SoundBlaster ZXR vs. Essence ST vs. externí USB DAC/AMP

Vše kolem srovnání a rad s nákupem zvukových zařízení.

Moderátor: CageJ

Odpovědět
theedge
Začátečník
Začátečník

SoundBlaster ZXR vs. Essence ST vs. externí USB DAC/AMP

Příspěvek od theedge »

Ahoj. V současné době mám X-Fi Titanium HD a přemýšlím o upgradu zvuku - jde mi hlavně o hudbu do sluchátek (Shure SRH840, 44ohm ). Potřeboval bych poradit zda má ten upgrade vůbec smysl, popř. poradit s výběrem zvukovky se slušným sluchátkovým zesilovačem.
Potřebuji optický výstup (používám na propojení PC se stereo zesilovačem) a sluchátkový výstup se zesilovačem když sedím u PC se sluchátky. Nepotřebuji žádné 5.1 a 7.1 kanály. Jde mi o zvuk čistě ve stereo režimu. Zároveň by bylo fajn kdyby ta zvukovka měla nějakou podporu ve hrách.

Současná X-Fi Titanium HD není zvukově špatná, ale všude čtu že Essence ST nebo ZXR je lepší (je otázka jestli to je pravda). Chtěl bych se zeptat na vaše zkušenosti s těmito kartami, popřípadě s DAC/AMP. Dokážete je někdo porovnat ?

Další varianta je nechat si Titanium HD a na sluchátka používat nějaký externí USB DAC se sluchátkovým zesilovačem. Tam se ale nevím jestli by fungovaly efekty ve hrách.
Dík za vaše tipy.
AMD Ryzen 7 5800X3D || Scythe Ninja 4 || ASUS Rog Strix B550-F Gaming || 32GB DDR4 Crucial Ballistix 3200@3600 CL16|| EVGA RTX 3080 FTW3 Ultra || SSD M.2 NVMe Samsung 980 PRO 2TB + Samsung 970 EVO 500GB || 3x HDD WD Red 3 TB || Creative X-Fi Titanium HD + Shure SRH840 || FRACTAL Define R4 + Corsair HX850 850W|| Razer DeathAdder 3500 || 27" Gigabyte Aorus FI27Q-P (1440p + 165 Hz)
ÿthren
Začátečník
Začátečník

Re: SoundBlaster ZXR vs. Essence ST vs. externí USB DAC/AMP

Příspěvek od ÿthren »

asi to pro tebe nebude mít smysl. ta creativka je vcelku na stejno s Xonar essence. maximáně že by sis pořídil nějaký sluchátkový zesilovač, ale taky nevím jak velký to bude přínos.

taky nevím proč taháš to věže přez optiku, bude ti to degradovat zvuk. Daleko lepší by bylo to tahat klasicky analogově, tím bys aspoň využil potenciál té zvukovky.

netuším teda jak tam funguje přepínání sluchátka vs jiný analogový výstup jestli se to nemusí přehazovat konektorama.

essence st/stx má dedikovaný analogový vstup na repro a druhý konektor čistě na sluchátka (je tam integrovaný sluchátkový zesilovač) a jde mezi nimi přepínat pomocí software. Nevím jestli něco takového není i na creativce.

herní efekty se už dávno nepočítají na zvukovce ale v procesoru. Jediné co ti zvukovka může dělat je nějaké dolby virtual hovadiny, zvukové efekty ala koupelna, nebo ekvalizér.

externí řešení pokud ho vyložen nepotřebuješ vychází zásadně několinásobně dráž.
theedge
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od theedge »

Přes optiku do zesilovače to tahám ze 2 důvodů ->
1 - PC mam dole pod stolem, zadní stěnou ke zdi. Tudíž všechny kabely co tam mám tam potřebuji mít zapojené trvale včetně sluchátek (která mám zapojena přes kvalitní 2m 3,5 jack prodlužku). A karta dělá přesně to jak píšeš -> když je zapojený jack na sluchátka tak vypne analog. Zvuk do sluchátek nebo do SPDIF si přepínám ve Widlích a nemusím lézt pod stůl a vytahovat sluchátka ( jestli jde softwarově přepínat mezi sluchátkovým výstupem a analogem při trvale zapojeném sluchátkovém konektoru ani nevím).
2 - Stereo zesilovač ONKYO TX-8050 mám na druhé straně prostorného obýváku, což by znamenalo propojení cca 15m dlouhým analogovým káblem kolem spousty silových zásuvek a kabelů. Z toho důvodu jsem zvolil propojení optikou (Onkyo má vlastní optický IN s DACem ).

Nejsem audio odborník, ale proč by mi měla optika zvuk degradovat ? Mám zato že mi zvuk z PC vychází v čisté digitální podobě bez úpravy zvukovkou (Používám Foobar2000 + ASIO ) a na analog mi ho místo zvukovky převádí DAC v Onkyu a pouští do repro.... není to tak ? Je pravda že tím pádem z drahé zvukovky používám jen tu její sluchátkovou část.

Žádné šílenosti jako zvukové efekty, crystalizéry a já nevím co zásadně nepoužívám. Pokud potřebuji upravit zvuk, tak dělám lehké úpravy equalizéru ve foobaru.
AMD Ryzen 7 5800X3D || Scythe Ninja 4 || ASUS Rog Strix B550-F Gaming || 32GB DDR4 Crucial Ballistix 3200@3600 CL16|| EVGA RTX 3080 FTW3 Ultra || SSD M.2 NVMe Samsung 980 PRO 2TB + Samsung 970 EVO 500GB || 3x HDD WD Red 3 TB || Creative X-Fi Titanium HD + Shure SRH840 || FRACTAL Define R4 + Corsair HX850 850W|| Razer DeathAdder 3500 || 27" Gigabyte Aorus FI27Q-P (1440p + 165 Hz)
Don
Administrátor
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Don »

Mame tu o tom tema, proc "nepouzivat" integrovanou optiku
http://pctforum.tyden.cz/viewtopic.php?f=19&t=205122
CPU:i3-10105; MB:Gigabyte B560M D3H; RAM:HyperX 2x8GB DDR4; HDD: SSD Samsung Pro 1TB, WD 1TB Greenline; PS:Corsair HX650W; Case:SilverStone GD09B Grandia; Monitor:Panasonic VX-P50VT50E; Mouse:Logitech MX Performance; Keyboard:Logitech Wireless Illuminated K800
Audio: Asus Xonar Essence ST, NAD C375BEE, VMA-II S
theedge
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od theedge »

K přenosu používám Optický výstup na kartě Titanium HD a ne na integrované zvukovce - I tak je to co se týče jitteru špatně ? Jedině Coaxial SPDIF out ?

http://www.soundblaster.com/products/So ... aspx#specs

Headphone Out: 3.5mm jack
Speaker Out: RCA (L / R)
Microphone In: 3.5mm jack
Line In: RCA (L / R) with Combo SPDIF in/out
Optical Out: 1 x SPDIF
Optical In: 1 x SPDIF
Headphone Amp Up to 330 Ohms

Nejsem si jistý jestli na kartě vůbec Coaxial SPDIF výstup vůbec mám ... nevím co je to Combo SPDIF in/out. Jestli není nějaký výstup kombinovaný s Coaxial.
Koukám že Essence ST/STX to tak má. ZXR Coaxiální SPDIF výstup psaný nemá a u Titanium HD se v tom nevyznám ... s těmi kombinovanými In/OUT v tom mám pěknej guláš. Dík za rady.
dohnalik
Čestný člen
Čestný člen

Příspěvek od dohnalik »

theedge píše:K přenosu používám Optický výstup na kartě Titanium HD a ne na integrované zvukovce - I tak je to co se týče jitteru špatně ? Jedině Coaxial SPDIF out ?
"Je naprosto stejný jako koaxiální, ale používá k přenosu levného plastového rádoby optického kabelu a velice nekvalitních přijímačů a vysílačů."

Nezáleží na zvukovce, ale na transportu...a ten bude špatný na každé.

Ta creative ale koax nemá. Lze ho tam dodělat, nicméně to znamená zásah do PCB a koax se vyvede na další záslepku.
ÿthren
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od ÿthren »

taky proč sem o tom digitálu mluvil je to, že nakonec se ten digitál stejnak musí převést na analog a na té tvé zvukovce je ten ten převodní daleko kvalitnější než v receiveru.
theedge
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od theedge »

Mám dotaz ohledně vytížení zvukové karty ve hrách. Psali jste že efekty ve hrách už dneska počítá CPU a ne zvukovka. Tudíž je jedno jakou mám ke hrám zvukovku ? Už není potřeba HW podpora EAX efektů ? Znamenalo by to že bych se mohl dívat i mimo herní zvukovky.

Dále se ještě zeptám jak to je s analogovým přenosem na délku kabelu cca 12m, který nějakou délku souběžně se silovými kabely ? Má to zmysl zkoušet a nebo jít radši rovnou do toho Coaxu ?

Když tedy shrnu moje potřeby, tak potřebuji kartu která má co nejlepší sluchátkový zesilovač, má Coaxiální SPDIF výstup (popř. slušný stereo analog ) a má Fungující ovladače pro Win 7 a 8.
Napadá vás lepší varianta než Xonar Essence ST/STX ?
ÿthren
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od ÿthren »

tak xonarka essence by pro tebe samozřejmě byla nej volbou, ikdyž trochu předraženou se musí uzat.

každopádně umí softwarově přepínat výstupy a umí pouštět něco do sluchátek a zároveň to samé posílat přez optiku nebo koax ven. fakt něco takového v těch hloupých ovladačích na creativku není?
to by pak fakt byl jedinou výhodou ten sluchátkový zesilovač což nebude tak dramatický rozdíl

jinak sem si uvědomil, že asi sro tebe bude nej ten digitální přenos. jelikož analog by ti nepomohl, protože ti to ten receiver stejnak digitaluzuje a použije ten svůj D/A převodník nakonec, takže bys tam žádnou kvalitu navíc neměl.
theedge
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od theedge »

njn pokud je ta optika tak špatná, tak už hci měnit jen kvůli tomu abych měl Koax SPDIF. Ta Essence by měla mít i trošku lepší a silnější ten sluch zesilovač.
Teď jestli vzít ST (PCI ) a nebo STX (PCI-E) verzi. Co jsem slyšel tak jediný rozdíl je že ta ST má nějaké lepší hodiny u DACu. Budu to potřebovat když tam budu používat Koax ? Jinak bych asi vzal spíš PCI-E verzi, protože některé lepší MoBo už PCI slot nemají.
michal3d
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od michal3d »

Essence ST ma este vyhodu, ze sa k nej da pripojit H6 karta a tym ziskas 7.1 analogovy vystup, ale to podlo toho co si pisal asi nebudes povazovat moc za vyhodu :)
MB: ASUS P9X79 CPU: Intel i7-4820K + Noctua NH-U12P RAM: 48 GB DDR3 1333 MHz GPU: EVGA GeForce RTX 2070 XC GAMING SSD: Intel 730 240 GB, Crucial MX300 1 TB
PSU: Seasonic X-560 SOUND: ASUS Xonar Essence ST + Xonar H6 + beyerdynamic DT 990 Pro 250 Ω + Creative 6.1 6700 CASE: Cooler Master Silencio 650 LCD: HP Z32 4K
KEYBOARD: CM Storm Quickfire XT MOUSE: Logitech G502 HERO + G240 GAMING: Logitech G29, Xbox Elite Controller, Saitek X56 Rhino H.O.T.A.S. OS: Windows 10 Pro 64-bit
theedge
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od theedge »

michal3d píše:Essence ST ma este vyhodu, ze sa k nej da pripojit H6 karta a tym ziskas 7.1 analogovy vystup, ale to podlo toho co si pisal asi nebudes povazovat moc za vyhodu :)
Jo to nepotřebuju, ani do budoucna neplánuju nic jiného než stereo. Ty hodiny u toho DACu u ST mají vliv na digitální přenos přes SDIF Koax ? A nebo tam jsou jen pro ten analogový výstup ? Pokud jsou jen pro analog, tak ten stejně nebudu využívat.
Budu používat jen výstup na sluchátka anebo Koax SPDIF na zesilovač.
ÿthren
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od ÿthren »

ano u ST by to mělo mít i vliv na přenos koaxem.

teď sem koukal jak je vnitřně udělaný ten tvůj receiver a vypadá to že to funguje pěkně analogově. takže i takáná nalogu by nebyla uplně špatná cesta. I na těch 12metrů by to nemuselo být takové drama když to nebude nejlevnějším kabelem. ale jestli to bude lepšín než koax by bylo potřeba vyzkoušet. což se ti asi nebude chtít :)
theedge
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od theedge »

Co mi doporučíte za audio-analog kabel aby to mělo na těch 10-12 smysl. Táhnout 2x koax je na mne moc ... to se mi už nevejde za lišty. Táhnu mezi PC a zesíkem s TV už HDMI a Optiku, což už jsou 2 dost silný kabely.

Navíc jsem se dozvěděl toto ->
"V tom Onkyo Tx-8050 je na vstupu použitý obvod PCM9211 který se zasynchronizuje na vstupní SPDIF signál a vyrobí systémové hodiny které mají jitter typicky 50ps a max. 100 ps, čili tím je případný vliv jitteru z optiky odstraněn.
(podobné parametry má obvod WM8804, často používaný za účelem odstranění/minimalizace jitteru)"

Takže je otázka jestli nezůstanu u optiky, ale ten analog bych vyzkoušel (pokud nebudu muset přepojovat kabely ve zvukovce ).
dohnalik
Čestný člen
Čestný člen

Příspěvek od dohnalik »

theedge píše:Co mi doporučíte za audio-analog kabel aby to mělo na těch 10-12 smysl. Táhnout 2x koax je na mne moc ... to se mi už nevejde za lišty. Táhnu mezi PC a zesíkem s TV už HDMI a Optiku, což už jsou 2 dost silný kabely.
RG-62 + cinche...na těch 12m bude něco kvalitnějšího potřeba.
theedge píše: Navíc jsem se dozvěděl toto ->
"V tom Onkyo Tx-8050 je na vstupu použitý obvod PCM9211 který se zasynchronizuje na vstupní SPDIF signál a vyrobí systémové hodiny které mají jitter typicky 50ps a max. 100 ps, čili tím je případný vliv jitteru z optiky odstraněn.
(podobné parametry má obvod WM8804, často používaný za účelem odstranění/minimalizace jitteru)"
PCM9211 je obyčejný spdif receiver, žádný jitter neodstraňuje, jitter optiky tam zůstává. To samé WM8804, nebo třeba CS8416, DIR9001 a další...
Jitter by ostranil až ASRC, ten by měl být (respektive musí být pro správnou funkci) v DSP v tom receiveru, ale kvality budou pochybné.

Nicméně v tomhle případě bych asi zvolil optiku...je to jediná výjimka, dlouhá vzdálenost, ta bude dělat problém každému metalickému spojení.
theedge
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od theedge »

Tak jsem se zatím vykašlal na upgrade zvukovky ( spojení s Onkyem jsem zatím nechal na optice ) a na poslech do sluchátek jsem koupil externí dac + amp -> Audio GD NFB 15.32. Zvuk teprve naposlouchávám, ale je to rozhodně lepší než X-Fi Titanium HD.
http://www.audio-gd.com/Pro/Headphoneam ... _Specs.htm
dohnalik
Čestný člen
Čestný člen

Příspěvek od dohnalik »

Koupil si to skoro nejhorší, co jsi mohl...tohle hraje tak 10x hůř jako X-Fi titanium HD, hraje to i hůř jako dobrá integrovaná zvukovka, která nedělá pazvuky. Ten asiat (pravděpodobně číňan) je magor co by se měl jít léčit.
Nikoho nenutím mi věřit, ale já mám měření těch jeho krámů a málem jsem se z toho poblil. Samozřejmě to každému hraje skvěle.

//pokud bych se k tomu měl rozepsat, zkreslení se tam pohybuje kolem 1-2%, přenos isynchronní = jitter jako prase, titanium HD má tak 500x nižší jiter. Sluchátkový zesilovač prasečina, výstupní VF filtr prasečina, návrh prasečina, blokování prasečina, trafo pajcované, konektory nekvalitní pajcované, hnusná krabice :) A mám takové tušení, že ta síťová část ani nebude splňovat naše normy.
theedge
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od theedge »

No člověče při vší úctě k tobě -> celý internet si ale myslí něco jiného ( což samozřejmě nemusí být automaticky pravda). Je pravda že Titanium HD není vůbec špatná zvukovka, ale co se týče zvuku do sluchátek, tak se na zvuk Audio GD NFB 15.32 nechytá. A rozhodně to není psychoakustika ;-)
Poslouchal jsem to teď celou neděli a když se z AudioGD přepnu zpět na zvukovku, tak je zvuk takový lehce rozpatlaný, ostré a přitom slévající se výšky. Basu je na AudioGD objemově možná nepatrně trochu míň, ale je pevnější a i o něco hlubší. Separace nástrojů a prostor je taky lepší. Dokáži každý nástroj daleko lépe lokalizovat. Na Titaniu je zvuk oproti AudioGD jakoby trošku v takové kouli ... těžko se to popisuje.
Nevyznám se tolik v technických parametrech jako ty, ale zvuk z toho prostě leze lepší. Největší rozdíl je v těch rozpatlaných výškách a přesnější lokalizaci nástrojů. Ten rozdíl není drastický jako že by Titanium HD nešlo poslouchat, ale je tam.
Poslouchám na tom věci jako Diana Krall, Brian Broomberg, Marcus Miller, Al Di Meola, Paul Gilbert, Joe Satriani, Joe Bonamasa, John Petrucci, Sting, Dire Starits, Pink Floyd. Používám výhradně FLAC se slušným Dynamic range ( tyhle interprety naštěstí Loudness war moc nepostihlo ) a Foobar2k + ASIO. Sluchátka Shure SRH840, což taky není úplný odpad.

Mám verzi Audio-GD NFB 15.32 s Low Jitter TCXO upgrade a mám zato že právě spolu s Asynchronním USB přenosem to má jitter odstraňovat (32bit / 384K Asynchronous Transfer USB-32 Chip). Takže si nemyslím že to bude taková hrůza jako píšeš. Nevím co jsi od nich slyšel nebo viděl ty že máš ze jména Audio-GD rudo před očima ... doporučuju rozkliknout ten link který jsem na to postnul a úplně nejlíp někdy poslechnout.
Čína to je, ale z Číny je dneska spousta slušného Hi-Fi zařízení ( viz. například sluchátka Hifiman).
dohnalik
Čestný člen
Čestný člen

Příspěvek od dohnalik »

Nebudu se hádat, já vím moc dobře co to je. Jejich nejvyšší model asi za 35k je taky dobrá sranda, nejnižší zkreslení jsme naměřili asi 0,18% a hrálo to hrozně...každý si myslel jaké to nemá detaily prostor a p***iny a nakonec se ukázalo, že to všechno není nic jiného, než les harmonických. Jelikož jsi z Brna, tak někdy můžeme domluvit scuka (ne v nejbližší době, řádově v měsících, momentálně nevím co dřív) a dám ti poslechnout nějaké moje hračky.
theedge
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od theedge »

Hádat se určitě nechci, jen mě překvapila tvoje silně záporná reakce, která je v rozporu s názory na netu a i mou poslechocou zkušeností.
Rád poslechnu něco lepšího abych si udělal představu :-)
Odpovědět

Zpět na „Rady s nákupem a porovnání“