nekompatibilní RAM s deskou, PLS HELP !!!
- klvin1
- Nováček
-
nekompatibilní RAM s deskou, PLS HELP !!!
Dobrý den, na aukru jsem si koupil paměti 2x2 GB OCZ Reaper 1800Mhz CL8 1,9V, po zapojení do desky (ASUS M5A97 R2.0) všechno běželo v pořádku a paměti se sami nastavili na 1066 MHz a CL11, tak jsem je manuálně přenastavil na hodnoty od výrobce, tedy 1800MHz a CL 8-8-8-24-1T zvýšil jsem voltáž na 1,65V. po restartu všechno běželo, cpu-Z ukazoval správné hodnoty... když jsem spustil 3D Mark 11, nebo nějakou hru, tak cca po 10 minutách PC vždycky spadl, buď modrá smrt, nebo zamrzl. tak jsem zkusil dát nastavení pamětí do defaultu a všechno běželo normálně, mohl jsem hrát hodiny. Pak jsem si hrál s nastavením těch pamětí, s časováním, s voltáží, frekvence paměti, frekvence sběrnice, zkoušel jsem jiné sloty atd. No prostě nic nepomohlo, ramky běží pouze v nastavení 1066MHz a CL11. Když jsem se díval na stránkách výrobce desky a na podporu pamětí, tak tam ten můj typ pamětí nebyl (OCZ3RPR18002G). usoudil jsem tedy, že deska není kompatibilní s těmito moduly. Tak Vás chci požádat o radu, jestli jde tento problém nějak vyřešit, jestli je problém opravdu způsobený nekompatibilitou, jestli na to neexistuje nějaký trik, případně nějaký prográmek, je mi líto se těch pamětí zbavovat, dlouho jsem je sháněl. Budu vděčný za každou radu. P.S. bios jsem auktualizoval
- PET5
- Čestný člen
- Kontaktovat uživatele:
Re: nekompatibilní RAM s deskou, PLS HELP !!!
Já bych ten problém viděl v napájecím napětí. Ty moduly jsou konstruovány pro poměrně vysoké napětí 1,9 V a pokud je napájíš jen 1,65 V, můžou padat.
CPU: Intel i9-10900K, MB: NZXT N7 Z590, AIO: NZXT Kraken X63 RGB, RAM: Kingston 2× 32GB DDR4 3200MHz CL16 Fury, Disky: 1× SSD 1TB + 2x WD HDD 3TB, GPU: EVGA GeForce RTX 3080 FTW3 ULTRA, PSU: Cooler Master V1200 Platinum, CASE: NZXT H7 FLOW, OS: Windows 10 PRO 64 bit, Repro: Creative GigaWorks T20 Series II, Monitor: DELL UltraSharp 30" PremierColor UP3017 2560x1600. Alternativně: Apple MacBook Air / iPad Pro + Apple Pencil / iPhone 12 Pro Max
- klvin1
- Nováček
-
děkuji za radu, ale zkoušel jsem i 1,9V, a stejný problém, v zátěži běží cca 10minut
- PET5
- Čestný člen
- Kontaktovat uživatele:
S nekompatibilitou pamětí moc zkušeností nemám, tak snad ti poradí ještě někdo jiný.
Pokud však uvažuji logicky, tak pokud moduly drží danou frekvenci 10 minut, tak problém nebude v kompatibilitě, ale někde jinde (nestabilita napájecího napětí, přehřívání,..). Bylo by dobré podívat se, jestli se během těch 10 minut provozu nezvyšuje teplota čipů. Pády způsobené nestabilitou napětí by se mohly omezit ještě mírným zvýšením napětí. Například 1,95 V by mělo být zcela bezpečné. Pak bych zkoušel různá časování. Snížení taktů by již bylo nouzovým řešením.
Další otázkou je, co mají použité moduly z aukra již za sebou a nezačíná se projevovat nějaká degradace.
Pokud však uvažuji logicky, tak pokud moduly drží danou frekvenci 10 minut, tak problém nebude v kompatibilitě, ale někde jinde (nestabilita napájecího napětí, přehřívání,..). Bylo by dobré podívat se, jestli se během těch 10 minut provozu nezvyšuje teplota čipů. Pády způsobené nestabilitou napětí by se mohly omezit ještě mírným zvýšením napětí. Například 1,95 V by mělo být zcela bezpečné. Pak bych zkoušel různá časování. Snížení taktů by již bylo nouzovým řešením.
Další otázkou je, co mají použité moduly z aukra již za sebou a nezačíná se projevovat nějaká degradace.
CPU: Intel i9-10900K, MB: NZXT N7 Z590, AIO: NZXT Kraken X63 RGB, RAM: Kingston 2× 32GB DDR4 3200MHz CL16 Fury, Disky: 1× SSD 1TB + 2x WD HDD 3TB, GPU: EVGA GeForce RTX 3080 FTW3 ULTRA, PSU: Cooler Master V1200 Platinum, CASE: NZXT H7 FLOW, OS: Windows 10 PRO 64 bit, Repro: Creative GigaWorks T20 Series II, Monitor: DELL UltraSharp 30" PremierColor UP3017 2560x1600. Alternativně: Apple MacBook Air / iPad Pro + Apple Pencil / iPhone 12 Pro Max
- tielka
- Středně pokročilý
klasika koupit kšunt a myslet si že to na 1800 mhz pojede....měl ses poradit a koupit kingstony...ty paměti možná pojedou na těch 1800Mhz ale ne na CL8 časování musíš nastavit min. na 10-10-10-30 2T neli vyšší...logicky si vem když se nastaví sami na 1066 MHz a CL11 tak kolik by to časování bylo při 1800 mhz...zbav se jich a kup si kingstony stačí ti 1600 mhz víc je zbytečnost nic to nepřináší...
- klvin1
- Nováček
-
Ono to padá i na 1333MHz a CL11, úplně stejně jako 1800Mhz a CL8, zkoušel jsem všechny kombinace frekvencí, časování a napětí, snad ještě zkusím zvýšit napětí nad 1,9V. Kamrád měl podobné OCZ ale DDR2 a dělali mu to samé a taky je neměl v support listu. Jinak díky za rady.
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý
Vyzkoušej je separé. Nekompatibilní paměti většinou nejdeou vůbec nebo na nízkejch taktech. Ty co jedou a jsou nestabilní pořád stejně bez ohledu na takty či voltáž bejvaj spíš vadný. Dle mého názoru když je vyzkoušíš separá, tak najdeš že jedna z nich je vadná a způsobuje tu nestabilitu.
Tak jako tak jsou to hrozné paměti. Paměti co chtěj více jak 1,5v jsou v dnešní době krámy. Ty co chtěj více jak 1,65v jsou až nebezpečný krámy.
Tak jako tak jsou to hrozné paměti. Paměti co chtěj více jak 1,5v jsou v dnešní době krámy. Ty co chtěj více jak 1,65v jsou až nebezpečný krámy.
- klvin1
- Nováček
-
Díky, za rady. Rozhodl jsem si tedy pořídit nové, jiné. Máte nějaký tip? stačí mi 4 BG, ale aby bylo co možná nejrychlejší, klidně bazarově, do 1000,- případně jestli někdo neprodáváte. díky
- tielka
- Středně pokročilý
- klvin1
- Nováček
-
co Kingston 4GB KIT DDR3 1600MHz CL9 HyperX Black Edition ??? za 900,- jak jsou na tom? udělám z nich CL8 při 1,65V ?? předem díky za radu
- PKBO
- Moderátor
http://pctuning.tyden.cz/hardware/proce ... i-1600-mhzklvin1 píše:co Kingston 4GB KIT DDR3 1600MHz CL9 HyperX Black Edition ??? za 900,- jak jsou na tom? udělám z nich CL8 při 1,65V ?? předem díky za radu
4gb budou hodně podobný, navíc rozdíl mezi 1333 - 1600 stejně jako hráč nepoznáš, cl 8 cl 9 taky ne.