taktování CPU
Moderátoři: flanker, Eddward, Baneshee, PKBO
- Palko12
- Začátečník
-
taktování CPU
Zdravím,
potřeboval bych poradit ohledně taktování CPU intel core Q6600 na MB G41M-P33,zdroj 650W Corsair,DDR2 Corsair 2x2GB 800MHz,Grafika GTX650TI Boost.Odešla deska,tak jsem kupoval novou MB soc.775 abych ušetřil a nemusel kupovat MB a CPU.
Někde jsem četl na foru,že na této MB je riziko taktovat CPU z důvodu přehřátí. Důvod taktování je,když jede hra,tak se seka v určitých momentech,když dochází k nějaký akci a pak zase jede.Nevím jestli je to teplotou nebo prostě CPU nestíhá.Potřeboval bych poradit jestli to můžu risknout taktovat na 3GHz.
Pustil jsem AFTERBURNER a tady jsou výsledky.
Power:15 - 96%
GPU Temperature: 32-58°C
GPU usage: 0-95%
FB usage: 0-64%
VID usage: 0-0%
BUS usage: 0-13%
FAN SPEED: 35-58%
FAN TACHOMETER: 1140-1860 RPM
CORE CLOCK: 324-1163 MHz
MEMORY CLOCK: 324-3005 MHz
MEMORY usage: 138-1184 MB
POWER LIMIT: 0-1
VOLTAGE LIMIT: 0-1
OV MAX LIMIT: 0-0
UTILIZATION LIMIT: 0-1
CPU1 TEMP.: 36-61°C
CPU2 T.: 36-60°C
CPU3 T.: 34-58°C
CPU4 T.: 35-58°C
CPU1-CPU4 usage: 0-100%
RAM usage: 834-2184
PAGEFILE usage: 1483-4033
potřeboval bych poradit ohledně taktování CPU intel core Q6600 na MB G41M-P33,zdroj 650W Corsair,DDR2 Corsair 2x2GB 800MHz,Grafika GTX650TI Boost.Odešla deska,tak jsem kupoval novou MB soc.775 abych ušetřil a nemusel kupovat MB a CPU.
Někde jsem četl na foru,že na této MB je riziko taktovat CPU z důvodu přehřátí. Důvod taktování je,když jede hra,tak se seka v určitých momentech,když dochází k nějaký akci a pak zase jede.Nevím jestli je to teplotou nebo prostě CPU nestíhá.Potřeboval bych poradit jestli to můžu risknout taktovat na 3GHz.
Pustil jsem AFTERBURNER a tady jsou výsledky.
Power:15 - 96%
GPU Temperature: 32-58°C
GPU usage: 0-95%
FB usage: 0-64%
VID usage: 0-0%
BUS usage: 0-13%
FAN SPEED: 35-58%
FAN TACHOMETER: 1140-1860 RPM
CORE CLOCK: 324-1163 MHz
MEMORY CLOCK: 324-3005 MHz
MEMORY usage: 138-1184 MB
POWER LIMIT: 0-1
VOLTAGE LIMIT: 0-1
OV MAX LIMIT: 0-0
UTILIZATION LIMIT: 0-1
CPU1 TEMP.: 36-61°C
CPU2 T.: 36-60°C
CPU3 T.: 34-58°C
CPU4 T.: 35-58°C
CPU1-CPU4 usage: 0-100%
RAM usage: 834-2184
PAGEFILE usage: 1483-4033
- Palko12
- Začátečník
-
Re: taktování CPU
Nemohlo by to být třeba pomalým HDD? Je tam podpora SATA2 a zdá se to být pomalý.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
- Burys14
- Nováček
-
Na týhle desce bych radši moc netaktoval. Disk těžko, ale chtělo by to napsat jaká hra a jaký nastavení. Pokud jsem z výpisu správně pochopil, tak tak CPU i grafika asi mají co dělat. Zapni si aspoň fraps a sleduj snímky. Pokud jsou na limitu, tak se nediv, že občas padnou pod únosnou mez.
- Palko12
- Začátečník
-
U toho HDD na tom grafu je vidět jak padá výkon a tak nevím jestli to tak má být.
Hrál jsem crysis3 na nízkých detailech, když ve hře volně chodím tak mám 60-80FPS, při zrychlení
40-60FPS a pak to najednou skočí dolu na 5-8FPS na 10sek. a zas skok na 60-80FPS. Stává se to
tak po 10-15min. plynulý hry.
Hrál jsem crysis3 na nízkých detailech, když ve hře volně chodím tak mám 60-80FPS, při zrychlení
40-60FPS a pak to najednou skočí dolu na 5-8FPS na 10sek. a zas skok na 60-80FPS. Stává se to
tak po 10-15min. plynulý hry.
- Palko12
- Začátečník
-
To chlazení u to PCU bude asi slabý s chladičem ARCTIC Alpine 7.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý
Testy HDD vypadaj naprosto OK. Takhle nevypadá "padá výkon" tyhle pravidelná zubatice je OK, kdyby to byly pády hodně dolu tak je to blbý.
Co se Oc týče, je to hrozmná deska. Ňáká 45nm dvoujádra bych tam klidně vytahnul, ale ty máš 65nm čtyřjádro a ačkoliv je to dobře taktovatelnej CPU, tak tahle deska prostě nemá napájecí kaskádu co by to utahla, bude ráda když časem neshoří na defaultu. Takže OC bych moc nedělal. Když tak rozhodně nezvedat napětí, prostě jen co to dá na defaultu.
Co se Oc týče, je to hrozmná deska. Ňáká 45nm dvoujádra bych tam klidně vytahnul, ale ty máš 65nm čtyřjádro a ačkoliv je to dobře taktovatelnej CPU, tak tahle deska prostě nemá napájecí kaskádu co by to utahla, bude ráda když časem neshoří na defaultu. Takže OC bych moc nedělal. Když tak rozhodně nezvedat napětí, prostě jen co to dá na defaultu.
- Burys14
- Nováček
-
Viděl bych to takhle. Nainstaluj si nejnovější ovladače na grafiku. Zjisti, jestli se nepřehřívá procesor, protože by to tomu celkem odpovídalo. A teploty, který jsou vidět můžou bejt špatný. Dělá to ve všech hrách? Pokud jen v jedný, tak patch. Zkus procesoru vypnout šetřící funkce a otestovat ho ve hře na plný frekvenci (klidně by se mohl totiž na pár vteřin podtaktovávat). Poslední mě napadá zkusit ještě nejnovější BIOS. Na starý desce to bylo všechno v pohodě? Se stejnou konfigurací?
- Palko12
- Začátečník
-
Ta deska,která je na nic jsem koupil novou za 1500,- protože mi zůstal CPU a hold jsem chtěl ušetřit,tak jsem to prostě pos.......MB se soc.775 už se nová(jiná)neprodává. Před tím jsem měl slabší sestavu a tento CPU to v pohodě stíhal.Ovladače mám nejnovější a vše aktualizovaný. Ta deska je i hodně pomalá oproti co jsem měl P5W DH Deluxe.
Proč v této době ještě prodávaj MB z r.2007? Vyděl jsem tam lepší kondíky a myslel jsem(myslet znamená hov..vědět)
že je lepší nebo co. Díky za info.aspoň vím,že to nemám taktovat. Chci zase tak za rok do toho PC investovat a to bude nová MB+i5 a hned chladič CPU, který budu moc použít i na ten nový CPU.
Proč v této době ještě prodávaj MB z r.2007? Vyděl jsem tam lepší kondíky a myslel jsem(myslet znamená hov..vědět)
že je lepší nebo co. Díky za info.aspoň vím,že to nemám taktovat. Chci zase tak za rok do toho PC investovat a to bude nová MB+i5 a hned chladič CPU, který budu moc použít i na ten nový CPU.
- Burys14
- Nováček
-
Neviděl bych to až tak černě, ale ta deska je vhodná spíše jako náhrada za nefunkční desku v nějakých slabších strojích. Nehodí se do herního pc se žravým procesorem a výkonnou GK. Taktovat můžeš, ale rozumně bez zvyšování napětí (pokud to půjde). Potom zkus jak moc se hřejí tranzistory v napájecí kaskádě a můžeš, pokud jsi zručnější je osadit nějakým pasivkem na chlazení. Měj dobře větranou skříň a jestli po ní chceš rok, tak deska to asi dá. Navíc záruka je 2 roky.
Teď se objevilo spoustu desek pro starší patice, ale bohužel jsou to většinou totální lowend desky, takže je lepší se na to vykašlat, nebo zkusit sehnat něco pořádnýho z bazaru, ale to je celkem risk.
Teď se ke mě dostal pc na opravu, kde odešla deska se sc775 a pentiem D. Kupovat lowend desku za 1500Kč je blbost, bazar je risk. Radši jsme se dohodli na levném, ale kvalitním pc na net, kancelář atd... Za 1300Kč mám nesrovnatelnou desku konkrétně GIGABYTE GA-F2A88XM-HD3 s 3 letou zárukou... K tomu sice musím pořídit další komponenty, ale kvalitní, cenově pořád ok a PC bude sloužit několik let, aniž by na něj někdo šáhl. Ze zbytku se totiž v tomto konkrétním případě díky vychcanosti autora toho pc dá použít DVD mechanika, case a čtečka paměťovek.
Je tedy potřeba se zamyslet, jestli chce člověk pořád řešit nějaký problémy, nebo mít na chvíli vystaráno. Navíc dnes všichni na všechno píšou herní, takže těžko se laik vyzná.
Teď se objevilo spoustu desek pro starší patice, ale bohužel jsou to většinou totální lowend desky, takže je lepší se na to vykašlat, nebo zkusit sehnat něco pořádnýho z bazaru, ale to je celkem risk.
Teď se ke mě dostal pc na opravu, kde odešla deska se sc775 a pentiem D. Kupovat lowend desku za 1500Kč je blbost, bazar je risk. Radši jsme se dohodli na levném, ale kvalitním pc na net, kancelář atd... Za 1300Kč mám nesrovnatelnou desku konkrétně GIGABYTE GA-F2A88XM-HD3 s 3 letou zárukou... K tomu sice musím pořídit další komponenty, ale kvalitní, cenově pořád ok a PC bude sloužit několik let, aniž by na něj někdo šáhl. Ze zbytku se totiž v tomto konkrétním případě díky vychcanosti autora toho pc dá použít DVD mechanika, case a čtečka paměťovek.
Je tedy potřeba se zamyslet, jestli chce člověk pořád řešit nějaký problémy, nebo mít na chvíli vystaráno. Navíc dnes všichni na všechno píšou herní, takže těžko se laik vyzná.
- Palko12
- Začátečník
-
Vypnul jsem přebytečný programy a crysis3 na nejnižší detaily a hra fachčí už 30min. a jsem přesvědčen,že když dám lepší CPU chladič tak to bude OK na tu dobu než konečně pořídím nějakou slušnou desku s CPU. Na této MB taktovat nebudu aby mi vydržela a mohl jí aspoň za půlku prodat.
Celou sestavu bych nekupoval,jelikož mi stačí MB a CPU(i5) abych měl celkem dobrou sestavu na hry.
Jo,díky moc za info.
Celou sestavu bych nekupoval,jelikož mi stačí MB a CPU(i5) abych měl celkem dobrou sestavu na hry.
Jo,díky moc za info.
- Burys14
- Nováček
-
Je možné, že chladič je jen blbě usazen. Intelovský uchycení u obyčejných chladičů není nic moc, nebo tam je velká vrstva pasty. Já nemyslel, aby jsi kupoval celou sestavu, to byl jen příklad rozvahy, jestli desku na mrtvou platformu, nebo radši platforma aktuální. V tvém případě ale ještě potřebuje DDR3 paměti.
- Palko12
- Začátečník
-
Tato deska co mám má sloty 2xDDR2,2xDDR3. Nevím,ale ten chadič kdyby byl špatně usazený,tak by se zahříval i na ostatních hrách a už jsem ho kontroloval, je pěkně přilepený.Pastu jsem použil T12.
- Burys14
- Nováček
-
To jsem psal v souvislosti s novou deskou a i5. Psal jsi na začátku, že máš DDR2 paměti, takže až uděláš upgrade, tak je tam nedáš. Ostatní hry třeba nevytíží cpu tak brutálně. Ale můžeš koupit novej chladič, něco slušnějšího a pak ho použít i na i5 a uvidíš, jestli to přestane.
- Palko12
- Začátečník
-
To je jasný,koupit novou MB se soc.na i5 a sloty na DDR3. Až se pro tu koupi rozhodnu,tak už nebudu dávat na reklamu prodejce, ale zeptám se tady zkušenějších uživatelů. Chladičů na CPU je hodně na výběr a tak bych potřeboval ještě poradit jaký by byl vhodný na i5, který bych už použil nyní na soc.775. Uvažuju o Zalman CNPS5X Performa nebo Arctic Cooling Freezer 7 Pro.
- Burys14
- Nováček
-
Záleží, jestli chceš i trochu taktovat. A jak velkou máš case, ale můžeš mrknout i na Cooler Master Hyper TX3 EVO, nebo můj oblíbený GELID Solutions Tranquillo revize 2.
- Palko12
- Začátečník
-
Bednu mám velkou. Ten GELIT je lépe zpracovanější a také to uchycení lepší a hlavně výkonnější,také cena/výkon supr. Foukalo by to do dalšího ventilátoru, který vede z bedny ven. Na napájecí kondíky bych chtěl nalepit chladič.
Jaká je vhodná thermo. lep.pasta?
Jaká je vhodná thermo. lep.pasta?
- Burys14
- Nováček
-
Chladič na kondíky? To jsem ještě nikdy neviděl, vždyť kondíky nehřejí. Pokud myslíš tranzistory, tak těm to určitě jen prospěje. Jinak ano, ten Gelid je fajn za ty peníze a určitě je to dobrá volba.
- Palko12
- Začátečník
-
OK,na tranzistory spletl jsem se. Ty tranzistory nejsou u této desky vůbec u sebe,budu muset ty chladiče dávat jednotlivě.
- Burys14
- Nováček
-
Měl jsem dřív desku Epox a tam byly taky malý pasivky nalepený jednotlivě, bylo jich tam asi 6, nebo 8. Ale pokud se ti vhodný nepodaří sehnat, tak na to kašli, pokud povedou, jen dobře.