dost výmluvně.
JetWay V600DAP deska má KT600 chipset (standardně jede na 200MHz, žádný overclock) a přímo SATA porty (2). Připojené SSD nevidí, připojenou SATA DVDromku vidí, ale nebootuje z ní.
Že by byla chyba i třeba v SSDčku? Netuším. Jen moje zkušenost je taková...
JetWay V600DAP deska má KT600 chipset (standardně jede na 200MHz, žádný overclock) a přímo SATA porty (2). Připojené SSD nevidí, připojenou SATA DVDromku vidí, ale nebootuje z ní.
Že by byla chyba i třeba v SSDčku? Netuším. Jen moje zkušenost je taková...
"It is dangerous to be right in matters on which the established authorities are wrong." - Voltaire
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

Těžké linkovat když nemá název ani na sobě nic napsáno, ale vizuálně je to přesně tahle:Zivan píše:Dej sem pro zajimavost odkaz na redukci, ktera ti funguje.
http://dx.com/p/40-pin-ide-to-sata-or-s ... card-29745
http://www.cubeternet.com/servlet/Detail?no=43
- havli
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
To je normalni. Tyhle VIA chipsety nefunguji se SATA2 disky. Resil jsem to prepnutim HDD do sata1 rezimu, to ale na SSD tezko udelas, takze smula. Mechanika to samy, pokud chces z ni bootovat, musis mit IDE.trodas píše: JetWay V600DAP deska má KT600 chipset (standardně jede na 200MHz, žádný overclock) a přímo SATA porty (2). Připojené SSD nevidí, připojenou SATA DVDromku vidí, ale nebootuje z ní.
Jinak tyhle sata <-> IDE redukce maji obvykle napsano, ze nechodi s CD/DVD...
Ja osobne kdyz chci sata disk do starsiho PC, tak pouzivam zasadne PCI SATA radic, na tyhle redukce mam proste smulu.
- dexterav
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
mno ono VIA všeobecne funguje/nefunguje hlavne tie nadupanejšie, taká KT133 funguje vcelku ok
a už v dobe vydania to išlo všelijako aj priamo bez redukcií
k redukciaám toško niečo ide, niečo nie
nijak som neprišiel nato prečo niektoré idú a iné nie alebo na jednom PC ano a na druhom v podstate rovnakom zase nie
a už v dobe vydania to išlo všelijako aj priamo bez redukcií
k redukciaám toško niečo ide, niečo nie
nijak som neprišiel nato prečo niektoré idú a iné nie alebo na jednom PC ano a na druhom v podstate rovnakom zase nie
Intel Ultra 7 265k 5,6/4,9GHz,Apex Z890, 2X24GB 8,73GHz CL40 Corsair, Asus TUF 5090 3.2/34GHz , H2O + Carbide 600Q,SS Noctua Edition, 10TB 850X, Topping D50s + Tilia + T5, StrixPG32UCDP, Fold7, ITX 13700k + 5070Ti + Audinst Hud-Mx2 + THX-M50X
- n4l1m
- Začátečník

-
tak že situace se má následovně počítač jsem poskládal disk lze načíst v biosu avšak při startu systému se mi objevilo logo win xp a pc se restartoval nešlo najet ani do nouzového režimu tak jsem zkusil dát do mechaniky win 7 ano disk načetl šel naformátovat i rozdělit oddíl avšak nainstalovat win už nešel s poznámkou že není nastaven v biosu řadič přitom si myslím že všechno tam je... co s tím mám dělat nevíte někdo? každá rada dobrá:)n4l1m píše:potřebuji rozchodit starej IDE disk na nové základovce (http://www.czc.cz/msi-b85-g43-gaming-in ... 62/produkt) než budu mít peníze na novej disk tu redukci jsem koupil od značky Gembird za cca 350,- (http://www.gmb.nl/item.aspx?id=6780) tak snad tam nebude žádný problém jelikož to mám dostat na vánoce s core i5 a assassinem 4 tak chci před prázky hrát
- n4l1m
- Začátečník

-
tak už to nechce načíst vůbec:/
- PKBO
- Moderátor

redukci vrať, máš na to 14 dní a kup si nějakej normální SATA disk, jestli nemáš na novej tak si za cenu té redukce kup jetej disk, pak ho prodáš...
- pbjun
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
Jediná rada, kup klidně starší sata disk.... Za cenu te redukce koupis hrave plne funkcni 160GB SATA disk... Tyhle redukce jsou fakt na nic.
Hlavní PC: Core i7 13700K, Asus TUF Z790-PLUS D4 , 128GB DDR4, RTX 4070 Ti, Gigabyte Aorus 500GB NVME, Samsung 2TB NVME, LCD Dell 34"
Garáž PC: Core i5 11400F, 32GB DDR4, GTX 1070 Ti, 1TB NVME Samsung
Garáž PC: Core i5 11400F, 32GB DDR4, GTX 1070 Ti, 1TB NVME Samsung