Dotaz SATA a USB

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Odpovědět
esfilip
Začátečník
Začátečník

Dotaz SATA a USB

Příspěvek od esfilip »

Ahoj, chci se zeptat na jednu věc kterou vím jen to potřebuji mít nějak potvrzený. Když vezmu 3,5" HDD na SATA III a zapojím ho do boxu a ten následně do zařízení podporující max USB v1... co se stane? Spálí se ten HDD nebo pojede jen pomalu...?

předem děkuji
Mr Lucas
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Re: Dotaz SATA a USB

Příspěvek od Mr Lucas »

Pojede pomalu.
... Don't give the noise a chance ...
ULN PC: MB: Asus P8P67 B3 CPU:Core i5 2500K / 4,5GHz@1,3V - passive cooled by Phanteks PH-TC14PERAM: Kingston HyperX Genesis Grey 8GB 1600MHz GPU: Sapphire HD 6850 775/4000MHz@0,975V cooled by Accelero S1 + 2x Noiseblocker PL1 (380-700rpm) SSD,HDD: Crucial M4 64GB + WD Green WD20EARS in Silentmaxx HDD Silencer PSU: Enermax PRO82+ 385W cooled by Noctua NF-S12-800 (390-700rpm) CASE: Cooler Master Cosmos II - Silent mod with two exhaust fans - rear Noctua NF-A14 ULN (400-700rpm), top Noctua NF-S12-800 (390-700rpm) + 2,5-5cm soundproofing material Gumex Type 500, Type 503, Type 505 AUDIO: Onkyo Wavio SE-200PCI -> Yamaha RX V559 -> Eagle Cable Silverline -> Yamaha NS 777, NS 444, NS 333 + Velodyne EQ-Max 12 LCD: 27" Asus VE278Q + 50" Philips 50PFL5008K/12 with Ambilight
esfilip
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od esfilip »

jde o to že jsem se dostal do konfliktu při koupi HDD s vadnýma sektorama, ale dorazil mi spálený. Prodejce mi napsal toto "Ano,psal jsem Vám ohledně SATA 3,že pokud se zapojí HDD např. do usb 1.0 ,můžete disk odpálit,jelikož je to stavěné pro usb 3" a chce hodit ne mě že jsem ho tím odpálil... bude se to řešit soudně a tak proto to potřebuji :) tak děkuji
Alfajk
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Alfajk »

totalni bullshit,ze by usb v1 spalilo disk,proste to neni mozny,pokud nebylo usb spatne zapojeny,jako ze na 99,99% nebylo...jen se z toho snazi vykecat
CPU: AMD Ryzen 5 7600X@5,5GHz | GPU: EVGA GeForce RTX 3080 12GB XC3 ULTRA GAMING | MB: ASUS PRIME X670-P WIFI | RAM: 32GB DDR5 6000MHz CL36 FURY EXPO | SSD: WD Black SN770 NVMe 2TB | PSU: Seasonic Focus GM-850 Gold | CPU Cooler: Noctua NH-D15 | Case: be quiet! Pure Base 500DX Black | OS: Win 10 Professional | Monitor: ASUS TUF Gaming VG27AQL1A
ekvadorian
Nováček
Nováček

Příspěvek od ekvadorian »

a ten disk ti roztocilo to usb1? ako sa chovalo pri pouzivani v tom zariadeni usb1? Popis trochu blizsie , aby bolo zrejme ci nefungovalo od zaciatku, vyskusanie nasledne v inom zariadeni a pod. co si s tym robil, komuniakcia s predajcom. V pravnictve ide hodne o slovickarenie ako o teoreticke technicke polemizovanie ci to mohlo odpalit alebo nemohlo. NAvyse ked ma predajca skutocne pisomny dokaz ze ta na to upozrnoval a ty si priznal ze si to napriek tomu skusal..

vyrobcovia inak zvyknu udavat spetnu kompatibilitu k zariadeniam (USB ->USB2.. /USB1?). Pravna cesta je trochu zlozitejsia si myslim. Tam by sa mozno mohli opierat o to, ze zariadenie nie je urcene pre nizsie prudove specifikacie. (Uz len tym ze tam neudali kompatibilitu s USB2 /myslim ze prudova specifikacia je zhodna s USB1) Tam to technicky dokazovat neviem ako by dopadlo, pretoze dokazovanie v cisto teoretickej rovine podla mna s velkou pravdepodobnostou nemusi byt uznany ako dokaz. Podla mna sa treba opierat podla toho co pisu v navode k boxu a jeho specifikaciach / kompatibilite. Pripadne popise k vyrobku u predajcu. Moze to dopadnut vseliak.. Mozno to predajcovi nebude stat za to, ak mu pohrozis zalobou, aby sa s tebou natahoval a mozno "utres usta" ty.. ;)
Kazdopadne moj nazor je ze by to nemalo disk znicit, hlavne ak to bolo zapojene kratkodobo.
Neviem ako to je s v skutocnosti s diskami, ale moze to byt podla mojho lajickeho nazoru v istom smere analogicke s nasledovnym prikladom. U el. motorov, ak znizis otacky znizovanim prudu (napatia) pod urcitu hranicu, tak ze ked ho vypnes a zapnes a jeho tento prud nedokaze roztocit (toto je podla mna dolezite, preo som sa pytal ci ho roztocilo ten disk) tak ho proste po nejakej dobe pusteneho prudu, ktory nedokaze prekonat odpor, zariadenie spali.

Nehovorim ze to co pisem je 100% pravda, ale mozno ti v niecom pomoze pozriet sa na vec z ineho uhlu.. Ak pravnickou cestou, treba byt pripraveny ;)
esfilip
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od esfilip »

Prodejce mě nachřknul z toho že jsem to zapojil do USB1 aniž bych to tam ve skutečnosti zapojoval.. HDD sem zapojil rovnou od SATA 3 k PC. Ještě než jsem ho zapojil respektive po tom co jsem ho vybalil tak jsem cítil smrad něčeho spáleného.
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“